14 mesačný syn nechce jesť
Ahojte baby, môj 14.mesačný syn nechce papať aby som išla od začiatku tak je už týždeň bez mlieka pretože mlieko vôbec nechce a asi zhruba od pol roka pil mlieko len v noci 3-krát sa budil. Kedže sa už nebudí tak mlieko už nepije. A cez deň ani vidieť mlieko a nasilu to jednoducho nejde. Okrem toho nemá rád nič okrem krupice, presnidávky , banánu a samozrejme sladkého ako je brumík a mlečny rez, yogurt, mliečna kaša... okrem toho mi odmieta všetko od zeleniny po ococie. Polievku občas zie ale aj to bojujem aby to spapal a nijako inak ako rozmixované ako pre 6.mesačné dieťa. Pred týždňom mal zemiakovú kašu s kur.mäskom samozrejme nechcel a toľko sa nadrapoval až sa vyvracal.... dnes po týždni opakovačka máme omáčku akože začal ju jesť a po chvíli ako narazil na malunký zemiačik tak sa vyvracal... neviem už čo mám robiť, dr poradila dávať mu jesť čo má rád a akože dookola dávať krupicu, puding a jedlá na sladko .... takto to dávam asi od toho pol roka čo štrajkoval s mliekom...
ked je uz rec o xylitole...je v jednej zubnej paste pre deti ...takze nekazi vobec zuby ?
@sykorkauhliarka xylitol obsajuje zložku, ktorá ničí bakterie, preto ho dávajú do zubných pást
keby si s ním piekla kysnuté cesto, nenakysne, pretože bakterie kvasenia ten x. zničil
moja známa robí večer roztok a celá rodina ho používa ako ustnu vodu
nečítala som všetky príspevky ale možno ide iba o zaťatosť dieťaťa, aby dostalo čo chce. Väčšina detí je na sladké. Bežne dávajú rodičia deťom brumíkov a iné sladké kupované hotové ,,jedlá,,. Ja sa potom ani nečudujem, že nechcú iné jesť. S mojom dcérou to bolo podobne, keď začala jesť sladkosti , bolo to tak po 1,5 roku. TAk som každému zatrhla dávať jej sladkosti a iné nezdravé veci. Jedla to čo bolo doma navarené. Mala 5 oblúbených jedál a tie jedla do nemoty. Ale podávala som aj ovocie, zeleninu. Nakrájala do misky a miesto brumíkov a iných somarín bolo na stolo toto. Keď niečo chcela, bola nútená si to zobrať. Lebo iné nevidela a u nás nenašla. Nech sa aj na hlavu postavila. Čo sa týka nápojov, pijeme doma čistú vodu. Keď prídeme hocikam pije čistú vodu. Každý krúti hhlavou. Takú malinovečku, taký sirupček a ona že to nepijeme. A to ešte všetky kukajú, keď si vypýta vodu z vodovodu. POznám deti, ktoré okrem sladkej vody nič iné nevypijú. Ale ako si ich naučili rodičia tak majú.
Mne raz dr. povedala, že od hladu žiadne dieťa nezomrie - samozrejme, keď má čo jesť. Takže odporúčala nepodávať somariny ale riadnu stravu a vyhladované dieťa si našlo pár oblúbených jedál ktoré jedlo. Tie som varila najčastejšie a popri tom som pridávala nové. Sem-tam zjedla, sem-tam nie. Ale postupne si zvykla na všetko. Sú jedlá ktoré nezje ale veď to má každý ale po roku bolo po probléme.
A čo tak upiecť doma niečo? Toľko času si predssa každý nájde. Keď upečieš celý plech každý týždeň nejaký iný druh, daj trochu do mrazáku a máš viac druhov a nemusíš stále vypekať.
@endysa Nasa najmladsia ma 20 mesiacov a med nedavno ochutnala. Pravy poctivy slovensky (mame v rodine vcelara). Daj po troske ochutnat, po rou sa moze. je to alergen, ale ci sa nejaka ta alergia ukaze, zistis len tak, ze das. Uvidis, ci bude chutit. Ved toho nebudes davat na kila. Nasa copana nie je naucena na sladke. Jej je aj domaci kolacik takmer bez cukru sldaky. Ona ako keby intuitivne vedela co je sladke od prirody (to zje. cize ovocie napr.) a co je "umelo prisladene". Toto jednoducho nezje. Ochutna ale nezje.
