icon

Ako dosiahnuť obojstrannú spokojnosť v otázke antikoncepcie?

14. mar 2022

Ahojte, prišla som si po radu,resp. vaše skúsenosti v oblasti ochrany pred nechceným otehotnením.

S manželom prakticky 9 rokov fungujeme v sexe rovnako už od začiatku.vlastne len asi prvé mesiace sme sa chránili prezervatívom,ale ani jednému nám to nevyhovovalo ani po vyskúšaní viacerých značiek. Odvtedy je našou antikoncepciou prerušovaný sex. okrem obdobia,kedy sme chceli počať sa vždy muž urobí mimo mňa. Občas mu doprajem anál alebo orál, ale do vagíny som mu od 2.tehu dovolila len raz aj to deň pred menzesom.

Popravde mne to takto celkom fungovalo,aj keď párkrát som sa už nad tým zamýšľala,aké to bolo super,keď sme si nemuseli dávať pozor. ale dnes muž načal túto tému a povedal mi,že by si to tiež rád zase užil naplno.

Problém je,že akosi nevieme nájsť riešenie. S kondómom si to nevie užiť on a ja zase nechcem brať hormonálne lieky,vkladať do seba nejaké telieska alebo podstupovať operačný zákrok nakoľko možno ešte jedno dieťa budeme chcieť a celkovo sa mi tá predstava prieči.

Cyklus mám viac menej pravidelný v rozmedzí 28-30dní. Prvé 2 dni dosť silno krvácam a mám bolesti,na 3 deň už len málo a potom asi 2-3 dni špinenie. Nikdy som nezisťovala kedy mám ovuláciu,ale súdiac podľa hlienu je to cca v strede cyklu.

Navrhla som teda možnosť odsledovať cca 3 mesiace kedy presne mám ovuláciu a riadiť sa plodnými dňami, s tým že 4 dni pred a po by sme fungovali ako doteraz a inak by sa mohol spraviť aj do mňa. Prosím, je tu niekto kto takto funguje?dá sa na to spoľahnúť,alebo ten interval pred a po treba dlhší?

Nerada by som bola celý mesiac v strese,či náhodou neostanem tehotná. Ako fungujete vy,ktoré nechcete užívať hormóny,mať teliesko a prezervatív vám nefunguje?

Strana
z2
tncka
14. mar 2022

Ja mam Mirenu uz 3 roky,nemozem na nu povedat jedine zle slovo. Menzes som stratila po par mesiacoch od zavedenia,ziadne bolesti,nekomfort,nic. Pociat.investicia bola tusim okolo 150e ale to sa pri tych vyhodach strati😅

diamond007
14. mar 2022

Takže 5-6dni menzes, 4dni pred ovu, 4dni ovu a 4dni po ovu, reálne by ste takto fungovali medzi 18-28dnom (+-). Podľa mňa to reálne je, odsledovať si ovuláciu a týždeň pred menštruáciou sex s vyvrcholením bez tehotenstva. Samozrejme istota tam nikdy nebude, ale pravdepodobnost mizivá.

diamond007
14. mar 2022

@tncka podľa mňa je pre ženu menštruácia veľmi dôležitá, veď čistí organizmus. Nemám o mirene informácie bližšie ale zaráža ma že nie sú potom menštruácie.

autor
14. mar 2022

@tncka rozumiem,ja ale nechcem prísť o menštruáciu...paradoxne som jedna z mála,ktorá ju prijala ako prirodzenú súčasť ženy.som spokojná,že viem aj vďaka nej,že nie som tehotná a veci mi fungujú ako majú,takže teliesko nie je pre mňa riešením.

mauduska
14. mar 2022

Ahoj, my fungujeme len na plodných a neplodných dňoch, počas plodných dní aktuálne abstinujeme (vyhovuje nám to teraz takto). Podľa mňa super, vôbec by som nemenila. Meriam si teplotu už skoro rok a pol.. predtým som si merala fakt poctivo (asi 3/4 roka) tak, že každý deň, teraz už len cca 10 dní v mesiaci, kedy viem, že mám plodné dni a potrebujem vedieť, kedy skončili.

