15 mesačné dieťa odmieta jedlo, nechce spať

janocka1987
9. okt 2012

Ahojte maminy,
moja 15 mesačne dcera odzačiatku odmieta príkrmy, dostala som rady ze po roku sa to zmení ale zial zmena nenastala. Skúšam je davať rozne skupenstva, ochutene, neochutene, proste nič nezabera, jeme z jedneho taniera, nahanam ju s jedlom po byte ale nič nepomaha.... zje tak maximálne pribináčika a chrumky, občas trochu pudingu.
Pokial som mala dost mlieka, kojíme sa, nebol problem. Len čakam druhe dieťa, mlieka je menej a menej, občas mam pocit ze ma len dva glgy, a potom taha na prazdno. Umele mlieko ako aj obyčajné kravke odmieta, nechce ani granko - proste nič - maximálne čaj resp. čistu vodu.
Cez den začala spávať strašne málo, myslím si ze preto, ze je hladna, večer zaspí neskoro a od pol noci visí na prsníku, ked odmietnem sme hore do rana, rano trochu pospí a dookola.
Urobila som jednu chybu, ze som jej dovolila zaspávať na prsníku.... inak uz nezaspí, ešte občas na prechádzke vonku v kočíku ale niesme byť hladna.
Prosím poradte mi, ako ju mam odstaviť - nechať vyplakať ju nedokazem, nemam ju ako upsať, je hladna, nervozna..... Mate s tým niekto skúsenosti - začne po odstavení jest?

ichbinich
9. okt 2012

@janocka1987:
Popisala si tri problemy, tak ti skusim nejak po rade odpovedat...

1. Odkojenie u mojho syna malo vplyv iba na spanok, teda odvtedy zvycajne prespi celu noc. Ale nie kazdu, ale ved aj ja sa v noci budim. Ja som ho ale odkojla az ked mal 2 roky a 8 mesiacov.
2. na rozjedenie sa mali najvacsi, najlepsi vplyv jasle... Tam videl ine deti jest a hlavne, naucil sa zase jest aj ine jedla.
3. odkojenie bez placu u nas fungovalo tak, ze proste som mala malo mliecka, vysvetlila som mu, ze uz mliecko nie je, a on sa o tom sam presvedcil. Teda dal si dva-tri glgy a sam videl, ze mu nic nejde. Takto "skusal" a presviedcal sa asi 2 tyzdne. Ja som pila salviovy caj, teda mlieka fakt uz nebolo. "Zneuzila" som moje bolesti hrdla a okrem miesaneho caju so salviou som pila este jednu-dve salky cistej salvie za den.

Moj bol ale medzi prvym rokom a nastupom do jasli tiez jedak na preskacku. Boli dni, ked bol doslova na par prosnych gulickach a kusku sucheho chleba... A potom mi zjedol dva taniere kase na veceru, ze som kukala, kde to dava. Mne pomohlo sa s tym zmierit. Teda nestresovat, ponukat, ale nestresovat. Akceptovat aj to, ze sa hra s autickom a ja ho zatial nakrmim par lyzickami. Alebo doslova "za pochodu", pomedzi hranie mu ponuknut kusok bananu, chlebika, a pod.

Ako je to, ked ju nechas vybrat si samu a krmit sa samu? Vezme si nieco do ruky a zje to? Lebo to by si jej mohla nachystat "svadske stoly", teda do misiek nachystat jednohubky: kusok na tvrdo uvareneho vajicka, brokolicove "stromy", kolieska mrkvy, hrasok, kusky jablka a pod, proste zdravy vyber 5-6 jedal. Daj jej to tak, aby to videla a mala na dosah pocas dna. Ponukni ju, ale nenut. A nenut ju pri tom sediet. Podla vsetkeho si nieco z tych jednohubiek vyberie a zje. Male deti doslova casto nemaju cas sa najest, su strasne zvedave a sediet na zadku a jest je pre nich strata casu 😉
Pribinacik a puding nie su prave vyvazena strava 😉 Skus jej podat ovocie a zeleninu hravou formou: "zelene a biele stromy" su brokolica a karfiol. Zelene gulicky su hrasok, zlte kocky je kukurica, oranzove kolieska je mrkva, clnky su osminky valicka a pod. Len jej neargumentuj, ze to je zdrave a pod., proste si vymysli ine mena a nechaj ju skusit.
Alebo natri na chleba nejaku natierku, napr. lucinu a vykroj formickami na keksy rozne tvary, srdiecka a tak.

