Chýbajúca intimita v manželstve
Ahojte, stojíme pred problémom, ktorý sme si predtým nikdy nevedeli predstaviť. Z nášho vzťahu sa uplne vytratila intimita a chyba aj sex. Sme manželia 9 rokov, máme dve malé deti s rozdielom 2 roky. Aktuálne som s nimi oboma doma. Denne fungujem od rána do noci. Deň sa mi začína okolo 7.30 a končí o 22.30, keď obe deti spia a porobím nevyhnutné veci, pripadne si doprajem krátky čas pre seba. Muž chodí do práce, je s nami asi 2 hodiny denne, kým idú deti spať. Babky a dedkovia na opačnom konci republiky, takže žiadna výpomoc. Každý deň som večer čo večer hotová, padám do postele od únavy, v noci vstávam k obom deťom. Problém je, že manžel ma vždy čaká, aby sme si urobili spoločný večer a mali čas pre seba. Ja ho chápem, ale ja o 23.00 už ani nevnímam čo sa okolo mňa deje, niekedy by som aj zaspala postojačky od únavy. Mam totálne vybité baterky a chuť na sex je nulová. Viem, že jemu to chýba, aj celkovo spoločný čas, ale v súčasnej situácii neviem nájsť riešenie. Deti nám nemá kto postrážiť, ja mam minimum príležitosti si oddýchnuť. Obavám sa, aby to nevypustilo do nevery alebo nejakeho neuváženeho kroku.
Vo vašom prípade by som volila rozhovor. Ze si ho cenís a vážiš, ze sa zapája atď ale proste si teraz date chvíľku pohov, kým sa situácia nezlepší. Stačia malé dotyky počas dňa, poďakovanie atď. Si super mama, nenechas deti revat, postupne si nájdete systém a budú rozumnejsi, budete mat aj viac času na seba.
Ja sa tu nejdem predbiehať, že ktorá to mala ťažšie, lebo každá máme iné rodinné zázemie, problémy, zdr stav atď . No pre obraz: mala som deti vo veku bábätko, 1r2m, a 4 roky. Do toho dom a kúrenie na tuhé palivo, takže ak som chcela mať teplo musela som sa o to postarať, pes, mačky, zajac, vtáčiky, rybky. Manžel doma len na víkendy! Prežili sme. Dnes sú deti vo veku 5r, 6r a 10r. Sex sme mali vždy, každý víkend niekoľko krát. Ak píšeš, že poriadok je pre teba na 150. mieste, čo je to, čo ťa tak celý deň zdržiava? Hľadaj problém a skús ho zmeniť. Áno, tie detské spánky dajú zabrať (asi každá by vedela rozprávať) ale toto nie je gro celého dňa... Rozmýšľaj.... Sama najlepšie vieš. Mobil? Kniha? Alebo nikdy nevieš povedať deťom nie a oni ti diktujú ako bude váš deň vyzerať?
@anonym_4a3785 čo ma celý deň zdržiava? To, že deti spia nastriedacku, režim sa im neprelína a teda stále je nejaké dieťa pri mne a zároveň treba stále oboch uspavat. 2x denne von. Do toho má Trojročák obdobie vzdoru, ročný pchá všade prsty a všade lezie. Každý deň sa u nás vari čerstvé (mam histamínovú intoleranciu a jedno z deti ma tiež podozrenie). Noci sú katastrofálne. Nevyspatí po noci, neoddýchnutí po celom dni. Povedať nie? No ročnému zatial nerozkazem, aby sa išiel hrať sám alebo aby ma na chvíľu nechal samu. Obzvlášť odkedy mu idú zuby, je na mne nalepený nonstop.
