icon

Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?

22. apr 2024

S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?

babulkomale
23. apr 2024

@doriiis no to je jasne, ze hodnota stupa stale.

doriiis
23. apr 2024

@drahomirrra
@babulkomale ....ale táto téma nie je o hypo,ale o deťoch v mladom veku.
Áno,možno väčšina mladých matiek sa stalo matkami nehodou a neopatrnostou.
Ja som len uviedla svoju osobnú skúsenosť,že rozhodnutie mať dieťa v 20 tich rokoch bolo super.A som vďačná,že som sa tak vtedy rozhodla.
Btw.nemam a nikdy som nemala žiadneho sugar daddyho.Moj muž je starší o 1,5 roka.Dnes má 36.Sme spolu 18 rokov.

elalala
23. apr 2024

@drahomirrra viem rozoznať, preto vravím, že kritizuješ...ak by si diskutovala, aspoň skúšiš k A napísať aj B...ale ty si ideš len svoje

drahomirrra
23. apr 2024

@elalala Ale prečo by som mala napísať aj B? Ja píšem svoje názory, ale vy tu píšete všetko iba na základe vlastného prežívania ako sfučané deti, ktoré niekto urazil. Ja napíšem fakt, že slováci nemajú peniaze na hypo a mladí bývajú najdlhšie s rodičmi, čo je reálny fakt, tak vy tu urazene vypisujete, ako ste vy výnimka a ako ste v 19 zarábali 3000 eur a ako závidím. Toto ti príde normálne?
@doriiis Mám 32 a nepoznám žiadnu, čo mala dieťa v tak mladom veku dobrovoľne a plánovane. Tie ktoré majú, sa im zadarilo ich vlastnou nezodpovednosťou. Ale hej, každého vec.

kuko55
23. apr 2024

Tak otvorím teda Pandorinu skrinku😆😆😆
Poďme si povedať aj o kvalite výchovy: matka v 18-20 je isto spontánna ale matka 25+ si viac študuje možnosti ako vychovať zdravé a sebavedomé dieťa...zdrava strava, žiadny sed vo W, ziadny pavúk,zvládnuť emócie cez obdobie vzdoru, rozvoj potenciálu dieťaťa.....to štatisticky lepsie dávajú vekom ošlahanejsie matky....študujú si čo je pre vývoj dieťaťa najlepšie.....🙏🙏🙏

Mat dieťa nie je len prechádzka s kočíkom, to je na celý život!

A ako pedagóg musím zdvihnúť ukazovák z viet-"má 13 a ja už mam / budem mať pokoj a môžem si užívať ".....no ved to aj vidno, ako niektore kaslu na pubertaka 🙊🙊🙊 POMOC 🙈🙈🙈pravé vtedy treba u dieťaťa najviac stáť a starať sa!!!!!!!!!!

drahomirrra
23. apr 2024

@kuko55 Ale veď škoda reči....

luccija
23. apr 2024

@drahomirrra prečo sa ty musíš stále do každého navážať?oni kupovali byt, dom, keď boli iné podmienky a sumy.V mojom okolí žiadny mladý človek nebýva s rodičmi.Moje kamarátky mali deti relatívne skoro 20, 24 a dnes v mojom veku 46 r sú už čerstvé babky, lebo ich dcéry povedali, že tiež chcú byť mladé matky, mali partnerov atd.A každá z nich už býva vo svojom nie s rodičmi.
@kuko55 takže chces povedať, že matky po 30-35 tke sú viac vzdelané a vhodnejšie na výchovu dieťaťa?premotivovana uzkostliva matka môže byť aj v 25 r a niekedy viac škodí dieťaťu ako je prínosom
Zase idete preháňať do extrémov, ktorá žena je lepšia a kvalitnejšia matka, ktorá nemala ambície tak preto rodila v nižšom veku atď...pri dnešných endometriozach, PCO, zlých spermiogramoch a aj rakovine by som deti neodkladala.Ja som rodila v 30 tke a vrátiť čas spravím tak isto.Ale nevidím nič zle ani rodiť v 39r ani 23r.
Kamarátkina dcéra od 15 r varila, zodpovedná, otvorila si kozmetiku a teraz v 23 r plánovane porodila.
19 a 20 r sa mi zdá skoro, ale každého vec

