icon

Frustrácia v manželstve

13. okt 2023

Ahoj, musím sa vyrozprávať a dostať svoje emócie von. Sme mladý manželský pár, obaja do 30rokov. Máme dve deti, aktuálne novorodenca a 2r. Prichádzam na to, že naše manželstvo asi nieje na dobrej ceste. Manžel pracuje 3-4x do týždňa ( vrátane vikendov). Čiže je pomerne dosť času s nami doma, oproti iným párom.
A kde nastáva problém? No hádam v každej oblasti nášho manželstva. Bývame v dome, v domácnosti manžel pomáha minimálne ( občas umyje riad, raz za týždeň vyberie práčku, ak sa mu dá a je pekne počasie vezme staršieho na prechádzku a tam to končí) všetky domáce práce sú na mojej hlave. V lete občas pokosím trávnik ( chcem mu tým pomôcť a ušetriť mu čas), ak umyva auto stále vyžaduje aby som mu pomohla, ak ho konfrontujem s tým že kedy mi on pomohol niečo doma poupratovať začne byť u nás doma dusno. Obraňuje sa tým, že aj ja auto používam. To áno, ale on tiež používa WC, kúpeľňu a milión iných veci , a ani raz sa nepodielal aby mi "pomohol". Neznášam slovo pomohol, keďže som názoru, že on sa ma tiež podieľať na chode domacnosti, žiadne pomáhanie. Manžel zarába dobre, nič nám nechýba. Možno píšem chaoticky, ospravedlňujem sa, bijú sa vo mne hormóny. A prečo sem píšem? Dnes ma neskutočne ******. Potrebovala som si odskočiť do mesta, vybaviť papiere na úrade práce ( prídavky atď). Bola som preč 1h!!!!!!! On chudáčik, ostal sám doma s novorodencom ( starší je u babky), mala som od neho 12 neprijatých hovoroc 2 sms ktoré tu radšej nebudem komentovať. Keď som sa vrátila domov, začal mi vykrikovať že mu malá plače a že sa pokakala ( bola úplne premočená, aj perinka. Samozrejme ju NEPEBALIL A NEPREZLIEKOL , čakal na mňa), kričal na mňa že som mu nechala pos*rate dieťa a ja som si odišla, že len hľadám situácie aby som NEMUSELA byť s deťmi ( áno, je mi hrozne, ja som mu oponovala, veď to bolo prvý krát čo ostal takto doma sám, a len necelú hodinu 🤦‍♀️). Všetko doma ťahám ja, on nenavarí, neuprace, s novorodnecom spim v inej miestnosti aby sa vyspali ( on aj starší syn). Vytáča ma to, že s malym bude chodiť na ihrisko lebo ho tam ľudia vidia , a on sa len chváli ako mi pomáha, ale okrem toho prechadzania nerobí nič. Áno možno ma tu niektoré budete kamenovat, že mám byť rada , že aspoň vezme dieťa na chvíľu von ( áno som rada, ale ja ten čas využívam na upratovanie a varenie , nehovoriac o iných potrebných veciach a starostlivosti o malú). Som unavená , nemám na nič chuť , ak má nevidí aj si poplačem , nevládzem psychicky. Stále sa vyhovára ako nevladze, mňa sa nikdy nepýtal či vládzem. Čo majú hovoriť muži, ktorí pracujú celý týždeň a dokážu fungovať aj doma , BEZ VYČITIEK , NADÁVOK ATD.... viete si predstaviť , normálne cítim výčitky pokiaľ napr. umyje riad , veď to nieje v poriadku.
Je tu veľa vecí o ktorích by som mohla písať, ale to by mi nestačila kapacita a komu by sa toľko chcelo čítať , ani mne nie...
Ďakujem ak si to niekto prečítal celé. Nepotrebujem nič, len som to musela zo seba dostať von. Keďže som podľa neho nevdačna. A takého ako on nikde inde nenájdem, žiaden chlap vraj doma nepomáha toľko AKO ON . Och som vyčerpaná z týchto reči.

hankm
14. okt 2023

@luccija osobne som za vyvazeny stav, teda aby aj zena mala narok a cas a podmienky sa venovat celej svojej komplexnej osobnosti a nelimitovat sa do jednej role. Avsak realita z mojej observacie je samozrejme ina... a nepoviem ti ako to dosiahnut. Zda sa, ze to musi byt absolutne individualne riesenie.
- ak sa stretnu dvaja.... pravdepidobne zarobia tak, ze obsluzne cinnosti si outsourcuju. Tym padom, aspon ten min casu vedia venovat vychove....aj ked o tom mozme diskutovat....
- nesuhlasim s kindervajcom, min ciastocne sa da odpozorovat a predvidat komolexita osobnosti. Ako spominam, skor by som to videl, na focus na uplne ine priority pocas randenia. A ano, komplexnych osobnosti je v ramci populacie limitovane mnozstvo a teda berie sa to, co mi vyhovuje najviac a na co mam.... aj ked vykricniky su zrejme....

