Nálady mojej priateľky
Ahojte, chcem sa spýtať ale aj zveriť s jedným problémom, ktorý mám vo vzťahu.
S partnerkou sme necelý rok a ona máva aj pár krát do mesiaca striedavé nálady / depresie, kedy sa správa aj týždeň alebo niekoľko dní ako len známy človek ku mne, nechce dotyky a ževraj uvažuje, či so mňou vlastne má byť, že necíti k nikomu nič vtedy. Sama si to priznala, že týmto trpela už pri jej ex a od puberty ma takéto stavy. Bavili sme sa veľa krát o tom, lebo máme aj dobrý kamarátsky vzťah a ona ma má veľmi rada aj v posteli to klape, len nemôže s týmto nič urobiť, keď to na ňu príde. Pre mňa je to dosť ťažké, lebo ju ľúbim a ťažko potom cítim veľkú neistotu do budúcnosti, keďže jeden deň tak a druhý je iná. Máte niekto podobné skúsenosti ? Domnievam sa, že to môže byť aj nejaká porucha alebo diagnóza, ale nie som odborník.
@thor21
A prečo to do teraz neriešila s odborníkom?
Môže to byť maniodepresia, vtedy sa striedajú tieto stavy ako na hojdačke. Aktívna fáza, kedy prekypuje energiou, nápadmi a aktivitami a potom, kedy sa jej nič nechce, depresívne stavy. Ale tu treba jednoznačne lieky od psychiatra, ak sa nebude liečiť, časom to bude iba horšie a bude zbytočne potom užívať silne dávky, ktoré jej už nemusia ani zaberať.
@thor21 nedokaze lubit ako kedysi? Takze to ani nemusi byt laska a preto je taka, preto ked ma lepsi den je v pohode a ked horsi tak jej sibe. Bola som v podobnom vztabu a ked som si to uvedomila, tak som to ukoncila aby som neublizila viac, no nikdy som sa ale takto nechovala lebo som si uvedomovola city druheho. Mozno len ona sa boji to uplne ukocit. Ale ak to je nieco co si nesie z napr. detstva a pod a nepride sa nato co to sposobuje a nechce pomoc , tak jej to tak asi vyhovuje. A terapeut nieje lekar , on sa len rozprava a postupne prichadza na veci cez ktore pomaha potom cloveka prekodovat , zmenit to ked pootvara v cloveku vsetky uzavrete dvere a hlavne je to dlhodobe bez liekov a podobnych sraciek.
@katkami123 Podľa mňa sa hanbí ísť s tým, nie je taká proaktivna a hanblivá povaha, ja sa jej snažím len pomôcť, ale netlačím ju do ničoho, toto sme riešili len raz v klude a ja nikoho nebudem niekam nasilu alebo podobne, to nemám v povahe
@zuzikq91 Ťažko, najviac vie ona sama a musí sama chcieť, ja súdim len z toho čo zažívam a čo mi úprimne povedala, chvíľku ma stavy kedy mi hovorí že ma lubi najviac na svete a je mila a pozorná a potom prídu pravidelne temne obdobia kedy je úplne chladná bez citov a chuti ma vidieť
@thor21
Len ty nie si odborník, veľa jej nepomôzes, chciet musí ona sama, aj si priznať, že ma problém. Pokým si to neprizná, že jej to ničí vzťahy a zasahuje do bežného fungovania, tak veľa nezmôzes, možno, keď ťa stratí si to uvedomí, že už dalsi vzťah sa zničil kvôli jej ľahostajnosti k duševnému zdraviu.
@katkami123 tak to zrejme dopadne žiaľ, každopádne ďakujem tu všetkým za názory a rady, cením si to

@thor21 no hlavne že ty ju ideš k psychiatrovi posielat.proste sa s tebou nudi