icon

Výber partnera

7. aug 2023

Asi to vyznie hlúpo, alebo ako sa často píše v diskusiách, vyberám otca pre svoje dieťa. Mám už vyšší vek a deti ešte nemám. Mám hypotéku, snažím sa šetriť kde sa dá. Mám priateľa, ktorý je ju mne veľmi dobrý, je do mňa zaľúbený, tiež ho ľúbim, avšak nemá ani vlastné bývanie, a ani vzdelanie, ma len maturitu, neovlada jazyky, nie je hlúpy, ale čo sa týka práce, berie čo príde a samozrejme jeho výplata je tiež taká skromnejšia, častokrát pred výplatou už čaká na výplatu...a to teda nezivi mňa a ani dieťa, nemá rodinu, ale vážne mám obavu, že by to do budúcnosti nemuselo byť najruzovejsie, minimálne počas materskej by som chcela aby sa vedel finančne postarať. A tu to asi nevychádza. Neviem či sa ho mám na financie pýtať, ale on nemina ani na jedlo, lebo sa chodí každý deň stravovať k rodičom. Neviem či nejaké úspory má, ale ak by ich mal, prečo by pred výplatou sa tváril že nemá peniaze ani na nutné veci? V jeden mesiac mi povedal ako bol náročný mesiac a preto nemá, lebo zaplatil auto v servise a ďalšie nepredvídateľné výdavky ktoré mal, áno to znelo rozumne, nemám voči tomu výhrady, ale ja naozaj neviem či nemá žiadnu rezervu, na ktorú nesiaha, to v tom lepšom prípade, alebo minie každý mesiac vždy všetko? Nerada by som sa dostala do situácie, byť od neho závislá a trieť biedu s dieťaťom, preto sa fakt tohto bojím. Ja sa sama snažím byť nezávislá, pre seba mám dosť, ale na dieťa byť sama určite nechcem. Neviem či mám preto to s ním ukončiť, alebo si len nerobiť deti, on po deťoch túži. Ja som v tomto tak, že ak by som mala dobré zázemie, tak ich chcem aj ja, ale nie ak by sme rátali každé euro.

samimami777
8. aug 2023

Nechcela by som ho ani keby mi za to platili.... Žije v byte od rodičov čiže nájom je 0€ alebo skoro 0€ , jedlo si pánko prakticky neplatí takže tam je skoro na 0€ a ani pri tomto mama hotely sám nevie vyžiť a odložiť z výplaty ? To čo je za neschopného chmuľa? A keď sa ho opýtaš ako sa chce postarať v budúcnosti o teba a dieťa ak by si bola na materskej tak plánuje že TY vás budeš živiť z prenájmu TVOJHO bytu? A akože on mieni pre to robiť čo ? Žiadne "nájdem si lepšiu prácu", "som ochotný zvýšiť kvalifikáciu a posunúť sa vpred aby som vás s dieťaťom zabezpečil" atď ani nič ??? Ale aký je vychcaný. To podľa toho prístupu ti udiera do očí že on nemieni vynaložiť žiadnu snahu o zmenu ani o zabezpečenie teba a eventuálneho potomka. On tu zodpovednosť chce hodiť na krk tebe a jeho rodičom ako evidentne robí celý jeho život. Chlap ktorý má v pláne postarať sa o rodinu má úplne iné priority, pohľad na svet , urobí prvé posledné aby žena a dieťa mali strechu nad hlavou a všetko čo potrebujú. A nie chmuľo ktorý zahlási maminka s ockom nás nechajú bývať v ich byte a ty budeš zarábať z Tvojho bytu nech ja sa nemusím snažiť . Neni mi do Vášho vzťahu nič ale prosím ťa na kolenách vyber lepšieho otca dieťaťa inak sa budeš akurát trápiť ty aj to malé. Radšej žiadne dieťa ako s vychcaným peciválom ktorý by ťa ešte využíval.

ema22270
8. aug 2023

Toto by mi hned blikala kontrolka. Ty mas ist byvat do nehnutelnsti jeho rodicov? A svoj byt prenajat? A on ma svoju nehnutelnost kde? Resp. ked uz, nechce si kupit nieco s tebou? Preco by ste sa mali spoliehat na jeho rodicov? A chodi sa ku nim aj stravovat,,,, a na tu stravu im aj prispieva? Ci on si pcha peniazky do ponozky a tvari sa, ze trie biedu? To mi z toho vychadza a toto podla mna nie je vobec typ muza do manzelstva a na zakladanie rodiny. Je nesamostatny a asi aj dost zgrlos.