Ze cez den zacala spavat menej nemusi mat priamy suvis s jedenim. Zhruba v tomto veku sa deti prestavuju z dvoch spankov na jeden. Tu "chybu", ze zaspaval od narodenia na prsniku, som robila aj ja, ale nepovazujem to za nieco zle. V jasliach sa naucil zaspat s jeho plysakom, s hudbou, proste ich metodou. U starej mamy zaspi tiez pekne bez cuckania, proste vedel, ze u nej je to inak. Denne spanky boli ale casto o nervy, lebo proste napriek unave nezaspal. Vsetko ostatne bolo zaujimavejsie, aj ked sme sli do spalne po tom, co sam povedal, ze chce spat. Ale predsa nezaspal. Fungovalo auto alebo kociar, to som mala aj kociar v byte, aby som ho uspala aspon takto. (ja som pracovala z domu, ked spal, tak som nemohla ist vzdy s nim vonku na prechadzku, navyse vonku mal vzdy co pozerat...)

Na odkojenie neexistuje jeden "zaruceny recept". Ja som bola napr. dva dni a dve noci z ineho dovodu prec, ked mal 15 mesiacov, ale neodkojil sa. Odmietal starym rodicom akekolvek mlieko z flasky, a ked som sa vratila, vrhol sa na mna. Takze metoda odist nie vzdy funguje 😉
Tebe samozrejme bude ine mlieka odmietat, lebo vie, ze ty mas tu najlepsiu mnamku 😉 Moze to skusit otec alebo stari rodicia, ale ani tu nie je garancia, ze to bude akceptovat.
Kedze mas pomenej mlieka, a predsa chce pit, tak to bude tazsie. Ja som uz mojmu vysvetlila, ze mliecko uz nie je. Mozes to skusit vysvetlit aj ty, mozno pochopi.

Na oducenie od zaspavania na prsniku pomaha metoda podla Elizabeth Pantley. Nechas ju pit, ale ked prestane aktivne a pit a uz iba cucka, vyberies jej opatrne prsnik z ust. Pockas par sekund, ak prilis protestuje a hlada, zase jej ho das. Ale ak uz bude iba cuckat a nie pit, zase vyber. Toto bude treba opakovat niekolko krat, bude sa ti to zdat nekonecne. Ale po par dnoch to funguje. Moj sa potom naucil, ze sa napil a potom sam otocil a zaspal.

Je toho vela, to ti verim, ale v prvom rade sa skus uvolnit a nelamat si tolko hlavu s jedenim. Ona citi, ze je to pre teba problem, a mozno preto sa brani. Na druhej strane uz vie, ze nakoniec povolis a das jaj aspon toho pribinacika. Mozes jej ho dat, ale nie denne, skor kazdy druhy-treti den.
V kazdom pripade pevne nervy a vsetko dobre!

