icon

Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?

22. apr 2024

S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?

liusa82
22. apr 2024

ja poznám.Spolužiačku ešte zo strednej.Na mature už mala brucho.Pamätám sa ale, že bola nervozna kym neotehotnela. Ona chcela ale odjakživa viac detí a jedného adoptívneho černoška 😀aj frajerovi vtedy z triedy volala a pohádali sa že nevie spraviť ani jedno posraté decko😀 mala to vypočítané nechcelo sa jej do roboty a ani na vš.No a teraz v 35 má 3 deti🙂 tá prvá je už puberta

miska1997
22. apr 2024

Pozri, mňa mamina čakala 18. Vydala sa za tatina dodnes sú spolu.. Sestra ma 18 ja 26 teraz chodíme na party spolu neviem si predstaviť moju mamu s malým dieťaťom ... Ja som rada že som sa stala matkou v mladom veku. So synom chodíme všade kde sa dá .. Kde syn nemôže muž je s ním alebo ide k starým rodičom. O nič sme neprišli. Už sa teším ako budeme chodiť spolu na párty 😁 Neodsuzuj ženy, ktoré zmýšľajú inak ako ty. Kľudne si môžeš rodiť prvé dieťa aj v 40 ale v 18 sa ti poďakuje že si starena s ktorou nieje reč. (Môže a nemusí to tak byť)

Mne nie jedna kamarátka vravela že závidia že mám mladú mamu s ktorou môžem tráviť čas inak ako len pri obede.

Známa rodila ako 44 - ročná 3. dieťa. Prišla do škôlky po malého a nová p. učiteľka kričala na dieťa že starká prišla (teraz má 50)...

minenkak
22. apr 2024

Cestovanie a škola ,čo z toho nemôžem napríklad ja robiť

minenkak
22. apr 2024

A rokov máš koľko

autor
22. apr 2024

@minenkak skús čítať s porozumením aj zvyšok textu, mne už sa to znova písať nechce.

minenkak
22. apr 2024

Veď ale ty píšeš strašne všeobecne a každá jedna to nechápeme,čo nemôžme robiť v päťdesiatke alebo styridsiatke

20erika07
22. apr 2024

Autorka, ja zas stretavam casto aj tu s tym, ze niektore zeny, ktore uz mali zabehnuty svoj život, karieru, svoje "pohodlie" ,vztahy dlhoročné a zrazu sa im tento super zabehnuty zivot zmeni prichodom dietata, su viac frustrovane, ze uz nemaju tolko casu na seba, na muža. Vela z nich doma popija aby zvládli toto obdobie ,zien alkoholiciek pribuda a pribuda. Manzelstva sa rozpadaju, lebo uz nie su 10 a viac rokov len dvaja ,nauceni spolu fičať, užívať si "slobodu" atď, zrazu ma mnoho žien problem postarat sa o JEDNO dieťa, mne to príde niekedy na hlavu 🙈 mne sa velmi páči, ze sme s manželom a deťmi dosiahli všetko spolu. Ale to som ja. Kazdy mame predsa ine predstavy o živote, kazdy túži po tom svojom...

minenkak
22. apr 2024

Opýtať sa pod obraz boží,to som nikdy nerobila,zacat fajčiť,to som tiež nerobila,flakat sa po nociach,no áno to sa mi nechce, športovať ,moje telo zvláda trošku ale ,že máličko menej ako v 35,ale môžu za to hlavne úrazy

natall113
22. apr 2024

Otehotnela som ako 19 ročná, pár mesiacov po maturite, bolo to plánované, s mužom sme boli spolu 5 rokov, obaja zamestnaní a mali sme už vlastné bývanie, okrem toho mám nejaké zdravotne problémy takže je šanca že neskôr by som už prirodzene neotehotnela.

minenkak
22. apr 2024

@minenkak opíjať

autor
22. apr 2024

@minenkak tak ste si mali trénovať čítanie s porozumením a nie v 19 rodiť 😉

minenkak
22. apr 2024

Bože ty si úplne mimo a ty zas nechápeš a treba sa ti učiť a nie zakladať tému v ktorej si úplne mimo

minenkak
22. apr 2024

Každý sa odvoláva na čítaj s porozumením,v som som prestrelila a nečítam s porozumením,píšem ti protiargumenty a dávam prame otázky,zatiaľ si nedala priamu odpoveď

diana20
22. apr 2024

Mala som skoro ,lebo za prvé sa zadarilo.. za druhé chcela som už od 15 bábo, takže bola som rada..a za tretie, lebo som už vtedy vedela, ze svoju mamu tu chcem mať čím dlhšie, tým lepšie a pre svoje deti tu chcem zase ja byť čím dlhšie tým lepšie.. samozrejme, ze môže sa hocičo stať a ja tiež môžem zajtra umrieť... ale viem, že ak neochoriem a nebudem mat nejakú nehodu, tak tu pravdepodobne budem pre nich dlhšie akoby som ich mala v 40.. toto je pre mňa úplne najdôležitejšie.. byť s nimi dlho, poznať ich zeny,ich deti, moje vnúčatá ,mať aj na tie energiu, môcť ich brať na výlety, dovolenky, nosiť ich...