ema22270
8. aug 2023

@samimami777 suhlasim s tebou

autor
8. aug 2023

No baby asi máte pravdu, mám naozaj veľkú obavu, ako by sme žili, príde mi to, že by som ľahšie vyžila sama ako s ním tvoriť rodinu. 😔 Aj keď nechcem mu krivdit, možno kým neskúsim neviem.

timing
8. aug 2023

Za mna, on ziadna vyhra nebude. Financie su gro vsetkeho. Nie jedna rodina ide z vyplaty do vyplaty,ale tam clovek inak prepocitava uz aj medzi deti,i e platby.
Tento jeho sposob fungovania by ma privodil do extremu, a vazne by som sa tak ako ty obavala co AK tehotenstvo,dieta. Dieta preveri kazdy vztah, aj dobre zabezpecenych rodicov. A v tomto pripade by si sa extremne trapila. Lebo ta jeho povaha a spokojnost - nemam € nevadi,daako bude ,sa nezmeni. Vyjst z komfortnej zonu a zohnat viac penazi aby nebol na nule/ v minuse sa mu nechce a to je sam. Neverim,ze dieta by bol tak velky motivator.
Na tomto by vas vztah stroskotal. Bud mu povies narovinu co od neho chces,a tak sa zariadis ci pokracovat ci ukoncit. Ja by som si davala obrovsky pozor aby som v tomto case neotehotnela.
Ak si pre neho vyhra, kedze mu financne pomahas, tak sa ta bude drzat aj za tu cenu ze zrazu otehotnies,nahodou.

kvetinka75
8. aug 2023

@zobaka tu nejde o bohatstvo. Z čoho potom budú platiť bývanie, stravu, výlety, deti tiež niečo stoja, krúžky. Bude mať potom autorka dve práce? Podľa mňa on len tak pláva životom, zo dňa na deň. Žije pre daný deň. Z čoho chce potom uživiť rodinu?
Autorka - určite by som sa nesťahovala do domu, bytu, ktorý nepatrí tebe a ani jemu, ale jeho rodičom. Možno len na čas, aby ste si to vyskúšali, ako vám to funguje a tam by si mala možnosť zistiť, ako narába s financiami. Aký má príjem a koľko na čo minie. a dávala by som si sakra veľký pozor na to, aby som nezostala tehotná.

kvetinka75
8. aug 2023

ešte ma zaujalo, chcel im dokázať, že sa dá žiť aj inak. Tak prečo si neplatí všetko on, keď už chce niečo dokazovať ale využíva ich?

autor
8. aug 2023

@kvetinka75 no to je dobrá otázka 😅

autor
8. aug 2023

@kvetinka75 tak ono keď sa už nastahujem raz, tak ťažšie sa bude odchádzať, takže mne to nepríde vhodné ani na chvíľku na skúšku. Budem mu musieť o mojich obavách povedať, možno mu krivdim a bude dobrý partner, ale nezdá sa mi to, je tam pre mňa už priveľa zdvihnutych prstov (aj tie čo tu nespomínam). To už by ste ho pochovali rovno tu všetky 😅

kvetinka75
8. aug 2023

autorka- tak radšej odísť s kratšej cesty ako sa potom trápiť a koniec by prišiel tak či tak.

ema22270
8. aug 2023

Ja si myslim, ze v jeho zivote robia velku chybu jeho rodicia, dovolia mu, aby sa u nich stravoval atd. Takze on to vyuziva. Presne takto by sa rodicia nemali spravat. Samozrejme je ok obcas zajst k rodicom na obed a vzajomne si pomoct, ale tu mi to pride nejaka opicia laska. A on sa spolieha, ze raz aj zdedi ich nehnutelnosti, tak naco by sa snazil.

ahhola
8. aug 2023

Kludne rozved aj ďalšie jeho negatíva, rozpitvame, rozanalyzujeme... Ženy z ľudu sro😄
A to ta od neho neodhovaram, ako sa tu snažia,ze posli do perdelle a hľadaj ideál. Koľke mali ten ideál, chlap zodpovedný s ťahom na bránku, nosil prachy, postavil dom, staral sa o rodinu a v tom frnkol za mladšou, pregembli ich na mizinu, kupil si auto... Niekedy náhodný sex, potomok a veci sa dajú na poriadok neskôr, aj taj tak to funguje, hlavne u žien s biohodinami o 5min.12.Casto tu spomínam Bohdalku, ona sama sa smeje, ze je dite zrozene z vášne, jej rodičia sa spoznali a vhupli na seba, možno v jednom dni. Žadné preslechteni😃a ze to bola hezka baba... Boris Becker detto🤣🌺🌼🧒🌞

autor
8. aug 2023

@kvetinka75 no a ako to mám teraz skončiť? Že myslím si, že teoreticky by si sa finančne nepostaral o rodinu?

