icon

Menia sa ženy po 30tke?

samanthicka
6. dec 2022

Ahojte žienky, čoskoro budem mať 30 rokov mám dve deti a som vydatá. Veľa počúvam od ľudí, že ženy po 30tke sa menia majú iné zmýšľanie správajú sa inak. Vraj menia sa. Je to pravda?

ndrag
8. dec 2022

Ja som si najvacsou zmenou presla okolo 25tky, mozno to ma nieco spolocne s tym, ze vtedy sa ukonci vyvoj mozgu, alebo co.. Neviem. Obdobie to bolo velmi tazke, ale asi najkrajsie, co som kedy zazila. Bolo to cisto o mne a mojom smerovani v zivote, ako ked sa clovek zobudi z dlheho spanku. Od vtedy som uz nic take nezazila, iba zivotne okolnosti sa menia, ale to je normalny zivot.

nevelyn
8. dec 2022

Zeny skor menia deti, mna dost poznacil ten prival, hotovy uragan drobnych starosti, co mi priniesli do zivota. A usmievam sa teda menej nez pred tridsiatkou a som podrazdenejsia, pretoze predtym som sa starala iba o seba, takze som bola bezstarostna, a teraz sa musim starat o 3 ludi a neustale zabezpecovat tisic malych drobnosti. Potom vecne dohadovanie a diskusie s detmi, nekonecny randal a neporiadok, dlhe chystacky von, do skoly, na vylety, starosti o velky byt. Pred detmi som necekala, ze tato stranka materstva ma tak vycerpa, pretoze som mala fakt narocnu skolu a pracu, a tam mi vsetko slo jedna radost, myslela som si, ze materstvo dam vsetko lavou zadnou. No mylila som sa🙂)) Ae ako rastu a silne ich vedieme k samostatnosti, zacina sa to zlepsovat a su to coraz vacsi partaci, tak snad zase budem bezstarostna a energicka jedneho dna.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
gulolo
8. dec 2022

@samanthicka To asi aj ty cítiš, že nevládzeš toľko, ako predtým - nepíšem, že teraz hneď, ale tak postupne. Áno, mení sa telo, ale všetko je postupné, vôbec to nemusí byť hneď po 30. a všetko závisí aj od tvojho tela a životného štýlu. Niekto má energie až do 90-tky🙂 A s tou energiou súvisí aj rozmýšľanie, plány a pod. Ja mám 38, 5 detí a v niektorých veciach sa správam horšie ako pubertiačka🙂, rozumej nesprávam sa zodpovedne, stále si chcem užívať život. Prejavuje sa to napr. ponocovaním, že viem, že hoci by som do polnoci mala ísť spať, tak si aj tak okolo 22,30 pustím seriál a pozerám do polnoci, potom surfujem a potom si ešte trochu upracem v kuchyni, umyjem tvár, zuby a idem spať. Ale niekedy si prehovorím do duše a poberiem sa do postele ešte pred polnocou🙂 Takže u mňa je to takáto "šibnutosť". Ale aj iné, to už radšej nejdem písať🙂

jesenzima
8. dec 2022

@samanthicka tak človek sa mení priebežne celý život. Keď prídu deti, tak o to viac.. ja som rada za to,aká som bola a aká som teraz...

tianna
8. dec 2022

@samanthicka áno, na sebe to vnímam veľmi a ozaj po 30, s deťmi to veľmi nesúvisí. Staršie deti som mala do 30, najmladší drobec sa narodil keď som mala 34 a veru úplne inak všetko vnímam a prežívam 🙂 dokonca mi aj mamina povedala že som už úplne iná, ale v pozitívnom zmysle slova. Osobne sa cítim oveľa viac v pohode ako pred 30 🙂 a to mám už bližšie k 40 ako k 30 😁

marygk
8. dec 2022

@samanthicka ahoj myslím, že ľudia sa nemenia, skôr sa vyvíjajú, dozrievajú. V 20 som veľmi riešila kto si co o mne mysli, snažila som sa každému vyhovieť, nahnevať som sa vedela na drobnosti... Som introvert v 20 som sama sebe nerozumela. Teraz mam 34 a názory iných ludi ma nezaujímajú, prijala som samú seba aká som, som oveľa kľudnejšia, naučila som sa povedať nie a nemať preto výčitky,naučila som sa neporovnavat s inými,nerozculujem sa nad tým co nedokážem ovplyvniť. Mám oveľa spokojnejší život, potrebovala som čas všetko sa to naučiť. Uz viem kto som a co chcem, samozrejme ze je to iné ako keď je človek mladší a stále sa hľadá.

