icon

Je sebauspokojenie v kresťanstve považované za hriech?

6. júl 2024

Cítim v sebe nepokoj alebo vinu. Až sa to hanbím napísať tak preto takto anonymne (nie som žiadna pubertiačka) občas sa mi stane že jednoducho ležím v posteli snažím sa zaspať a zrazu pociťujem že niečo robím a nie je to sen... Cítim akokeby námesačnosť a potom si to nepamätám. Raz sa mi to stalo v sne že mám intímny pomer bez svadby teda ja to tak uznávam je to môj názor. A potom som mala v sebe nutkanie
Prosím, napíšte úprimne pravdivú odpoveď na otázku
Otázka: je sebauspokojenie (v kresťanstve) hriechom?
Ďakujem.

aksunah
12. júl 2024

Autorka, pýtaj sa v skupine veriace mamičky.

maja22
12. júl 2024

@eludka si veriaca? Rozumies, o co v spovedi ide? Sebatryzen je to vtedy, ked tomu clovek nerozumie. A k tomu prvemu komentaru - v manzelstve si mame vzajomne preukazovat lasku a uctu a v intimite zvlast. Kto to nerobi, hresi proti laske.

viestta
12. júl 2024

@aksunah chapavu odpoved som dala na prvej strane, ak si dobre pamatam. Potom som uz reagovala iba a len na to, co mne osobne prislo vtipne. To, ze niekto z mojej odpovede robi Sodomu-Gomoru uz ja neovplyvnim

richelina
12. júl 2024

Mne povedal kňaz, ktorému som sa spovedala z tohto, že je to prirodzené, telo si to fyzicky jednoducho žiada. Dôležité je, či to človek robí lebo chce, je na tom závislý alebo len vtedy keď to človek už nedokáže fyzicky potlačiť. Spovedať sa z toho už nemusím kňazovi, len pri modlitbe sa porozprávať s Bohom o tom.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
eludka
12. júl 2024

@maja22 ludi , co si v tomto sadnu, je extremne malo. A muzska sexualita a zenska su rozdielne, tak sa zladit v orgazme, alebo ist rubat drevo, ked to nanho pride, no...

maja22
12. júl 2024

@richelina Neviem, co a ako presne zaznelo z ust knaza, ale sme povinni spovedat sa z tazkych hriechov a tazkym hriechom je kazde vedome a dobrovolne prestupenie Bozich a cirkevnych prikazani. Ak ti knaz povedal, ze sa z niecoho spovedat nemusis, tak to je medzi nim a tebou, neplati to vseobecne. To len pre doplnenie, aby si niekto z tvojho prispevku nevzal poucenie, ze sa tiez z toho spovedat nemusi...

maja22
12. júl 2024

@eludka Ano, nie vzdy sa da zladit v orgazme. Nejde o to, aby silou-mocou chceli k tomu prist naraz. Ide o to, aby ho zazili obaja, nie iba jeden.

eludka
12. júl 2024

@maja22 no a ked je muz po, zena co marobit? kopec veriacich zien je frustrovanych, ale "hriechy" pachat nesmu. Alebo je jeden z partnerov z roznych dovodov indisponovany a ten druhy vypne sexualitu?

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
eludka
12. júl 2024

@jozko_z_lesa ale v cirkev to ma za hriech

maja22
12. júl 2024

@eludka cirkev ma za hriech to, co nie je prirodzene a sex oddeleny od manzelskej lasky, ktora ma byt otvorena zivotu a zaroven tvoriva, radostna. To znamena, ze ak mas s manzelom normalny sex, pri ktorom on v tebe dosiahne vyvrcholenie, ale ty si to este "nestihla", ma v laske a ucte u teba to vyvrcholenie tiez vyvolat - sposobom, aky ti vyhovuje a je prijemny, detaily uz nerozpisem, nie je to potrebne. Avsak vsetko musi byt sucastou toho isteho jedneho aktu, v tej chvili, ked doslo k vssmu vzajomnemu spojeniu. Vtedy to nie je hriech, je to stale sucast vasho jedneho intimneho zazitku. Nie, ze sex mate vecer a muz povie, ze "dokonci" rano... To uz by prislo iba k ukajaniu, bez toho spojenia, ktore obnovuje vasu manzelsku zmluvu. A to by bol hriech.

