icon

2 ročná dcérka odmieta jesť už cez 2 mesiace

renesmee2
21. jún 2012

Prosím o radu lebo už som naozaj zúfala, moja 2 ročná dcéra sa pred 2 mesiacmi zaťala a nechce jesť nič iné okrem slepačieho vývaru a BB pudingu, občas žje špagety alebo špenátové halušky ale inak nič neviem do nej dostať, riešila som to aj s lekárkou tá predpísala sirup na chuť do jedla ale moja vzdorovitá dcérka nechce o sirupe ani počuť, a neviem jej to ani nijak zamaskovať aby to neprekukla. Už fakt neviem čo robiť, bojím sa o jej zdravie lebo neje nič zdravé a neviem do nej dostať ani vitamíny žiadne. Za celý deň zje, 1x BB puding, 200ml mlieka, cca 3,5 dcl polievky, dvakrát kusne do chleba aj to len do sucheho a potom väčšinou nič, neviem ju naučiť na normálnu stravu ked je dačo s kuskami tak hned pľuje alebo odbíja ruku bez toho žeby vôbec ochutnala. Nechce ani jogurty, ovocie, zeleninu, kaše, no nič. Vždy bola slabý jedák a vymýšľač ale nikdy to nebolo až také zlé ako teraz lebo jedla kadečo a teraz len vymýšľa, asi sa moc naučila na sladké ale neviem ako ju naučiť na niečo normálne zdravé, skúšali sme jesť pred ňou ale ona ked niekoho vidím jesť tak ho chce nakrmiť. Skúšali sme aby jedla sama, nemala záujem... Prosím poradte mi lebo už mám neskutočné depky z toho a neraz si poplačem čo som taká zúfalá ☹ ☹ ☹

Strana
z5
janinah
24. jún 2012

môj syn mal asi 4r. a žil jedno leto o kakavku a hriankach s maslom a ešte zopár hranoliek zjedol,náhodne sme zistili anémiu,preto treba aj vyšetriť krvný obraz,potom však dostal lieky na anemiu s vedľajším účinkom-nechutenstvo,to bola katastrofa,lieky som vysadila a pomaličky sa to upravovalo,teraz kopec vecí nezje /ovocie,zelenina 😒 /ale nezdá sa,že by mu niečo chýbalo a rastie ako z vody 😉

bludicka_elicka
24. jún 2012

Ahoj baby,
na tento prispevok som narazila len nahodou... a chvalabohu 🙂 . Nasa mala ma striedavo take obdobia, ze malo papa, do februara este ako tak jedavala, mozno malo, ale aspon daco a pravidelne. Potom dostala z ockovania osypky, to tyzden nechcela zjest skoro nic a odvtedy sa nam tahaju obdobia, ked daco zje a ked nezje. Uz som z toho niekedy zufala, clovek sa s tym vari, piple a nakoniec to vsetko skonci na zemi-nasa otvori pusu a vypluje, no na porazeni 🙄 . Do toho isli ocne zuby. Myslite, ze uz jej mozu ist aj posledne stolicky, ked este nema ani ocaky poriadne vonku?
Teraz vsak neviem co sa deje, ci tym teplom alebo je to naozaj vzdor, ale posledne tyzdne prestala jest aj svoje oblubene veci-kazde rano zjedla cely jogurt, s ovocim, paradajkami, zemiakmi, ryzou a rybou nebol problem... a bum, teraz pluje (ale ako radostne sa pri tom tvari, opica 😀 ). Na mlieko a jogurtove mlieko sa nahovorit necha vzdy, ale to podla mna nie je riesenie.
Dnes som uz bola naozaj zufala, vacsina obeda skoncila na zemi a v bruchu asi nic, aj som na nu zvysila hlas, nech pekne papa.
Az po precitani diskusie som sa rozhodla, ze dost, jedlo sa prestava riesit, bud sa naje sama dobrovolne alebo dieti+asi prestavame docasne chodit na ihrisko, vzdy tam ma niekto chrumky alebo tycinky ci cukriky a tomu sa neda zabranit, aby si nedala. Zbytocne jej potom ponukam kasu s ovocim alebo polievku, ked ma plne brucho takychto somarim. Uvidime, ak sa nezlepsi, ide sa k lekarke.
Mojmu muzovi sa viac dari krmit ju, ja som ako mama makksia a lahsie sa necham zlomit, nech pre boha len daco zje...