lechtivka
8. dec 2022

U mňa je to skôr takto 🤷‍♀️🤣

kittykat22
8. dec 2022

@samanthicka menia, vdaka bohu. Ved si zober aka si bola v 17-18 rokoch. Teliatko bez skusenosti a rozhladu. Teraz budes mat 30 a vies sa o seba postarat, zariadit veci, neskocis ludom na nezmyselne reci. To, ze sa zeny menia vnimaju hlavne niektori muzi. Niektorym sa prilis nepaci, ked ma zena rozum. Uz im nejdu nakecat blbosti horom dolom 😀 a nenechaju si skakat po hlave.

misiaknunu
8. dec 2022

Je jasné, že si iná,keď máš 10 rokov a iná keď máš 20 rokov. V 20-tke sa nikto neporovna s vekom 10 😀
V 30-tke si už aj človek môže porovnať s 20. Aj keď aj to je diskutabilné, lebo teda povedala by som to tak, že v 20 som bola tiež dieťa v porovnaní s tým aká som dnes. Mám 32.
A v tomto veku si presne spomeniem na ženy, ktoré mali vtedy 32 a nado mnou mavli rukou, že som ešte mladá, že ešte toho veľa zažijem, že problémy, čo mám sú stále bezstarostné atď. A mali pravdu. Bola som síce už vtedy dospelá a hnevalo má, že má ešte nikto v podstate neberie za plnohodnotne dospelú. Ale až príchodom deti a založenia rodiny som vnímala prevratnú zmenu správania a ostala viac dospelá. Minule sa mi stalo, že som potrebovala odmrazit chladničku. Tak sa mi nechcelo a uvedomila som si, že kokos áno, to je to, že teraz nemôžem očakávať, že moja mama bude odmrazovat a postará sa o obed, nákupy, Vianoce atď. Teraz som ja tá mama, čo to musí zabezpečiť a vytvoriť to teplo domova a niektoré ženy ešte dokonca pomahaju svojim mamám,keď už nevládzu atď. Takže je to také, že meníme sa neustále, lebo aj okolnosti sa okolo nás menia.
Samozrejme, že som bola iná a v 20-tke si odsedela doma vianočnú večeru a jediné na čo som vtedy myslela bola stefanska zábava a stretnutie s kamošmi. Kdežto teraz myslim na to, ako vytvoriť celé tie sviatky tak pekne pre svoje deti ako to robila moja mama pre mňa a zanechala vo mne krásne spomienky. A to chcem dať aj svojim deťom. Pekné spomienky. A ja si popri tom chystani vždy viac uvedomujem obrovskú vďaku mojej mamine, čo všetko zvládla a že čo všetko robila pre nás. Takže nielen 30-tkou. Ale celý život sa meníme.

myrepose
8. dec 2022

..samozrejme, že sa menia - k lepšiemu!

kamatopo
8. dec 2022

Ja som po 30 začala mať viac času na seba tak v tom bola veľká zmena👍. Začala som sa viac baviť. Deti vadsie, bývanie vyriešené. No proste kľud.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
derdia
8. dec 2022

@samanthicka ano....zrejes kazdym dnom....

medyna
8. dec 2022

človek sa mení celý život, menia ho skúsenosti, priority a okolie ... ja som sa po 30tke oslobodila od mindrákov - fakt ako mávnutím čarovného prútika, som oveľa veselšia, neberiem sa tak vážne, neurážam sa každú blbosť a nemám potrebu dokazovať si svoju pravdu ...

