Možno sa spovedať z používania ochrany?
Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?
Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.
Autorka podla mna uvazujes velmi racionalne a zodpovedne.dufam ze najdes "moderneho knaza" ktory ti da odpoved. Ja ako " vlazny neuceleny katolik" vobec sa nechcem vyjadrovat co je spravne..... ale hned som si spomenula na rodinu ktora mala 9 deti v 2 i. byte... a nemali poriadne co do huby ...ci tak.je.to podla cirkvi spravne? 🤔
Kondom aj prerusovana suloz je hriech...ci Ti to vyhovuje alebo nie. Ked trochu zvelicim, aj vrah ma svoje argumenty preco niekoho zavrazdil a neospravedlnuje ho to. Podmienkou platnej spovede je lutost...a Ty to nelutujes. Neviem si to dost dobre predstavit, vyspovedas sa, potom drzis s muzom par dni celibat, aby si mohla ist 1-2x na sv. prijimanie? V tom je vela vypocitavosti a ziadna dovera v Boha. Ak bude Boh chciet, otehotnies aj pri pouziti kondomu. Alebo opacne neotehotnies, aj ked uz budes potom chciet. Radim Ti smer spovednica a uprimny rozhovor s knazom, on je cirkevna autorita. Ja Ta tu nechcem sudit, ale ani tapkat po pleci, ze Ti rozumiem...mozem Ti len povedat, ze u mna toto rozumove hladisko padlo cca 3 roky spat a doteraz som neotehotnela...a to nemam ani pravidelny menzes.
@30majka71 tie ine sposoby, na ktore naras, ti pre istotu aj vypisem - ruka a oralny sex... mimochodom boli spomenute krestanskym gynekologom a konkretne to bola priprava v upc v ba... ked chces, mozem ti aj datum napisat...
@darinkaninka kňazi chápu svetské veci ale či to boh aj chápe keď sa v. Biblii inak vyjadril?
@darinkaninka nerype, nebude hned negativna
proste len sa jej to nechce uverit, je to infomácia nová , a je udivená že sa to tak berie , v tomto storoči nič viac - napr môj pocit tiež
bola som v tom že sa to až tak neberie prísne už
Videla som dokument, kde katolícky kňaz na misii v nejakej krajine rozdáva kondómi, aby zabránil šíreniu AIDS. Bolo tam aj stanovisko hodnostárov, ktoré bolo výslovne proti jeho konaniu a teda kňaz mal problémy s nadriadenými. Príde vám toto normálne? Viera nie je o nezmyselných kázaniach a vymyslených hriechoch. Je o konaní dobra. Čo zlé autorka učiní svojim konaním a tým, že ho neľutuje. Nič. Lebo nekoná zlým úmyslom a nikomu neubližuje. Len nedodržuje nejaké nezmyselné prikázania ľudí, ktorých názory ,,sa pasovali za Boží hlas". V mojich očiach je to rovnaké konanie ako konanie toho kňaza.
@guiseppinka ak nieco take povedali v tom kontexte, ze ruka a oralny sex miesto prirodzeneho, isli proti uceniu katolickej cirkvi. Moze sa to pouzit v pripade, ze po normalnom sexe do posvy zeny neprislo u zeny k vyvrcholeniu, proste muz orgazmus zazil, zena este nie, tak muz ma svoju manzelku priviest k vyvrcholeniu tiez, ale stale to ma byt sucast toho jedneho aktu, ktory bol robeny prirodzenym sposobom.
Baby na co je dobre sa spovedat z"hriechu"ak vies, ze ho budes opakovat znovu a znovu? Nema byt myslienka taka, ze hriech viac opakovat nechces?