kvetinka75
8. aug 2023

autorka - normálne by som si s ním sadla a začala tému budúcnosť - ako si to predstavuje, čo by chcel. Potom povedz aj ty akú máš predstavu a že máš obavy, ako to v budúcnosti zvládnete po fin. stránke, kedže on veľa nezarobí, neušetrí. Že ty nechceš rátať kaaždé euro do výplaty, chceš mať aspoň 1 dieťa, chceš si užiť čas na materskej a nie po polroku kvôli peniazom utekať do práce. Chceš s ním chodiť na výlety, dovolenky,.....A na to treba peniaze. Chceš mať pocit ,,istoty,, Aj keď ten nikdy nemáš , ale je rozdiel keď vidíš, že muž sa snaží a keď vidíš, že iba žije zo dňa na deň. chceš mať vlastné bývanie a nie bývať u niekoho. Mať niekoho pri sebe, na koho sa môžeš spoľahnúť, kto sa v prípade potreby - materská, choroba - o teba a o dieťa postará. A že pri ňom ten pocit nemáš. Ak nemáš pocit, že muž pri tebe stojí a dokáže sa o teba postarať v núdzi (toto sú veľmi dôležité veci pre budúcnosť), tak že zvažuješ rozchod.

raziel_
Odpoveď bola odstránená
autor
8. aug 2023

@kvetinka75 tak on mi sníval o tom ako si kúpime niečo svoje, ale to je všetko hudba budúcnosti, je to také, že no môže mať o 2 mesiace aj inú prácu... Takže je to čudné sa s ním rozísť len preto, že to teraz nemá. Ale my si rozumieme, vidím to podobne.

autor
8. aug 2023

@raziel_ no to je pravda, on mi hovorí ako by k mame na obed už nechodil, kebyže bývame spolu. Keď som mu navrhla že mu navarim, aby nemusel ísť k mame, tak nesúhlasil, že by to bolo komplikované a že keď rodičia si varia, tak jedna porcia sa tam už stratí.

kvetinka75
8. aug 2023

autorka - veď to s ním preber, povedz mu svoje obavy a môže zmeniť prácu. Veď sa nejdete brať. Ale to neznamená, že sa nemôže on posunúť. Uvidíš čo bude o pol roka o rok. Keď uvidíš zmenu, OK, tak choď do toho, keď to b udú iba reči...... Keď to nespraví v priebehu roka, dvoch, kvôli tebe a vášmu vzťahu, myslíš, že sa zmení keď budete svoji a čakať dieťa?
A to s tými rodičmi. To je také alibistické. Jednoducho on to nechce zmeniť. Tu podľa mňa nejde o tú jednu porciu ale o to, že on to zmeniť nechce. Vysvetli mi, čo je prosím ťa komplikované na tom, že nepôjde na obed k rodičom ale zje to, čo uvaríš ty. Lebo mne to hlava nebere

raziel_
Odpoveď bola odstránená
autor
8. aug 2023

@raziel_ no praveze ho mama rozčuľuje, fakt si len zoberie obed do obedara a trieli preč. Je doma tak 10 minút. Ani s mamou nevykecava, povie jej že nech mu to napíše na Viber. Nerád sa s ňou baví, lebo horšie počuje, a tiež ho nezaujímajú jej reči. Takže nie je to taký mamičkár.

kvetinka75
8. aug 2023

tak potom fakt nechápem v čom je problém. Prečo to neukončí s tými obedmi. Pripadá mi to tak, že len aby ušetril, preto si ich berie. PRetože iný dôvod ma nenapadá

autor
8. aug 2023

@kvetinka75 tak preto že je to navarené a my zatiaľ spolu nebývame, mňa s tým nechce zaťažovať a sám si variť nebude.

kvetinka75
8. aug 2023

autor - nie je problém navariť o porciu menej. A ty si nevaríš? Že by prišiel k tebe sa najesť. Tak jasné keď spolu nebývate, on si nenavarí, tak je mu toto pohodlnejšie.

kvetinka75
8. aug 2023

tak nechaj obedy obedmi a rieš tú prácu, nech si niečo lepšie nájde, nech vidíš snahu

autor
8. aug 2023

@kvetinka75 ja momentálne svoj byt prerabam, takže nie nevarím 😅 u neho by som variť mohla, ale tam sa nezdržiavame okrem víkendov.

autor
8. aug 2023

@kvetinka75 ale teraz mi pomáha s prerábkou u mňa, takže nemáme čas variť.