nikoleta2210
8. dec 2022

@samanthicka V prvom rade musím napísať, že čísla "30" som sa bála ako čert kríža, úplne ma to deprimovalo. Dnes mám 34 a môžem povedať, že po 30tke začalo moje najlepšie životné obdobie. Život si oveľa viac vychutnávam, prestali ma zaujímať názory ostatných a hlavne som konečne sama sebou. Všetky skusenosti, pády ale aj vzostupy krásne zúročujem v tomto zivotnom období. Viem čo chcem a čo už viac nie, viac sa smejem a oveľa viac rozumiem samej sebe. Niekto sa možno zasmeje, že sama sebe? Áno, až po 30tke som zistila ze všetko čo sa mi v živote deje, nezávisí od druhých ale len a len odomňa. Raz mi milenka môjho ex napísala jednu vec, až po rokoch som pochopila význam. "Zmeňte seba a zmení sa vám celý svet". Čudujte sa svete, tá žena mala pravdu. Ale musela som dospieť a to sa stalo práve po 30tke ❤️

rebeca40
8. dec 2022

@samanthicka nie u mňa až po 40 😁.Zdravotne to začalo ist mierne dole vodou, ale je pravda že pri 5 deťoch a 6 dogach sa každý čuduje, že ešte vôbec fungujem 😁😁.
A co sa týka takej psychickej zmeny prestala som riešiť kopec vecí a ľudí čo predtým ma vedeli rozchodiť. Uvedomila som si svoje hodnoty viac si seba vážim a vidno to aj na reakcii okolia nenechám zo sebou zametať.

eruska74
8. dec 2022

@samanthicka ja až po 40-ke..
vyhodila som zo života zbytočné myšlienky, zbytočných ľudí.. viac som sa začala venovať sebe, prišla som na to, že potrebujem denne aspoň hodinku byť sama so sebou v kľude... dostala som od života pár faciek, už si vážim všetko, čo mám, a hlavne to, že mám rodinu, ktorá pre mňa znamená celý svet... a konečne som začala cestovať.. tým nemyslím exkluzívne destinácie, len tu okolo európske mestečká vždy na 2-3dni, s priateľmi a vraciam sa domov vždy spokojná plná energie...a zdravotne som na tom teraz najlepšie,bohužiaľ nebolo to tak vždy...
pri malých deťoch je to iné, žena sa trhá na tisíc strán,no keď sú už deti veľké, život začína byť o inom... a vtedy si aj viac uvedomujeme všetko okolo seba.. zrazu sa otvárajú oči a myseľ začína fungovať inak.. preto sa hovorí, že treba na všetko dozrieť, aj na plnohodnotný život... žena sa ako človek nemení, základná povaha zostáva, no pohľad na svet, ľudí a postoj k životu sa časom mení...

zuzi0911
8. dec 2022

Bala som sa 30 -ký...Bol to pre mňa zvláštny zlomový vek ,že už idem do staroby 🤣,ze uz tie krásne roky "mládi"skoncili,že teraz asi budem musieť naozaj byt dospelá a mnoho iného...
Ako som sa mýlila...po 30 je to úplne úžasné. Cítim sa zrelsia,krajšia,vyspelejsia dokonca mladsia .. Vnímam úplne inak život, ľudí,priority.
A áno aj nejaká tá kosticka boli viac atď....ale myslím,že toto je asi najlepšie obdobie a možno aj tým,že dcéry mam už 13 a 11r a aj napriek veku sa skôr cítim mladá a kamarátka s nimi . No a budem mat 33 r a čoskoro omladnem opäť, keď sa nám narodi naše vytúžené dieťatko 😊🥰

dominikamacakova
8. dec 2022

Ja budem mať 31 a veru radikálne som sa zmenila

maria200981
8. dec 2022

@samanthicka ja vnimam ako velmi som sa zmenila ked si precitam vlastne,spravy alebo nejake stare komenty z pred 10 rokov vzdy si sama sebe poviem aka som bola naivna a nevyzreta