Autorka očividne toho veľa o viere nevieš...to nie je argument v akej ste situácii....kkeď je to raz hriech tak je to hriech. A je to hriech od počiatku Cirkvi ...to máš to isté akoby si povedala že šak potrebujem peniaze musela som zabiť toho bohatého človeka lebo on ich má...bránis príchodu dieťaťa na svet a zároveň antikoncepcia má abortivny účinok...ak veríš v Boha dôveruj mu že sa o všetko postará....naozaj sa.porozpravaj s kňazom vysvetlí to to
@guiseppinka kresťanský gynekológ nie je vzdelaný v oblasti teológie... Je to proste hriech, aj tieto iné formy.
@ktochytavzite ale o antikoncepcii v Biblii nič nie je 😅 ani nič čo by naznačovalo že toto je hriech. To je iba v katechizme katolíckej cirkvi.
@autorka ja som protestant a z nášho pohľadu to hriech nie je lebo nič v Biblii nenaznačuje že by to hriech mal byť. Osobne nechápem čo je na tom zlé použiť kondóm 🤷🏻♀️
@hopsas a to nehovorim o mojich zdravotnych problemoch. Pred tehotenstvom som po kazdom sexe riesila mykozy, liecil sa aj manzel… a teraz ozaj ked si nedam rosalgin po sexe, mam problem…. Tak to aspon odomna nedostane on…
@13uzivatelka11 sex mozes mat aj pre pozitok, na predmanzelakej priprave (takej fakt normalnej, nie za hodinu s fararom kde sa dva krat pomodlis ocenas) dokonca podrobne vysvetluje ako funguje zensky cyklus a ako odsledovat ovulaciu roznymi sposobmi, a tak mat sex len mimo plodnych dni ak neplanusjes dalsie deti...
@30majka71 mam kopec znamych knazov, bavili sme sa velakrat o tom... a predstav si, ze ani jeden sa striktne nevyhradil proti pouzivaniu kondomu. Teliesko a tabletky ano. Ale kondom je moc diskutabilny... hlavne, ked sa aj katolicka viera formovala, tak boli uplne ine podmienky ako su dnes... toto je otazka na moralnych teologov a vyssie instancie...
Autorka čo majú tvoje mykozy po sexe spoločne s morálnou náukou Cirkvi prosím ta? Ako ti už bolo povedané - ak si katolícka - používanie antikoncepcie je ťažký hriech. Na spovedi to musíš vyznať ak to s vierou a s Bohom myslíš vážne. Ak to nevyznás a budeš sa spovedať, spachas svatokradez. A to sú vážne veci.
To sa strasne aj cita ze niekto takto je ochotny sa podriadovat nejakym vymyslenym neexistujucim dogmam v dnesnom svete. Absurdne
@anketkarka zvlastne naozaj. Preco teda Boh necha Africanov aby sa nekontrolovane mnozili a privadzali dalsie a ďalšie deti do smrti hladom a chorobami?
Nebolo by lepsie znizit populaciu neplodenim?
Preco im teda Boh neda len tolko deti, kolko uzivia?
Alebo viac vody?
Nechapem ako takto moze niekto uvazovat.
@sardinka32
"Ak bude Boh chciet, otehotnies aj pri pouziti kondomu. Alebo opacne neotehotnies, aj ked uz budes potom chciet".
A ty toto ako vies? Cize Boh robi naschvaly? Este v takejto oblasti? Normalne sa mi zdviha zaludok co mu pripisujete. Nechutne, ani sa necududujem ze cirkev si vynucovala vzdy moc ohnom, mecom a strachom zo zatratenia, lebo taketo bludy nemoze nikto posluchat z presvedcenia.
Ja este mam taku poznamku. Raz som niekde citala zamyslenie katolickeho knaza o "antikoncepcnom mysleni".