skeptik
24. jún 2012

@bludicka_elicka
1. stolicky idu spravidla skor ako ocaky
2. muzovi sa preto dari krmit ju, lebo chlapi to zvyknu mat tak ci tak viac na haku a vidi, ze to nanho nijako nezaposobi, ked zje/nezje
Dobre na to ides, len vydrzat, pristup ze "len preboha nech daco zje" je presne to, co sa jej "paci". Pravdepodobne pri prilezitosti tych osypiek videla ako to s tebou mava ci je/neje a toto je velika zabava pre take male deco, co nema ziadnu moc.
Mimochodom 2 rocne dieta nema co pluvat a rozhadzovat jedlo, to urcite nedovol.

majka1981
24. jún 2012

u nas zabera, ked neje sam - ale ja só synom, nikdy ho nenahavam "sameho" za stolom, jedenie je u nas vzdy spolocna zalezitost. je aj velmi dolezite, aby bol pri mne na kolenach, taktko ho mam pod dozorom - nerozhadzuje veci, neprelieva polievku, rychlo mozem zakrocit a pekne je aj z mojho taniera. ked je sam vo svojej stolicke, tak je to horsie a je to velka hadka, aby neprelieval, nerozhadzoval a podobne, tak si ho radsej dam ku mne a naje sa ako tak dobre.
na ihrisku nedovolim nikdy, aby zjedol keksiky a ine somariny, ked vidim ze ide niekto nieco otvorit, tak ho odlakam prec aby ho neponukli. ak by zjedol kusok, tak je po celom jedle.

rebroza
24. jún 2012

@skeptik tak som pokukala, co sa za den popisalo.... by ma zaujimalo, ci si aj ty mala problemy s jedenim tvojivh deti, lebo jedno je teoria a jedno prax. lebo vsetko co pises ma logiku a suhlasim, ale neviem to presadit u mojich deti, preto sa na to kukam uz uplne inak ako 4 roky dozadu.
ked vidim, ze mam 4 rocneho chlapca, co mu vsetky rebra spocitam (rocna dcerka ma skoro rovnake stehna ako syn), tak fakt som rada, ze nieco zje... aj za cenu, ze sa vyhrazam alebo slubujem odmeny. to co si je ochotny sam vypytat a zjest je krupicova kasa, rozok a zriedka banan.
hm, a co som urobila zle netusim. dieta jedlo a jedneho dna ho seklo. dala som mu nieco do ust a nebolo to o tom, ze by vypluval. jeho rovno natiahlo a grckal. a ked viem, ze manzel ma v zdravotnej karte v 6 rokoch (a to bolo viac ako 30 rokov dozadu) napisane, ze podozrenie na anorexiu, chodil na kontroly a na "vykrmovacie" liecenia, nechcem s nasim synom dopadnut rovnako. takze maskujem jedlo, uplacam... len aby kazdy den zjedol aj nieco varene, aj kusok ovocia.
ked sa spytam manzela, ze co on nechcel jest, povie mi, ze mu furt chceli davat masko a on by skor kase...mozno je to aj dedicne, minimalne to u nas tak vyzera.

bludicka_elicka
24. jún 2012

@skeptik dakujem za podporu 🙂
myslela som stolicky patky, stvorky ma uz pol roka
no dnes aj veceru daval muz (olovrant odmietla, tak sa nediskutovalo a islo von), dohodli sme sa, ze obaja na to pojdeme rovnako, bud zje alebo necha tak... tak zjedla jemu asi 5 lyzic a mne neskor dalsich 5 lyzic 🙂
zabavu si teda krpec musi vymysliet novu 😀
ako ju ale oducit vypluvat a rozhadzovat? uz potom ma ani nevytaca, ze nezje ako to, ze je pol bytu od jedla... nerozumiem, preco pekne otvori usta a hned nepozute vypluje

