Môže vzťah fungovať, keď sú partnery presný opak?
Ahojte. Máte skúsenosť či moze fungovať vzťah dlhodobo ak sú partnery presny opak?
Dolezity je kompromis a jasne urcenie si hranic, najlepsie hned na zaciatku.
Áno, ja s manželom už 22 rokov....v pohode
Je to narocne ale ak vedia spolupracovat,robit kompromisy,komunikovat,odopriet si a nebyt sebeckym (ze ja ja ja),tak hadam ano. ;D Vela deti tomu pomaha. ;) Ked vyletia z hniezda.. nvm,nvm.. :D Tiez nad tym uvazujem,kedze sme s manzelom dost rozdielni. Casom sa hadam rozdiely zmiernia.
Mám v okoli dva také pary .Prvý pár -ona extrovert ,on domased .Pár rokov to ,,akotak ,,fungovalo ,lepili to,no po čase boli unavení z tých kompromisov a prispôsobovaní sa .Velakrat ona nebola sama sebou ,prispôsobovala sa a trpela .On tak isto keď šiel s ňou do spoločnosti .Ku koncu už takmer netravili spolu čas ,žili si každy svoj život ,po 20 rokoch sa rozvádzajú .Druhý pár sa len hada ,nevedia sa zhodnúť na tráveni voľného času .On si chodí kade tade ,kamoši ,opekačky ,túry ,keď nieje v spoločnosti aspoň telefonovať kde komu potrebuje .Ona je už zúfalá z toho ,majú deti ,zatiaľ sú spolu ,no nie sú šťastní a časom to skočia definitívne ako sa ona vyjadrila .
@hankab Uplne presne, pomaly dobodky aj u nas...take to je, no, nic moc. Tiez si kolkokrat poviem zeby som nemohla mat takeho muza jak moj oco. Moja mama si musela najst pri nom system ako prezit 🙂 Ale teda za aku cenu a baco vlastne...asi fakt len koli tej prisahe "co Boh spojil, clovek nech nerozlucuje". A co mam kamosky, tak sme sa bavili, ci by sme chceli mat take vztahy a manzelstva ako maju nasi rodicia. No teda, ani jedna. Kazda vidime tolko negativ v tych rodicovskych manzelstvach a vztahoch.
vztah introvert-introvert casto tiez nie je nic moc.. obaja najradsej uzavreti v sebe a ked treba riesit nieco 'vonku', nikomu sa do toho nechce 😀 .. ako introvert by som prijala partnera, co sa vie chovat aj extrovertne, fungovat medzi ludmi, vybavit veci, objednat v restauracii.. nie sa so vsetkym s.at sama a casto este aj za neho 😝 😀
@hankab ano aj ja poznám takýto par, ale podla mňa tu to nie je o rozdielnosti extrovert a introvert, ale o vzájomnej strate ucty k druhému. Jednoducho spolu tráviť čas nechcú, lebo ak by aj trávili, tak si idú na nervy už len tým, ze su a preto sa kazdy zavrel do svojho sveta.
@777januska777 ano, je to tak. Chodili na dovolenky kazdy rok, ale tam sa prave otcova povaha ukazovala najviac a preto sa uz mama toho strani. Ja som mala moznost ho zazit na dovolenke raz aa teda viac som odmietala ist, takze sa cudujem mame ako to cele tie roky zvladala. On je despota, velitel, vsetci su blbi, vsetko je naprd, lebo pan velkomozny niekam prisiel a nie vsetci maju vsetko tak ako by si predstavoval. Brrr, hrozny clovek, som rada ze som sa uz davno pradavno ostahovala.
@hankab ale to potom nie je extrovert, ale niečo iné🙂
@reanda to je sociálna fóbia a nie introvert.Ludia tu opisujú introvertov ako ľudí čo nevedia otvoriť ústa.Ja mám introverta a nikdy viac v budúcom živote😝Este aj s deťmi musím komunikovat ja, lebo on mlčí v svojej ulite .Po rokoch je človek unavený a mám pocit, že musím fungovať aj za neho.Clovek ako keby žil s psychicky chorým na depresiu to sa mi nechce, veľa ľudí, načo na grilovačku.Nas to úplne rozdeluje
@eliska13 je velky extrovert + cholerik, kombinacia ako vysita oproti kludnemu introvertovi (mama). Prave na to sa autorka pytala, takze za mna nie, rozdielne povahy si skor ci neskor skocia do vlasov, pokial teda nie su obaja maximalne ochotni robit kompromisy. Ale casom to bud jednemu alebo obom pojde na nervy, ze sa vkuse musia prisposobovat.
@reanda ja aj moj partner sme velki introverti a nic lepsie som si nemohla priat 🙂 chape ma, ked potrebujem nacerpat sily doma, a nie sa trepat niekde medzi ludi, tych mam dost v praci. Zaroven ked si mame vybrat ci zostaneme doma alebo pojdeme niekde na oslavu, obaja sa zhodneme co vyhrava 😅 je nam najlepsie samym dvom, rozumieme si a vobec nam nechyba okolity svet.