Tam je to tak, že pred ovuláciou je to neisté, treba tam prestať skôr, ako 4 dni pred (môže sa ti to rôzne posunúť). Ale po je to už istotka, tam sa už nie je čoho báť. 🙂

kacena4
14. mar 2022

my tak fungujeme skus si nastudovat nieco o symptotermalnej metode funguje na tomto principe (akurat sa tam meria teplota ktoru my uz nemeriame, viem to odhadnut kedy mam ovulaciu) ak idete len zacinat a bojis sa otehotnenia po menstruacii si dajte pauzu aby ti neskreslila ovulku po nej (3 dni) uz mozete aj kazdy den do dalsej menstruacie. my takto fungujeme cez 20 rokov

catherinah
14. mar 2022

Pred ovulaciou urcite odporúčam viac ako 4 dni, prípadne vôbec.

nikha2809
14. mar 2022

No môj muž mal tiež reči že či by som si nedala nasadiť antikoncepciu ale ja určite žiadne tabletky brať nebudem takže keď si chce naplno užiť navrhla som mu vazektomiu.Uz mu nevadí ani kondóm ani prerušovaný sex.

diamond007
14. mar 2022

@nikha2809 🤣🤣🤣

autor
14. mar 2022

@mauduska
@kacena4 super dievčatá,toto ma celkom potešilo,skúsim si to naštudovať. A vychádza to zhruba rovnako? Ako dlho odsledovať cyklus? Môže dôjsť aj k nejakým výrazným výkyvom,napr ovulácia pár dní pred menzesom,alebo pár dní po?

kacena4
14. mar 2022

nie cca a je to tak ze poslednych 10 dni pred menstruaciou su neplodne dni - zalezi od dlzky cyklu, dlzky menstruacie, ovulacie...

sono2
14. mar 2022

Ved a nehormonalne teliesko?
Kamarátka ma a nechránia sa
Ma normálne ms

janickacrazy
14. mar 2022

My tiež tak fungujeme už 13 rokov, ale ja mám výhodu, že cyklus fakt pravidelný podľa appky sledujem plodné/neplodne dní a mám bolestivú ovulaciu, takže presne viem, kedy ju mám. 😇

janickacrazy
14. mar 2022

@sono2 no nie každý chce do seba niečo také napchať, ja osobne si to vôbec neviem predstaviť, mám k tomu total odpor

sono2
14. mar 2022

@janickacrazy veď však nie ty

thoughtfulweirdo
14. mar 2022

A čo pesar alebo spermicidy? Minimálne by som to zvážila ako doplnok k symptotermalnej metóde aspoň na začiatok

janickacrazy
14. mar 2022

@janickacrazy autorka písala, že teliesko nechce

zuzuliennka1
14. mar 2022

plodne a neplodne dni su spolahlive, ale na to sa zena musi sledovat. A ak si to doteraz nejak neriesila, ale sama pises, ze ale cyklus mas pravidelny, odsleduj si to aspon najblizsie 3-4 cykly a uvidis. Pri pravidelnom cykle su plodne dni v strede.
Ja uz tiez viem, kedy mam ovulaciu, teplotu nemeriam, lebo vstavam vzdy inak a semtam sa v noci presuvam aj k synovi, takze pokojne vstavanie a meranie teploty do uvahy neprichadza😁 ale citim to, bolia ma aj krize, resp. picha na jednej alebo druhej strane, a samozrejme vidno to pri navsteve wc😁 a podobne ako @janickacrazy sledujem to aj podla apky, ale apka mi priemeruje cykly od prvej polky roka 2019, takze to je zhruba 30 cyklov. Ak si to doteraz nerobila, tak sa proste zacnes viac sledovat, mozes si to aj znacit do appky, napr. v iphone je to priamo v integrovanej aplikacii Zdravie.

zuzuliennka1
14. mar 2022

a mozes sa sice stretnut aj s pripadmi, ze zena otehotnela v prvy den menstruacie, alebo pred nou, ale po dlhsej debate vyplynie, ze v takychto pripadoch ide vzdy o nie celkom “klasicky” menzes, v dlzke cca 30 dni, najcastejsie su to kratsie cykly, kedy aj ovu nastupuje inak.
napr. u zeny, ktora ma kratky cyklus (okolo 20 dni), nastava ovu skor, casto uz na siesty den cyklu. Plodne dni teda mozu vyjst este pocas krvacania

ivangeline
15. mar 2022

prirodzene planovanie rodicovstva Creighton method ...tiez sme otvoreni dalsim detom..

