icon

Je toto vo vzťahu ok?

13. feb 2023

Vrátila som sa k bývalému , mame spolu syna , za ten čas čo som bola sama som prisla na to že si neviem predstaviť žiť s mužom čo nieje otec môjho syna , hlavne keď tu čítam všetky príbehy ako “priateľ nenavidi moju dcéru/syna. Rozišla som sa snim lebo ma veľmi obmedzoval nikam som nemohla chodiť.
On je najlepsi muž akeho si môžem priať , do chvíle kým niekam nechcem isť..
Kamarátka ma pozvala na koncert opýtala som sa ho či môžem ist či ma nejaké plány alebo bude s malým. A toto bola jeho odpoved. Cítim sa ako uplny idiot že som mu naletela zase na tie reči ako to on bere už inak že videl u kamarátov že je v poriadku keď si obaja vo vzťahu niekam vyrazia sami , bez polovičky.
Zase spolu bývame, neviem si predstaviť ako budem fungovať , odchádzať odneho zas bude psychicky oveľa náročnejšie ako sa naučiť s týmto žiť , ale ako sa stym dá naučiť žiť ? Ja nemám ani 25r a on ma chce zavrieť doma ako nejakú staru ženu ešte k tomu nesvojprávnu..

Je toto vo vzťahu ok?
autor
13. feb 2023

@panelacikova napisala som KEĎ ma HO , ma povolených 10 dni v mesiaci ale nečerpá ich stále.

panelacikova
13. feb 2023

@kristie571 och, toto si tu ani písať nemala 🙂

kristie571
13. feb 2023

@bessie12
@ropucha6
Vy aj citate co pisem ?? Ze zivot sa prichodom dietata meni, ALE ze to neznamena ze ma sediet doma zavreta.
Laskavo si este raz precitajte VSETKO co som napisala. Nie len jednu vetu ktora prave vam vyhovuje.

Tiez pisem ze je uplne normalne ze chce ist aj von sama si oddychnut vyventilovat. A ze sa jej priatel dokaze o dieta sam postarat ze MOZE ist niekam.
Snad mi nechcete tvrdit, ze fungujete uplne stejne ako pred narodenim deti.
Nevidime priamo im do ich celeho vztahu co sa tam zlomilo preco jej nedoveruje a nie je zrejme ok s tym aby na take akcie chodila.

panelacikova
13. feb 2023

@kristie571 tu vždy nájdeš extrémne tolerantné osôbky, ktoré si vždy dokážu vytrhnúť pár slov z kontextu. mňa to už ani neudivuje...

kristie571
13. feb 2023

@panelacikova No, vidim. 🤐

bessie12
13. feb 2023

@kristie571 citala som vsetko co si napisala. Takeho chlapa ako je ten chmulo by som nechcela ani keby to bol posledny na tomto svete. Autorka nech si chodi kde chce. Ani sa ho nemala pytat ci moze. Len oznamit, ze ide vtedy tam a tam a vrati sa vtedy a vtedy. Bodka. Koniec rozhovoru. Urobila velku chybu, ze sa k nemu vratila.
O dieta by bolo postarane tak ci tak. To by uz autorka zariadila.

ropucha6
13. feb 2023

@kristie571 citala som vsetko, ty si hovorila o bezdetnych a slobodnych kamoskach, tak sa to teraz nesnaz prekrutit.

bessie12
13. feb 2023

@ropucha6 skoda tu nieco vysvetlovat. Asi by som mala prerusit kontakt s kamaratkami, ktore maju deti, lebo som "slobodna", ale mam "len" priatela a som bezdetna 😂

kristie571
13. feb 2023

@ropucha6 no neviem. Ale myslim ze moje bezdetne kamaratky vo veku pod 25r, mali troska ine zaujmy a iny zivotny styl (aspon väcsina), ako starsie baby, hoc stale bezdetne..

ropucha6
13. feb 2023

@bessie12 kks ale v prvej vete a hned, ze vytrhnute z kontextu. Ja beriem iny nazor, vid panelacikova, ona ho prezentuje konzistentne vo viacerych diskusiach a zjavne si v tomto smere s partnerom vyhovuju. Co je fajn. Len teda u autorky maju zjavne iny pohlad, ked uz sa raz kvoli tomu aj rozisli.