karolinakr
14. okt 2023

Takeho, ako ja, už nikdy nenajdeš !Tvoj muž je legenda..Ked to nabuduce povie, povedz - ano, taketo sebeckeho a ješitneho určite nie...A budete mat aspoň tichu domacnosť..Ona sa trochu preceňuje?
Tvoj muž zrejme vyrastal v rodine, kde mama robila vsetko a namiesto vdaky sa jej dostalo kritiky..Pokial laska k mame a k tebe mu neotvorila oči doteraz, tak už nikdy neotvori
Nikdy neprecitne, pokial nepojde v tvojich topankach..Chod do roboty, nech on robi doma vsetko, este nech puliruje tvoje veci, ty nebudes robit nič a este ho zvoziš za každu malu chybu..No ako by sa tvaril? Ty si musela vediet, ze taky je..Sebecky clovek nedokaže dlhodobo skryvat egoizmus

karolinakr
14. okt 2023

Moj tatko bol taky, len vylihuval a mama robila vsetko.Ja som povedala, ze mne takyto model nevyhovuje, ja mam konicky a milion zalub, nemam zaujem 99,9% zivota venovat upratovaniu, dokial druhy odpočiva
A mame som pomahala samozrejme od 6.rokov

bambulka98765
14. okt 2023

asi ta nepotesim, ale tieto " vadne kusy" sa nemenia. Oni su jednoducho tak vychovani z domu. Pravdepodobne pobrali vzorec spravania po tatkovi a ten isty aplikuju aj v svojom zivote...
Tiez mam podobnu skusenost...

sticker
bubacik2
14. okt 2023

@simona92101 aj môj 😄

ailiba
14. okt 2023

Narocne obdobie🙏... A chlap, co si nevazi to, co ma. Vsetko ma, tak vymysla. Drz sa❤️

martina6jh
14. okt 2023

@barborachors mate 2 male deti, hormony, ak dojčíte tak dojčenie, malo spanku, očakávania, realita, vyčerpanie. A muža....nieco podobne riesim aj ja. Nebudem porovnavat lebo kazdy ma doma co riesit. Ak budete chciet napiste spravu.

dominikakoll
16. okt 2023

Joj, dievča. Čím skôr urobiť poriadok s chlapom. Každý týždeň nová aktivita. No nenápadne. Akože slúžka nie si. Ale všetko chce čas. Tiež ma muž občas riadne výročí. U nás to je iné. Muž má alergie a atopicky exem. Takže veľa veci nemôže. No rád pomôže s varením, ak varíme spolu. Strhne prádlo, ak nemá krvácajúce rany, vyloží nákup, uprace po výlete. No čo nevie nechá ,,na polceste,, aby som jasne videla, čo neurobil.

svokrinjazykmonika
16. okt 2023

No je to riadny chuj.

petra1761
16. okt 2023

Čítala som cele a príde mi to tak že proste bol niekedy iný ? keď ste sa spoznali ? lebo ľudia sa nemenia buď sa zo začiatku pekne pretvaroval alebo bol stále taký len si to nevidela , není to od neho pekne určite ale príde mi že myslí viac na seba než na teba ...

niki11223344
16. okt 2023

A nie je nahodou chloerik? Kludne by som na tvojom mieste plakala aj pred nim. Radsej sa snaz si oddychnut a urobit aj cas na seba, takto to dlhodobo nedas asi ani z fyzickeho ani psychického hladiska. Radsej mat foma nie všetko tip top ale byt v lepsej pohode psychickej

annie34
16. okt 2023

@alenamihal moje slová 👍

zuzkaemmka17
16. okt 2023

Dcerka ma 7r a mladsia 1r. Starsiu asi ani raz neprebalil, moc sa nezaujimal, aj ked je pravda, ze som to moc nevyzadovala. Ako sa narodila mladsia, zacala som ho viac zapajat, kedze sme sa prestahovali do domu a staristlivost o dve je narocnejsia ako o jedno. Teraz to riesim, potrebujem odist, oznamim, nachystam jedlo, napisek pokynu na listok, prebali , da papat, pohra sa. Muzi nechapu ak to nepovieme jasne, urob to a to, oni nevedia citat medzi riadkami ako my zeny. My tiez doteraz spime v inej izbe, ale aj pomoze upratat, ale mna vytaca ako pride z roboty a buzerujeme aj za riad v dreze, lebo ved som doma cely den 😝