autor
22. apr 2024

@minenkak tak ja som rozpísala aj vysvetlila svoj pohľad, furt sa pýtaš, tak už naozaj na blbú otázku asi len blbym komentárom sa dá reagovať

denithestrange1993
22. apr 2024

Naco sa nad tym zamyslas? Tym im to dieta nebudes zivit.

domininini
22. apr 2024

Ja som mala prve v 21, planovane a samozrejme nelutuj3m 🙂 som relativne mlada, mam uz po porodoch, deti su uz starsie a zacinam si s manzelom uzivat konecne zivot 🫶 kdezto moje kamaratky a rovesnicky su este len tehotne 🙂 ja som spokojna a nemenila by som, kludne by som do toho isla skor este

lalala94
22. apr 2024

@autorka ak si našli staršieho muža alebo zdedili peniaze, môžu mať vlastné bývanie aj v 20tke, ale áno, je fakt, že v takom veku si naozaj len minimum ľudí môže povedať, že má vlastné bývanie len vlastným pričinením (osobne nikoho takého ani nepoznám).

Ja poznám pár dievčat, ktoré mali dieťa v takom mladom veku a u všetkých z nich to bola nehoda. Väčšina z nich sa aj vydala a po pár rokoch sú už všetky aj rozvedené (teraz majú +/- 30 rokov). Ja som mala prvé dieťa v 28, druhé v 29tke a som spokojná (pre mňa ideálny vek) - škola za mnou, svadba tiež, kariéra rozbehnutá aj keď nie na úplnom vrchole. V 40tke by som rodiť nechcela, mne už aj po 30tke príde neskoro. 😀 Predpokladám, že tie mladé baby k tomu vedie túžba po deťoch/ rodine, možno viera, možno zdravotné dôvody. Asi to bude individuálne. Každopádne radšej skôr ako neskôr.

minenkak
22. apr 2024

Ale veď niesom jediná čo sa to pýtala a fakt sme nedostali odpoveď a ešte k tej mladosti,mladí rodičia sa tak prehnane neboja o svoje deti ako starší a deti majú väčšiu voľnosť

minenkak
22. apr 2024

Napísala si len,že v 24 sa nedá robiť to čo v 45 a ja stále netuším čo to je

ivik4
22. apr 2024

Na jednej strane si za to aby rodili starsie zeny ,nie mlade baby , to znamena ze vo veku 35-45 rokov by stale mali mensie deti takze su rovnako aktivne a aj fyzicky zdatne ako 20rocne baby ( kedze pri detoch treba makat) ,a aj samotny porod je narocny a na druhej strane potom napises ze v tom veku uz nemozes robit nejake veci co moze dajme tomu 25tka.
Ked sa spytam co konkretne napriklad,neodpovies. Normalne som sa spytala a chcela som odpoved. Neodpovedala si preto lebo realne 40rocna zdrava zena ( este stale mlada) dokaze to iste ako 25 rocna tiez zdrava zena. Ci sa jedna o sport, alebo zivotne ciele ako napr. Zacat vysoku skolu. A rovnako aj zalozenie rodiny...
Dokazu to obe.
Vzdy je prvorade zdravie, chora moze byt mladsia aj starsia

diana20
22. apr 2024

Ale autorka nechcem byť zlá, viem, že v jednom komentári píšeš, že neútočíš, ale hneď tvoje prvé komentáre znejú ako útok.. a väčšina ostatných tiež.. tak namiesto písania "čítaj s porozumením " sa skús naučiť písať tak, aby to neznelo tak, že nás, mamy, ktoré mali z akýchkoľvek dôvodov deti skoro, máš za hlúpe...

namornicka
22. apr 2024

@minenkak technicky môžeš robiť v 45 všetko čo v 20, ale z môjho pohľadu, napríklad užiť si vysokoškolský život a mať na starosti iba školu a občas brigadu môžeš iba v mladosti keď nemáš záväzky, finančne alebo rodinne. Alebo cestovať po svete na mládežnícke akcie, kde stretneš rovesníkov, zaľúbis sa a prežiješ románik na ktorý spomínaš celý život. Naberať zážitky a skúsenosti s ľahkosťou bytia, vytvárať si zážitky a spomienky, ktoré ta budú tešiť keď príde realita všedného dospelackeho života. Často tu baby spomínajú, že chcú, aby deti cestovali a študovali vonku, aby naberali skúsenosti, či už sa potom vrátia alebo nie. Toto sú veci, na ktoré je najlepší vek po 20. Netvrdím, že každého to láka. Je to skôr odpoved na tvoju otázku (nie mne).

