Má manželstvo z rozumu väčšiu šancu na úspech?
Mozno skor otazka na rozvedene zeny alebo aj na vydate, ak budu chciet uprimne zdielat. Som mlada a mali sme s kamaratkou taku debatu o zivote a vztahoch. Ci ma vacsiu sancu na uspech vztah/manzelstvo z velkej lasky a silnej pritazlivosti alebo manzelstvo z rozumu, kde toho druheho mate rady, ale nie je to velka laska, no viete, ze je to dobry muz a ma vas rad. Mali ste manzelstvo z rozumu alebo lasky a ako dopadli? Pretrvaju skor take alebo take? Iba taka filozoficka uvaha, akosi sme sa nevedeli zhodnut. Ake su vase skusenosti?
Podľa mňa to vobec nie je o tom, nedá sa to takto bagetalizovať, musíš mať z každého rožku trošku. Doležitá je pritazlivost a neskor aj láska ale pri spoznávaní človeka ktorého začínaš milovať musíš mať aj rozum, samé o sebe nie je ani jedno všetko. Ja, sestry, rodičia, svokrovci všetko z lásky, manželstvá fungujú stále, my sme spolu 20 rokov zatiaľ a rozvádzať sa zatiaľ nechystáme. Je to o prioritách, budovaní vzťahu a chceniu a hlavne nebyť úplne sebecký a chcieť hlavne urobiť toho druhého šťastného nie iba seba..keď sú tolerantní obaja, a je tam láska nemá prečo manželstvo nefungovať.
Určite z lásky.. ale muž sa stal mojím najlepším priateľom a na tom to drží už 17 r. Dôležité heslo je vedieť robiť kompromisy a rozprávať sa a hľadať riešenia, lebo keď jeden nechce, tak to ťažko vydrží, keď druhý stále ustupuje tiež to ťažko vydrží..
Ja som mala prve take,ze nebola tam ta velka laska,teda z mojej strany tie motyle v bruchu chybali,ale bol na mna velmi dobry a mily....myslela som,ze lepsieho by som nenasla.
No po svadbe prisla neuveritelna zmena z jeho strany,tak sa to cele rozbilo.
Vydrzala som to 4 roky
No a po 2.krat som sa vydala naozaj z velkej lasky,s tymto muzom som uz dlllho a mozem zodpovedne prehlasit,ze nas moze rozdelit fakt iba smrť.milujem ho viac ako svoj zivot
Ozajstná práva laska je rozhodnutie,, nie pocit. Zaľúbenosť je nádherná, ale od reality priveľmi vzdialená. Odporúčam knihu: Päť jazykov lásky.
Akekolvek manzelstvo do ktoreho idete s pochybnostou, alebo pri ktorom sa musite inCh pytat ci vydrzi, je zle. Manzelstvo narocne, treba na nom stale pracovat z oboch stran. Je o dovere, komunikacii, je jedno ci je z lasky alebo rozumu.
Podľa mňa záleží od povahy človeka. Osobne by som nemohla byť s niekým "z rozumu", keď by ma nepriťahoval a nebola by tam veľká láska 🤷♀️. Dá sa nájsť chlapa, do ktorého sa zamiluješ, je medzi vami príťažlivosť a je to dobrý chlap, ktorého keď dobre spoznáš, vieš co od neho mozes očakávať. Ďalej musíš vedieť sama, aké máš "naroky" a "predstavy" do života a ci to daný človek v podstate spĺňa. Vzťah je o láske, vzájomnom respekte, dôvere, kompromisoch a aj o menších obcasnych hádkach (mierna vymena nazorov), myslím si, že v zdravej miere to ku vzťahu jednoducho patrí. Hovorím za seba, ale sme spolu "len" 11 rokov. Zamilovaná som stale, dokonca aj tie motyle v bruchu pretrvávajú. Nemenila by som, vzdy by som sa rozhodla tak, ako som sa rozhodla.
Zaujima ma tie co ste za rozum, nechyba vam sex s lasky? Ci to s kludom bez lasky zvladnete? A bozky objatia?
U nas to funguje z rozumu. Lasku nepredpokladam ze pride, cisto racionalne vieme spolu fungovat, odovzdavat hodnoty detom a rozumne sa podporit ci rozdelit si domace prace...
@natalka13 sex z lasky chyba ;)
Určite nerobiť kompromisy ale vedieť koho si človek berie. Vedieť, že pripadne nedostatky, čo nevadia bez deti, s deťmi vadiť budú, že to nebude lepšie, len horšie. Ono je to raz hore a raz dole, treba to Vedieť vyvážiť. Spolu 21 rokov
No a sex fungovať musí. To je fakt.
Z rozumu, ale!!! Musia tam byt sympatie a vzájomná úcta, ale ja si neviem predstaviť ten život, že by som mala niekoho koho nemilujem. To je ako spolubývajúci, ktorého by som rešpektovala a to je cele.. 🤷♀️
Ženy treba rozlišovať zaľúbenosť a Lásku! Čítala som len pár komentárov (ak bude čas, prečítam aj zvyšné), ale ak sa niekto berie v zamilovanosti, býva to hop alebo trop. Ale ani čistý "rozum" v zmysle, veď ju je s ním dobre, má ma rád a v úcte nemá dlhé trvanie pokiaľ by nenastúpila práve Láska. A láska nie je prchavy cit ako zaľúbenosť, nie je to chémia. Je to ROZHODNE! Každodenné, neustále nanovo ľúbiť, odpustat, obetovať sa a zároveň mať svoju hodnotu a sebaúctu.