Ja sa tu nejdem predbiehať, že ktorá to mala ťažšie, lebo každá máme iné rodinné zázemie, problémy, zdr stav atď . No pre obraz: mala som deti vo veku bábätko, 1r2m, a 4 roky. Do toho dom a kúrenie na tuhé palivo, takže ak som chcela mať teplo musela som sa o to postarať, pes, mačky, zajac, vtáčiky, rybky. Manžel doma len na víkendy! Prežili sme. Dnes sú deti vo veku 5r, 6r a 10r. Sex sme mali vždy, každý víkend niekoľko krát. Ak píšeš, že poriadok je pre teba na 150. mieste, čo je to, čo ťa tak celý deň zdržiava? Hľadaj problém a skús ho zmeniť. Áno, tie detské spánky dajú zabrať (asi každá by vedela rozprávať) ale toto nie je gro celého dňa... Rozmýšľaj.... Sama najlepšie vieš. Mobil? Kniha? Alebo nikdy nevieš povedať deťom nie a oni ti diktujú ako bude váš deň vyzerať?
@anonym_4a3785 a zabudla som tu spomenúť, že manžel nemá každý víkend voľný..
@anonym_4a3785 čo ma celý deň zdržiava? To, že deti spia nastriedacku, režim sa im neprelína a teda stále je nejaké dieťa pri mne a zároveň treba stále oboch uspavat. 2x denne von. Do toho má Trojročák obdobie vzdoru, ročný pchá všade prsty a všade lezie. Každý deň sa u nás vari čerstvé (mam histamínovú intoleranciu a jedno z deti ma tiež podozrenie). Noci sú katastrofálne. Nevyspatí po noci, neoddýchnutí po celom dni. Povedať nie? No ročnému zatial nerozkazem, aby sa išiel hrať sám alebo aby ma na chvíľu nechal samu. Obzvlášť odkedy mu idú zuby, je na mne nalepený nonstop.
@anonym_autor vieš čo ti pomôže mať viac energie? Keď sa vráti manžel z práce, podajte si kľúče vo vchode a utekaj. Utekaj preč, do lesa, na lúku, medzi bytovky. Choď von, dýchaj čerstvý vzduch. Sama. Aspoň na pol hodiny, hodinu. Toľko s nimi sám vydrží. Vyskúšaj to. Uvidíš, že ti to pomôže. Si vyčerpaná z každodenného kolobehu a nevidíš svetlo na konci tunela. Potrebuješ trochu reset.
@anonym_autor asi mate mat sex ked dieta visi na tebe cely cas 🤣 proste tieto rady tu a prispevky typu: mali sme sex a NIEKOLKOKRAT za vikend! 😀milujem
@anonym_autor asi mate mat sex ked dieta visi na tebe cely cas 🤣 proste tieto rady tu a prispevky typu: mali sme sex a NIEKOLKOKRAT za vikend! 😀milujem
@andrea2323 a všimla si si, že príspevok o kazdovikendovom sexe a vypadnutí z domu na hodinu je od toho istého anonymu? Asi preto to tak fungovalo, lebo som nezabudla myslieť na seba. Myslím si, že toto je najväčší problém. Zabúdame na seba myslieť a len sa topime v povinnostiach. Potom sa to všetko odzrkadlí na vzťahu, alebo inde.
@andrea2323 a všimla si si, že príspevok o kazdovikendovom sexe a vypadnutí z domu na hodinu je od toho istého anonymu? Asi preto to tak fungovalo, lebo som nezabudla myslieť na seba. Myslím si, že toto je najväčší problém. Zabúdame na seba myslieť a len sa topime v povinnostiach. Potom sa to všetko odzrkadlí na vzťahu, alebo inde.
@anonym_4a3785 ako ja to chapem, ja mam tiez male dieta.. ale takisto viem ze vsetku tu energiu, ktoru musis za den vydat, a to nemyslim len fyzicku ale aj mentalnu sa ti castokrat nepodari nacerpat pocas pol hodiny/hodiny.. je to narocne prve roky dietata. Myslim si ze ak maju normalne partnerstvo sa to potom obnovi (samozrejme s ich snahou).. netreba to silit a este sa premahat, aby mala autorka okrem vsetkych aj dalsiu tiaz na svojich pleciach, ze ci vyhovuje muzovi v sexe.