thoughtfulweirdo
22. apr 2024

Ja som mala deti v 20 a 23. Starší manžel, vďaka tomu aj zabezpečenie a aj túžba po dieťati od hádam 14tich. Staršia dcéra má 6 a nemám zatiaľ pocit, že by som o niečo prišla, prácu a spoločenský život zvládam aj popri deťoch a bohvie, možno raz aj štúdium ešte príde 😁

doriiis
22. apr 2024

@kuko55 ....dnes mám 34.Uz začínam cítiť,že nemám 20 ani 25.Ano,môžme si nahovárať,že 40,50 ročný človek vládze ale určite nevládze a nezvládne toľko,koľko vládal,keď mal 20.O hormonálnych zmenách,zmenách tela ani nehovorím.My ženy to máme po tej 30,40 ako na horskej dráhe.
Kebyže sa mám teraz rozhodnúť,či ísť do dieťaťa alebo nie,tak by som nešla,lebo viem,že by som mu nemohla a nevládala dať toľko zo seba ako som dávala mojim deťom pred rokmi.Moje deti majú dnes 13 a 8 rokov a ja mám kopec času,možnosti a príležitosti sa venovať aj sebe,aj svojim dvom prácam aj domácnosti aj mužovi aj všetkému.
Tie zabehnuté kecy,že najprv kariéra a cestovanie a užívanie si nikomu nezeriem.Je to alibistické.
Najväčšie kariérne úspechy som dosiahla keď bola moja mladšia mala a ja som sa od nej vrátila do práce.Preto si dnes môžem dovoliť pracovať iba 2 dni v týždni.Lebo som nebudovala najprv kariéru a potom rodinu,ale oboje naraz.
Dnes by som to tempo,čo som niekedy mala nedala ani náhodou.Ani pri detoch.
Či sa nám to páči,alebo nie....ľudia sa vekom menia a mení sa aj nas pohľad na svet a seba samých.Pre mňa rozhodnutie mať prvé aj druhé dieťa bolo spontánne ale zároveň som vedela,že keď to nebude vtedy,keď to bolo,tak to nebude vôbec.Dnes by som nebola taká dovolím si povedať dobrá matka,aka som bola a som teraz.Zmenila som sa.
Ja už dnes deti mať nemôžem.Bolo to moje dobrovoľne rozhodnutie.

lucia147852
23. apr 2024

Nie ja som to takto napísať nemohla. Chcela som deti a chcela som ich ako mladá, nie pomaly ako babka sa naháňať s paličkou po ihrisku. Ale mala som zázemie, mala som dobrú prácu, manžela a byt. Ja som niekde v strede. Nepotrebujem robiť vrcholový manažment, ale nechcem ani vykladať tovar v Kauflande. Ale! Aj popri deťoch sa dá vzdelávať a pracovať. Poznám matky, ktoré sú matky na full tíme a poznám mamičku lekárku, čo má 5 deti a vely život pracuje v odbore. Mne len lezú na nervy tvoje poznámky o lenivosti žien, čo chceli deti v normálnom reprodukčnom veku a nie pred dôchodkom

dadis
23. apr 2024

@namornicka Suhlasim, ale nie kazda zena tuzi po studiu v zahranici ci cestovani. Ja osobne si myslim, ze porod medzi 25 a 30 je pre zenu najvyhodnejsi, stihne studium, cestovanie a po materskej moze budovat karieru (hovorim podla seba 😅)... avsak je tu velke ALE. Muzi rovesnici sa v tomto veku este necitia..🤷‍♀️.. co som mala kamosky, tak niektore prave v tomto veku koncili dlhsie vztahy a vydavali rodili deti blizsie k 35tke. Tiez su spokojne..

zuzi0911
23. apr 2024

Mala som 18 a 3 ročný vzťah keď som otehotnela . Rodila som týždeň po maturach,plánovaná dcéra nebola . Ale keďže som po deťoch vždy túžila ani na sekundu som nemala iné myslienky ,iba radosť a aj strach samozrejme . O 11 m po porode som otehotnela znova . S tym istým muzom . Opäť sa zadarilo. A bola to najlepsia "nehoda" . Dcery su uzasne partacky ...
A o 13 rokov po poslednom porode sa opat tešíme z dieťatka tentokrat uz planovane 😊❤️. S tym istým muzom 🥰

A je to sakra rozdiel mat dieta 19 a 34r ...ja to dokážem posúdiť z oboch strán....

mikasa_ackerman
23. apr 2024

@lillien123 fu to už je celkom extrém, veď si na papieri bola ešte sama dieťa🫣

minenkak
23. apr 2024

@namornicka nie každý si užíva ten vysokoškolský život,niekto sa od kníh neodtrhne a k tej ľahkosti zitia ,mne sa zdá že čím som staršia je to čoraz ľahšie,zalubit a zblázniť sa sa dá aj v 70 a ten pocit je určite rovnako intenzívny a áno skúsenosti už tak nenaberam a ani ma už až tak moc nič neprekvapí ,ale to ide proste tým ,že už som niečo zažila a tie zážitky sa ťahu užiť v každom veku, cestovať po svete a stretávať rovesníkov tiež ide v každom veku a inak tieto mládežnícke akcie tiež neabsolvuje každý.Takze žiť a užívať život sa dá celý život ,nie iba v mladosti a vysokej škole