icon

Frustrácia v manželstve

13. okt 2023

Ahoj, musím sa vyrozprávať a dostať svoje emócie von. Sme mladý manželský pár, obaja do 30rokov. Máme dve deti, aktuálne novorodenca a 2r. Prichádzam na to, že naše manželstvo asi nieje na dobrej ceste. Manžel pracuje 3-4x do týždňa ( vrátane vikendov). Čiže je pomerne dosť času s nami doma, oproti iným párom.
A kde nastáva problém? No hádam v každej oblasti nášho manželstva. Bývame v dome, v domácnosti manžel pomáha minimálne ( občas umyje riad, raz za týždeň vyberie práčku, ak sa mu dá a je pekne počasie vezme staršieho na prechádzku a tam to končí) všetky domáce práce sú na mojej hlave. V lete občas pokosím trávnik ( chcem mu tým pomôcť a ušetriť mu čas), ak umyva auto stále vyžaduje aby som mu pomohla, ak ho konfrontujem s tým že kedy mi on pomohol niečo doma poupratovať začne byť u nás doma dusno. Obraňuje sa tým, že aj ja auto používam. To áno, ale on tiež používa WC, kúpeľňu a milión iných veci , a ani raz sa nepodielal aby mi "pomohol". Neznášam slovo pomohol, keďže som názoru, že on sa ma tiež podieľať na chode domacnosti, žiadne pomáhanie. Manžel zarába dobre, nič nám nechýba. Možno píšem chaoticky, ospravedlňujem sa, bijú sa vo mne hormóny. A prečo sem píšem? Dnes ma neskutočne ******. Potrebovala som si odskočiť do mesta, vybaviť papiere na úrade práce ( prídavky atď). Bola som preč 1h!!!!!!! On chudáčik, ostal sám doma s novorodencom ( starší je u babky), mala som od neho 12 neprijatých hovoroc 2 sms ktoré tu radšej nebudem komentovať. Keď som sa vrátila domov, začal mi vykrikovať že mu malá plače a že sa pokakala ( bola úplne premočená, aj perinka. Samozrejme ju NEPEBALIL A NEPREZLIEKOL , čakal na mňa), kričal na mňa že som mu nechala pos*rate dieťa a ja som si odišla, že len hľadám situácie aby som NEMUSELA byť s deťmi ( áno, je mi hrozne, ja som mu oponovala, veď to bolo prvý krát čo ostal takto doma sám, a len necelú hodinu 🤦‍♀️). Všetko doma ťahám ja, on nenavarí, neuprace, s novorodnecom spim v inej miestnosti aby sa vyspali ( on aj starší syn). Vytáča ma to, že s malym bude chodiť na ihrisko lebo ho tam ľudia vidia , a on sa len chváli ako mi pomáha, ale okrem toho prechadzania nerobí nič. Áno možno ma tu niektoré budete kamenovat, že mám byť rada , že aspoň vezme dieťa na chvíľu von ( áno som rada, ale ja ten čas využívam na upratovanie a varenie , nehovoriac o iných potrebných veciach a starostlivosti o malú). Som unavená , nemám na nič chuť , ak má nevidí aj si poplačem , nevládzem psychicky. Stále sa vyhovára ako nevladze, mňa sa nikdy nepýtal či vládzem. Čo majú hovoriť muži, ktorí pracujú celý týždeň a dokážu fungovať aj doma , BEZ VYČITIEK , NADÁVOK ATD.... viete si predstaviť , normálne cítim výčitky pokiaľ napr. umyje riad , veď to nieje v poriadku.
Je tu veľa vecí o ktorích by som mohla písať, ale to by mi nestačila kapacita a komu by sa toľko chcelo čítať , ani mne nie...
Ďakujem ak si to niekto prečítal celé. Nepotrebujem nič, len som to musela zo seba dostať von. Keďže som podľa neho nevdačna. A takého ako on nikde inde nenájdem, žiaden chlap vraj doma nepomáha toľko AKO ON . Och som vyčerpaná z týchto reči.