@anonym_autor súcitim, tiez sme na tom podobne. Mame dve deti 2r a 3 mesiace takze makačka. Žiadna pomoc od babiek este sme bez deti sami neboli a tiez sa to prejavilo na vztahu. Ja som totálne unavena, po predojcenej noci a tomu ze stale zdvíhať staršiu ma boli chrbat aj ked dýcham. Chuť na sex mam ale ked si predstavím ze mam reálne vyvinúť nejaku fyzickú aktivitu je mi zle😂 ale ukolujem manžela vela, nákupy varenie vesanie pradla von so staršou. Občas sa vytratim na pol h dat si vaňu alebo zacvičiť. Je to ťažké aj domácnosť aj deti aj o seba sa starat. Ale viem ze to bude lepsie, pri staršej urobilo veľkú zmenu ked v roku prespala noc. Tiez mi sem tam napadne ci si muž nenájde nejaku kompenzáciu ale ked na neho niekedy pozriem je este viac unavený ako ja😅
Suma sumarum: riešenie je čas, raz to prejde : D
@anonym_autor podľa mňa máte tie deti trochu rozmaznané, akože skús to 3-rocne naučiť, že precitame krátku rozprávku, mama odchádza a nech zaspí už sám, nechaj mu svietiť malé svetielko, vybavené. Áno, možno bude protestovať zo začiatku, ale zvykne si. Cez deň si choď ľahnúť s tým malým ročným, staršiemu zapni rozprávky a vysvetlí mu, že mama je unavená a ide spať. On to pochopí, neboj sa. Ty si oddýchneš a budeš sa lepšie cítiť. Plus cez deň nechaj ich, nech sa hrajú spolu a ty si sadni, urob kávu a oddychuj aspoň chvíľu. Zasahuj len keď tečie krv. Nemusíš im byť stále za zadkom, naozaj nie. Ver mi, na tieto pravdy som prišla tiež až postupom času. Drž sa.
@anonym_autor zachranuj si manželstvo kým je čas. Upratanie kuchyne, žehlenie a pod.veci počkajú. Tvoj muž a tvoje zdravie nie. Treba sa vedieť naozaj na niektoré veci vykašľať a mat ich na háku. Venuj sa radšej mužovi a sebe, si jeho partnerka, nie slúžka. Treba si pri tak malých deťoch naozaj selektovat veci doma. Nesnazit sa robiť všetko tip top keď "padas z toho na hubu" potom.
@anonym_autor podľa mňa máte tie deti trochu rozmaznané, akože skús to 3-rocne naučiť, že precitame krátku rozprávku, mama odchádza a nech zaspí už sám, nechaj mu svietiť malé svetielko, vybavené. Áno, možno bude protestovať zo začiatku, ale zvykne si. Cez deň si choď ľahnúť s tým malým ročným, staršiemu zapni rozprávky a vysvetlí mu, že mama je unavená a ide spať. On to pochopí, neboj sa. Ty si oddýchneš a budeš sa lepšie cítiť. Plus cez deň nechaj ich, nech sa hrajú spolu a ty si sadni, urob kávu a oddychuj aspoň chvíľu. Zasahuj len keď tečie krv. Nemusíš im byť stále za zadkom, naozaj nie. Ver mi, na tieto pravdy som prišla tiež až postupom času. Drž sa.