@hankab súhlasím.To nie je len to, že ja idem s kamarátkami a on nech pozerá futbal.Nam to robí zle pri deťoch a ich aktivitách.Komunikacia, vysvetľovanie, deti chcú ísť do kina, plávať, k susedom, pýtajú sa 100 x to isté môj muž je upaty neposranduje, nevie sa odviazať len tak posrandovat.
No len my sa nezhodneme ani v dôležitých veciach. On nechcel dieťa nikdy, ja som chcela vždy aj keď bez partnera. On nechce svadbu, ja áno. On nevie šetriť, ja áno. On je v pohode bez dovolenky,ja by som išla 2x do roka minimálne. On je výbušný, mňa nerozhodi nič. A celkovo vzťah k ľuďom máme rozdielny. Samozrejme vždy všetko je moja vina a on nikdy nemôže za nič. Je toho proste veľa 😐
Zalezi v com je ten opak. Mozno prave napr ze ak je niekto “tichsi” tak potrebuje niekoho co ho nakopne. Rozhybe.
Ale zasa ak su obaja napr tvrdohlavi a nik nechce ustupit tak to moze byt vacsi problem vo vztahu.
@dettilv urcite ano. ja zijem 15 rokov v stastnom a harmonickom manzelstve a myslim, ze stastne a harmonicke je preto, ze sme s muzom uplne rozdielni. ja som akcna, on je flegmos, ja som "talianka", on sa hadat nebude ani keby ho z koze drali, ja zorganizujem cokolvek a za kratky cas, on je nerozhodny, vahavy... my sa skvelo doplname!
@dettilv nie , nezmení sa. Tak isto ani ty. Zober si to opačne - ak by on čakal, kým a či sa zmeníš, prečo si sa nezmenila ty aby ste ,,ladili,,? A prečo máte spolu dieťa, keď sa k sebe očividne nehodíte? A on ho ani nechcel? Toto sú už príliš rozdielne veci. To môžete každý fungovať zvlášť a na čo je dobrý takýto vzťah?
@dettilv tak asi nejaké kompromisy robiť viete, keď dieťa nechcel a máte ho. To, že na jednej strane hovoríš, že vieš šetriť a potom našetrené peniaze chceš minúť 2x ročne na dovolenku mi moc dokopy nejde. Ale zas to nevidím ako nejakú mega prekážku. Veď každý majte svoj účet a nech si on svoje peniaze míňa priebežne počas celého roka a ty tie svoje našetrené minieš na dovolenkách s dieťaťom a kamarátkami trebárs. Veľa žien chodí na dovolenky bez partnerov, z toho by som tragédiu nerobila a brala to ako najmenší problém.
dokážu. My s manželom sme absolútne odlišné povahy, odlišní ľudia, odlišne reagujeme takmer na všetko. Napriek tomu máme krásne, harmonické manželstvo, vychovávame dieťa- čoskoro deti. Všetko je o kompromisoch, diskusii atd. 🙂
@dettilv podla toho v akej situacii par žije. Ak je to klasicky stereotyp deti/choroby/robota/rodicia/vsetky platby len tak tak, je to v podstate jedno. Casu a priestoru na vlastne zaujmy a potreby takmer niet. Ale, akonahle deti odrastu, nastane financna pohoda a rokmi potlacana potreba realizovania volneho casu, rozdielnost zacne byt velky problem. A to by som povedala ze extrovert/introvert je najmenej. Obaja mozu napr. milovat beh a celkovo velmi aktivny sposob relaxu. Z dlhodobeho hladiska dokazu velmi rozdielne orientovani partneri spolu prezit len ak sa jeden stiahne. Ja by som taketo spoluzitie nebrala.
@dettilv nie

@silvike tiez mam takych rodicov, su spolu 30 rokov ale totalne odlisne povahy. Otec velky extrovert, najradsej by stale niekde s niekym bol, doma ho nikto neudrzi, stale telefon v ruke a obvolava ludi, vymyslat program a pozyva si navstevy. Mama zasity introvert, najlepsie je jej doma pri hrncoch, navstevy jej vadia a nechce nikam chodit. Tak on beha s rodinou a so znamymi kade tade, mamu vkuse na nieco nahovara ale neuspesne. Navyse ju vkuse kritizuje, rypa jej do vsetkeho co robi, lebo ma svoju predstavu o fungovani veci. Mama je z neho cely zivot na nervy, ked sme boli deti, neustale sa za nieco hadali a vacsinou bol aj krik. Ale oni su obaja stara skola a beru to tak, ze uz ked su zosobaseni tal spolu vydrzia, neriesia nejake naplnenie v zivote a ci su stastni, hlavne nech pred kazdym vyzeraju ze im to funguje. Nemaju nic spolocne, ani humor nefunguje. Ja by som taky vztah nezniesla, rozviedla by som sa po roku a hladala niekoho, kto sa ku mne viac hodi.