drahomirrra
17. okt 2023

@lizatko1009 Ja nemyslim, ze ulohou zeny je rodit a drepiet doma, to by som poprela sama seba. Skor to vsetko nejako rozumne sklbit. Zostat pri jednom dietati, ked mam financie, podmienky, vek, byvanie, pohodu … ja viem, kazdeho osobne rozhodnutie, len… mamon a sebalaska predbieha v tomto svete lasku. To mi je luto.
Ty si mala syna dost mlada, vsak? A asi neplanovane? To by vysvetlovalo tvoje postoje, ze dieta vezme zene najlepsie roky…

drahomirrra
17. okt 2023

@subartic Neviem, ani mne to tak nepride, skor vidim v najbohatsich a celebritnych rodinach sveta opak. Viac deti, velke rodiny.

lujza123
17. okt 2023

Ja si myslím že keď chcem zmeniť druhého musím najskôr zmeniť samu seba. A to je problem tejto žienky a aj ostatných ktore zakladajú podobne diskusie. Sú to oni samé kto pristúpil na tento spôsob fungovania v domácnosti a starostlivosti o deti. To je nejaké vnútorne nastavenie že musí všetko robiť sama a ak jej ostane trochu voľného času ide ešte pokosiť záhradu.
Keď dvojnásobný otec nedokáže vymeniť plienku niekde sa stala chyba, ved už 2 roky je otcom.

Nechcem písať že je debil, ved to môže byt ináč fajn chlap, iba je rozmaznaný. Ono sa veľmi ťažko niečo mení keď xxx rokov nemusel a zrazu to po ňom nieco žena chce. O tom svedci aj ta požiadavka na pomoc s umývaním auta, on podľa mňa absolútne nemá predstavu koľko prace a času zaberu domáce prace lebo ich zrejme nikdy v živote nerobil

subartic
17. okt 2023

@drahomirrra ja s deťmi pracujem , cestujem , dovolenkujem . U mňa najneskôr od 10 rokov sú plne samostatné jednotky , desiaty si chystajú samé , na krúžky chodia samé, nikam ich nevyvážam prepravujú sa autobusmi , čo sa týka učenia dohliadam na ne max po druhú triedu ,neupratujem za nich . Náročnejšie obdobie je puberta , ale aj to sa dá zvládnuť bez toho aby som sa zbavila svojho života.

0silvia0
17. okt 2023

@drahomirrra a ty plánuješ koľko detí?

drahomirrra
17. okt 2023

@0silvia0 Dost netaktne. Asi by som sem nepisala, keby chcem zostat pri jednom. Urcite chcem dalsie deti, aj dve by som este prijala. Zatial sme pri jednom, nakolko sa dalsie nedari.

0silvia0
17. okt 2023

@drahomirrra prepáč, asi to bolo netaktné, ospravedlňujem sa. Ale mne nepripadá veľmi taktné zasa písať o iných ženách, že ženy pre vlastné pohodlie nechcú deti. Tiež nevieš čo je za tým, takže netreba súdiť a pozerať sa na iné ženy cez vlastnú optiku.

subartic
17. okt 2023

@0silvia0 ale tu je jasné čo je za tým , Jednoducho nechce viac ako jedno dieťa lebo chce mať aj svoj život . Je tak nastavená . Mne život deti pozmenili , ale určite nezastavili .

drahomirrra
17. okt 2023

@0silvia0 Ja som nesudila, aj som pisala, ze v zasade je to kazdeho osobna vec, ako si urobi, tak ma. Skor som len tak do plena vo fore vseobecne diskutovala, urcite som nemyslela, ze lizatko je taka, len som jej odpovedala na jej prispevok o tom, ako treba mat rad sameho seba a ako ti dieta vezme dobre roky a podobne. Toto si nemyslim. A to o pohodlnosti je pravda, ved teraz prichadza doba, kedy este media take zeny vyzdvihuju, akoby to bolo nieco specialne a skvele. Ved ja respektujem kazdeho. Ale tato doba, co je teraz, nic dobre nevesti.

0silvia0
17. okt 2023

@subartic a to je zle?

subartic
17. okt 2023

@0silvia0 ale nie , je to jej rozhodnutie . Treba to rešpektovať.
Len má trocha skreslené videnie v tom že viac detí = koniec života tej ženy. Jednoducho tak to nie je .

