icon

Život bez manželstva

17. máj 2022

ahoj, čo si myslite o spolužiti bez manzelstva?ked sa chclap nechce ženiť a vy si na tom zakladáte, hoci viete že deti mať spolu nebudete ale aj tak.
je dobré toto riešiť hneď od začiatku alebo hoci sa aj chlap vyjadrí že určite sa ženiť nebude tak zostať s ním a možno po čase si to rozmyslí? ide o muža vo veku 41 rokov, ja o 8 rokov menej.

Strana
z2
katulienkax
18. máj 2022

inac sranda je ze gayovia sa zenit chcu a normalne pary sa nechcu brat, nahlavu padnute vsetko 😨

babu11
18. máj 2022

@zuzanaam všetko sa dá právne ošetriť ,pozri príspevky ako končia niektoré manželky v krízových centrách bez ničoho aj keď mali BSM, ale muž vie dokázať,že napr nehnuteľnosť nadobudol pred manželstvom atď. Ani manželstvo ti nezaručí ,že neostaneš s holou r...u

katulienkax
18. máj 2022

@babu11 ale ked uz muz suhlasi s pravnym osetrenim, mozu sa rovno zobrat 🙂 moj nazor je ze muz ktory sa zenit nechce nebude ani behat po notaroch nieco pravne osetrovat a uz vobec nie jeho byt. Ano pokial je muz vychcany tak je vychcany aj v manzelstve, preto si zeny musia dat pozor s kym si narobia deti - jedno sa moze trafit ale ked je muz debil nechapem preco s nim maju deti napriklad 4

evelyn226
18. máj 2022

Môj braz nikdy a veru nikdy nechcel deti a ano svadbu. Vždy tvrdil, že chce mať iba partnerku, ktorú bude samozrejme ľúbiť a bývať s ňou. Naozaj nikdy nechcel mať rodinu. A keby náhodou sa stane, že by partnerka otehotnela, poslal by ju na potrat. Bola som veľmi zhrozená z jeho názoru na potrat. Ale bolo to jeho rozhodnutie a partnerka by musela byť na tom rovnako. Že by nechcela svadbu a ani deti. Našiel si partnerku, s ktorou najskôr iba spávali a potom šli do vzťahu. Stále tvrdil, žiadna svadba ani deti. Dnes majú dvojročného syna, ktorého neskutočne ľúbi a nevie si predstaviť život bez neho. S partnerkou majú v pláne svadbu ale iba takú rýchlu na úrade. Nechcú nič honosné ani rodinu. Max svedkovia a vybavené. Sú spolu cca 7-8 rokov možno viac. Vek 30 a 33. Ja s mužom som 12 rokov. Bez svadby, ktorú sme v podstate od začiatku vzťahu riešili, že keď nam to bude fungovať vezmeme sa budeme mat deti atd. Svadbu sme ešte nemali, nejak sa do toho nehrnie. Občas má chvíľky, že aj by sme už mohli po riešiť svadbu ale ako rýchlo to prišlo aj to odide. Už som rezignovala a som v štádiu, ze nevieme ci tu svadbu chcem. Vadi mi len, ze nemam rovnaké priezvisko ako naše deti. Mame dvoch chalanov 6 a 2 roky. Mali sme naozaj ťažké obdobia, už som riešila sťahovanie od muža preč ale ustáli sme to a momentálne fungujeme ako rodina.

Je to naozaj rôzne ale nemyslím si, že muž ktorý ma už po 40ke, a nechce deti, ze by tu svadbu chcel. Ak chceš deti, aj tu svadbu treba si to na začiatku vzťahu dobre odkomunikovat. Aby si vedela ako dalej a ci si stotožnena žiť ako chce on. Držím palce

stanulienkat
18. máj 2022

Ty si sem pisala par dni dozadu,nie? Ze sa chces vydavat a polku jeho domu... Este k tomu po 4 mesiacoch...

h2
18. máj 2022

@viestta Aké materiálne výhody má status manželky? Teda, okrem vdovského dôchodku v prípade smrti manžela?

zuzulka558
18. máj 2022

@mandzula aj môj bol taký keď sme boli len ako kamaráti 😂 nikdy sa neožení, nikdy deti, nikdy ženu a nikdy bývať do bytu 😂😂😂 teraz z toho všetko má a je spokojný 🥰

babu11
18. máj 2022

@katulienkax tvoj názor nie skúsenosť ,my to tak máme

acrobaleno
18. máj 2022

@diamond007 takže manželstvo iba preto, lebo chce niekto deti? Takže teraz sa všetci neplodní majú rozviesť?
@autorka s partnerom sa nedohodnete v základnej a podstatnej veci, treba premýšľať, či má taký vzťah význam.

diamond007
18. máj 2022

@acrobaleno čítať s porozumením prosim.... kde píšem že sa majú rozvádzať ti čo nemajú dieťa ??? Hm..ale ze, manželstvo keď to dvaja chcú a vyhovuje im to 💪 ale keď jeden nechce, nevidím dôvod na rozchod preto

diamond007
18. máj 2022

@acrobaleno a komentuj príspevok nie názory 😉

acrobaleno
18. máj 2022

@diamond007 ja si budem komentovať čo chcem 😂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
h2
18. máj 2022

@zoro9836 Keď s niekým žijem bez manželstva, tak nemôžeme mať spoločný majetok? Výživné detto. Navyše, to sa platí práveže po skončení manželstva. Veľa žien poberá výživné na spoločné dieťa, hoci s otcom dieťaťa neboli manželia, to s tým nesúvisí.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
h2
18. máj 2022

