Ako zvládnuť problémy s násilným manželom?
Dobrý deň, ahojte...
prosím bez odsudzovania.... možno mi skôr poradí žienka, ktorá zvládla sa postaviť na nohy sama. S mojim mužom som si zažila veľa... už také ťažšie obdobie trvá cca 6 rokov. Alkohol, agresivita, nadávky, neskutočná žiarlivosť, nútenie do sexu, závislosť na automatoch... a proste stále som zostala pri ňom. On pracuje, doma pomôže, s deťmi tiež ale aj tak sa Tá moja láska niekde sa stratila. Stále sľuby od neho, že sa zmení ale on sa zmení ale len keď má vždy všetko tak ako chce. Hlavne sex. Ak mu ho dám, je ok ale stačí keď raz odmietnem a prepne mu. Ide von, ožerie sa a keď príde tak vždy príde s nejakou myšlienkou ako som ho s niekým podvádzala... Nie je to pravda. Nikdy som to nespravila. Jednak nie som taká a jednak by som sa bála niekoho iného si nájsť... Minule som si šla ľahnúť lebo som celý deň kmitala deťom na oslavu prípravy... on chcel byť hore a aby som s ním pila, no nechcela som tak som si ľahla, zaspala... prišiel za mnou vynadal a takú facku mi vlepil :/ Nebolo to prvýkrát... nebije ma pravidelne ale už nejaká facka padla...To len za to, že som vraj chladná a unavená a sviňa klamárska, v práci mám svoje, jemu sa nevenujem... ráno povie, že on si to nepamätá a neverí mi, že ma buchol. Myslela som si, že som dosť silná a že keď dostanem ďalšiu facku, odídem.... Nedala som to. Čo vás donútilo to zvládnuť?
Uvediem to na správnu mieru… je mrchavy aj keď nepije. Je žiarlivý extrémne žiarlivý aj keď nepije. No nezachádza to do takých extrémov ako pri chlaste…obviňovanie a upadnuie do takých tých “depresii” ako ho všetko mrzí a ja ho nechápem je stále.
@akje Ok, ty si úplne mimo. Asi pochádzaš z podobných pomerov, keď vlastne sa všetko vyrieši, keď prestane piť. Alkoholizmus je sám o sebe obrovský problém. Nieto ešte tie ostatné veci k tomu a ty jej radíš dávať kompletne prepnutému závislému človeku ultimáta a ísť s ním na párovu terapiu!Ona má ísť na terapiu-ale sama so sebou, aby nabrala silu z tohto marazmu s deťmi odísť. A to vulgárne ponižovanie,chorobné žiarlenie si asi prehliadla. Tam je zhnité všetko a trpia len deti!A ešte len budú, ak s ním ostane!
@kika15kika Prosím Ťa, popros o pomoc rodinu, kamarátov, odíď!Toto je zbierka toho najhoršieho z najhoršieho a zmení sa to len v tom, že sa to bude stupňovať. Prosím Ťa, chráň seba a deti!Toto je totálne celé zle!
@kika15kika Zila a zmyslala som pred par rokmi podobne (len ma nebil a negambloval)... na linke pomoci mi povedali velmi dolezitu vetu: VY NIE STE ZODPOVEDNA ZA JEHO CINY, ON JE DOSPELY. VY STE ALE ZODPOVEDNA ZA DETI A ZA SEBA!. Touto vetou sa velmi vela zmenilo, pochopila som, ze nas musim zachranit, ze musim detom zachranit zdravy vyvoj a takosto ich matku, lebo inak by im on znicil sancu na stastny zivot. Tiez mi viackrat demonstroval, ze sa zabije... musis sa emocne od neho odstrihnut a mysliet len na seba a deti. Bude ti robit este vacsie vycitky manipulovat ta, ponizovat, zhadzovat, vyhrazat sa, vsetko dookola. Ale tym, ze je agresivny, musis urobit velky sek, aby nemal sancu ti tak fyzicky ublizit aby nebolo neskoro. Zbal sa a utec na bezpecne miesto. Silu najdes, si matka a ta dokaze pre svoje deti urobit nemozne. Ziadaj ludi o pomoc, dostanes ju. Najdi silu a chod!