skeptik
24. jún 2012

@rebroza kolko vazi? Moja 5 mesacna dcera ma tiez vacsie stehna ako 6 rocny syn 🙂 Syn vazi 18kg ako 6 rocny.
Podla mna by si sa na to nemala tak upinat, skus ako tuto bludicka, nech mu da jest muz, ked tam nie si pritom a uvidis ako to dopadne. Hovorim, neviem kolko vazi, ale zdravi mali chlapci byvaju skor chudsi akonahle vyrastu z batoliat.
@bludicka_elicka S tym rozhadzovanim treba byt hlavne konzekventny, akonahle prvykrat nieco vypluje alebo zhodi na zem, musi zliezt zo stolicky zdvihnut to/utriet papierovou utierkou a ist s tym v tvojom sprievode az do kosa. (To nevadi, ze to viac rozmaze nez utrie, nenapadne to potom po nej utri, aby ta nevidela.) A cely cirkus opakovat do nekonecna az kym s tym neprestane. Takisto hracku najprv odpratat, potom vytiahnut druhu, atd. Chvilu to trva, ale velmi sa to oplati, posilni im to sebavedomie a uci zodpovednosti.

rebroza
24. jún 2012

@skeptik maly vazi cca 14kg. je aj drobny (nema byt po kom vysoky), v skolke je najmensi z chlapcov, ale maju tam par dievcatiek - paliciek ako on. dalsi fakt je, ze nebyva casto chory, je skor zivsie dieta, takze som uz po tych "rokoch" zmierena s jeho jedenim. akurat ticho zavidim inym deti-jedakov a hneva ma, ked niekto trvdi, ze ak by som ja mala snahu, trpezlivost, system, ze by to slo....
No a nas tatino mal prilezitost rok dozadu, to som bola 4 tyzdne v porodnici, takze maly bol prevazne s nim a par dni u babky a s jedenim urobil krok dozadu a nie vpred.
To co nam asi pomohlo, bola skolka. Chodime do malej skolky, takze pani ucitelky maju na neho cas. par mesiacov chodil s rozkami a potom pritvrdili (ked nezje polievku, nedostane rozok a ide rovno spat) a teraz tam zje polievku, po nej rozok ako odmenu a druhe dojedame doma. Dalsi krok pride dufam po lete. Ale nefungovalo to, co cakali, ze ked uvidi 20 deti jest, tak sa chyti.
A doma ho najviac nakrmim (donutim ho najest) ja, bo som na neho "najtvrdsia" a zaroven mam najviac trpezlivost na jeho vyhovorky.

danteska
25. jún 2012

@skeptik ja sa nevzrusujem,len ma samotnu mrzi ze sa uchylujem k praktikam ktore som sama kedysi zavrhovala..ale donutilo ma to ked maly po 2 tyzdnoch od zavedenia prikrmu proste prestal jest,do 15 mesiacov som mixovala stravu,myslela som ze zosediviem..potom si par jedal oblubil a teraz je to zase zle zle zle..sam si vypyta akurat piskoty-nedavam,poviem ze dam ked sa napapa...raz zaberie-vtedy slub splnim,inokedy nezabera vobec,ziadne odmeny.ja som potom skusala uz vselico ale nechcela som aby 6-9 mesacne dieta bolo stale na mlieko a mliecnych kasiach,ktore mal rad..pikniky a podobne akcie mavame-ale nechce nic ochutnat,nic nove a nic co mu nie je sympaticke nezje.pozornosti ma au moc-aj zo strany oboch babiek...tak neviem kde je chyba.mozno aj v tom ze som prilis sledovala co kedy uz moze jest a co este nie a ked uz tu potravinu mohol tak somzistila ze ju uz nechce,nema zaujem.a nemyslim si ze je to len moja chyba,pre maleho je proste jedlo trest...

saiffffa
26. jan 2023

@renesmee2 hlad. Hladne dieta sa podvoli. Nedať na vyber a neustupit. Bude sa jest to co jeme my, ak nebudes jest, pojdes hladna spat. Hotovo. Ak co i len raz ale povolite v kritickom prvotnom obdobi, budete na zaciatku. Zaroven jedlo ako textura, prevednie jej mozte prisposobit (napr vy jete zemiaky na masle a ona radsej kasu, tak ich popucte atd. Ale nie ze nebude jest nic co vy a dostane puding.)

Strana
z5