maja22
12. júl 2024

@eludka Ked je jeden z partnerov nejaky cas indisponovany, ano, natvrdo povedane, ten druhy ma na ten cas vypnut sexualitu. Tu sa naplna ta cast manzelskej prisahy, kde si slubujeme vernost (v zdravi) i v chorobe. Je to obeta, ktoru treba priniest, ale nema byt samoucelna, obeta pre obetu... Opat sa tu ma ukazat sila lasky, ktora je tvoriva a ked sa neda splynut intimne, treba hladat ine sposoby, ako si vyjadrit vzajomnu blizkost. Posilneni modlitbou, castym prijimanim sviatosti. Neviem o tom, ze by niekto umrel na nedostatok sexu, je to o nastaveni mysle a hodnot.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
maja22
12. júl 2024

@jozko_z_lesa co presne si nepochopil?

maja22
12. júl 2024

@jozko_z_lesa Aha, tie ine sposoby, ako si vyjadrit vzajomnu blizkost. Tak nie, nejde o ejakulaciu mimo posvu. Pisala som o tvorivosti. To znamena - po lopate - ist na vecernu prechadzku za ruky, na veceru, kde sa dobre najeme a porozpravame, zahrat si scrabble, ist do kina, proste - bud tvorivy, nehladaj vsade len sexualne uspokojenie...

eludka
12. júl 2024

@maja22 obavám sa, ze väčšina mužov tak nerozmýšľa, ani mnohé ženy, je to veľmi individuálne, aby sa to dalo napasovať do striktných pravidiel, ked ma niekto chuť na sex o 24,00, neviem, či sa radšej pôjde poprechádzať 🙂

derdia
12. júl 2024

@viestta myslíš, ze v tých veciach je tvoj názor dôležitý? 😊

viestta
12. júl 2024

@derdia nie, taka domyslava nie som.

maja22
12. júl 2024

@eludka Sme ludia, nie zvieratka, ktore sa riadia pudom. My s muzom napr., ked vieme, ze som v plodnom obdobi a nechceme pocat dietatko, teda nechceme mat ani sex, tak sa k sebe spravame tak, aby sme mali svoje pudy pod kontrolou. Dnes zijeme dobu, ked chceme mat vsetko a hned, uz vcera bolo neskoro. V tomto konzumnom sposobe zivota sa ludom zda skoro nemozne a aj zbytocne si nieco odopierat. Ale! Ide o to, aky mame ciel a priority. Ak chce niekto schudnut, dokaze sa ovladat v jedle, vynalozi namahu pri cviceni, lebo vie, co chce a vie, ako to moze dosiahnut. Takze clovek vie urobit aj sebazapor, ak to v tej chvili povazuje za dolezite. Avsak v sexualnom zivote preferujeme uspokojenie vzdy, ked nam na to pride na chut. Pokial katolik nevie a ani nechce vediet, ake miesto ma sex v Bozom plane pre cloveka, zije egoisticky a sam pre seba a svoje potreby. Je to casto otazka konkretneho vztahu medzi Bohom a clovekom. Ci je len formalny, ktory zostal na urovni 9-rocneho dietata, ktory nieco nabozensky kona, lebo musi, alebo prejde na uroven dvoch milujucich sa osob, kde sa clovek pred volou svojho Otca skloni dobrovolne a z lasky.

derdia
12. júl 2024

@maja22 ja si osobne myslím, ze kňazi vediac to znamena
Ze si nevážila svoje telo, ako chrám Boží, a konala sebaukajanie... Moze to kludne tak povedať.

maja22
12. júl 2024

@derdia ak povie, ze konala sebaukajanie, tak to pomenuje pravdivo. Ak povie, ze konala necudne, knaz si to vobec nemusi domysliet. Lebo sa tym primarne mysli naozaj necudnost, nie masturbacia. A v spovedi predsa nejde o to, ze knaz si ma nieco domyslat...

