Po akom čase sa začína kaziť manželstvo?
Po akom čase sa Vám začalo kaziť manželstvo? Teda tým, čo sa to stalo.
Pani autorka aj ostatne damy...podla mojich profesnych aj osobnych skusenosti to,ako funguje manzelstvo zavisi od toho,ako mentalne zreli patrneri do neho vztupuju....To je jeden momet.. druhy je, ze ak su velmi rozdielni povahovo aj zivotnymi nahladmi,tak vztah uz na zaciatku/hoci to mnohi havne zeny nechu vidiet/ nema velku perspektivu na dlhe trvanie a uspesnost..
A to mnohi na zaciatku nechu vidiet.Ani to,ake nazor ymaju rozdielne na model rodiny.....
Mohi ani ne tusia,co to vastne manzelstvo je .aky institut a co od neho vlastne treba ockavat...Milenecky vztah na ´kopke ´je nieco ine....tam uz na zaciatku uvedomit, ze to je volny nezaväzny vztah,v ktorom nemaju pravo od druheho ic ockavat ani pravne ani moralne.Hlavne nie na sk....len ak su v takom vztahu deti,tak maju obaja povinosti prave k nim.aj prava.... ..Ako castoi vidam /to je na sk velmi vypukle/ zemohi chu ma tnejaki hybrid rodiny... model ako zhybrid.. na jednej strane ten tradicny..muz s astar o rodinu a zena o domacnost..ale zeny chu byt aj emancipovane..ale zvävcsa nie tym,ze budu ropbit karieru akomuz.... a o domacnost sa podelia a najmu si pomoc.ale tym,ze budu zeny v domacnosti ale zaroven model,kde sa hlavne ony podielaju na udrzbe domacnosti uz nezvladaju.......le havne chu byt vdomacnosti ale zaroven aby stat finacne naklad yza nepokraval..Nie ten manzel.....
Acasto s atava,ze po uplynuti rod davky je po modela rodiny,ze zena moze byt v domacnosti.... Amodel rodiny aku si aj zeny prdstavovala anied yaj muz, s arozsype o relitu zivota.. Akriza je na svete....
Anebodaj,ak by muz zomrel ci zostal invalidny.... Taka zena sinedokaze prdstavit ,ze ten model zeny vdomacnosti vterssom ek svete relity na sk je pre väcsnu rodin nnerelizovatelny.....
Ano,muz co chce dieta a je zrely mentalne ho mat sas am od seba vie o dieta postarat.... nauci sa t o tak ako zena....aj ta sa to musi ucit.... a tu sme opät u prblemu mentalnej zrelosti oboch....pochpit,ake su ich moznosti finacne aj mentalne na ten ktory model rodiny...
Anebodaj,ak zena ide do rpac etiez .ale nie je schopna takeho prijmu,aby spolu s manzelovym daval moznost zaplatenia sluzieb do domacnosti.... pretoze nie je dovod,ak yby prijem rodiny bol dostatocny nazplazenie sluzien na udrzbu domacnoasti ci postaranie sa o deti....
Ale zaroven nechapu casto ajmuzi ale aj zeny,co znamena model BSM v sk manzelstve ...
Cize spolcny majetok.. to znamena ja prijem v banke. zenezalezi natom,ko je majitelom konta...
A casto ani muz ani zeny nechapu,co znamena,ked pribudne to rodiny dieta.. ze tam uz id eo iny model povinnosti ako predtym....a to pre oboch..
A casto zeny nie su zrele pochopit,ze bez pomoci nedozu sa o domacnost a deti postat,hoci nie su v zamestnani ale na rodicovskej pauze.....
Ale nepovedlai to muzovi prd sobasom apred plodenim deti... ze to takto nejde u nich zvladnut... ze musi byt model taky,ze trba mat inu sobu ci sluzby k dispoziicii ...
Tak by muz vedle, co ma od zeny ockavat zena od muza...
Atak zeny aby len snou mal deti neprzna ,ze to nezvladne.... len aby deti snou bol ochotny splodit.....A ked s anarodia,tak prblem predtym neviditelny ale tam stale pritomny, sa ukaze na svetle a nastane kriza.....
@lenkakravcova ato si zenou vdomacnosti ci poberas davku socialnu -rodicovsku? pretoze to je podstatny rozdiel... atiez to, ci ty dokazes sa plnohodnotne starat o domcnst ,rodinu a aj osvoje potreby.. A ako zabezpecujes starostlivot o deti,ak ty simimo starostlivosti? kedf su chre, alebo ty niekd ides..na nakupy, k praitelke ci inde? otec deti zabezpeci strazenie a pomoc v domacnosti? Svojim pricinenim ci platenou sluzbou?
Pretoze len toto je ten prvy model tradicnej rodiny....ze zena je brana ako lady a manzel sa spolupodiela na starostlivoti o rodinu.. zaobstaranim pomoci/kedze maju splocne BSM ,tak finacnie su spolocne samozrejme aj ta pomoc je pre oboch / / ,ked treba..
