icon

Ako sa dá v manželstve žiť bez lásky?

3. okt 2023

Prosím, povedzte mi. Je to možne? V skratke zhrniem nás vzťah...
Sme spolu 13 rokov, skoro 10 manzelia... mame 3 deti vo veku 6, 4 a 2....
Najmladšie dievčatko bolo neplanovane prekvapko a nakoľko ma nejaké zdravotné problémy, od narodenia sme v náročnom kolobehu starostlivosti o deti.. okrem toho ze aj dvaja starší sú ešte mali, väčšina pozornosti sa kvôli chorobe ujde najmladšej. Môj chlap to nezvláda už... je nervny, unavený, ohucany z deti... Stále len hundre, že nech už dorastu a je pokoj... Puka mi pri tom srdce. Ja tie deti milujem nadovšetko na svete a robím všetko aby sme boli (asi len naoko) veselá a milujúca rodina... ale už aj deti vnímajú to napätie, nepokoj a často aj hádky medzi nami... mňa to hrozne boli, lebo takýto môj muž nebýval ☹️
Keď chcem niekam ísť, urobiť deťom program, aspoň na ihrisko, na prechádzku 95% času idem sama... keď navrhnem vylet, víkendový pobyt tak len vymýšľam a on chce mať kľud... no a čerešničkou na torte je už len to, že jeho vzťah ku mne totálne ochladol... pusu som nedostala tak niekoľko mesiacov, milé slovo žiadne... vlastne už len riesime deti, ich logistiku, kto kde kedy ide, čo nakúpiť..... to je všetko... alebo ešte keď sa potrebuje vyrozprávať ako bolo v praci, tak vtedy som mu dobrá.... Ináč len mobil, gauc a koniec... už ani v domácnosti nepomôže ako kedysi... ale viac ma štve ten vzťah.... rozviesť sa nechcem... najstarší syn je naňho mega naviazany, vlastne decká ho veľmi ľúbia aj keď tato často kričí... rozvodom by som im hrozne ublížila a to nechcem
Ale moje srdce zúri a reve každý večer a neviem sa zmieriť s myšlienkou, že to takto mam ďalej žiť... Ci dá sa na to zvyknut? Prejde to?? Co mam robit? Samozrejme ze aj na mne deti už vidia, že som smutná, ale už sa nevládzem hrať na dokonalú rodinu...

Strana
z2
julovka8
Autor odpoveď zmazal
demodun
4. okt 2023

A skúsila si prísť ty prvá k nemu a objať ho, pobozkať. Ako reagoval? Musíte si nájsť na seba čas a rozprávať sa. Viem že je to ťažké v tom kolotoči povinností.

ahhola
4. okt 2023

Tvoj by bol možno super tatko jedinackovi, ale na 3 nemá kapacitu...
On to nevedel, ty si to nevedela, ze jeho krehká mozgová sústava nezvláda detské prejavy, hlavne tie akustické.
Nemá ti kto pomôcť, okrem toho budizknicemu? 💔
Keby sa nejako vzmuzil na par rokov, o také 3 roky už môžte byt v pohode a chystať sa na pubertiakov😃

stevvvka
4. okt 2023

Nemôžeš od neho čakať, že bude niečo organizovať. Ale ver tomu, že keď vybavíš stráženie a kúpiš lístky, že s tebou pôjde. 3-4krat vybav čas pre vás dvoch na 3 hodiny(ak sa dá aj viac) , kino/restika, plávanie.. a uvidíš, že nabudúce vybaví aj on. Povedz, že aj ty sa tešíš, keď deti odrastu, keď budete sami, keď prestane plač... Ale ten čas už nevráti a teraz treba vydržať.
Ak sa dá, dopraj mu čas po práci v tichu. Viem, že mal by sa domov tešiť na vás, ale skratka potrebuje po práci kľud. Ak vezmeš častejšie deti von, nech ma 20-30minut ticho doma po práci, aj on bude ochotnejsi postrážit deti aby si ty mohla ísť niekam sama bez nich. Viem, že je to nefer, zase ty musíš začínať, zase sa musíš obetovať.. Ale môžeš tým len získať. Trochu ho postrc, ukaz mu, že ti na ňom záleží, že chceš byť sama s nim.. Viem, že je to naprd, zas hľadieť len na jeho potreby... Ale je proste z detí vyhorety, nevie tak ustáť ten kolotoč, krik. Je rozdiel, keď sa staráš síce ty o deti, ale doma pri nom a on počuje hasterenie, ako keď je iba sám, v tichu, alebo s rádiom, ale mimo deti.. Ono stačí 20 minút, oddýchne si psychicky, bude sa aj na teba ináč pozerať..