Takéto manželstvá trvajú a sú naplnené napriek prekážkam, napriek chvilam, kedy to nie je najcukrikovejsie... A ešte zmysel pre humor je dosť prospešný 😉
Nerozmyslajme čiernobielo.
Počul som raz hovoriť v rádiu jednu Česku sexuologičku na tuto tému. Prekvapila ma tým, že možnosť voľby partnera mame len od renesancie. Až vtedy začali tie romantické romániky a svadby z lásky. Dovtedy sa ľudia brali len z rozumu a dokonca z vypočítavosti. Rodičia sa dohodli a mladí museli. Doteraz napríklad v Číne fungujú dohadzovačky. V rozprávke Mrázik je tiež dohadzovačka ako riadna funkcia a nevestu tomu ťuťmákovi vyberajú rodičia. Napriek tomu manželstva v minulosti vydržali asi v rovnakom pomere ako teraz. Hoci neexistovali rozvody, niečo menej ako polovica manželstiev bolo nefunkčných alebo žili v trápení. Väčšia polovica ale vydržala a fungovala aj keď sa nevzali z lásky. Preto je jedno či sa beriete z lásky alebo z rozumu. Dôležité je odhodlanie oboch budovať vzťah, ochota sa prispôsobiť, podriadiť jeden druhému. A dávať jeden druhému. Z toho vzniká potom laska a manželia ktorých dali dokopy dohadzovači sa do seba pomaličky zaľúbia až po uši a ani nevedia ako. A vôbec nevadi že to môže byt aj rok dva po svadbe alebo po narodení detí. Mal som kamaráta čo sa musel ženiť bol z toho nešťastný ženu svoji skoro nenávidel. Keď sa im narodili deti a riešili okolo nich problémy, videl aká skutočne je a zamiloval sa do nej. My sme sa brali z lásky ale viem že aj to malo akési fázy. Najprv sme boli rok len kamaráti, čo spolu flirtujú. Potom sme už spolu chodili ale viazať som sa nechcel. Spoznávali sme sa. A potom keď prišlo odlúčenie zamiloval som sa druhý krát a hlbšie. A keď som bol pri prvom pôrode zamiloval som sa ešte silnejšie. No aj tak neskôr prišlo k problémom, ktoré keby sme neriešili mohli viest k rozvodu. Takže to treba žiť ten vzťah. Neboj sa. Ak máš priateľa čo nie si do neho buchnutá až po uši, ale čosi ti hovorí, že je dobrá partia (nemyslím len finančne) tak chod do toho. A buduj vzťah. Zaľúbenie príde ani nebudeš vedieť ako. Nedávaj tomu prekážky a nechaj veci plynúť.
Pre manzelstvo hlavne zapojit rozum, moze byt laska az za hrob ale ak zoberies si flakaca, gamblera, pijana, tyrana, drzgrosa alebo zadlzeneho az po usi, tak mas zbabrany zivot a potom aj tak utecies alebo budes trpiet
@katariinam neviem si to predstaviť ako ste začali a pokračujete iba z rozumu.
@katariinam pisem este raz, omylom som zmazala oba komenty. uprimne ma zaujima, ako vychovavate deti, vramci toho odovzdavania hodnot, akym hodnotam ich ucite? vstepujete im, ze laska a city su to posledne dolezite v zivote, dolezite je len racio? pozeram, ze mas dceru, tiez mam 2 dcery a tie denne vidia, ze sa s muzom pobozkame, objimame, pritulime, ze si ma muz posadi na kolena, povie, ze ma lubi, atd. starsia dcera je uz v puberte a uz velakrat povedala, ze dufa, ze aj ona bude mat takeho muza ako je tato a bude zit tak pekne ako zijeme my. vy to mate ako? pretvarujete sa pred detmi? prepac, ze sa tak hlupo pytam, ale neviem si predstavit plodit deti s niekym, koho nemilujem a potom tie deti vychovavat k inym hodnotam, v akych zijem ja.
mala som manzelstvo z lasky...velkej bolestivej lasky... skoncilo to rozvodom 🙂 kebyze sa nahodou zase vydam, urcite to bude uz len z rozumu
neoplati sa z velkej lasky, taky vztah je sice dlhodobo plny vasne ale je hlavne toxicky...a ked pridu deti, clovek potrebuje partnera na kazdodenne zitie a prezitie, ta vasen nijako cloveku nepomoze pri rieseni klasickych kazdodenncyh problemoch :D lepsie si vziat niekoho z rozumu

Vacsie sance na uspech ma manzelstvo z rozumu, ale ja by som do takeho vztahu nevedela ist. Skoda, lebo zamilovanost dost zaslepuje a odide. Rada by som vedela stavat vztah na racio.