eludka
12. júl 2024

@maja22 dovodi sa, ze nie sme zvieratká, to nie sme, ale sexualita sa vekmi vyvíjala, nevznikla v roku 0. Dane spoločensky a historicky. So sledovanom metód počatia príliš nepresvedcite ženy, ktoré majú zdravotne problémy, nepravidelný cyklus alebo chcú len 1 dieťa. A vašim spôsobom, hlavne žena nemá svoj život pod kontrolou, to uplne nemáme nikto, ale viete ako to myslím. A nie su všetky ženy nadšene matky s vsetci muži nadšení otcovia, čo chcú alebo majú možnosť vychovávať kopec deti a rodiť do 50tky. To len tak mimochodom, nic tu nevyriesime, len poznám takých katolíkov horenosov, čo si myslia, ze su lepsi, lebo sexuju podľa katechizmu.

fido69
Autor odpoveď zmazal
maja22
12. júl 2024

@eludka Kazdy z nas si moze zvolit svoju cestu. Aj v oblasti sexuality. Mame slobodnu volu vo vsetkom. Vzdy si mozeme zvolit dobro a vzdy si mozeme zvolit zlo. Je to na nas, komu uverime. Boh nam neslubuje raj na zemi. Uz sme v nom boli, ale zvolili sme si inu cestu a ta v sebe nesie trapenie a bolest, lebo to nie je cesta Bozia. Co je vsak uzasne je to, ze na tejto ceste nikdy nie sme sami. Boh ju vzdy absolvuje s nami. Jezis vzal na seba bolest, dobrovolne, z lasky k cloveku a clovek sa vzdy moze na neho obratit, ked citi v nejakej oblasti svojho zivota problem. Mame vzory v roznych svatych a blahoslavenych, ktori takto zili a oplatilo sa im to 😉 Ked ma clovek odhodlanie plnit Boziu volu, lebo svojho Boha miluje, On mu da silu ku vsetkemu tazkemu, co ho v zivote stretne. Viera v Trojjedineho Boha nie je smutna a taziva, lebo obsahuje nejake prikazy a zakazy. Naopak, je radostna, lebo ide o uvedomenie si, ze sme Bohom milovani. On sam vravi - nie vy ste si vyvolili mna, ale ja som si vyvolil vas. Teda my uz len odpovedame na Boziu lasku, ona bola prva. A v tejto laske sa da prekonat vsetko, aj tazkosti v intimite. Len sa clovek musi vzdat vlastnych predstav a odovzdat to Bohu.

maja22
12. júl 2024

@fido69 presne tak, clovek bol stvoreny na obraz Bozi. Boh nas stvoril na svoj obraz a podobu, dal nam slobodnu volu a tym padom aj moznost tento jeho obraz v nas zdeformovat...

fido69
Autor odpoveď zmazal
maja22
12. júl 2024

@fido69 Jn, kap. 16: 7 Lenže hovorím vám pravdu: Je pre vás lepšie, aby som odišiel. Lebo ak neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. Ale keď odídem, pošlem ho k vám.
8 A keď príde on, ukáže svetu, čo je hriech, čo spravodlivosť a čo súd.
9 Hriech je, že neveria vo mňa,
10 spravodlivosť, že idem k Otcovi a už ma neuvidíte,
11 a súd, že knieža tohto sveta je už odsúdené.
12 Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli.
13 Keď príde on, Duch pravdy, uvedie vás do plnej pravdy, lebo nebude hovoriť sám zo seba, ale bude hovoriť, čo počuje, a zvestuje vám, čo má prísť.
14 On ma oslávi, lebo z môjho vezme a zvestuje vám.

eludka
12. júl 2024

@maja22 príde mi tento výklad veľmi tvrdý, lebo neovplyvníme veľmi fyziologické deje a hormóny, a tak sa zbytočne frustrujrme, nehovorim o bezbrehom konzume a ubližovani iným, ( napríklad sa vezmú 2 a zistia, ze majú uplne odlišne sexuálne potreby, majú sa do konca zivota trápiť s mat výčitky svedomia? Ze to klaplo vám, nie je samozrejme a prajem vám spokojnosť )a príspevkom ste nereagovali na to, čo som napísala predtým 🙂

maja22
12. júl 2024

@eludka dakujem a na co konkretne mam reagovat?