janickacrazy
8. aug 2023

Vieš vôbec koľko presne zarobí? Koľko platí byť, elektrinu, internet, vodu, atď? Kam dáva ostatné peniaze? Či má nejaké sporenie? Treba najskôr toto pozistovat a podľa toho sa zariadiť. Ak by ste mali dieťa, môže ísť na RD on a ty budeš v práci. Poznám taký pár a fungujú celkom fajn. Ona ambiciózna, on taký domased, ale dieťaťu sa ozaj venuje.

autor
8. aug 2023

@janickacrazy mne by srdce puklo nebyť s dieťaťom na materskej, takže toto by som neurobila. Neviem koľko zarába, tipujem, že tak do 1400e v cistom, možno 1300e. Oficiálne minimálnu mzdu a zvyšok na ruku. Ak našetrené nemá nič, tak o hypotéke nemôže byť ani reč. Najskôr bude musieť zmeniť prácu.

stevvvka
8. aug 2023

Otazne je, kam dava peniaze. Najom nic, obedy u mamy, to fakt tolko pomina na benzin? Nechapem. Hladaj, kam sa kotulaju jeho peniaze. A normalne sa bav o vsetkom, coho sa hanbis? Chces mat jasnu predstavu, nasetrene, ukaz mu, kolko stoji nejaky lacnejsi kocik, kolko nejaky zo sttednej triedy, plus postielka, vybava, ze co si mysli, odkial sa to zaplati? Preco nema rezervu? Caka, kym zdedi? A ked bude cakat este dobrych 30 rokov, tak vase dieta bude zit z coho?

Problemom nie je, ze ma len maturitu, problemom su vase rozdielne pohlady na financie a hpspodarenie a to je sakra dolezita tema, to ta bude stvat cely zivot, ked pojdete s detmi ma vylet a on si len tak kupi capovane pivo za 5 eur ked v stanku vedla bude stat 2,50. Alebo kupi nove gumy na auto za 200 eur ked bude dieta pted nastupm do skoly... proste ziadna financna gramotnost. Hodil by sa tu velmi vazny rozhovor, s tym, ze ty si pripravrna na dieta, ale nezda sa zi, ze on je tiež.

A svadba co? Na prsten nejaky na poziadanie o ruku by peniaze mal? Ako si zo predstavuje? Sobas o dvoch svedkoch? A co chces ty? Toto su veci, ktore by mali byt cim skot vydiskutované

bbshop
8. aug 2023

Autorka uplne ťa chápem..robíš všetko preto, aby si sa mala v živote dobre, aby si dokázala zabezpečiť seba a svoje deti..svoju rodinu. A príde ti do života niekto kto behom sekundy môže zmariť celú tvoju snahu o pekny život. Pre tie pre ktoré to vyzerá ako povrchný problém - skúste si vyštudovať ťažké školy, mať ťažkú prácu, aby ste dali svojim deťom len to najlepšie a potom keď skončíte na materskej, tak kvôli chlapovi žite zo vzduchu a na mizine po svojej celoživotnej snahe zit presne opačne. Ja osobne by som to nerozdychala, že ostanem odkázaná a hlavne moje deti ostanú odkázané na takéhoto živiteľa rodiny. Človek sa nesnaží to v živote dotiahnuť čo najďalej, aby nakoniec takto dopadol a zil podpriemerný život s niekým komu na tom živote až tak nezalezi. Keby ste boli v opačnom garde, tak je to v poriadku, pretože ak žena zarába menej, tak jej príjem nebude až tak chýbať keď pôjde na materskú, ale ak žena je tá čo zarába viac tak to bude problém. Ďalší problem, ktory sa časom a spoločným životom môže ukázať je ten, že on sám môže začať mat komplexy z toho, že zarába menej. Bolo tu už spomínané aj to, že moze skoncit ako alkoholik..ano môže. Presne takto končia muži kde zena ťahá celú domácnosť a on sa nestará o nič. Bohvie kde kapu jeho peniaze a čo robí keď nie je s tebou. Ja som toho názoru ako som už aj v iných diskusiách spomínala, že role sa nemajú vo vzťahu zamieňať lebo nerobí to dobrotu..muž má byť mužom a žena ženou. Muž má byť ten silnejší, ma byť na neho spolah, ma byť oporou..tebe spôsobuje uz teraz vrásky na čele a nedokáže sa postarať ani sám o seba. Máte sa vobec o čom rozprávať? Predpokladám, že máte diametrálne odlišný pohľad na život..on je volnomyslienkar, ktorý ide vytriet zrak rodičom, ktorí ho len tak mimochodom stále živia..a ty chces žiť kvalitný život, si zodpovedná, spoľahlivá a chces žať čo si zasiala..usadiť sa a žiť rodinný život s dobrým pocitom, že si pre to urobila všetko a ste zabezpečení.