igiana
8. dec 2022

Neviem kedy presne ta zmena prisla, ale tusim po 35. Jedina pozitivna zmena je, ze som vraj opeknela 😆. Ale nocne vstavanie k detom kastrofa, predtym som vzdy kojila posediacky v pohode, pri poslednom malom som sa uz nevladala ani posadit 🙈. Kedysi sme s mm ponocovali a rano vstali plni energie a zvladli kopec aktivit, este sme si na vylety bravali k nasim aj ich kamaratov a susedove deti. Teraz s vyplazenym jazykom vychystame vlastne a doplazime sa sa niekam na nenarocnu turu pripadne cykloturu 😆. Kedysi sme sa odvazne pustili do vsetkych moznych napadov, teraz si 3x premyslime, ked nieco ideme robit. Kedysi sme veselo na plese tancovali skoro do rana, teraz by som uz o 22.00 driemala pri stole😆.
Ale inac som spokojna a vdacna, mame krasnu rodinu, domcek, manzel dobru pracu.

jajavm
8. dec 2022

@samanthicka Moja stara mama (ma 94 rokov) hovori, ze najlepsi vek pre zenu je medzi 30 a 50. A ked vidim dnesne akcne dochodkyne, co vsetko robia, tak veru v kazdom veku sa da hodnotne zit. Aj ked kadeco zdravotne nie je uz vselico OK, treba mladsim odovzdavat skusenosti. A venovat sa svojmu zdraviu. Plavanie a joga pomahaju do vysokeho veku.

zoja1234
8. dec 2022

@samanthicka ja som sa zmenila narodením dieťaťa.. Som totálne niekto iný, som rok na MD a zmakol mi mozog, nemam kamarátov, denný stereotyp sama doma, len plienky cumle a fľašky, môj vrchol spoločenského vyžitia je návšteva obchodu s dieťaťom z ktorého chodím ovesana taškami ako opica, a dieťa ktoré rastie a je chvalabohu zdravé, ale ešte sa dlho s nim neporozpravam... Zabudla som všetko, vedomosti z výšky, zručnosti manuálne, nechce sa mi variť, upratovať, zabudla som obsah práce čo som pred materskou robila, mam dní kedy sa mi nechce ani byt, rodina je ďaleko.. Čiže asi tak.. Manžel je super ale nemôže byť len on tým mojim majákom v tme, ma toho tiež dosť v práci..

mikadooo
8. dec 2022

@samanthicka každý sa mení neustále, ženy aj muži. Nemyslím si, že sa príchodom 30tky zrazu žena zázračne zmení. Meníme sa neustále.

sono2
8. dec 2022

Jasne, skúsenosti atď.
30 mi ale nepríde taky vek, ok máš deti, ale nemusela si dokopy nič zažiť. Nedá sa to paušalizovať.
Podľa mňa už tým, že sa to pýtaš nie si dostatočne zrelá.

majlo1234
8. dec 2022

@zoja1234 dnes som pocuvala jeden podcast prave o tomto, ze to vraj nie je vobec pravda, ze nam makkne mozog a zabudame vsetko na materskej. Je pravda, ze nedostatok spanku ma volyv na kognitivne funkcie, a rovnako pri nedostatku socialnwho kontaktu mas pocit, ze si jak opica😃 ale vraj naopak materstvom naberame nove zrucnosti, time management, zodpovednost, multitasking, vykon pod stresom a nepamatam si co este😀 to len tak pomimo ako fun fakt

katka700
8. dec 2022

@samanthicka Ak som sa zmenila tak som si to neuvedomila. Vlastne som tak trochu dúfala, že ma po dovŕšení 30 osvieti a zrazu budem staršia a múdrejšia. Nestalo sa 😂 a ani po 40tke 🤣

mofa
8. dec 2022

Mna velmi zmenila nemoznost otehotniet,neuspesne umele oplodnenia potom narodenie dcery potom potrat. Nikdy, este v 35 keby mi niekto povedal, ze ma to tak poznaci by som neverila. Dnes sa na vela veci aj ludi divam uplne inak ako ked som bola mladsia.
Boze ked som mala 30 svet bol gombicka. Takze urcite ma zmenili okolnosti nie vek. Aj fyzicky prisla zmena az po dietati…

ada510
8. dec 2022

@samanthicka mne sa po 30 tke narodilo druhé dieťa cítila som sa skvelá ale po 33 narodeninách mám pocit že starnem všimla som si vrásky aj prvé šediny aj to že rozprávam ako moja mama alebo babka 🙈🙈🙈