kuko55
23. apr 2024

@drahomirrra no pre mňa ani nie, vieš ako veľmi vidno ako rozdiel medzi deťmi?
V minulosti ma tom boli všetci plus/mínus rovnako...teraz je to nebo a zem....deti, ktorým sa rodicia venujú a ktorým nie....samozrejme je tam mnooooooho iných faktorov, ale ak máme podmienku vek, tak smelo napíšem ze mladé maminky na druhej MD prídu do klubu pred 17:00, vyzdvihnúť svoj zázrak, "čo sa im najlepšie mohlo stať v 20tke", kým staršie matky už poklus s dieťaťom na plaváreň, výtvarnú, angličtinu....a 10 rokov, tie deti čo "robia záujmovu činnosť " vystupujú na akadémiach a tie druhe sedia v hľadisku a sa smejú, že to je trápne a šťastne sa tešia ako nič nevedia- a to som videla na vlastne oci ....

Takže hlavne nech sa matky deťom venujú aj v puberte a je jedno či vtedy majú 35 alebo 50....🙏🙏

kuko55
23. apr 2024

@luccija čítaj, napísala som +25!*nie 35
Ale áno som názoru, že mať dieťa v 18 je prosto príliš skoro.

drahomirrra
23. apr 2024

@luccija Ja sa do nikoho nenavážam. Píšem fakty.

simca06022011
23. apr 2024

@drahomirrra myslím ze som jasne napísala;) to ze majú na Slovensku ľudia len zafixovane v hlave byty a hypotéky nema nič s tým, kedy niekto chce mat rodinu. To je tak sen rodičov aby si deti založili rodinu až keď majú bývanie, hypotéky, sú usadeni na riti práve v tom jednom mestečku_dedine. Predstava ze mladé rodiny sú napr.v podnájme a sťahujú sa za prácou hocikedy hocikam, ako sa im im chce = nepredstaviteľné:D

drahomirrra
23. apr 2024

@kuko55 Ja si toto všímam aj v škôlke. Nebudem paušalizovať, ale moja skúsenosť je taká, že mladé mamky majú kompletne na saláme, keď niekto drbne choré decko do škôlky, je to ona, lebo trčí doma na ďalšej MD. Keď niekto príde úplne posledný pre decko, je to ona. Keď niekto najviac mindžuje, lebo treba dať 6 Eur za pranie obliečok na postieľky navyše, je to ona. Baby v mojom veku, plus mínus, pracujúce, tie nemajú problém s ničím a ideme si nohy z roboty zlámať, aby sme mohli prísť pre dieťa do škôlky čo najskôr.

simca06022011
23. apr 2024

Pre mňa je napr veľmi na zváženie aj fakt ci sa rodič vôbec chce dožiť dospelosti svojich deti, nebodaj vnúčat... pred mesiacom sme boli na pohreb otca dcerinej rovesnicky (pol roka je medzi nimi) a už je z nej polosirota. Nie náhodou.. 70rokov mal pan...
Áno môžeme sa hrať s teóriami o chorobách a úmrtiach mladých rodičov. Ale % nepustia pravdepodobnosti.

lillien123
23. apr 2024

@mikasa_ackerman áno v 17 som sa vydávala mala som súd kde ma rodicia zverili mužovi.. vedeli aký je nebolo čo riešiť..