Pre tie, co hovoria o terapii... tu je uz veeeelmi neskoro. Mne parova terapeutks so 40r praxou dokonca povedala, ze alkohol + ziatlivost NIKDY nemaju sancu na parovu napravu
@kika15kika takže ta len vydiera samovraždou? o to viac by mal ist na terapiu..aj zli ludia maju na sebe pracovat
nebude s touto, bude ničit život inej?
prečo sa to berie tak, že každy zly musi nutne ostat zly až do smrti?
tie terapie su preňho, nie pre ňu..
ona má právo sa rozisť
niečo ju drži, ked ešte tak neučinila
vyčitky svedomia, vyhražky...keby chcela odísť, dávno tak urobí
@kika15kika neviem ako silnú facku, ponizovanie ci vulgarizmy by si este potrebovala na rozhýbanie sa. Ale ak si myslis ze toto budes moct pred detmi este roky tajit, si na omyle. A casom to prejde aj na ne. Budu svedkami tvojho fyzickeho aj psychickeho tyrania, casom aj ony uz obetami. Znici vam zdravie, psychiku, privedie do financnych problemov.... Ani si nevies predstavit ako uz vcera bolo neskoro to s nim skoncit. (som dieta vyrastajuce s takymto clovekom, ostalo mi az nevolno pri spomienkach na to.....)
@enmery pozri, to, ze mi napises, ze:
- som mimo
- vytrhnes z kontextu 2 slova: parovu terapiu ako moje jedine riesenie
- urcis, ze pochadzam z rovnakych pomerov
Neznamena, ze mas pravdu.
Prestan ma tu stavat do pozicie, ze obhajujem jej manzela a schvalujem, co robi. To zo mna robis ty.
Takze ak mozem pouzit tvoje slova, snad mi lepsie porozumies... sama SI MIMO a uz mi daj pokoj. A najhorsie, co sa moze stat v takejto diskusii su ludia ako ty. Strasne tlacis na pilu, na autorku a az chorobne presviedcas ostatnych o svojej pravde. Ja by som sa necudovala, keby si mala podobnu skusenost a personalizujes si ju na seba.
@karolinakr to je uz parketa pre psychiatra, za hranicou psychologa, riesili sme to. A samozrejme, on tam musi ist dobrovolne. Ona musi odist a on si uz sam musi nalozit so svojim zivotom, ako uzna za vhodne.
A garantujem, ze si neublizi. Standardne su to slabosi, co by sebe nikdy neublizili, ale inym ublizovat im robi radost, oni vtedy "rastu". Vtedy im treba "klepnut po prstoch" a stiahnu sa. Ukazat, ze sa neboji, ze je o krok vpred
Chudák deti s traumou na celý život. Ty si ži ako chceš, robíš to dobrovoľne, ale tie deti nemajú kam ujsť. Strašné čo jedna matka dovolí, ja si to neviem predstaviť.
@karolinakr No, lenže takýto nikdy za psychológom nepôjde. To je to. Tu je od alkolizmu, cez násilie, ponižovanie, chorobnú žiarlivosť všetko to najhoršie pokope. Takí ľudia sa nemenia. To by muselo prísť sakra obrovské uvedomie od nich samých. Aj samotný alkoholizmus je neskutočne ťažké poraziť. Si naivná, ak si myslíšže tento chlap si niečo prizná a pôjde sa liečiť. Medzitým dostane amok kvôli nejakému random kolegovi z práce a z faciek bude dokopanie na zemi. To je tá pravdepodobnejšia verzia.
"Uvediem to na správnu mieru… je mrchavy aj keď nepije. Je žiarlivý extrémne žiarlivý aj keď nepije. No nezachádza to do takých extrémov ako pri chlaste…obviňovanie a upadnuie do takých tých “depresii” ako ho všetko mrzí a ja ho nechápem je stále."