@anabeth dakujem za odpoved 🙂 a na crevnu mikrofloru uz nema dosah ked nim sladia ludia ?
@endysa to s tou vodou poznám ale mne to bolo jedno kto si čo myslí, moje dieťa, moje rozhodnutie. Dcéra pila síce čaje ale z pohára a to sa so sebou zobrať nedalo. TAk sme nosili čistú vodu. Ale ako dobre veľakrát padla, keď sme mali zásoby čistej vody a niekto potreboval dieťaťu umyť ruky. Vtedy boli všetci radi. Lebo každý len sladkú vodu čapoval deťom. A aj teraz keď niekam ideme len čistú vodu, dcéru ani nenapadne zobrať niečo iné. Ani doma nemáme nič sladké. Nečakané návštevy majú smolu. 😉
@sykorkauhliarka ja som naň čítala už aj negatívne články. Ale to je net. TAm sa toho popíše, tak to beriem s nadhľadom. Ja to nepoužívam ale tiež by ma zaujímal názor nejakého odborníka, či je to dobré pre žalúdok a črevá.
@kvetinka75 presne tak, ako pises. Ako si dieta naucis. U nas sa tiez pije len voda. A vsade inde tiez. Chalani samozrejme obcas aj nieco ine ale to len, prilezitostne (ale ti su uz velki skolaci). najmladsia, 20 mesiacov, ked jej dali ochutnat volaku malinovecku, tak to ani nerehltla. Vyplula automaticky a bola cela obbrizgana. Grrrrr
Chalani samozejme maju za tie roky "vycibrene" chute, ako kazdy clovek, maju nieco, co nemaju radi (napr. ja cel zivot nejem zdrave paradajky, jednoducho ma z nich natahuje, mojama mama ma cez 60 a nezje banan atd.), takze aj deti maju "pravo" nieco nemat radi.
Mala zatial zje vsetko. Ale fakt vsetko. Miluje napr olivy, humus, a take "exotikus" 😂
Od 14. mesiacov chodi do skolky (zijeme v zahranici a tu si do skolky deti nosia vlastnu stravu (skolky neposkytiju nic, len cistu vodu) a mala som strach, ze tym, ze uvidi u deti nieco ine (a fakt je to tak, ze deti maju nabalene blbosti) a deti si vymianaju, ze sa tym pokazi a zacne vymyslat. Nie, nic sa nestalo.
Ako pikoska: ked maju decka v skolke narodky, vzdy donesu nejaku tortu, kolac atd. Väcsinou su tu vsetci lenivi a donesu kupovane, popripade nechaju upiect. A sko je tu zvykom, vsjo je presladene. Minule mi ucitelka vravela, ze nasa zacala revat, lebo jeje dali na tanier pod nos kus z torty. Tak jej to zobrali a naplnili tanier s Sticks mrakva, paprika, uhorka, olivy atd. A zrazu upne usmiate dietatko.
Ale nase deti su tak naucene. A darmo sa bude niekto hadat, vsade kde sme doteraz zili, sa odporuca zacinat aj prikrmy so zeleninou, mäso atd. Ked uz zje jeden cely "prikromy obed", cize zelenina, mäso, priloha (ryza, zemiak, cestovina atd), trosku repkoveho oleja do toho, az potom sa zacina s dalsim prikrmom, co je zväcsa desiata/olovrant, cize nejake to ovocicko. A aj tu zacat skor s menej sladkym.
A je hlupost porovnavat sladkost MM s rafinovanym cukrom. Uz ste MM skusili? Vobec nie je sladke. ma taku specificku chut, nedefinovatelnu. Ja som mala vela mlieka, tak som odsavala a aj sa napila.
SLADKE su UM. Je je brrrr. Ale ked sa inak neda, tak sa inak neda. Babo musi nieco jest.
Takze MM ale aj to UM by som z tejto "sladkej" diskusie vylucila.
@endysa ono ja neviem, co je na SK s tym cajom tak rozrobene. ja nezijem na SK 20 rokov, deti vyrastli vsade mozne vo svete, len na SK nie. A furt pocuvam, daj caj, aj moja mama furt, ved im daj cajik, co stale tu vodu. No dala som, nechceli. nenutim. Ale dala som neosladeny. Ked by chceli, vypili by. Ani kakao napr nechcu. Mlieko vsetci piju len ciste. Mala napr. nechce ani teple. Len studene, priamo z "kanistra". Kojila som 1,5 roka, kravske dostali prvy krat v 14-15. mesiacoch na skusku, ci nejaka alergia. Nic nebolo, chutilo, tak maju väcsinou rano a vecer ako im chuti.