ouwecka
16. okt 2023

No je mi velmi luto,co prezivas,v prvom rade je tvoj muz pekný debil
Je ok,ze spi vedla,nech sa vyspi
Ale.ked je doma robite vsetko spolu, čo treba,on jedine co tak nenqdojci,neporodi dieta a nie je tehotny,ak nie je retardovany tak by o mal.pochopit- a teraz gro,netusim ako mu to vysvetlit,poradna? Psycholog? Mediator k vam domov? Netusim.. ja som od narodenia zapajala muza.do všetkého anhned
Doma mam zly vzor,muz po prichode je pánom ovladaca ak nie flasky a zena robi 24h 7dni.nikdy viac.. ďakujem..nacotala som si a postupne sla,ma dve prace,ok,ale.ja nemqm domov,mne nikto neuvari ani nenalozi jedlo,ja som nonstop v práci a pokial to muž nepochopi tak je to kus hovna
Moj to pochopil a makame obaja a mame co robit a niekedy je ro zufale,tolko veci clovek musí spraviť za den,dom záhrada,auto, vybavovačky, dve deti proste na jedneho je to extrem (ano viem su super ludia kt to nejak dajú,netusim ako ale je to ich vec)

andreatytler
16. okt 2023

Preco mu pomahas s tym kosenim travnika?
Ked ta ziada ist s nim umyt auto vravis ze ho konfrontujes, ale potom ides to auto umyt ci nie?
To ako neprebalil novorodenca je hrozne a este bude na teba ziapat. Ty by si mala ziapat na neho. Jednak za tu zanedbanu starostlivost a jednak za to otravovanie cez telefon.
Chapem ze ti to padne dobre ked cas od casu zoberie starsieho na ihrisko, ale ja by som asi isla opacnym smerom a ani jedno dieta by som mu uz nikdy nezverila. Ked sa nevie postarat o mladsie, kde je zaruka ze sa skutocne stara o starsie. Dava tam na ihrisku na neho pozor? Pochybujem.
Ja ti neviem, otec co nazve svojho novorodenca "posrate dieta" asi nema k nemu bohvieaky vtah.
Neciti sa on nahodou nadradeny nad tebou, lebo ta pocas rodicovskej "zivi". Nedava ti to aj inak najavo, napriklad cez financie?

lucinkaboz
16. okt 2023

@0silvia0 vadny kus 😁😁😁👌

lucinkaboz
16. okt 2023

Egoista, sebec, hulvat, preoac ale pochybujem ze sa zmeni, v detstve nebol k nicomu vedeny. Zenu ma za sluzku

ivik4
16. okt 2023

Hajzel hnusny
A Tebe sa cudujem ze mas s nim dalsie dieta 🙄.
Hroza a co nechapem, preco sa nepostaral o vlastne dieta a nechal ho premocene.
Fuj , dalsi hrdina

drahomirrra
16. okt 2023

Autorka, ja ani neviem, co ti poradit. Hrozne mi to je luto.

maciatkolulu
16. okt 2023

Mňa vždy fascinuje,že si žena tieto básne črty všíma po druhom,tretom dieťati,do narodenia tohto posledného to bol top muž? Ktorý sa staral o domácnosť,dieta, o všetko a zrazu narodením druhého to stalo,či čo? Čakala si ,že sa zmení,keď pribudne ďalšie dieťa? Akože....dosť naivné . Úprimne nerozumiem,čo čakáš od témy,vyrozpravanie sa,čítať,že máš muža hajzla,narcistickeho debila a ostatné majú doma dokonale prototypy,iba ich kamošku majú podobné vadne kusy..... alebo radu ako sa rozviesť a ostať sama s dvomi deťmi... alebo čo? Mňa to fascinuje ,úprimne. Lebo nejako neverím,že sa zmenil teraz. To dieťaťa si s ním robila ty. Aj jedno aj druhe. Podľa mňa ste unavení,novorodenec a malé dieťa je záťaž na každé manželstvo. Takže citát o Tom aký je na hovno,ti nepridá,skôr sa zamysli,prečo si si urobila druhé,snáď si nebola znásilnená a hľadaj v tom "prečo"dôvod na rozhovor v kľude a nejakú tú strednú cestu. Lebo teda rozvod a byť sama s malými deťmi....nuž...

gesture
16. okt 2023

@nitran hmmm..to vazne su vsetci chlapi taki isti..?

aurora33
16. okt 2023

Strašný chlap. Nie vôbec nemáš byt rada za to, že aspoň občas vezme dieťa von. To má byt absolútne normalne. Aj to, že navarí, prebalí a podobne. Ved su to aj jeho deti.