@kika15kika dobre, ked nepije je iba ziarlivy alebo aj vtedy ta slovne ponizuje, fyzicky a psychicky tyra? Alebo je vtedy normalny a ziarlivy?
@viveglo pre psychiatra? Taký človek by mal ísť do basy, že pre psychiatra 😅
@dominikamacakova suhlasim, bohuzial to nie je take lahke... musis mat poriadne dokazy a aj to ho zoberu na 2 noci a bude spat... bohuzial Slovensko
@kika15kika nezvyknem sem veľmi často písať, ale teraz musím. Skus si predstavit, že sa toto všetko deje Tvojej dcere. Urob to, čo by si jej poradila.
Ja som bola dlhé roky v toxickom vzťahu. Facky neboli. Vyhrážky áno. A veľa. Niečo Ti poviem. NIE JE TO TVOJA VINA. NIKDY TO NIE JE A NEBUDE TVOJA VINA.
Keď som bola už nalomena zutekat z toho vztahu-nevztahu, z toho marazmu, dlhé noci som čítala príbehy žien žijúcich s alkoholikmi, fetakmi, manipulátormi. Len jednej jedinej žene sa stalo to, že muž nakoniec spáchal samovraždu. A ona napriek tomu, že cítila po XY rokoch vyslobodenie, musela chodiť na terapie. A tam jej psychologicka tu vetu o "vine" neustále opakovala. Keď som konečne nabrala odvahu a zutekala, tu vetu som mala neustále hlave.
Prajem veľa síl a odhodlania. Nenechaj sa presvedcit, že čokoľvek je Tvoja vina. Nie je. Je to len a len JEHO rozhodnutie. Jeho rozhodnutie dat facku, robit peklo zo života..Ty sa rozhodni vziat svoj život späť, späť do svojich ruk a začať znovu žiť. Pre seba, pre svoje deti. Dat im lepší život. ❤️
@viveglo ja viem, že je to nemožné, ale autorka nech berie nohy na plecia a nie vláčiť debila po psychiatroch
@angelheart Uf, prajem Ti už len krásny život!Aj tak tie jazvy ostanú, ale treba ich využiť ako tu-snažiť sa pomôcť otvoriť oči ťažko týranej žene. Si silná, dúfam, že to vieš.❤️
@dominikamacakova presne, suhlasim, on nech sa riesi sam, ona MUSI utekat co najskor
@akje Moja zlatá, toto je tak mimo, že som pochopila, akákoľvek komunikácia nie je možná. Ja pomáham ženám, ktoré od takýchto magorov utekajú. Ja som to nikdy nezažila aj vďaka tomu, že mi od detstva vtĺkali do hlavy, že sa odchádza po prvej facke. Nieto po rokoch fyzického, psychického a sexuálneho násilia! A ty ešte zo mňa ideš robiť tú zlú😄Smutné.
@enmery Ďakujem. ❤️❤️❤️ Už som úplne v pohode. Mam rodinu, partnera a malú dceru 😍 Mrzia ma len tie stratené roky.
@kika15kika prepáč, vieš o tom, že žijeme v roku 2024?
Dúfam, že opäť vymyslený príspevok na začatie hádok.
Ak nie, predpokladám, že si vyrastala v rovnakom "príklade".
@enmery ja som ti len dala okusit vlastnu medicinu.
Nepoznam ta presne tak, ako nepoznas ty mna.
Ani jedna nepozname celu situaciu u autorky doma.
Zacala si tu do mna rypat a oznacovat za to NAJHORSIE, co sa mohlo autorke stat. Jasne. Ja. Nie jej manzel. Ani jej pasivita. Ale JA 🤦🏼♀️
Mozno nabuduce budes vazit svoje slova a drzat sa svojho cielu: kazat okamzity utek.
Ja sa na to pozeram objektivme skrz odovzdane informacie. Z tych bolo povedane, ze je zle, ked si manzel VYPIJE.
Tak preco by nebola v takom pripade cesta prestat pit? A nemusis odpovedat. Zdielam s tebou rovnaky pocit, ze komunikacia s tebou nie je cesta. Ber to ako recnicku otazku..
