Ako riešiť vzťah s narcistickým manželom?
Myslím si, ze manzel ja realne chory/narcista, samozrejme si to neuvedomuje a neprizna …. Ale denne napriek tomu, ze ja vsetko doma robim, tak je schopny mi do oci tvrdit, ze ja doma robim bordel a on po mne upratuje, ja normalne v ten moment neviem, co mam robit, co odpovedat, on to realne hovori, ze tomu veri …. Potom mi nadava, ked mu argumentujem, co samozrejme v konečnom dosledku nikam nevedie, zacne mi hovorit, ze som chudera, spodina, debilka, s ktorou sa vlastne neda na urovni rozpravat, lebo hovori len debiliny …. Ja sa nemozem rozviest, nemozem aktualne odist, jeho rodina je dost prachata, bolo by to peklo, deti by mi este vzal, ja potrebujem prezit nez deti trochu odrastu … neplakat kazdy den, lebo samozrejme, ked kazdy den vsetko robim a on mi do oci hovori, ze nic nerobim, potom zacne nadavat, mne je do plaču …. Len vzdy ma zatiahne do toho, ze ma vytoci /samozrejme, ked vsetko robim a on mi do oci povie ze nerobim nic/ a pustim sa do argumentov a za chvilku urazky a plač …
@zltalienka jasne ze nevaham, ked jedina upratujem doma a robim vsetko sama a si myslim ze som dost pedant
A prečo Ti začal vyčítať neupratanie?
@zltalienka Nepomahaš. Ubližuješ, snažíš sa navodiť pocit viny, že za to môže ona sama keď to znáša. Pomáhaš tým manipulátorovi a nie jej. Ešte to nezašlo ďaleko, preto je ešte ako tak pri zmysloch a dúfa že to pár rokov vydrží. Ak toto nepoznáš z okolia, skús si o tom niečo pozrieť. Autorka sa potrebuje hlavne obrniť. Žiadne premýšľanie ako k tomu došlo jej nepomôže. A hlavne nie obhajovať sa nielen doma ale aj tu.
@minimie vieme iba jej verziu. Mne sa popravde nezdá pravdivá, ale budiš. Ona ho nazvala narcistom, dajme tomu, že je. Je si plne vedomá, vie si načítať, čo takí ľudia dokážu, čoho sú schopní. Napriek tomu NECHCE odísť. Pričom zarába (ako sama povedala) dosť, rovnako ako on. Neviem akú chce radu. Treba ísť preč, ak je to tak.
Keď nechce odísť, čo jej mám písať? Že má pustiť jedným uchom dnu a druhým von? Nereagovať na jeho žiadne komentáre? Že má prestať upratovať? Že má byť čo najmenej doma? Silne pochybujem, že čokoľvek z toho pomôže, ak je to naozaj narcis.
Ona nie je žiadna "uvarená žaba". Ona po 2 rokoch stále vie presne kde je pravda. Takže mi príde celkom dosť psychicky odolná. Zvládla by ísť preč. Ak by chcela.
Ženy, ak nemáte reálnu skúsenosť s narcistom, nesúďte autorku a neraďte jej, ako má lepšie upratať či potešiť manžela. Naozaj nemáte najmenšie tušenie, aké to je, žiť po boku takého človeka. Narcistovi sa nedá vyhovieť a nikdy nebude spokojný. Aj keby ste upratovali celý deň, nájde mikro nedokonalosť niekde za skriňou a nazve vás neschopnou, alebo Vám vytkne, že ste sa kvôli upratovaniu dosť nevenovali deťom. A keď bude dokonalá domácnosť aj postarané o deti, vytkne Vám, že sa o seba málo staráte. Hecnete sa, všetko urobíte rýchlejšie, aby ste stihli aj fitko a kaderníčku, tak vyvolá konflikt, že míňate peniaze na zbytočnosti, začnete teda radšej cvičiť doma, tak Vás zhodí, že vlastne zarábate málo, ste chudera, preto si nemôžete dovoliť zaplatiť za služby. Tak si nájdete druhu prácu, ukrojíte zo spánku, prídu choroby, vyčerpanosť, je z Vás vystresované klbko nervov, lebo toho máte veľa, až raz vybuchnete a on z Vás ešte urobí hysterku a zo seba chudáčika trpiteľa. A po celý ten čas si spokojne lebedi na gauči, tuka do mobilu, obzerá nahe ženy na internete, kašle na deti aj domácnosť, iba uráža, ponižuje, kritizuje a zvyšuje svoje nároky. Sú to neskutoční egoisti, egocentrici, absolútne presvedčení o svojej dokonalosti a neomylnosti, nemajú kúska citu či empatie, dokážu neskutočne klamať, ale až tak, že aj sami vlastným klamstvám uveria a budú Vás presviedčať, že sa to určite tak stalo, vždy majú pravdu a posledné slovo. Som si absolútne istá, že autorka nemá žiaden problém s poriadkom v domácnosti, len pán manžel našiel slabé miesto, zistil, že na výčitku reaguje, tak ho to začalo baviť. Zajtra mu bude vadiť jej najlepšia kamarátka, alebo si vymyslí veľký zadok, otrasnú výchovu, alebo bude mizerná šoférka...niečo sa vždy nájde. Autorka, ak budeš niekedy potrebovať vykecat sa, kedykoľvek mi s dôverou napíš. Mám doma o čosi horšiu verziu narcistu a nepoteším ťa, postupne sa to zhoršuje ☹
@dadis Lebo som v zložitej situácii. Mám tri deti, v priebehu jedného roka mi nečakane zomreli obaja rodičia, z čoho som sa ešte nestihla spamätať, a tým pádom už ani nemám žiadne zázemie, oporu ☹ Najmenšie dieťa ešte len v septembri nastúpi do škôlky a ja si musím nájsť novú prácu, lebo v starej som pred materskou pracovala iba na čiastočný úväzok kvôli tomu, že stredné dieťa má zdravotné problémy (klasika, muž sa venoval svojej kariére, zarábal peniaze, ktoré má teraz na svojom účte, moja kariéra šla bokom, lebo ma potrebovali deti). Ak by som teraz odišla, nemám s deťmi kam odísť, nemám žiadnu finančnú rezervu, nemám ich ako uživiť a nemá mi s nimi kto pomôcť, napríklad pri chorobe. Takže to musím riešiť postupne, najskôr si nájsť prácu (čo s tromi malými deťmi nebude jednoduché) a mať stabilný príjem, bez toho nedostanem ani len hypotéku. A potrebujem sa trošku aj pozbierať, roky ponižovania ubijú človeku sebavedomie, že sa bojí, neverí si.
@fliacik Drzim palce ❤️, zazila som podobne, no za lepsich okolnosti. Mam deti len 2, rodicov a brata, ktori mi velmi pomohli, stabilnu pracu. Odisla som do najmu. Ale rozvod bol hrozny, este sa sudime o bsm. Velmi mi je luto, co prezivas, ak by si potrebovala s niecim pomoct, alebo sa len vyrozpravat, napis mi.
Ja sa v tom nevyznam, ci sa to moze al.potom pri sude pouzit, ze co tak dake videa, nahravky na tajnasa robit, ze upraces, kolac, navarene, natocis to a potom nez pride, niekde skryjes mobil a nech nahrava...

@luccija chápem, akurát že tuná autorka o sebe vôbec nepochybuje. Ani slovo o tom, že by ona váhala nad tým, či upratuje dobre. Dusno má doma tak či tak, keď sa stále hádajú. Kamarátkam nemá problém povedať a aj jej bez problémov veria akého má v skutočnosti chlapa.