Metoda - kondom - barierova ochrana a metoda PPR - casova ochrana. Ale princip, v zasade, ostava rovnaky. Umysel je "nemat teraz dieta" a bud sa chranis tak alebo onak, ale de facto "nie si otvoreny zivotu". Takze v principe to je jedno. A tiez si myslim, ze dolezitejsi je ten vnutorny pocit nastavenia - Pane, ak chces, tak nech sa stane Tvoja vola. Hoci sa chranime. Kondom sa moze pretrhnut alebo byt tam dierka alebo pri prerusovanom sa stane. A obcas sa stane aj, ze napriek vsetkemu, ovulacia pride, ako prakticky nema prist. U mna potvrdene pri dietati cislo 4 - ovulacia bola, ale ziadne priznaky ovulacny test pozitivny davno po nej, ziadny plodny hlien, ani len teplota nestupla. Az na 25 DC, este som sa rozculovala, ze zase tak neskoro ovulacia. A ono to uz bolo 10 dni po ovulacii. Takze ked Boh chcel, mohli sme mat aj 10 kondomov...
Katolícka cirkev v 2 storočí prijala myšlienku pôvodom z antickej filozofie zo stoicizmu že mať pohlavný styk medzi manželmi má byť iba kvôli plodeniu. V 13. storočí pápež Gregor IX vydal prvé nariadenie proti antikoncepcii.
Kresťania dostali pokyn aby si neodopierali sex v manželstve 1. Korinťanom 7:3–5
Množiť sa a naplniť zem (nie preplniť) dostal príkaz Adam s Evou a Noach 1. Mojžišova 1:28; 1. Mojžišova 9:1
Kresťanom toto nebolo zopakované v novom zákone.
Pre kresťanov je varovanie, že ak sa nebudú starať o svoju rodinu zapreli vieru a sú horší ako neveriaci. 1. Timotejovi 5:8
Zodpovedný manželia plánujú veľkosť rodiny tak aby sa o ňu vedeli postarať materiálne ale aj citovo a duchovne, preto si vyberú vhodnú antikoncepciu.
Pri výbere antikoncepcie treba myslieť ako sa boh pozerá na zabitie počatého a nenarodeného dieťaťa. 2. Mojžišova 21:22, 23 podľa toho človek ktorý spôsobil potrat bol vrah.
ja tiez nevidim rozdiel medzi pocitanim dni a kondomom. pocitanie dni je vypocitave manipulovanie s casom a rozhodne to nema nic spolocne s myslienkou otvorenosti voci zivotu. je to vedoma manipulacia s cielom vyhnut sa pocatiu lebo to tomu paru nevyhovuje mat dalsie dieta akurat teda si to odobria tym ze ak by sa stalo prijmu ho ale rovanko tak to moze mat aj par s kondomom. navyse pocitacia metoda je vhodna len pre zdravych jedincov. zeny napriklad s PCO alebo inymi hormonalnymi problemami maju uplnu smolu. tam to nedava vobec ziadny zmysel.
@pralinka25 Dni sa nepocitaju, zena sa pozoruje, to nie je matematika. Rozdiel medzi pouzivanim bariery a pozorovanim vlastneho tela je v tom, ze ked pouzivas barieru, hovoris Bohu, ze ho odmietas, odmietas to, ako ta stvoril, chces byt sama sebe panom, v podstate byt ako Boh. Pri pozorovani vlastneho tela vyuzivas to, co Boh sam vymyslel, je to jeho metoda, ze niekedy plodne sme a niekedy nie sme. Cize si pred nim v pokore. Aj s vedomim, ze Boh je Darca zivota a moze sa stat, ze vam ten zivot daruje, hoci vy to akurat v plane nemate. Ako spominala @nevenka, moze sa aj vyuzivanie prirodzenych metod zvrhnut len na antikoncepcne myslenie, ked clovek tuto metodu nie vyuziva, ale zneuziva. Vsetko je to o vnutornom nastaveni a mojom vztahu s Otcom.

Autorka, skus sa o svojom strachu rozpravat s Jezisom - od srdca k Srdcu. Hovor mu, co ta trapi, preco ta to trapi, nechaj sa preniknut Jeho pohladom, bud jeho oveckou, ktora sa k nemu prituli. Hovor mu o sebe a svojom prezivani denne, pristupuj casto k sviatosti zmierenia a nechaj sa unasat Jeho laskou, ked ta objime vo svatom prijimani.