luccija
23. apr 2024

@kuko55 učiteľky radi škatuľkuju veď som tam pracovala tak viem...A to je akože nejaké veľké plus ťahať deti po škôlke, družine na krúžky?veľa z nich má toho od rána od 06:30-7 čo sú v inštitúciách dosť a nie utekať ešte na tanečnú.O rodičoch ani nehovorím z krúžkov sa stal hlavný program dňa, potom sa dá suchá večera a všetci vynervovani a o 19 sa začínajú robiť úlohy, keď to dieťaťu už ani nemyslí.Niekedy je tá lenivejsia matka väčším prínosom ako matka čo vytvára tlak na všetkých.A vieš čo podobne som súdila, keď kvôli jednej mame som vždy mala posledné dieťa v triede a tiež som si hovorila, že veď je na RD s druhým prečo ho nevyberie atď ..to druhé jej poobede spávalo dlho prvé by ho rušilo a fakt bol rád, že bol medzi rovesníkmi.
A to, že @ivik4 píše, že s 13 r bude mať kľud veď ma pravdu samozrejme, že treba vychovávať atď, ale už väčšinou netreba s ním chodiť von ako s menšími deťmi, všetko pripravovať, vie si sám natrieť rožok, naučiť sa už je to parťák a, keď povie, že je unavená a chvíľu si pospi tak môže

ivik4
23. apr 2024

@luccija ani si prsty neder 😁 ,naco . Napisat nieco v tom ze na dieta ktore si dobrovolne chcel/chcela budes v puberte kaslat lebo pohodicka,napise bud len cisty imbecil alebo to napise clovek schvalne. Samozrejme ze s pubišom prichadzaju realnejsie problemy na riesenie a aj temy ale je to neporovnatelne s tym ako som uz pisala dajme tomu ze tahas rano pred pracou behom do skolky urevane dieta alebo dieta vecne chore ktoremu x rokov prisposobujes aj pracu. Moj syn ma teraz cochvila 9 a uz teraz citime ze je to lepsie, ovela radsej sa s nim naucim a mame obaja uz pohodu doma ako ked mas male dieta ktore za tebou nonstop chodi a sedis prinom a vkuse ho obskakujes. Sediet na koberci a hrat sa bol pre mna trest bozi.
Za chvilu bude uz aj sam chodit do skoly, zo skoly a neskor o xy rokov pri ,,plnohodnotnom dietati" sa uz nemusis stale prisposobovat a riesit niekolko dni dopredu kto ho postrazi kym ja sa vratim z prace , vystriedat sa s muzom ,dedkovcami a podobne kedze nemoze byt sam doma predsa.
A tieto dristy o nezodpovednych HLAVNE mladych mamkach sa nedaju citat. Ja napriklad z duse neznasam matere ktore davaju chore deti do skolky, skoly .
To je akoby som ja napisala ze starsie mamky su take a take a vsetky doradu zaskatulkujem.
Mna absolutne ine mamky nezaujimaju a nedokazu ma rozhorcit . Ich nazor mi ucty nezaplati 😇

A pomimo, ano kludne budem svoju väcsiu pohodicku pri pubisovi kym on bude napriklad von s kamosmi,travit v solarku, na kavickach, s kamoskami na teraskach atd atd. Rovnako ako aj teraz ale v este väcsom 😎😘

dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Ty si aka militantna 😅😂. Nie, predstav si, ze sa ludia beru aj chcu deti aj skor ako ty. A je uplny rozdiel mat teraz v 40+ dvoch samostatnych pubiskov nez skolkarov. Ako som pisala, prve dieta som mala v 26 - 3 roky po svadbe...keby sa zadarilo v 23, som uplne ok uz..obe deti by som uz mala dospele 🤘😁. A to, ze som bola a som mlada mama (ved co je to 43), neznamena, ze na deti kaslem..to kde si vzala tento nazor? Som a bola som vzdy starostliva..ze som sa s detmi neucila? Nebolo treba, radsej sme isli bicyklovat. Ze nechodili na xy kruzkov? Neviem porovnat o kolko menej kruzkov mali, ale aj teraz ked maju skoro 15 a 17 - maju kruzok. Vela veci beriem s ovela vacsim nadhladom a neriesim, nez citam tu na MK. Tak neodsudzuj a daj pokoj 😅😂