bugsphoto
9. okt 2012

Ahoj, naša Guli (teraz 5r.) mala podobný problém s jedlom. Po prvých príkrmoch sa rozhodla, že tuhá strava nie je pre ňu a bolo. Vtedy mala asi 7 mesiacov. Dva mesiace sme žili iba na mlieku, bolo to hrozné a potom sa dala prehovoriť na instatné kaše a niektoré druhy výživ. Takto to šlo to približne roka a pol - roka a 3/4. Boli sme fakt zúfalí. Potom z ničoho nič skúsila konček pizze a na druhý deň bryndzové halušky a pomaly sa to rozbehlo. Doteraz to má tak, že ak jej niečo chutí - mliečne výrobky: syry, jogurty, bryndza, tvaroh, tak sa dokáže objesť do prasknutia (zje aj dvojitú dospelácku porciu). Ak jej niečo nechutí, je schopná hladovať aj tri dni. Doslova! Bude len mlieko alebo vodu a rožok. Strašne sme sa báli, hoci viem, že tie kaše majú všetky vitamíny, ale predsa len ozajstná kvalitná strava je skrátka iná kategória. Krvné testy, ktoré jej priebežne robia má priam ukážkové. Napriek tomu to má dva háčiky: vyzerá ako reklama na Dachau a možno to s tým vôbec nesúvisí, ale ako 3-ročná mala vodu v kolene - bez zjavnej príčiny.
Guli je naše prostredné dieťa a staršiemu synovi sa s jedlom možno až pridobre a to isté aj s mladšou. A skúšala to aj svokra. Nikam to neviedlo, iba k väčšiemu odporu. Moja rada znie, dať si spraviť testy na neznášanlivosť potravín a krvičku. Ak je v poriadku, netlačiť naňho. Toľko ku strave 🙂
S odstavením je to pain. Prvý a posledný krát ma "zachránila" choroba, pri Guli to prišlo nejako samé s tými haluškami :D Proste buď budeš mať svätú trpezlivosť donekonečna alebo si budete musieť poplakať trošku. U nás sa osvedčilo, že kým sa malí úplne zmierili s myšlienkou, že mliekom nie je, tak som ich uspávala čo najmenej (ale manžel chodí na týždňovky, takže tak) alebo unavila ta, že ani nepomysleli na iné ako odpadnúť a spinkať. Nič moc, ja viem.
Držím palce!

sante81
9. okt 2012

@janocka1987 poradím ti len z vlastnej skusenosti čo sa tyka jedenia, syn odmietal nasu stravu skoro do roka a pol. myslím varené teplé jedlo. polievku som mu mixovala velmi dlho a druhé jest nechcel. pokial nedostal svoju polievku v ktorej stála lyzica, tak bol radsej hladny. ja som vyskusala vtedy asi všetko, boli sme na všetkych vysetreniach, bral pribiotika, ale tym nutením som akurat potom dosiahla to, ze nejedol skoro mesiac. schudol, mali sme ist na infuzie. nechala som ho papat samého, dala som mu lyzičku a od toho dna zjedol polievku, maso, zemiaky ryzu. s chlebíkom sme bojovali 2 roky, a rozok začal jest asi v 2 a pol roku. na otázku prečo ? do dnes odpoved nepoznám. dnes ma 3 roky, vázi 16a pol kg a všetci mu tipuju 5, papa ako kyselina. všetko chce len čas a z Tvojej strany obrovsku dávku trpelzivosti.

janocka1987
autor
11. okt 2012

dakujem vam za rady - budem teda trpezliva a čakať kedy ju to chytí a začne normálne jest 🙂 postupili sme trošku, v noci ked nemam mlieko napije sa uz čajiku a spí dalej, cez den sa kojime iba raz pred spanim a ked nepije tak jej vyberam prsník a začne plakať tak je ho dam a dookola ale mam pocit ze to uspávanie netrva uz tak dlho - tak snad to zaspávanie zmeníme a postupne skončíme s kojením.....
a k tomu jedeniu, nemyslím ze by mala alergie a intoleranciu - myslím ze len vyberavý jazyček, ked jej niečo dam do ust a nechutí jej to - hlavne zelenina, vypluje to a ešte si aj jazycek utrie.... jedlo ked chce tak si da do ust sama, ale len čo jej vyhovuje - burizony, ovocie, chrumky, suchare (ale v malilinkych mnozstvach) zelenina a pod moze byť hocikde povie ze ham ale do ust to neda ani za svet.... 😖

aja27
12. apr 2014

ja som mojho odstavila od kojenia v 15 mesiacoch prve 3 - 4 dni sme sa budili a nespal v noci po týždni si spomenul a vynucoval si ale nedla som mu a teraz pije z fľaše mlieko ale odmieta mi stravu už neviem čo s ním aj v noci sa budí lebo je hladný asi dva krát sa večer najedol a potom spal lepšie len terz nechce len mlieko a o 23 a 4 je hore