A to je jedno,ci ta zena pracuje, robi karieru ci je v domacnosti.....nie na rodicovskej davke.....3 -6 rokov..... ten manzel je plati prispevky do dochdkoveho poistenia aj zdravotneho.....pokil nemaju rozdelne BSM id eto z jedneho fin.balika spolocneho samozrejme/ aby potom ked zostarne mala aj davku dochodkovu..Nie by bvoli odkazani potom na jeden dochodkovy prijem..
A nehovoriac o tom,ze taky tradicny model rodiny znamena,ze manzel sa o manzelku ooistar atak,aby mala finacie ak by zomrel..... hoci aj nahle.... ak nie milionalr,tak ani zivtne poistenie ju na dlhsi cas nezabezpeci... A taka zena,co roky neprAcovala,je potom sokovana ,ze nemoze najist pracu , .pretoze pre pracovny trh je nepouzitelna..... Aj keby hned mala VS.jej zrucnosti a vedomosti su rokmi uz nepozitelne...Asi by som taku zenu vahala vziat aj za upratovacku....pretoze nema pracovne navyky.
Takze veci nie su take jednoduche,ake sa zdaju byt...
@f333 Ja som momentálne na rodičovskom, po materskej (zo živnosti). Som SZČO (prevádzkujem islamský eshop, ktorý je viac menej hobby na voľný čas a robím s tým z princípu, že mi to chýbalo na trhu), takže to je také "poistenie sa" - je to fakt maličké, ale aspoň si z toho môžem zaplatiť väčšinou odvody na dôchodok (keď mi niekedy nevyšlo na odvody, tak mi doplatil manžel, resp. som si to zaplatila z rodičáku - ktorý mi inak ostáva na oblečenie).
Ak potrebujem niekam ísť, tak manžel stráži deti - rovnako keď som chorá. Keď by on nemohol, a fakt by som potrebovala niečo sama vybaviť, tak ešte tak by sme sa obrátili na rodinu alebo kamarátky (viem, že existujú aj opatrovateľky, ale nie som si istá cudzími ľuďmi 🙂 ). Ku kamarátkam chodím s deťmi. Keď sú deti choré starám sa o ne ja (keď som ja zdravá samozrejme).
Neviem, ja si osobne nemyslím, že by som pri tom, čo som doma stratila pracovné návyky. Ale možno je to aj tým, že nesedím doma na zadku, stále premýšľam čo ako zlepšiť. Aj kamarátka, ktorá je rovnako doma stále niečo robí - takže to závisí na povahe. 🙂
@lenkakravcova ale čas pre seba som ja myslela pravidelný napr.2x v týždni na cvičenie, štúdium atď mimo domácnosť a deti s manželom či manželkou. Zmeniť vzduch, prostredie...
Toto vnímame rozdielne.
Za ďalšie tiež si myslím, že so 14 ročnou dierou v životopise prácu naozaj budeš hľadať ťažko. Nehovoriac že tie zmeny sú v takom množstve a tempe, že to čo si vedela pred 14 rokmi je už úplne neaktuálne. Prax 0, ak teda nepracujem z domu, čo si nespomínala.
Manžel hovoríš, že sa postará, keď musí, predtým si spomenula len že sa s deťmi po práci pohra. No ono je veľký rozdiel sa s deťmi hodinku, 2 pohrať a starať sa dennodenne.
Riešiť školu, krúžky, lekárov, domácnosť.
Ak ste sa v polohe žienky domácej a manžel v polohe jediného zivitela našli, tak super.
Ale ja napr. by som to nedala. Zavretá 14 rokov doma bez práce bez toho pracovneho myslenia či ako to nazvať, bez konickov kde som len ja bez deti, bez muža aspoň 2x týždenne po 2,3 h. Duševné by som ja strádala.
@lenkakravcova teraz čítam, že máš eshop.
@lenkakravcova si super príkladom pre ženy tu na MK ako mať šťastné manželstvo 😍
@stanislavicenka Ano vzdy je to o dvoch. 😎
@katkazocele no myslím, že žena, ktorá sa v role iba matky necíti dobre a má vnútornú potrebu realizácie v práci, by šťastná nebola. Poznám takých viac, čo by sa trápili. Teda ani manželstvo by šťastné nebolo.
Tiež nie každý muž je stotozneny s tým, ťahať celý príjem rodiny sám.
@janage ja som skôr chcela poukázať že ona sa dohodla s manželom- ty peniaze , ja domácnosť 🙂 a sú obaja spokojní a každý z nich robí čo ho napĺňa 😇
Lenku trošku poznám, a môžem o nej povedať, že je to Úžasná Žena! milá, láskavá, obetavá, má správne postavené hodnoty🙏
@katkazocele nepopieram len tak isto super to bude fungovať aj v manželstve kde sa dohodnúť, že pôjdu 50 na 50. Problém je s manzelstvami, kde jeden ťahá a nemá absolútne svoj čas a druhý žije akoby domov chodil na hotel.
