icon

Frustrácia v manželstve

13. okt 2023

Ahoj, musím sa vyrozprávať a dostať svoje emócie von. Sme mladý manželský pár, obaja do 30rokov. Máme dve deti, aktuálne novorodenca a 2r. Prichádzam na to, že naše manželstvo asi nieje na dobrej ceste. Manžel pracuje 3-4x do týždňa ( vrátane vikendov). Čiže je pomerne dosť času s nami doma, oproti iným párom.
A kde nastáva problém? No hádam v každej oblasti nášho manželstva. Bývame v dome, v domácnosti manžel pomáha minimálne ( občas umyje riad, raz za týždeň vyberie práčku, ak sa mu dá a je pekne počasie vezme staršieho na prechádzku a tam to končí) všetky domáce práce sú na mojej hlave. V lete občas pokosím trávnik ( chcem mu tým pomôcť a ušetriť mu čas), ak umyva auto stále vyžaduje aby som mu pomohla, ak ho konfrontujem s tým že kedy mi on pomohol niečo doma poupratovať začne byť u nás doma dusno. Obraňuje sa tým, že aj ja auto používam. To áno, ale on tiež používa WC, kúpeľňu a milión iných veci , a ani raz sa nepodielal aby mi "pomohol". Neznášam slovo pomohol, keďže som názoru, že on sa ma tiež podieľať na chode domacnosti, žiadne pomáhanie. Manžel zarába dobre, nič nám nechýba. Možno píšem chaoticky, ospravedlňujem sa, bijú sa vo mne hormóny. A prečo sem píšem? Dnes ma neskutočne ******. Potrebovala som si odskočiť do mesta, vybaviť papiere na úrade práce ( prídavky atď). Bola som preč 1h!!!!!!! On chudáčik, ostal sám doma s novorodencom ( starší je u babky), mala som od neho 12 neprijatých hovoroc 2 sms ktoré tu radšej nebudem komentovať. Keď som sa vrátila domov, začal mi vykrikovať že mu malá plače a že sa pokakala ( bola úplne premočená, aj perinka. Samozrejme ju NEPEBALIL A NEPREZLIEKOL , čakal na mňa), kričal na mňa že som mu nechala pos*rate dieťa a ja som si odišla, že len hľadám situácie aby som NEMUSELA byť s deťmi ( áno, je mi hrozne, ja som mu oponovala, veď to bolo prvý krát čo ostal takto doma sám, a len necelú hodinu 🤦‍♀️). Všetko doma ťahám ja, on nenavarí, neuprace, s novorodnecom spim v inej miestnosti aby sa vyspali ( on aj starší syn). Vytáča ma to, že s malym bude chodiť na ihrisko lebo ho tam ľudia vidia , a on sa len chváli ako mi pomáha, ale okrem toho prechadzania nerobí nič. Áno možno ma tu niektoré budete kamenovat, že mám byť rada , že aspoň vezme dieťa na chvíľu von ( áno som rada, ale ja ten čas využívam na upratovanie a varenie , nehovoriac o iných potrebných veciach a starostlivosti o malú). Som unavená , nemám na nič chuť , ak má nevidí aj si poplačem , nevládzem psychicky. Stále sa vyhovára ako nevladze, mňa sa nikdy nepýtal či vládzem. Čo majú hovoriť muži, ktorí pracujú celý týždeň a dokážu fungovať aj doma , BEZ VYČITIEK , NADÁVOK ATD.... viete si predstaviť , normálne cítim výčitky pokiaľ napr. umyje riad , veď to nieje v poriadku.
Je tu veľa vecí o ktorích by som mohla písať, ale to by mi nestačila kapacita a komu by sa toľko chcelo čítať , ani mne nie...
Ďakujem ak si to niekto prečítal celé. Nepotrebujem nič, len som to musela zo seba dostať von. Keďže som podľa neho nevdačna. A takého ako on nikde inde nenájdem, žiaden chlap vraj doma nepomáha toľko AKO ON . Och som vyčerpaná z týchto reči.