aurora33
16. okt 2023

@nitran tak ja by som ti prial žiť aspoň týždeň s mojim manželom. Navarí, uprace si po sebe, koľkokrát aj po mne. Keď mame návštevu tak on behá, obsluhuje, prichysta pohostenie (pretože ho to baví) a aj počas navstevy upratuje a ukladá do mycky, pretože neznáša bordel. O deti sa stará na 110 percent a deti ho zbožňujú. Nemá problém či už od mala ich prevalil nakŕmiť okúpať ísť s nimi na prechádzku, či k lekárovi, zubárovi….
Ale v jednom máš pravdu, čím viac počúvam kolegyne a kamarátky alebo si všímam iné páry tak ano, tým viac toho svojho lubim a vážim si ho.

daniela1911
16. okt 2023

Je to extrémny debil.
A ak by sme aj úplne zabudli, na fakt, že sa hnusne k tebe správa… Prečo nechal dieťa (s prepáčením) posrate ?!

mima1988m
16. okt 2023

Ohoho, tak toto by na mna chlap skusil len raz. Su to spolocne deti!
Keby nechal v takom stave dieta, tak by mal minimalne tyzdne dusno a z mojej strany by urcite jemu ani oprat, uvarit nic. Nech chodi v spinavom, ked babo tak necha.
Kym by sa neospravedlnil a nenaucil prebalovat.. ani pohlad by som mu nedarovala. Ja by som bola ta co krici, ze zanedbal vlastne dieta. Nedakazat na 1h si opatrit dieta je.. no neuveritelne. Urob zoznam kto co robi, kolko a kedy a pripni mu to na celo.

slavka1988
16. okt 2023

Pri prvom dieťatku pomáhal viac ? Alebo nepomahal len si to zvládali lepšie lebo predsa len jedno je menej ako dve ? Možno mu stačí len povedať že jedno si zvladla lepšie ale teraz potrebuješ viac pomoci 🙂 je to náročné muži v práci ženy deti domácnosť a keď nie je pomoc lebo muž príde a doma oddychuje samozrejme sa žena cíti nedocenená a unavená ale nemáš moc možnosti len sa s ním zhovárať prípade si zavolať na pomoc svokru alebo maminu ak už sú na dôchodku a predovšetkým musí on začať chápať že ty potrebuješ aj chvilku pre seba .Ak aj nie každý deň raz za týždeň chod z domu bez deti aspoň na prechádzku

andigab
16. okt 2023

@macatt to je zastávanie sa chudáčika chlapa. Keď pomôže, nebude peklo.

zuzu11166
16. okt 2023

Tak moj napriklad neupratuje vobec,nikdy to nerobil,ale zasa ja to od neho ani nechcem.
On sa ale postara v zahrade o vsetko.
My uz mame dceru velku,ale ked bola babätko-ak som bola ja doma,tak neprebalil,ale stalo sa aj mne,ze som napr.na hodinku-dve niekam isla a teda vtedy prebalil v pohode.to by ma fakt maximalne vytocilo,keby som sa vratila a dieťa by bolo prepisane,alebo pokakane.

katusik596
16. okt 2023

Presne toto sme mali aj my. Manželstvo krachlo, ja som tahala všetko, on bol sebecký a lenivý...
A nakoniec nás opustil, keď mal syn len rok.
Ale zvládli sme to aj bez neho 💪

lilitela
16. okt 2023

Suhlasim s nazorom, ze su tu narcisticke crty, aj manipulatorske. K tomu lenivec a nezrely. Uz som to tu pisala viackrat, ani nahodou mu nepomahat, on to ani neuvidi, ani neoceni. Nesnazit sa s nim nieco vydiskutovat, hoci tychto rad si dostala neurekom, tieto tipy ti to nikdy neuznaju ani nepochopia, nie su toho schopni. Koncentrovat sa na svoje povinnosti, snazit sa zit ako samozivitelka a brat z neho tu vyhodu, ze zaraba peniaze. Ak ziada nieco od teba v ziadnom pripade mu neargumentuj, ze a kedy si mi ty pomohol? To vnima ako jasny utok, ako napadnutie svojej dokonalosti, ved on predsa robi maximum (on sa tak realne aj vnima). Ked nieco take vidis, hned si treba zacat robit nejaku svoju robotu a na jeho pripadne volanie, treba mazane povedat, ze zlatko prepac, vobec nestiham, musim teraz robit toto a toto. Naozaj, s takym typom treba minimalnu konfrontaciu. Inak som taktiez presvedcena, ze on realne viacej toho doma neda a je to na jeho maxime, preto predtym tak nereagoval a teraz uz ano. On si to predstavoval inak, a je neschopny sa prisposobit realite.