0silvia0
17. okt 2023

@drahomirrra a ktorá doba bola tá úžasná podľa teba? Doba našich starých mám, kedy už 20-ročná bola stará dievka a bolo ju treba vydať?

subartic
17. okt 2023

Podľa mňa každá doba má svoje plusy a mínusy. A neklamme si , táto doba je viac o sebeckosti a hľadením na seba ako o zlatej strednej ceste. Ženy nechcú mať deti lebo chcú mať svoj život, svoje pohodlie, ak tie deti majú tak rýchlo s nimi do jaslí , niekedy aj od 6 týždnov, ak by boli týždenné jasle , stavím sa že aj tie by boli plné. Matky na materskej su nazývané hnidami lenivými čo sedia doma na riti a nič nerobia, vyciciavačkami muža a tohto systému . Nie je to v poriadku , ani táto doba.

drahomirrra
17. okt 2023

@0silvia0 Nie, kazda doba ma svoje pre aj proti. Je pravdou, ze je fajn, ked niesu ludia do nicoho tlaceni, a kazdy sa moze slobodne rozhodnut. Faktom je, ze deti sa rodili vzdy, aj za vojny, aj v koncentrakoch, proste vzdy. Moja milovana babi, roc 1935 uz v tej dobe bola pokrokova, mala dve deti, hoci jej rovesnicky mali aj 10.
Ja skor apelujem na to, ze sa v tejto dobe glorifikuje proste iba sebalaska, nic ine. Ja,ja, ja, moje pohodlie, moje potreby, ja, ja. Ved ked zena nechce deti, nech nema. Ale vystupovat v mediach (co je v napr dennikuN bezne) ze toto je spravna cesta a podobne, je mi proti srsti.

0silvia0
17. okt 2023

@drahomirrra ono treba brať do úvahy aj fakt, prečo bolo kedysi toľko detí, nebolo to až tak o veľkej láske k deťom, ale o neexistujúcej antikoncepcii a o náboženskom presvedčení, bolo treba prijať toľko detí, koľko Boh dal a regulácia detí bol hriech. Zas si nevyberajme čo sa nám hodí. Treba brať do úvahy celé pozadie. A keď ti je proti srsti nejaká glorifikácia sebalásky, vždy máš možnosť výberu, nemusíš sa na žiadnej glorifikácii podieľať, človek má vlastný rozum, vlastný úsudok, tak ho treba používať.

subartic
17. okt 2023

glorifikácia pracujúcej matky mi pripomína práve tak kritizovaný komunizmus , v 50 tke sa obzrieš za sebou a zistíš že nič iné si nerobila len si makala na niekoho iného , ktorý si ráno chodil na golf , potom zaplávať a ešte neviem čo . Život v prdeli , prepracovaný a nie prežitý , deti odstrčné už od útleho detstva, hlavne že si karierne rástla do nebies. Stačí jedno ochorenie a ani pes v práci po tebe neštekne, obzvlášť v korporátoch kde si len s´čiastka vo výrobnom procese, porúchaš sa , si vymenená . Preto ja osobne odmietam prácu v korporátoch , nepracujem pre firmy kde je viac ako 50 % azijského kapitálu atď.

lizatko1009
17. okt 2023

@subartic ja mam trocha iný pohľad fakt, ja netvrdím, ze nie a prepáč dieťa musíš zabezpečiť aj finančne aj po každej stránke takže neverím, že v 10 rokoch si v "cajchu" veľa žien po narodení deti zabúda byt manželkou a ženou, cíti sa unavené, zničene a ešte keď chlap nepomáha tak dovi, vid autorka.

0silvia0
17. okt 2023

@subartic to píšeš o lizatko či o kom píšeš tie riadky o kariére a odstrčených deťoch?

drahomirrra
17. okt 2023

@0silvia0 Podla mna vseobecne, proste diskutujeme.

0silvia0
17. okt 2023

@drahomirrra a kto odstrkuje deti? Dnešné mladé ženy, kariéristky, či kto?

subartic
17. okt 2023

@0silvia0 píšem všobecne.

0silvia0
17. okt 2023

@subartic ja som generácia päťdesiatnikov, čiže k dnešným mladým ženám sa nevyjadrujem, ani nesledujem ako fungujú s deťmi. Môžem sa vyjadriť ako sme fungovali my s deťmi, ktoré sú už dospelé, ak ťa niečo zaujíma, pýtaj sa.

subartic
17. okt 2023

@lizatko1009 áno v 10 rokoch som v cajchu . Moje deti sú natoľko samostatné , že mi neničia život . Finančne zabezpečené sú a to dostatočne.

subartic
17. okt 2023

@0silvia0 vieš ja som tvoj ročník a deti som mala v rôznych dekádach svojho života, čiže mám to odskúšané aj ako mladá aj ako staršia v terajšej dobe.