autor
15. mar 2022

@zuzuliennka1 používam appku Womanlog od novembra 2013,ale v 2014 až 2017 som 2x bola tehotná. Takže značím prakticky od augusta 2017.odvtedy mám cyklus ako som spomínala vyššie a len raz sa mi stalo,že mal 26dní. Čo sa ale týka menštruácie,nikdy neviem,či za dĺžku krvácania ppvażovať aj špinenie alebo len keď je krv červená.
Hlien som nikdy extra nesledovala,len som párkrát zaregistrovala že zo mňa na wc vytečie,ale nikdy som si to neznačila. Teplotu som zatiaľ nemerala.
Čo sa týka krčka a hlienu,ten sa tiež značí každý deň,po dobu niekoľkých cyklov?

janetinka27
15. mar 2022

tiez som na creighton modeli, ale my sa naopak snazime. podstatou tychto metod je to (teplota, hlien, krcok), že žena zisti, kedy ma ovulaciu a podla toho si pocita plodne a neplodne dni. benefitom je to, ze podla toho vie, ci je v cykle nieco nezdrave alebo nejaka zmena.
ja si znacim hlien, ale mala som k tomu aj skolenie, nie je to take jednoduche a jednoznacne, uz niekolko mesiacov mam na to "lektorku". ale niektorym zenam staci aj menej mesiacov, kym im je to jasne

daniela2202
15. mar 2022

Ja som sa rozhodla pre sterilku, chcela som dopriať kľud aj mne , aj manželovi. Jemu akosi na mojom rozhodnutí nezáležalo..... vysvetlenie- už dávno prášil nejakú so sterilku 😂😂😂

zdenkastanka
15. mar 2022

@tncka no neviem,nie som dr samozrejme ale uplne nemat menzes mi pride proti prirode... nic v zlom proti tebe,je to tvoja volba... ja len tak ze touto cestou by som urcite nchcela ist.✌

zdenkastanka
15. mar 2022

@janickacrazy a uz som pár krat citala ze dr to nie uplne najlepšie zaviedol ze to vadilo dokonca pri sexe... no brr... toto tiez nie je cesta u mna😂

janickacrazy
15. mar 2022

@zdenkastanka moja sestra to mala tiež a kopu problémov s tým, ked mi to opisovala, bolo mi zle

zuzuliennka1
15. mar 2022

kazdej zene sa stane, ze sa pritrafi semtam aj abnormalny cyklus, mne sa semtam stane, priemerne tak 2x rocne, ze mam napr. 56 dnovy, vynecha mi jeden menzes kvazi. Ale nabehne to potom spat.
Ja za dlzku krvacania povazujem az po posledny den, kedy je proste “spinavo”. Vychadza mi to priemerne na 6dnovy menzes.
Krcok nesledujem, skusala som, ale neviem rozoznat to “nizsie posadenie krcka” a hlien - no ten vidis, aj citis 🙂
chce to len a len cvik a nejaku dobu to sledovat. Urcite v tom nechytis prax po 2 mesiacoch 🙂 to su len dva cykly. Ako pisem, ja to sledujem takto vedome uz 30 cyklov. Od porodu. Samozrejme sledovala som aj predtym niekolko rokov.

karolinakr
15. mar 2022

Ja poznam ženu, čo presne takto funguje, zaprisahala sa, že bude mať 1 dieťa a má presne 3 !!

karolinakr
15. mar 2022

@nikha2809 🤣🤣

mauduska
15. mar 2022

Tá časť cyklu medzi ovuláciou a menštruáciou býva skoro rovnako dlhá, mení sa tak +- 2 dni max. Ak si budeš merať teplotu, tak to budeš vidieť.. ja za ten rok a pol čo si meriam som mala zvýšenú teplotu vždy 10 - 12 dní (zvýšená teplota = ovulácia prebehla). Ak sa ti posunie ovulácia (je jedno ktorým smerom a o koľko dní), tak tá fáza po nej bude znovu okolo 2 týždňov a menštruácia príde podľa toho, ako sa posunula ovulácia. Nie je to nikdy tak, že máš ovuláciu a na druhý deň menzes.

Strana
z2