@janickacrazy ďakujem, ale teda ísť si ľahnúť s mladším a 3r nechať samého behať po byte, to fakt nie. Uff, už len tá predstava ma mrazí. On nie je rozprávkový, vôbec pri tom nevydrží. Teda chvíľku, potom už potrebuje zase nový impulz. On je neriadená strela, lieta po izbách, lezie všade, teraz do toho obdobie vzdoru a nervy pre všetko. To by som si fakt nelizla nechať ho samého v byte a ja si budem spokojne spať. Neviem si to predstaviť.. A deťom nie som rozhodne stále za zadkom, veď to sa ani pri dvoch deťoch súčasne nedá. Mladší je stále na rukách, zuby a separačka ma totálne limitujú a noci sú uplne nafigu. Ja som rada, že ako tak fungujem doobeda, nie to stáť každú minútu nad nimi…
A porozpravala si sa uz s muzom o tom? Tazko ti davat nejake rady, nepozname uplne celu situaciu, pozadie a ine suvislosti. To tazko radit. Mozno len z vlastnych skusenosti. A tie ma kazdy ine. Je to urcite normalny problem, ktory vznika pri malych detoch. Ale za mna mu treba urcite celit a necakat, ci to nejako prejde samo. Detom urcite davate vsetku lasku sveta, ale netreba zabudat aj na tu svoju medzi sebou. Deti by nemali byt prekazka, ani vyhovorka, ze sa to medzi vami kazi. Ak su zdrave, neriesite s nimi nejake velke problemy, tak niekde treba jemne ubrat a najst si cas na seba. Lebo ked sa to vam rozpadne, doplatia na to hlavne tie deti. Netreba to nechat zajst daleko. Niekedy sa cloveku nechce do rozhovoru, ale musi. Nemalo by to byt tabu. Najlepsie riesenie dokazete najst iba spolu. Aj nejake fungovanie, ked budete chciet. Nechut na sex je pri unave normalna, ale nie je normalna napriklad 30 dni za mesiac. Ani ta unava, ani ta nechut. A niekedy staci malo. Cez male veci sa k starej vasni aj sexu urcite dostanete. Nemusi to byt vzdy iba o spolocnej a vzajomnej spokojnosti. Ak nemas zrovna chut ty, uspokoj partnera, za par minut to mas vybavene a dokazes mu, ze mas onho zaujem, ze aj ked ty nemas chut, najdes si chvilku casu na to, aby si udrzala intimnu liniu medzi vami. Ked chut pride - a ona ked sa budes venovat jemu urcite pride aj na teba - tak si to zasa vypytaj ty. Je vela sposobov, ako udrziavat vzajomnu intimitu a nemusi to byt vzdy fyzicky sex. U nas je dolezite preukazat ten zaujem voci druhemu, vzajomne sa hecujeme, mame radi sextalk, obcas sa o nieco zo srandy stavime, kto vyhra, vybera si co chce a ako to chce. Drzat ten vztah nejako zivy je klucove. Kvoli vam, kvoli detom, kvoli stastnej a spokojnej atmosfere v rodine. Ale je zasa iba o vas. O tom, ako si to rozpoviete, ako sa dohodnete, ako si najdete nieco, co vas bude bavit. Ked to bude fungovat v posteli ako sa hovori, lahsie sa vam budu riesit bezne problemy, mozno bude aj menej nervozity a budete vyrovnanejsi. Obaja musite urobit krok. Drzim palce.
@janickacrazy ďakujem, ale teda ísť si ľahnúť s mladším a 3r nechať samého behať po byte, to fakt nie. Uff, už len tá predstava ma mrazí. On nie je rozprávkový, vôbec pri tom nevydrží. Teda chvíľku, potom už potrebuje zase nový impulz. On je neriadená strela, lieta po izbách, lezie všade, teraz do toho obdobie vzdoru a nervy pre všetko. To by som si fakt nelizla nechať ho samého v byte a ja si budem spokojne spať. Neviem si to predstaviť.. A deťom nie som rozhodne stále za zadkom, veď to sa ani pri dvoch deťoch súčasne nedá. Mladší je stále na rukách, zuby a separačka ma totálne limitujú a noci sú uplne nafigu. Ja som rada, že ako tak fungujem doobeda, nie to stáť každú minútu nad nimi…
@anonym_autor no ale zase 3-rocny by sa mal už vedieť aj sám pekne pohrať minimálne pol hodiny a nie furt behať, v škôlke tiež si nebude môcť robiť, čo chce.
@anonym_autor kolko mate rokov?
Unava neunava, na sex bola vzdy chut, aj ked boli deti male.
Mam 3 chlapcov po 2 rokoch. Takze mala som verziu deti aj 3 a 1 rok, aj verziu 4 a 2 a 0 rokov a aj verziu 5 a 3 a 1 rok. Kazdy z nich iny, najstarsi nocny vtacik, zaspaval o 23:00 (hoci bol v posteli podstatne skor, zial donutit spat sa neda) a druhorodeny ranne vtaca o 4:30 - 5:00 uz mal den. Z toho si vies odratat kolko som mala cas na spanok + samozrejme nocne dojcenie a pod.
Napriek vsetkemu cas a miesto na sex sme si vedeli najst, len treba byt kreativny.