alexnina777
16. okt 2023

ahoj, skúsim ti aspon trošku pomoct tým že ti napíšem čo sa u Vás doma deje..z mojho pohľadu samozrejme..takto to vyzerá keď
majú deti po1. nevyzretí muži, po 2. muži ktorí vyrastali v prostredí kde nemali správny mužský vzor- muž, ktorý si váži svoju partnerku a svoje deti sa správa ako opora a ochranca, psychická aj fyzická a po 3. muži ktorí sú prevažne egoisti, v svojej podstate a nie sú si toho vedomí… Ty si po porode úplne rozhádzaná hormonálne a tvoj muž by to mal vediet a snažit sa zabezpečiť, aby si bola v láskavom prostredí, ale keďze je jedným z tych troch prípadov ktoré som napísala tak to nedokáže..Čo možeš skúsiť urobit , povedz mu ako sa cítiš, a čo by si chcela aby urobil, a ďalej ak na ňho platí jeden z tých 3.bodov tak sa k nemu skúš začat spravať tak že mu to oznámiš a nech sa skúsi k tomu postaviť ako chlap, a pokúsil sa zmenit a viac sa zapájat do chodu rodinného života, skús byt trpezlivá a opakuj mu to často , milo a pozítívne.. je možné že to zafunguje…

nurielka
16. okt 2023

Mňa najviac dostalo to, že po 1 h. ti vykrikoval ze si mu nechala pos*ate dieta, to čo panko sa včera zobudil že má 2 deti a ty potrebuješ riešiť aj iné veci ako to, že to on to nezvláda? Môj chlap by si toto nedovolil ani po 6 hodinách a pochybujem že po celom dni. Povedala by som mu : dobré ráno..zobuď sa z toho sna..😂

nurielka
16. okt 2023

Keby padla čo len jedna nadávka, stal by pred dverami kym by sa neospravedlnil, a mohol by doniest domov aj 4 tisícky.. urob si s nim poriadok. Nenechaj sa a drz sa.

nurielka
16. okt 2023

Ty si až veľmi benevolentna, že spíš vedľa v izbe s novorodencom, toto je no go, ktoré tu možno mnohé nechápu, ale môj robí od vidím do nevidím ale to dieťa sme si robili SPOLU, možno ti chýba medzi vami ten ton od TEBA, aby sa prebral, že svet sa netočí okolo neho, ale že ste UZ RODINA..

adelkaa159
16. okt 2023

Kurník šopa Európa za takého imbecila. No mi povec čo si ho rovno neprefackala? 😬😃Prepáč ale to je choré aby sa tak správal a ešte vyvolával prestaň mu robiť slúžku. Ešte aby som si neisla nič vybaviť lebo chudáčik nevydrží z deckom ták by som sa rozkričala a vykricala mu všetko čo mám na srdci a ešte aj rozrevala väčšinou to vie chlapou odmäkčiť aspoň môjho keď neviem ako na neho sa rozrevem pred ním 🤣našla som spôsob ako ho spracovať. Ale zase môj je iný typ mi sa nehadame o deti sa stará ukážkovo a to máme 3 no dobre zase ukážkovo 😬🤣chodí mu variť moja mama keď som v škole alebo na praxi ale to jedno on si to vybavil mňa to nezaujíma 🤣alebo zavolá svokru ale keď je sám tak aj uvari.

salije
16. okt 2023

Mam doma nieco este o stupen horsie a plus d toho pije, je to na trhanie vlasov obcas, zijem pre deti

majlo1234
16. okt 2023

Mam doma miernejsi odvar. Co nepoviem sto krat, to nespravi, veci prekracuje, s dietatom sa zahra, ale vacsinou je cela starostlivost na mne. Co spominas to pomahanie, ja som tiez ako sprosta makala aj u neho vo firme, ked bolo treba, aj na zahrade, auta vozila do servisu, proste ja som zvyknuta z domu( mam otca total neschopaka) zastupit vsetko. A panko si zvykol. Postupne som prestala robit okolo domu, ziadne polievanie a kosenie, ziadne umyvanie auta. Tiez som mu prestala skakat okolo zadku(predtym mi robilo radost nachystat mu veceru, poskladat pradlo do srine) no more, momentalne sme v stadiu, ked pre neho nespravim nic. Zaroven som zacala castwjsie odchadzat z domu a nechavam ich napospas zivotu. My mame ale aj problem s komunikaciou, urcite by bolo efektivnejsie sa porozpravat, ale moj muz ide hned do defenzivy, takze jemu treba ukzovat veci. Trochu sa to zlepsuje, ale je to na dlhe lakte, my zeny sme blbe a vela na seba nalozime a muzi si zvyknu