banderaska29
4. okt 2023

@tosomja presne si to napísala. príde mi, že chlap išiel totálne bokom. a pritom taka laska, objatie, pusa, pohladenie dodaju cloveku chut do života aj do prekonavania roznych prekažok ♥

siska53
4. okt 2023

Chapem, ze si unavena .obaja ste unaveni.. napriek vsetkemu skus ho aj pochvalit, ked nieco spravi.. moj robil este menej.. teraz po velkej krize, kedy hrozil rozchod ( ale tam bolo ine, vaznejsie problemy), sa spamatal, ale tiez s pomahanim to nie je az taka slava, musim.pripomenut a tak. Kazdopadne by vam pomohol cas len pre vas dvoch. Asi musis byt ty ta iniciativnejsia.

eliskadad1
4. okt 2023

obaja máte toho dosť, je to evidentné, ale bolo by vám ľahšie, keby ste ťahali za jeden povraz, keby ste vedeli, že sa môžete jeden na druhého spoľahnúť a veci môžete robiť spolu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
pipistrel13
4. okt 2023

@lonely66 to je naozaj podstatna otazka,ked autorka potrebuje radu...

reanda
4. okt 2023

nedala by som uz ani stipku energie do 'zachrany' takeho vztahu.. setri si energiu pre seba a deti, budes ju potrebovat.. lebo od neho sa ti nevrati nic
ja som to mala velmi podobne, snazila som sa vyse desat rokov, stale som rozmyslala podobne, ako ti hore radia, ze co ja mozem urobit lepsie, ci ja robim dost, co ja robim zle.. skoro ma to zabilo.. mala som sa na to vykaslat uz hodne davno, usetrila by som si more casu, energie, trapenia a kus zivota

katka700
4. okt 2023

Autorka, no ja neviem čo viac máš robiť? Vždy sa čaká že žena bude tá čo sa obetuje pre deti pre manžela a sama je na poslednom mieste. Celý deň si doma s deťmi, z toho jedno ťažko choré, po nociach pracuješ aby ste vyzili. Pánko si príde z roboty kde ani nezarobi na to aby uživil rodinu a chce mať kľud? Deti ho otravujú, je z nich ohucany? Čo máš povedať ty? Ešte máš za ním doliezat, chváliť ho aký je úžasný a prosikat ho aby s tebou niekam išiel. Keď príde z práce, čakaj pri dverách, oznám že musíš von lebo si s deťmi 9 hodín v kuse a potrebujes klud, pekne na 2-3 hodiny vypadni do prírody, po obchodoch, zacvičiť si, prečistiť si hlavu. Nech sa pánko spamätá. Ďalšia vec, chápem správne že s najmladšou chodíš po lekároch hlavne ty? Zo zákona je nárok ísť 7 dní do roka ako doprovod k lekárovi. Nech ide pan manžel, nech sa nevyhovara ma na to nárok zo zákona. Možno mu docvakne že isť s deťmi k lekárovi nie je welnes.
Celé mi to pripadá že on má o tom co robíš veľmi skreslenu predstavu, nechápe čo starostlivosť o deti obnasa tak nech si to vyskúša. Chlapovi sa to nedá vysvetliť, musí to zažiť.
Peniaze čo zarobíš si odkladaj do rezervy, nie každý vzťah sa dá zachrániť.

yoxinka
4. okt 2023

@reanda
Mňa toto tiež zaráža, že všetky ženy radia mojkať toho chudáka a len nech rozmýšľa, čo všetko môže ONA ešte spraviť. Tuto ženská lieta ako handra, stará sa o všetko, robí po nociach … ale pán je ohučaný. Ona nie je ohučaná??? Ja tiež mám pocit, že keď chlap príde domov, sande na gauč s mobilom a chce “svoj kľud”, tak to je konečná. Keby dačo chce robiť, robí. Tu aj keby sa ženská postaví na hlavu, nepomôže si, podľa mňa.

autor
4. okt 2023

Ďakujem vám za rady, názory, každej jednej... Cenim si to! V dnesnej dobe uz nikto nechce pocuvat vase trable a duplom nie tie "zo spalne" , takze som rada, ze apson anonymne som to kohla dostat zo seba von.... Momentálne to ale presne cítim tak ako píše @katka700 ...
On nevidí tých x milión úkonov, ktoré treba ráno len urobiť kým sa len vychystame do škôlky... lebo ich jednoducho nerobí... cítim sa nedocenena a ešte aj frustrovana...
To je ako keď urobíte 9 veci dobre a 1 zle... každý vníma len tu jednu zlu.... tých 9 dobrých nie.... tak aj u nás.. možno som niekedy vztahovacna a mohla by som prekusnut reči typu "to si ani nestihla vyložiť umyvacku??? " (no nie, lebo som šla do škôlky, na nakup, pracovať k PC a pomedzi to navarila) ale on sa nechá znechutit tou 1 vecou a hotovo.... a mne to pokazí deň, som smutná a nálada je v prdeli....
Ďakujem ešte raz za vase slova, vezmem si z toho co najviac a pokusim sa znova zapáliť nejakú iskricku .... rozchod nechcem... deti by to zlomilo... len uvažujem ako to v sebe spracovať a nezblaznit sa!!!