A este jedna vec, tie, ktore pisete o "zmierlivom rieseni", ani netusite, aku medvediu sluzbu jej robite... ona teraz vola o pomoc a ona potrebuje rady od tych, co to prezili, alebo maju blizku skusenost, aby nasla silu, lebo vy netusite, co ta zena musi dokazat a ako ju ten chlap estelen zacne nicit. A povedat, ze niekto si ti lieci svoje osobne traumy je velmi za hranicou... zeny, nikdy neviete, ako sa zivot moze prudko zmenit, tiez som zila pomerne dokonaly zivot, ale varil ma pomaly ako zabu. Trvalo to 3 roky... viackrat som klesla na take osobne dno, ze to sa neda ani popisat. Ale dali sme to s detmi. Dcera mi vcera povedala, ze vidis mami a teraz sme stastne. Bohuzial mam dalsie 2 zeny v okoli, co to aktualne prezivaju v obdobnej forme, je to peklo, ale viem im ponuknut pomoc, vypocut, snazim sa poradit prakticke kroky, co mne nikto neporadil. Tak nesudte, NEBAGATELIZUJTE a podporujte VZDY zenu v podobnej situacii
@angelheart To ti verím. To by mrzelo každého. Ale prelomila si to a si z toho preč a si dôkazom toho, že život po tomto marazme existuje a môže byť naplnený láskou a spokojnosťou. Máš byť načo hrdá.😉
@viveglo predpokladam, ze narazas na mna. Ospravedlnujem sa zenam, ktorych sa to dotklo. Sprava bola vyhradne cielena na enmery ako obranny mechanizmus na jej utocne spravy na moju osobu.
Osobne som poznala par, ktori mali a aj maju idilicky vztah. Jedinou prekazkou bol alkohol. Muzovi nebolo rady, ked si vypil, ona odisla, on prestal pit a su spolu jedna velka stastna rodinka aj s detmi. U nich ultimatum pomohlo.
Ak je muz rozumny a chce, da sa to. Akeho rozimneho muza ma autorka netusime nikto..
@akje Kedy už pochopíš, že si autorke poradila dávať ultimáta a terapie pri človeku-ktorý je agresívny, bije ju, núti do sexu, chorobne žiarli, ponižuje ju ako človeka, ako ženu. Keby si niečo vedela o psychológii, vedela by si, že na takého pacianta žiadna ultimáta ani nič nezaberá a jediné, čo ona môže urobiť, je utiecť a viac sa neobracať a chrániť svoje deti. Pretože tie sú nakoniec poškodené najviac a to doživotne. My sa tu nebavíme o nezhodách vo výchove, či trávení voľného času. A tak som si dovolila Ťa na to len upozorniť. A ideš do mňa. Nevadí, že aj iné ženy, ktoré tu napísali a zažili to, jej napísali, že má odísť. To je všetko.
@akje A prepáč, moja prvá správa voči Tebe je tu verejne a nič útočné v nej nebolo. Je to proste holý fakt, že sa takéto stavy a týranie nemá bagatelizovať a ešte dávať zdeptanej žene nádej v podobe terapie pri mužovi, ktorý ju ponižuje v absolútne každom smere. S takým by Ťa poslal preč aj psychológ a povedal by, že má odísť. A liečiť seba.

@enmery
Co? Ved pise, ze ked ho odmietne, odide, ozere sa, vrati sa a da jej to vyzrat. Ozraty.
Nasledne pise, ze si s nou chcel vypit, ona si sla lahnut a zaspala. Cize on chlastal a opity ju zobudil..
Pise o tom, ze rano si ti nepamata.
Mne teda z toho prispevku a jej slov vychadza, ze vsetka agresivita sa deje kvoli pitiu.
Tak kto tu cital iny prispevok?
Mimochodom, mila moja enmery. Ja ju v tom vzatu nepodporujem, aby v nom stoj co stoj ostala.
Ale ocividne mas problem s chapanim textu, ked citam, co mi pises.