hederamonstera
16. okt 2023

@majlo1234 mam to rovnako

estrejita
16. okt 2023

Ja dokazem pochopit, ze ked si v praci odrobi svoje tak moze byt unaveny… ale jemu padne kdezto ty ides 24/7… to sa predsa neda porovnavat… my mame dve deti a k obom vstal aj v noci (kedze som nekojila) … a to jedna uvrestana od babatka a dalsi koliky… takze sme si to uzili riadne a nebyt jeho uzasnej pomoci a vstavaniu tak mam asi blizko k poporodnej depresii… pretoze ako vravim deti nam dali zabrat ako babatka… co sa tyka chodu domacnosti, pokial sme byvali na byte a nebolo tolko toho co robit vonku, tak aj dal prat ked trebalo, aj riad umyl (varit nevari) … odkedy sme v dome tak pracuje hlavne okolo domu co je pochopitelne a ostatne ostava na mne.. raz za cas riad pomoze… ale nevycitam mu to, pretoze musime este dom a okolie dokoncit… takze kazdopadne ja by som urcite ocakavala viac ako sama vravis…. Bude to chciet asi hlboky rozhovor

lenagawel
16. okt 2023

mam doma cosi podobne…uplne ti rozumiem ako sa citis ak chces kludne napis mozme pokecat ;)

makodob
16. okt 2023

Ahoj, objala by som ťa, aby som ťa upokojila. Máte malé deti, 2r a novorodenec to ešte nezvyknú byť parťáci na výlety pre ockov. Trochu si daj pauzu od prác doma, nemusí byť všetko tip top. Vieš, ak ukážeš mužovi, že vieš robiť všetko, on nebude robiť nič. Nerob všetko, urob veci ako stíhaš, ak bude v kuchyni bordel, tak bude. Proste to nerieš, nedá sa s malým babatkom všetko. Viem, že teraz hormóny po porode, šestonedelie a staroslivosť o bábatko dajú zabrať aj bez vyluxovanej domácnosti. A ak mu bude vadiť neporiadok, tak nech ho uprace. Pomohol by Vám otvorený rozhovor, čo očakávate jeden od druhého. Inak moj manžel tiež neostal s novorodencom, ani s jedným, papiere vybavoval on. Tiež neprebaľoval, ako keby sa bál s takým bábatkom manipulovať. Ale vždy mi bol po ruke a pomohol mi, ak som ho poprosila. Ale vždy som mu polopate povedala, že idem kúpať, nech je mi po ruke keby niečo. Tak vedel, že nepojde napr. na dvor kosiť v ten čas.
Tvoj manžel ako otec musí ešte dozrieť a ty tiež, deti veľmi zakývu vzťahom, ale časom uvidíš, ak budú deti staršie, bude ich brávať manžel von.
Tebe úprimne poradím, vykašli sa na všetko zbytočné v domácnosti a rieš prioritne seba a bábatko a nevyhnutnosti. Budeš v pokoji a povedz to aj manželovi, že toto obdobie je pre ženu po všetkých stránkách náročné, nech ti dá čas a že potrebuješ trochu pomoc. Veď si zvykáte na nového člena celá rodina. Buď viac pozitívna a tvoj manžel sa pridá 😊 prajem veľa trpezlivosti a lásky 😊❤️

majlo1234
16. okt 2023

@hederamonstera je to morda s tymi chlapmi niekedy, aby vsetko fungovalo. 😒Najhorsie je, ze tie tvrde rady, ktore tu odznievaju, nie su vobec aplikovatelne na vsetky povahy, a casto veci len zhorsia. Na druhej strane mam niekedy taky pocit krivdy, ze by som ho najradsej prefliaskala, alby sa prebral, co by sice nepomohlo, ale aspon by som vypustila paru😃