@zoro9836 Ale kto už potrebuje výživné na seba? Ja teda určite nie.

viestta
18. máj 2022

@h2 vdovský dôchodok a dedičstvo.

zina234
18. máj 2022

To nie je len o manželstve. Ak spolu niečo vybudujete, koho to bude? Ak náhodou umrie, komu to ostane? Podľa mňa ak to dvaja spolu myslia vážne, z praktického hľadiska je to potrebné. Keď aj vynecháme to "romantické" hľadisko.

h2
18. máj 2022

@viestta O tom dedičstve som práve nedávno čítala, že ak pár žije spolu bez manželstva viac ako rok v spoločnej domácnosti, dedia medzi sebou navzájom, ako manželia.
O tom vdovskom viem, to je najčastejší argument môjho chlapa, aby som si ho konečne zobrala. 😅

viestta
18. máj 2022

@h2 a nie je to len pre registrovaných partnerov

cubo2
18. máj 2022

@h2 ta materialna vyhoda spociva v tom, ze vsetky zarobene peniaze a majetok su spolocne - teda ak muz zaraba viac, tak profituje z toho zena, lebo ma polovicny narok na vsetky jeho zarobene peniaze a kupeny majetok

h2
18. máj 2022

@cubo2 Vo väčšine prípadov žena zarába menej preto, že keď má deti, kariérne je znevýhodnená voči mužovi, ktorého nič také v kariére nebrzdí (pokiaľ je na RD žena, samozrejme). Ak zarába žena a muž cca rovnako, prípadne žena viac, táto výhoda padá. Prípadne sa mení na nevýhodu pre ženu, v tom druhom prípade.
V každom prípade, toto sú veci, ktoré sú aktuálne, keď vzťah z nejakého dôvodu skončí.
@viestta Tak to sa priznám, že netuším, len som to niekde čítala, podrobnosti neviem. Mne je divné vydávať sa preto, aby som mala výhody zo smrti môjho muža. 😧

viestta
18. máj 2022

@h2 jasne, manželstvo je o inom, teda malo by byť. Ale keďže nás právny systém je postavený na rímskom práve a kresťanských dogmach, tak manželské zväzky sú v tom práve zvyhodnovane pred suzitim mimo manželstva.

cubo2
18. máj 2022

@h2 to nie je iba karierna vyhoda ale aj majetkova - pocas RD prakticky nic nezarobis, neusetris a to viac krat ak budes mat viac deti.. muz zatial zaraba "naplno" a ty mas polovicny pravny narok na tieto peniaze.. keby si bez manzelstva nemas narok na nic, vsetko je iba muzove.. a ked manzel zomrie, dedis jeho majetok ty a nie jeho rodina a ty zostavas s holym zadkom.. manzelstvo je ultra vyhodne pre zeny ak chcu mat deti

h2
18. máj 2022

@cubo2 Ja to beriem tak, že keď mám s niekým dieťa bez manželstva (čo aj mám), tak automaticky očakávam, že dotyčný pochopí, že nechodím do práce preto, lebo sa starám o naše spoločné, čiže aj jeho, dieťa. A keďže viem, s kým som si to dieťa urobila, tak viem, že aj on si je toho vedomý. Navyše, ako tak čítam modrého koňa, na moje nepríjemné prekvapenie je tu dosť veľa žien, ktoré majú počas RD s financiami problém, lebo hoci pán manžel zarába, oni sa k tým peniazom (na ktorých polovicu majú zákonný nárok) nevedia dostať.
Ináč, zaujímavé je, že ty, ako chlap, píšeš "pre ženy, ak chcú mať deti". Ako keby chlapi deti nechceli a keď už sa teda kvôli ženám prispôsobia a milostivo dovolia, že ich teda budú mať, tak nech s tým žena ráta, že si to zafinancuje sama, keď to ona chcela.
Ver tomu, že ak by som manželstvo považovala za "ultra výhodné", tak sa vydám. Ale nemyslím si, že pre samostatnú, dobre zarábajúcu matku s vlastným majetkom by to bolo až také strašne výhodné.

cubo2
18. máj 2022

@h2 suhlasim, akurat tym "pre ženy, ak chcú mať deti" som myslel to, ze ak obidvaja zarabate "rovnakym tempom", teda ze zena nie je niekolko rokov na 200 nieco eurovom rodicaku tak potom zmysel alebo prinos manzelskeho BSM je nulovy.
Inak s tou poznamkou o tom, s kym si zeny robia deti a potom pisu na konovi suhlasim, sem tam z nudy pozriem nejake zaujimave temy a len pozeram, ze "manzel si nechava posielat rodicak na svoj ucet a mne ich nechce dat" .. nechapem.. v manzelstve aspon maju tie zeny na to pravny narok, "na divoko" nie. Cize vlastne sme dospeli k tomu, ze manzelstvo je vyhodne ako "poistka" vtedy, ked zena nedoveruje svojmu muzovi? 😀

bublinka127
15. sep 2025
@babu11

Prečo sa nechce ženiť? Povedal ti kvôli čomu či len nechce...ja som z mojím 21rokov máme dve deti nie sme zobratí a poviem ti okolo nás sú niektorí už aj 2x rozvedení, neviem manželstvo nie je nijakou zárukou vzťahu áno prináša spoločenský a právny status , ale tak ja som si nikdy na konvencie nepotrpela ani som nesnívala o svadbe atď a môj chlap takisto,ale tak mali sme to od začiatku takto ,že svadbu nepotrebujeme...právne veci máme ošetrené

@babu11 ahoj môžem sa opýtať ako ošetriť právne veci keď nie som s chlapom v manželstve?

bublinka127
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2