banderaska29
Autor odpoveď zmazal
anickaaa6aaa
23. apr 2024

Ja som mala syna ako 22r. neplánovane, ale s mužom s ktorým som bola už 5r. som s nim stále. sme manželia. máme všetko čo potrebujeme. aj keď je pravda, že nemali sme zo začiatku všetko. A nemenila by som. mám 34r a syn bude mať v lete 12r. neviem a ani si nechcem predstaviť, že by som mala teraz mala mať malé dieťa.

drahomirrra
23. apr 2024

@dadis Ty máš nejaký mentálny problém, ktorý potrebuješ kompenzovať emojis? Alebo nechápem. Absolútne nemám pocit, žeby som bola militantná, normálne diskutujem, a btw, riešiš komentár, ktorý bol určený inej používateľke a odpovedáš jej, nie mne, ja som nikde nepísala, že niekto na deti kašle, alebo že sa s nimi neučí.

Zvláštne, že ťa tak štartujú názory iných ľudí, jedine, žeby ti udierali na citlivú strunu. Mne je absolútny šumák, kedy si rodila, čo si s deťmi robila aj to, žeby si rodila aj skôr.

A btw, v 43 rokoch máš od mladej na kilometre ďaleko.

dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Haha, urcite 43 nie je vela rokov 😅. Ty mas nejaky komplex, ci co?

drahomirrra
23. apr 2024

@dadis Ja nemusím mať žiaden komplex, na rozdiel od teba viem, koľkoročná žena sa dá považovať za mladú.
Vám tie Emmy a "vek je len číslo" asi statočne vymyli hlavy.

petra92
Autor odpoveď zmazal
dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Neviem ake Emmy myslis, ani si nemyslim, ze vek je len cislo. Vek 43 nie je vobec vela - je to moj nazor.Ze ty sa citis staro, je tvoj problem, nie moj. Ja sa citim stale mlada.

drahomirrra
23. apr 2024

@dadis Tak sa cíť, keď už nie si. Ja sa citiť staro nemôžem, som o 12 rokov mladšia ako ty. Tak o čom točíš.

ivik4
23. apr 2024

@dadis par dni dozadu som mala 31 a v prdeli by som sa videla keby 43rocnej mladej zene poviem ze je stara. Staci sa pozriet okolo seba a porovnat si v akej fyzickej kondicii su dnes 20tnicky a 40tnicky . 20tnicky im nesiahaju ani po clenky co na seba zväcsa kaslu, lebo vsak su mlade ..
Aj tu MK staci otvorit a kopa krasnych zien po 40tke ktore stihaju a zvladaju to co 20tky aj viac

minenkak
23. apr 2024

Teda, práve teraz som sa dozvedela ,že som už do šrotu a vlastne by som už ani nemala vládať chodiť

dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Prosim ta a kedy sa ty budes citit stara? o 3 a tristvrte roka? ked nevyjdes po schodoch? ked zacnes nosit okuliare na citanie? No pouc ma, prosim.

dadis
23. apr 2024

@ivik4 Dakujem, tu ani nejde o krasu, aj ked si myslim, ze som stale atraktivna. Len nechapem, ze ktory ma presne rok odbit, aby som sa mala po spravnosti zacat citit stara (co som podla nej uz evidentne na kilometre presvihla 😅)

ivik4
23. apr 2024

@minenkak ten pocit ked si myslis ze tu zastarane komentare pise cca 55 a viac rocna starsia zena ktora to v zivote nemala lahke a nasledujucich par rokov bude cakat vnucata takze ju beries s veeeelkou rezervou a v tom zistis ze je to v skutocnosti len tvoja rovesnicka s hlupymi nazormi a skatulkovanim 🤭