autor
13. feb 2023

@ropucha6 presne tak

@kristie571 Chceš mi povedať že keď tvoja najlepšia kamarátka bude mat narodeniny a nebude mat ešte deti tak nepôjdeš na jej oslavu lebo ty už dieťa máš ? Nemyslím babo v perinke troj týždňové. Ale troj ročne dieťa ktoré je od malička zvyknuté že prinom niesom 24/7 365 dni v roku keďže som pracovala od jeho 1 roka? Navyše o ktorého sa vie postarať aj jeho otec ktorý je taký istý rodic ako ja , takze tak isto ako on môže ist a dať si pauzu od rodičovských povinnosti tak tak isto môžem ist aj ja? Neviem divne zmýšľanie tiež.

bessie12
13. feb 2023

@ropucha6 vsak toto. Tiez som pozerala ako taky "puk", ze vytrhnute z kontextu. Tak ako pises, pokial sa v tom partneri zhodnu, tak je to v poriadku. Ale u autorky je ina situacia, kedze sa nezhodli.

ropucha6
13. feb 2023

@kristie571 nerozumiem. Ved oni su asi rovesnicky, autorka ma dieta, mozno ostatne v partii este nie…v 25tke je z nich mozno este aj vela slobodnych, preto nemoze ist s nimi raz za cas na koncert? Zivotny styl s tym nesuvisi, jasne, ze dieta tvoj zivot dost preorganizuje.

kristie571
13. feb 2023

Zase zalezi od toho v akom style by bola vedena ta party. Ci ide o alko party vo velkom style ci kludnejsie prijemne zabavenie sa ci posedenie,apod. Velmi Diskutabilne. Ale kedze my sme par, a ak by pozna aj on tu kamosku a mame kam dat uz starsie dieta ako popisujes, pojdeme obaja. 🤷🏼‍♀️ Väcsinu priatelov mame spolocnych, takze moc nemame dovod sa rozdelovat a chodit na take veci kazdy zvlast. Samozrejme, aj on ma kopec aktivit ktore absolvuje len so svojimi kamosmi tak isto ako ja.
Tak ako moze z rodicov chodit chlap, von s kamosmi moze aj zena. Je to dokonca isto potrebne pre oboch rodicov z casu na cas vypnut hlavu od domacnosti a dietata. Nikde nevravim ze nie! Ale u autorky je zrejme niekde inde problem zakoreneny preco ma ten jen problem s stym. Zjavne nedoveruje.
Skus sa s nim otvorene a kludne porozpravat, kde je problem, nie cez smsky. Ale tvarou v tvar. Smsky vzdy vsetko skreslia a veta ktora napisana nejak vyznie, povedana by vyznela uplne inac.
Ja som sa len snazila na vec pozret aj moznl trocha inou stranou. Nie hned hodit to na chlapa ze on je ch ..

modrykonik33
13. feb 2023

Chlap iba využil tu tvoju formuláciu, nemáš sebaúctu, keby si samu seba vážiš, toto by ti určite nenapísal 🙂

viestta
13. feb 2023

@kristie571 narodenim dietata stupaju naroky na otca aj na mamu, ale ani jeden z nich neprestava byt clovekom. Preto treba kazdemu z nich aj cas samemu bez rodiny, aj vo dvojici bez dietata a dokonca aj kazdemu samemu len s dietatom. To nie je o tom, ze maju deti nevyslepi jedinci. Prave vyspeli jedinci chapu, ze s dietatom je to sice narocnejsie ale zivot nie je ohraniceny len plnenim potrieb rodiny, aj ked dokladna psychohygiena kazdeho rodica (vratane koncertov a na druhej strane povedzme fitka) je pre celu rodinu viac ako prospesna

viestta
13. feb 2023

@kristie571 docitala som aj ten zvysok co si napisala. Neviem co je na tom zle ak chodi von so svojimi bezdetnymi kamaratkami? To ten jej tiez chodi vonku len s kamaratmi co maju rodinu? Este to rozviniem, on je bude pustat len do "schvalenych" instituciu ludovej zabavy, takze aj ona mu bude schvalovat s kym a kde bude chodit on. Vsak rovnocenne na obidvoch stranac. Ci?