0silvia0
17. okt 2023

@subartic ja sa zas nepohybujem v spoločnosti kariéristiek, my sme si všetky deti odchovali s reťazovými materskými, ja som bola doma s deťmi dokopy 6 rokov, čiže ja som spokojná a vďačná za túto možnosť, že som nemusela kvôli financiám utekať zarábať. Ani nie som kariérne založená, fungujem v normálnom zamestnaní, kde zo mňa nikto otroka nerobí. Moje dve sestry dokonca nepracujú vôbec, čiže mám okolo seba úplne iné ženy ako ty popisuješ.

lujza123
17. okt 2023

@drahomirrra
@subartic ja mám len jedno dieťa a nehanbím sa priznať že koli vlastnej pohodlnosti. Ak som aj v tehotenstve plánovala viac deti realita ma prefackala, ex bol podobný typ ako sa tu často vyskytuje na diskusiách na modrom koni. Mňa to nenormalne unavovalo vysvetlovat niekomu základne princípy spolužitia a rodičovstva. Niektorim ženám to nevadí a kľudne majú s takýmto deti viac, pre mna niečo nepredstavitelne dookola vysvetlovat “otcovy roka” ze mu ruky nedopadnú keď občas prebalí vlastne dieťa alebo umyje riad . Ostala som s malou sama.
Moja materská boli roky samoty, zúfalstva, chudoby a únavy. Vôbec, ale vôbec ma to nebavilo sama sa starať o dieťa, bolo to smutne a únavne. Niekto sa aj v tom nájde, niekto nie.

Je nechcenie deti vrodené alebo získané? Sama neviem. Kedysi nemali ženy na výber, dnes majú a to je občas kameň úrazu. Niektoré sa rozhodnú byt matkami (čo je super) a niektoré na to kašlú (a to je super tiez). Ja chápem a rozumiem obidvom skupinám.

subartic
17. okt 2023

@0silvia0 ja sa zasa pohybujem medzi podnikateľmi , tam zväčša ženy nepracujú vôbec, ale komunikujem s ich zamestnankyňami vo vrcholovom menežmente, ktore mnohé z nich odišli do práce od trojmesačného dieťaťa, niekedy aj skôr a vieš čo , nikdy nikto im z majiteľov netlieskal za to , dokonca mnohí to brali ako samozrejmosť .Ja v 50 tke ak sa za sebou obzriem , vidím že každý je nahraditeľní , aj tá matka ktorá odišla od tak malého dieťaťa , stačí jedno vážnejšie ochorenie a už ťa nikto nepotrebuje.
Mne nevadí a ani sa nepohoršujem nad tým že má niekto jedno dieťa , lebo sa tak rozhodne , mne vadí ten pohľad na mnohodetné matky , že nemajú svoj život , že len pendlujú okolo detí , že jednoducho skončili so svojim životom . Tak to jednoducho nie je .
Stretávam sa s mnohodetnými matkami , mnohe z nás podnikajú ,mnohé sú doma a zarábajú si chovom zvierat a predávaním domácich výrobkov .Nie sme kusy ktoré by boli životne odpísané.

subartic
17. okt 2023

@lujza123 ale v tvojom prípade bolo rozhodnutie správne a racionálne.

drahomirrra
17. okt 2023

@lujza123 Mrzi ma, cim si si presla..

0silvia0
17. okt 2023

@subartic ja tieto pohľady a úsudky iných ľudí o iných ľuďoch až tak neriešim. Mne osobne je jedno, čo si kto myslí o bezdetných, jednodetných, mnohodetných. Každý do svojich myšlienok a názorov o iných vkladá aj tak len subjektívne pocity cez svoje vlastné prežitky. A neznášam hádzanie ľudí do jedného vreca, generalizovanie celých generácií, celého národa, žien či mužov. Každý to máme inak a máme na to právo.
Keď sa stretnú tri viacdetné matky, budú riešiť sebeckosť jednodetnej/bezdetnej ženy. Keď sa stretnú tri jednodetné matky, budú sa navzájom podporovať v tom, aké je to úžasné mať jedno dieťa. Keď sa stretnú matky s dvoma deťmi, budú si drukovať v tom, aké je to úžasné keď má dieťa súrodenca. Atď., atď., to píšem ako príklady, vždy závisí od zloženia tých, ktorí riešia tých druhých. Preto sa snažím druhých neriešiť.