Nedohodnú treba 2. Tam kde jeden povie, že tak a druhý sa volky nevoľky prispôsobí je problém.
@janage áno ten systém tiež funguje, ja a priateľ tiež sme kvázi 50 na 50 🙂
@katkazocele
@janage
Presne ako píšete tie veci musia vidieť obaja rovnako (alebo aspoň veľmi podobne), inak to môže spôsobiť vážne problémy v manželstve. So vzájomnou dohodou a pochopením sa rozdelenie úloh sa časom môže meniť (napr dokiaľ sme nemali deti a študovali sme, brigádovali sme obaja: Iné časy, iné podmienky, iné potreby). 🙂
Za seba môžem ešte napísať k tejto téme, že keď prídu deti manželstvo sa zmení. Pribudne nápor na rozdelenie času, váha a zodpovednosť za rodinu, pribudnu podvedome obavy o potomkov. Začiatky s prvým dieťaťom sú zatazkavacou skúškou vzťahu. A možno aj druhé dieťa ak sa narodí do pár rokov po prvom.. Keď to manželia zvládnu a za tie roky si vysvetlia čo potrebujú k pokrytiu potrieb oboch, väčšinou to už pri ďalších potomkoch ide ako po masle 😃 Ale môže sa stať, že to manželstvo aj nedá, keď nebudú komunikovať (a ak sa pri tom nebudú snažiť pozerať jeden na druhého). Kopa ľudí sa rozvádza po 2 dieťati po 3-7r vzťahu. Ja som si tiež niektoré veci, ktoré som robila v manželstve nesprávne, začala uvedomovať až okolo 7 roku spolužitia. Našťastie to boli veci, ktoré sa daju zmeniť, a ktoré sa ďalšími rokmi, ak Boh dá, naučím zmeniť k lepšiemu. Manželstvo je asi hlavne o komunikácii a neustálom sa snažení byť tomu druhému dobrou oporou (tzn aj neísť nikdy spať pohadaní) 🙂
@lenkakravcova Leni,ak to nie je príliš osobné, povieš nám aké konkrétne veci si si uvedomila že si robila zle celých 7 rokov manželstva? 🤔
@katkazocele Napríklad: ja osobne som niekedy dosť dominantnej povahy a rada sa hádam argumentami hoooodne dlho (v štýle, že chcem vyhrať), ak sa nájde na to ten pravý dôvod 🙂 No a to nie je úplne že dobré v manželstve, - lebo niekedy treba proste aj kusnúť si do jazyka a aj ustúpiť a ukončiť tak niekedy až totálne nezmyselnú banálnu hádku. Takže napr. v tom sa snažím trochu viac, keď si to uvedomím
@lenkakravcova dakujeme za uprimnost, pekne ze sa snazis a uz vopred lutujeme manzela. 😀
@lenkakravcova takze si hadava zena. Ty mas celkovo dost protichodne nazory, ked to tak sledujem v ramci diskusii.
@greywolf haha. Aj ja niekedy. 🙂
@stanislavicenka tak no nie som úplne submisivna (asertivne napísané) a ak mám iný názor, väčšinou ho komunikujem (len sa učím časom ho komunikovať kľudne a viac stručne. Pri hovorenej komunikacii je to ale jednoduchšie, tu sa mi častokrát nechce rozpisovať všetky dôvody pre nejaký argument, dlho to trvá).

@janage
Ak by ma zrazilo auto, tak sa o deti muž postará. To, že sme si rozdelili úlohy, lebo nám to príde praktickejšie a menej stresujúce, neznamená, že je on neschopný sa postarať o deti alebo že ja som neschopná sa finančne postarať o seba a deti ak by sa jemu niečo stalo. Keď napr. mám migrénu, tak je s deťmi on - logicky v prípade choroby alebo nejakých nepredvídateľných situácii sú manželmi manželia na to, aby sa vzájomne podporili. Rozdelili sme si úlohy pre vyššiu efektivitu a lepšie rozdelenie času. Aby sme proste mali koniec koncov viac času aj sami na seba - presne to, čo spomínaš ako posledné (muž si môže urobiť čas na seba dajme tomu cez víkend - ak chce (aj keď to sa stáva tak raz do roka asi, že sa niekam vyberie sám len tak na prechádzku), ja kým sú deti v škole, škôlke a posledné spí mám čas si robiť čo chcem, hoc aj ležať na dvore alebo skrolovať MK). 🙂
A áno, má životnú poistku, ja si platím odvody (pre dôchodok), čiže toto všetko máme ošetrené. V dnešnej dobe je XY možností od poistiek až po investície ako sa to dá vyšpekulovať, aby to proste fungovalo (aj v tm dobrom aj v tom horšom čase - ak by sa niečo stalo).
Deti znamenajú do 14 rokov. Vzhľadom na to, že ešte sme si nepovedali, že ďalšie nebudú, tak to tak bude najbližších 14 rokov (ak sa nič nestane) 🙂