ropucha6
13. feb 2023

@kristie571 tak pise, ze ju obmedzoval aj predtym. Jasne, do kuchyne im nikto nevidime, budu si to musiet vydiskutovat sami.

kristie571
13. feb 2023

@viestta Ja viem a suhlasim s tym, ze potrebuju aj rodicia zit aj inac ako len okolo rodiny a dietata, nikde nepisem ze mala prestat teraz zit a nechodit nikam.

A nic nie je zle na tom, ze ma kamaratky ktore su beztetne, s ktorymi travi cas. Bezdetna zena nie je o nic menej cenna, ako zena ktora uz deti ma.

Skor som to myslela v kontexte, ze zabava v style bezdetnej baby pod 25r, na nejakom rapovom koncerte nemusi byt s najslusnejsim podtonom. (ale nie vsetky take su, tak prosim nechytat za slovicka, ja si to dobre uvedomujem, len viem, ze aj take baby v takom veku vedia byt, no nepozname ich kamaratky a blizsie situaciu nepopisuje, cize mozem mat tiez mierne skresleny pohlad).

Niekde problem bude, ked ju priatel nechce ‘ pustit ‘ von na taku zabavu.

Bud je to ozaj maniak alebo sa ona nesprava prikladne ked je niekde s kamoskami, ako by sa vo vztahu patrilo spravat.

Ale pokial si budu take veci len vypisovat v smskach nic sa nevyriesi a len budu na seba zli a v ich vztahu bude len viac nedorozumenia.

viestta
13. feb 2023

@kristie571 zaujalo ma "nesprava prikladne". Zaujimava definicia

petamich
13. feb 2023

mila autorka - ty mas doma tyrana, lebo snaha o socialnu izolaciu je forma tyrania 🤷‍♀️ a mozes si nahovarat co chces, okolo dobreho chlapa to ani nepreletelo, ak ti nevadi, ze nemas osobnu slobodu a pravo ist kam chces a s kym chces, tak si daj ten paradny obed co ti navari a cakaj v buducnosti na jednu zlava alebo sprava, ked nahodou nebude po jeho alebo pod tym dohladom uvidi, co sa mu nepacilo

mimochodom v zdravom vztahu sa ludia pytaju, ci mozu ist len z dovodu, aby si zistili, ci tam nahodou nema nieco naplanovane ten druhy alebo spolocne rodina, inak si to v zasade oznamuju

katkazocele
13. feb 2023

@kristie571 zväčša s tebou súhlasím ohľadom ako by sa mala chovať matka s dieťaťom a hej, slobodní kamaráti už stiahli na svoju úroveň veľa ľudí - mňa teraz napadá snáď 5 ľudí ktorí sa skoro rozišli , lebo ich kamaráti/tky hučali do hlavy aby s nimi chodili do klubov ako za starých čias, keď nemali deti a záväzky. Tuším že vzťahy sa aj rozpadli kvôli tomuto problému.😢

akiana
13. feb 2023

Wow, to co je za psychopata? Jedna vec ked chlap trochu ziarli a na 10 minut sa oduje ked ides bez neho, ale vyhrazat sa kontrolou? dievca, utekaj aj s malym kym sa da.

basulaak
13. feb 2023

Ak s tymto ostavas, tak si strasne, ale ze strasne hlupa zena. Utekaj kym ti druhe nespravi. Ostre slova, ja viem. Ale potrebne. V tvojom pripade. Boze zeny…boze, boze.

enya00
13. feb 2023

@kristie571 😂 sa pohnes aj z domu,ked si odopnes gulu?na koncerty sice nechodim,ale na vikend s babami uplne bezne a necitim sa byt za to zlou matkou…a dieta neodklada,ostava s otcom,cize aky pes??To ozaj sedis len doma a nikde sa nepohnes bez deti?