barbie2023
16. okt 2023

Za prvé manžel Nepomáha manžel sa PODIEĽA na domácnosti a to je sakra rozdiel. Uvedom si to ty a nech si to uvedomí aj on. To neni tvoja robota. S deťmi Nepomáha detom sa VENUJE ako rodič. Takze tiež si treba ujasniť pojmy. A samozrejme aj vo vzťahu treba pravidlá a tie nemáte. Chlapovi ich treba jasne nastaviť napr ty budeš mať na práci : pranie, žehlenie, varenie. On bude mať : smeti, starostlivosť o auto, vysávanie... Proste to si už stanovte ako chcete, ale mali by ste to mat jasne, aby ste sa nehadali a neriešili, že toto treba ahen to treba... Ty sa vozis na aute, ktoré umýva a on zas nosí veci, ktoré peries a zehlis. A takto nejak

nika_16
16. okt 2023

Práve tento víkend sme sa vrátili z prednášky manželského poradcu. Ak budeš chcieť, pošlem Ti do súkromnej správy linky na nejaké jeho prednášky. Tvojmu manželovi by určite pomohlo, keby si to vypočul. Aj Tebe, aby si si bola istá, že máš pravdu. Môj sa najskôr tváril znudene, potom si aj zapisoval a dnes sa od rána snaží byť iný

point88
Autor odpoveď zmazal
jajavm
16. okt 2023

Ked muz takto ponizuje svoju zenu, on sa uz nezmeni. Su chlapi, ktorych manzelka prestane po porode pritahovat ako zena. A necitlivym spravanim ju odhanaju. Najprv je kritika vedenia domacnosti a ponizovanie zeny a neskor si najde aj frajerku. Bohuzial som to zazila a odisiel za inou. Venuj sa detom. To je najdolezitejsie.

stanislavicenka
16. okt 2023

@autorka prepac, je to tupec. Deti vztah preveria. Tento tvoj manzel sa Citi ako pan tvorstva, ktory sa len ukazuje, ale pred cudzimi ludmi.
V prvom rade sa nemas citit preco vinna, z nicoho.
Ja mam stastie, mam muza, ktory sa podiela na chode domacnosti. Je pravda, ze nevari, vobec. Ale robi vsetko ostatne, ved byvame, zijeme spolu. Ja by som na toho tvojho tak nahucala, ze neprebali svoje vlastne dieta. Moj mu mi v zivote nezavolal, ked som ho nechala doma s dvomi detmi. Je pravda, ze von s nimi nechodil dlho sam, ani teraz sa mu nechce, netlacim ho. Ty asi nie si velmi prudka, lebo ja by som bola velmi zla, protivna, a nechala mu to vyzrat. Ale ak je tvoj muz hlupak, tak nepochopi, aj ked mu to povies po cinsky. A mozno by pomohlo, keby mu predostres svoje pocity, ako sa citis, ze ti je tazko. Lebo ak len tajne places, nie je jasnovidec, a mozno nie prilis vsimavy, tak to nevie

tanatim
16. okt 2023

On to proste nezvládol a namiesto toho aby to priznal, ťa zranil. Ale to neznamená že je neschopný, je len nezrelý a zrejme zvyknutý na dobrú starostlivosť od mamky. Buď k nemu milá a hovor ako sa citiš, ale nenariekaj. Pomôž mu stať sa mužom. Možno ti nebude viac pomáhať, ale budeš sa môcť o neho oprieť a to je asi to čo teraz potrebuješ. Dáš to😉

point88
Autor odpoveď zmazal
aurinia
17. okt 2023

Ahoj, dostala si tu veľa dobrých rád. Tak len dopisem prianie. Prajem ti aby aby sa vám to urovnalo. Povedzte si ze sa ľúbite, namiesto blbeho upratovania choďte radsej spolu von a užite si spoločné chvíle. Prajem vám veľa lásky, porozumenia a tolerancie.

gabriela_obzerova
17. okt 2023

Pravdepodobne sa vekom bude to nervozne protivne spravanie len zhorsovat. Absolutne poznam taku povahu, nezmenis ho zial. Drzim palce, pevne nervy.