A u nasich nik nevie, co v tych flasiach maju. Maju vsetci Sigg flase, tam tu vodu nevidno. 😂
Nechať ho tak. Nech aspoň pije. Sú take obdobia 🙂. Ja som ho nechala a sám prišiel že ham ham.
@yanni no aj u nás sme si už prešli všeličím, aj ,,závislosťou,, na sladkom. Keď je dieťa v koletktíve tak sa tomu nevyhne, ale na čo je zvyknuté z domu, k tomu sa vracia. U nás sa bežne varia krúpy, humus, kuskus, kopa zeleniny, ovocné šaláty. Kupované koláče, zákusky nechutia. V škôlke bolo zavedené že sa nosilo ovocie, miesto cukríka sa rozdali banáby, mandarinky, bolo to finančne náročnejšie, ale 2x do roka sa to dalo zvládnuť. Tí čo nechceli, nosili sladké ďalej. Ale teraz nemá dcéra problém zjesť v podstate všetko ovocie, zeleninu, ryby máme každý týždeň. Chutia jej viac ako mäso. Na niektoré chute sme si zvykali, niečo nám chutilo hneď. Ja som vyrastala na klasickej slovenskej kuchyni. Veď asi ako každý kedysi. Aj koláče, parené buchty. Teraz to robím minimálne a veru niekedy mám problém nezjesť celý plech. Ale keď sa dcéry opýtam čo by chcela povie krúpové rizoto. Všetci krútia hlavami, čo je to za stravu. Ale neriešim. Samozrejme sladké sme úplne nevylúčili, nedá sa to, no nedá, mi to zatiaľ nedokážeme, hlavne dcéra. Ale zase toho toľko nezje.
Inak podľa mňa na cukre môže byť závislosť čo sa pri MM asi ťažko vyvinie, takže podľa mňa je to dosť podstatný rozdiel prečo MM áno a cukor nie.
@endysa ty si pletieš dve veci. Stravu pomocou ktorej sa chudne a zdravú stravu, pri ktorej sa tento cieľ nesleduje. Ja nechudnem. Sacharidov síce veľa nejem, ale nejaké áno. Neriešim glykemický index, nepočítam kalórie. To znamená, že sa nestravujeme zdravo? Ty to máš dopletené, dievča. Varím prevažne zeleninové jedlá, kupujem základné potraviny a vyhýbam sa polotovarom. Nejeme sladkosti z obchodu, alebo len výnimočne a nekupujem sladené limonády. Čítam zloženie výrobkov, nekupujem veci, ktoré sú napchaté chémiou. Zháňam domáce mäso, kvalitné ryby, zeleninu, niečo si dopestujeme sami. Varím čerstvé jedlá, ku všetkému je šalát, alebo kvasená zelenina. Sladím prírodnými sladidlami ako javorový sirup, med, slad. Používam veľa byliniek z vlastnej záhrady. To je u mňa normálna, zdravá strava. To, že neraňajkujem súvisí s niečím iným. Je to môj zvyk, takto mi to vyhovuje.
ježiši uz to nechajte tak...koho to zaujíma? Zgegneme všetci na civilizačne choroby...niekto skor, niekto neskor. Rakovinu mali uz stary egyptania...cholesterol maju vysoky aj ludia, ktorí jedia zdravo, tlak je dedičná zalezitost...babka mojho muza nikdy nejedla ,,zdravo,, v zmysle, ze spaldova muka, ziadny cukor aj dnes zje ,,hocičo,, parky, salam, kolač aj kupovany, ale aj jablko, skratka určite nerieši nejake zdrave stravovanie ...uz 30 rokov ma problémy so srdcom a prekonala 2x operaciu rakoviny, ma 87 rokov. Muzov dedo to iste...a ma 89 rokov čo si pamätám jedavali aj zabijačku, aj slaninu, bielu muku, biely cukor...Je to genetika v prvom rade. Zo strany muzovho deda sa všetci dozili najmenej 85 rokov....a jedli všetko čo bolo, to boli ludia čo zazili vojnu takze zvyčajne neboli nejako vyberavý že by riešili nejake bio...V našich genoch, v našej DNA je zapisane kolko budeme zit...stravou to mozeme dajme tomu oddialit o nejaky ten ročik, ale čo sa ma stat to sa stane.