aurora33
13. feb 2023

Uz sa to tu zvrtlo troska inde, ale späť k pointe. Takto sa ,,najlepší” chlap isto nespráva. To si naozaj musíš pýtať povolenie že chceš ísť von? Mne to príde na manipulátora. A teda radšej by som bola sama aj do konca života by som si sama varila, ale s tým že môžem ísť von kde chcem, kedy chcem, s kým chcem a nemusím sa báť že ma bude sledovať nejaký ,,môjho úžasného najlepšieho partnera dobry kamarát”.

saskia_98
14. feb 2023

@panelacikova no ja som si citala cely tvoj komentar a mam z neho dosť. Autorka nesklamala (čitaj jej odpovede), žije s chorobnym manipulatorom a ta veta o dovere a znamych ? 🤣 moj muz keby mal verit tomu co mu druhy o mne povie asi by ma zakopal a aj ja jeho. 🤣 Inak po 7mich rokoch spolu, mu tiež oznamujem, milačik je zraz autičkarov vtedy a vtedy, keď budeš doma, staraš sa o syna, keď nie, ide maly k babke. Jedine čo mi na to odpovie je daj si pozor a teplo sa obleč, von je zima. A to bol naposledy 1500 km preč. Veď toho jej by porazilo keby mu povie ze ide medzi chlapov.. Ona ma doma manipulatora a keď jej to vyhovuje, hold smola. Ale netrep tu aspon hluposti o dovere a cudzich ludoch...

panelacikova
14. feb 2023

@saskia_98 v poriadku. to je tvoj názor na život, to sú tvoje hodnoty, priority, ja ti ich neberiem. každý máme svoj hodnotový rebríček. u niekoho je na prvom mieste oslava narodenín kamarátky v raperskom klube, u iného zjazd autičkárov, u ďalšieho partner samotný a jeho (náš) spoločný program. je to rôzne. ja stále nechápem, prečo nechápete veci v celku. autorka sa s tým svojím očividne buď v minulosti nepohodla alebo niečo vyviedla (doteraz nereagovala práve na túto časť môjho príspevku, kde som uviedla, že možno má on dôvod jej nedôverovať pre niečo z minulosti) alebo teda sú absolútne nekompatibilní, pretože ona má na prvých priečkach niečo úplne iné, než má on. a to je už jej problém (aj to som písala v jednom príspevku), že s ním má dieťa a dokonca, že sa k nemu ešte aj vrátila. napokon, mohla predsa ostať žiť sama a keď si chcela vyraziť z kopýtka, urobila by to v čase, alebo naplánovala na čas, kedy by mal syna otec v opatere...

@kristie571 no ako som uvádzala, zbytočne tu budeš hádzať hrach o stenu. vidíš, stále sa nájde niekto, kto si rypne. či už
@enya00 s jej guľou alebo
@viestta s nepríkladným správaním 🙂

@kristie571 ja sa ešte zamýšľam nad tým, ako dofrasa žili naše babičky a prababičky, ktoré sa fakt nemali kedy tak strašne nudiť, aby vyhľadávali život mimo rodiny. áno, bola iná doba, bla bla bla... ale stretávali sa v širšej rodine preto, aby si navzájom pomáhali. áno, šli určite aj na klebety k susede, šli tam počas dňa, brali so sebou deti a večer a v noci sa venovali rodine a trávili čas aj s manželom, ktorý zas po dni vo väčšinou ťažkej práci sa snažil ako-tak venovať deťom a vychovávať ich, porobiť okolo domu, statkov... a potom stráviť čas aj so ženou. v ideálnom vzťahu samozrejme. v tom horšom prípade bol v tom zapletený alkohol a to bola metla ľudstva. podobná, ako je dnes napríklad okrem iného aj internet a kopa voľného času 😀
ja som fakt asi stará škola, ja totiž osobne nevidím nič zaujímavé v tom vypariť sa do polnoci alebo nebodaj na celú noc (ak to nevyžaduje vyslovene pracovná pozícia) mimo domu a niekde oslavovať nejaké narodeniny. ak by sa taká situácia vyskytla (narodeniny), zájdem ku kamoške po dohode cez deň, poblahoželám, dáme kávu a idem domov. proste som z iného cesta, než cca 98% diskutujúcich tu na fóre. ak by šlo o partiu kamarátov, zvolila by som potom nejaké posedenie v reštaurácii, hoci aj v rámci večere a potiahli by sme keby aj dlhšie, ale v pokojnom duchu niekde, kde sa počujeme, vieme sa porozprávať, kde počujem zvoniť telefón, odkiaľ nemám problém ísť triezva domov (otvorene si povedzme, na takých koncertoch sa asi chlastá odušu), a možno aj toto je to, čomu sa hovorí nepríkladné správanie. ak jedna žena, matka, partnerka/manželka, ide preč bez chlapa a niekde huláka, vreští, chlastá ako bláznivá (to všetko sú príklady, nemierim tým na autorku), kde sa môže vyhovárať, že nepočula zvoniť mobil alebo sms
@viestta