ada510
17. okt 2023

Po prečítaní tohto tvojho príspevku som si uvedomila že môj muž je asi dokonalý otec ...o deti sa staral vždy rovnako aj keď to nevedel chcel to robiť sám a pri druhom dieťati už to bola automatika mohla som si ísť kľudne na celú noc hajde...tak ako sme sa dohodli na začiatku že o deti sa staráme rovnako tak aj je a to bolo ešte pred svadbou ...čo sa týka domácich prác ja mám svoje a on svoje rád umyje riad ale zas ja to nechcem len výnimočne ....
a auto to je jeho a syn mu s ním pomáha od kedy vie chodiť😁 on sa mi nestará do varenia a ja do auta atď...

drahomirrra
17. okt 2023

@nika_16 Môžeš poslať aj mne linky? Veľmi ma to zaujíma.

moncici7
17. okt 2023

@lizatko1009 raz pride svetlo na konci tunela ako pises a budes stara a tvoj syn ta obijme a povie mama lubim ta a ty budes stastna, vies lizatko prave tie najtazsie veci su najkrajsie a vsetko si musime zasluzit, ano nie je to najlahsie ale urcite v zivote najkrajsie mat deti lubit ich a byt lubeny. Nebudes ich prebalovat vecne, ani plakat nebudu ale tvoje ♥️srdce bude skakat od radosti ked budes s nimi.

lizatko1009
17. okt 2023

@moncici7 ono ma každý inú predstavu o živote, uz aj tu sa dá urobiť nejaká vzorka, staci len čítať, kde je viac detí, vsetko idem bokom, co je samozrejmosť a nie každý človek má v živote potrebu a mat titul matka, otec. Nie každého to baví. Cize to trocha viem aj pochopiť, lebo ja sama som taka. Ja napriklad si neviem a ani nechcem znova toto predstaviť, mam skoro samostatného jedinca a teraz konečne ako tak žijem a užívam si ten život. Teraz keby som mala druhe bum mam 36 rokov a v 40 tke by som nechcela absolvovať riešenie a vodenie do škôlky a ci vezmú - nevezmu, nechcela by som byť 3 roky doma, lebo ja som aktívny človek a mňa by toto "udupalo" nechcela by som po 40 tke riešiť školsku dochádzku, lebo povieme si narovinu. Slová krásne, ale prax niekedy nefunguje a je to potrebné "vypast" minimálne do 20 tky. V najkrajších rokoch života ženy. Tak zistím, ze mam 60, ze huraaa. O mesiac zavolajú moj rodicia, ze potrebujú starostlivosť. Ja nemám pocit, ze môj život mam nechať utiecť pomedzi prsty len nejakou výchovou, starostlivosťou pre objatie, vieme dobre ako dospelé deti popri práci a rodine majú čas na rodičov. Budeme happy ak budeme mať na starobince. ano bude skákať srdce od radosti, vidím to na starých rodičoch, len teraz je doba iná, taka temná a zvláštna.

drahomirrra
17. okt 2023

@lizatko1009 Chápem, čo chceš svojou správou povedať, ale je mi smutno, kam sme sa nejako ako spoločnosť dostali, keď ženy proste pre vlastné pohodlie nechcú deti.
Ja neviem, mne to príde tragické.

nika_16
17. okt 2023

@drahomirrra kľudne, ale najskôr poi 20.00, keď deti zaspia

aurora33
17. okt 2023

@drahomirrra mne to príde naopak rozumné

lizatko1009
17. okt 2023

@drahomirrra mne nie, ja nemám ten pohľad, ze úlohou ženy je rodiť, byt doma, starať, taka trojčlenka v spoločnosti už dávno neplatí. Poznám veľa sikovnych a úspešných žien, co dávno predbehli aj chlapa a nemyslím si, ze úlohou života ženy je presne to. Ma pravo aj na seba a mat rada aj seba (pre niekoho to je sebeckost) pre mňa nie.

subartic
17. okt 2023

@lizatko1009 aj žena s viacerými deťmi može pracovať, starať sa o seba a mať aj svoj život. Len je potrebné ísť šikovne na to, viesť deti od mala k samostatnosti a zodpovednosti a nemusíš im skákať okolo zadku do 18 tky. Neviem z čoho vychádza tvoj názor , že žena musí byť doma, pendlovať okolo hrncov a behať deťom okolo zadku .