yoxinka
5. okt 2023

Pozri sa, my máme s mužom super vzťah, ale bola to fakt tvrdá práca. Ja som sa vedela uraziť za každú idiotinu. Ale bolo obdobie, kedy tiež úplne nerozumel, čo sa už na tej materskej robí. Nechala som mu dve deti, náročky som nič nenanvarila. Prišla som domov. Bordel úplne všade. A tak som si išla z miestnosti do miestnosti - práčka prečo nie je vyložená? Umývaldo je prečo špinavé? Prečo je na WC hodená plienka na zemi? Prečo nie je linka uprataná? Prečo si ten hrniec ešte neumyl? Umývačka je prečo nevyložená? Hračky prečo nie sú odložené? Ty si dal deťom jesť keksy!!!??? A takto … Kukal na mňa ako puk. Hovorím mu, stále máš pocit, že ru nič nerobím? A začalo to komentárom, že prečo som neutrela prach … lebo toto si všimol, že prach nebol utretý. Odvtedy mi nikdy nič nevyčítal. Prečo si chlapovi nepovedala, že umývačka nie je vyložená, lebo ……… a vymenovať, čo urobené je?

because
5. okt 2023

Odporúčam najprv tebe a potom jemu videa slava Černý, najprv som ich na počúvala ja a potom poslala mužovi, alebo ich počúvala nahlas pri nom alebo pocuvali spolu a potom začali rozoberať. Az ked to počul od nich tak konečne začal chápať ako a co vlastne cele roky hovorím, myslim a potrebujem. Na youtu.be su rozhovory s nim voľne prístupné a garantujem ti ze sa v tom obaja nájdete. Držím palce.

grof_monte_christo
5. okt 2023

Pri takomto hnupovi by som sa na zapaľovanie nejakých iskriciek zvysoka vytoto...

tiezjedna
5. okt 2023

@autorka najviac rozvodov/rochodov je údajne medzi pármi, ktoré majú deti do 10 rokov. Myslím, že vy do tohto štatistického profilu zapadáte ukážkovo. Zomlela vás rutina, povinnosti a komplikácie v podobe chorej dcérky. Na lásku a vzájomnú náklonnosť nezostáva priestor ani chuť. Takže jediné čo ti poradím - ak si myslíš, že váš vzťah stojí za to udržať a reštartovať, prevezmi iniciatívu. Vždy to musí prísť od niekoho, niekto musí byť ten prvý. A manžel sa buď spamätá a pochopí, že každý problém má riešenie a že láska medzi vami môže zmeniť celý jeho pohľad na váš súčasný svet, alebo sa nespamätá a ukončíte to.

lusyc
5. okt 2023

Autorke: je fajn, že si vzala tú prácu. Inak neporadím, mám to podobné.
Radiacim: kde zháňate opatrovateľku? To len tak pustíte domov cudziu osobu z internetu, nech sa stará trebárs večer o deti a idete von? Neviem si to predstaviť.

tiezjedna
5. okt 2023

@lusyc opatrovateľku zoženieš najlepšie cez referencie 👍 Alebo cez susedov. Moja dcéra si chodila privyrábať k susede, keď mala cca 15 - 16 rokov. Vodila jej deti na krúžky, chodila na ihrisko, prípadne večer uspávala (neboli už úplne maličké), zostala cez noc, ak bolo treba. Kamoška to v tom čase mala fakt komplikované, rozvod s idiotom, sťahovanie a do toho vysoká funkcia v korporáte, kvôli ktorej často lietala po Európe. Tým chcem povedať, že keď sa na to človek zameria, tak možno zistí, že aj v bezprostrednom okolí nájde šikovnú pomoc.

majulino
5. okt 2023

@lonely66 u nás napríklad zlyhaním lekára a antikoncepcie. Dostala som jednorazovú ATB vložku do rany, na otázku či má vplyv na antikoncepciu mi povedali nie, ale nech si preverím, voalla som na gyndu, popísala problém, gynekológ potvrdil, že nemá vplyv a čuduj sa svete mám 13 ročný vzťah a 12 ročného syna

yoxinka
5. okt 2023

@lusyc
Ja ti odpoviem na tú opatrovateľku. Známych deti chodia na krúžok k jednej šikovnej babe. Mladá kočka, študentka na vysokej. Keď im rodičia povedali, že o deti sa im starať nebudú, lebo majú svoje veci na robote, išli za kočkou z toho krúžku, či by im raz do týždňa nepostrážila deti s ona že jasné. Inej kamoške doporučila známa babu, ktorá chodila k jej deťom.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2