ale ako som už veľakrát v rôznych diskusiách napísala... ak takýto život, vzťah a nastavenie VYHOVUJE obom a sú s tým obaja vo vzťahu OK, tak je to v poriadku. takto sa dohodli, ani jeden z páru s tým nemá problém a funguje to. akonáhle však jeden má pocit, že ten druhý robí podľa neho veci cez čiaru (a pritom sám dodržiava isté zásady), potom to fungovať jednoducho nebude. ten druhý bude mať pocit obmedzovania, lebo chce žiť inak.

ale dám záver tohto dlhého príspevku: autorkin manžel nemá problém s oddelenou dovolenkou. zamyslite sa preto, vážené diskutujúce, prečo asi má problém s jednou jedinou oslavou? nebude v tom niečo iné? to vážne idete teraz všetky do jednej odsúdiť práve tohto chlapa? bez toho, aby ste mali viac informácií? bez dokonca jeho reakcie? zamysleli ste sa vôbec nad tým, že naozaj môže byť všetko úplne inak? veď na oddelenej dovolenke má človek omnoho, omnoho viac príležitostí a možností... nebude problém práve v partii, s ktorou autorka ide? s ich prioritami a hodnotami, ktoré sa mužovi nepáčia? toto sú všetko "básnické" otázky, prosím, ani neodpovedajte. len sa zamyslite nad tým, prečo ihneď odsudzujete chlapa. dokonca takého, ktorý nemá za iných okolností problém s tým, aby autorka šla hocikde bez neho. akurát toto sa mu akosi nepozdáva.

saskia_98
14. feb 2023

@panelacikova oddelena dovolenka ? Prosím ťa. Teraz jej nasluboval hory doly, len aby bol kľud a keď pride na lamanie chleba nikde ju nepustí, lebo zas si najde nejaky super dôvod s hereckym výkonom hodným Oscara... Manipulator zostane stale manipulatorom a život ma naučil jedno, veriť človeku môžeš až keď vidiš jeho skutky. Bez skutkov su to len prázdne žvasty. Takže autorka nech sa ozve o pol roka, či vlastne nejaka dovolenka bola alebo to boli len dristy. 🤗

aurora33
14. feb 2023

@panelacikova ja nechcem vyzerať ako nejaký domased, ale naozaj nerozumiem tejto potrebe ako má autorka a nielen ona, ze ,,ísť si niekam konečne posedieť, lebo sa celý týždeň venuje dietatu.” Mne to príde akokeby ta starosť o dieťa bolo niečo obmedzujúce. Čo si spomínam, ja som také pocity ani nemavala. Keď aj mali kamošky oslavy tak som šla ale s dieťaťom. Nie preto; lebo sa manželovi nechcelo strážiť, ale brala som dieťa ako súčasť seba. Párkrát som si bola aj večer posedieť, ale nebolo to ono. Tým samozrejme nechcem odsudzovať tých čo majú také potreby. Len na druhu stranu mozno to je aj troska smola, pretože napríklad teraz keď už mám deti väčšie tak sme neskutoční partaci. Tak ako keď boli malí a bravala som ich všade so sebou (pretože som chcela) tak aj teraz chodíme takmer všade spolu a je to obrovský zážitok. Či už ide o návštevu reštaurácie, knižnice, nákupy alebo len taká prechádzka v lese, v meste a podobne 🙂