icon

6 mesačné bábätko vegetarián

sonik123456789
18. okt 2020

Ahojte chcem sa spýtať sú tu maminy, ktoré nedávajú detičkám mäso (6m)? Podľa čoho varíte a ČO aby boli doplnené bielkoviny, železo atď? Sú nejaké stránky / knihy zaoberajúce sa týmto? Poraďte prosím.

Strana
z2
3petka
18. okt 2020

A poradila si sa s Dr. Predtým ako si rozhodla za svoje dieťa. Každé dieťa potrebuje mäso pre správny vývoj...

stanulienkat
18. okt 2020

Vacsinou je nahrada soja. Dufam,ze nechces dieta pchat geneticky modifikovanym alergenom. Stoji ti zdravie dietata na to,aby si robila pokusy?

nagi
18. okt 2020

@sonik123456789 to ze Vy nejite maso je Vase rozhodnuti. Az bude mit vase dite zdravotni a vyvojove vady tak co udelate budete to svalovat na genetiku nebo na zdravotnictvi ? Pripadne si poridte jeste jedno at mate druheho "pokusneho kralika".

lucia147852
18. okt 2020

Viest dieťa ako vegetariána nie je normálne. To že vy nejete mäso je vaša vec. Dieťa si povinná stravovať zdravo. Ešte asi nevieš čo sú to prejavy alergie. Napr na tu geneticky upravenú sóju. Tvoje dieťa sa ti raz poďakuje keď mu už od malička zničis zdravie.

narayan
18. okt 2020

Dieta pri spravnom vyvine zivocisne bielkoviny potrebuje ci sa ti to paci, alebo nie... inak mu mozes uhnat vazne zdravotne problemy.... ak vy maso nejete, skuste ho dietatu uberat neskor, v puberte a az sa mu ukonci vyvin, kludne uplne, ale to je vlastne az v dospelosti (+-18r.) a to uz sa aj samo dokaze rozhodnut, ci ho jest chce, alebo nie....

ivca88
18. okt 2020

Moja dcérka má alergiu na mlieko a vajcia, takže kvôli tym bielkovinami nemohla ani hovadzie a nič čo má perie ( kura, morka, ...). Keď sme jej dávali iné veci, tak to naopak jesť nechcela.
Takže nemala nič s mäsom asi do 1,5 roka.
Dávala som jej omega 3 mastné kyseliny - rybí olej. Ale taký ozaj lepší, aj dráhy je. Ale tak, aspoň nieco.
Ja som užívala vegánske vitamíny s názvom Veg1 a užívam aj kalcium ---> kedze kojim, Tak tuto dietu musím držať aj ja. Takže cez moje mlieko sa snáď tiež niečo dostalo.
Viac som neriešila. Som dlhoročný vegetarian - ale nemala som nikdy problém s tým, aby deti jedli mäso. Prvorodena jedla úplne všetko. V tomto smere beriem vegetariánstvo ako moje rozhodnutie a nenútim nikoho, aby to robil rovnako ako ja ☺️

tenerifka
18. okt 2020

@sonik123456789 nemam s tym skusenosti u tak malych deti, ale poznam dievcatko, ktore je odmalicka veganka (nekonzumuje ani vajicka ani mliecne vyrobky), a uz ma cez 10 rokov a je krasna, mudra a zdrava. Jej mamka to vsak robila velmi dobre, mala vsetko dopredu nastudovane. Urcite by som si nasla vyzivoveho poradcu, ktory je nakloneny alternativnemu stravovaniu. Ak chces dietatku davat vajicka aj mliecne vyrobky, tak k tomu este pri postupnom zaradeni potravin ako tempeh, tofu, zelena listova zelenina, strukoviny, semienka a cerstve ovocie a zeleninu mu vsetko potrebne v strave zabezpecis.
A never tomu, ze dieta potrebuje maso, ak sa vegetarianska strava nastavi dobre, tak nepotrebuje

ivca88
18. okt 2020

@tenerifka áno, toto súhlasím.
Moja má veľmi rada chlebík s cícerovou nátierkou alebo hummusom.
Bohužiaľ s jej alergiami ( má ich ešte viac) boh vie aky výber v stravovaní nemám, ale aspoň takéto strukoviny mi papá bez problémov.
Ešte naopak, teší sa z keď vidí Lunter obal 😁
Treba sa to snažiť kompenzovať.
Aj červená šošovica je super a deťom chuti

maciatkolulu
18. okt 2020

@ivca88 prosím ta vieš mi napísať aký olej si kupovala, kupuješ akurát sa rozhodujem aký kúpiť. Dakujem

suzie26
18. okt 2020

Človek vôbec mäso nepotrebuje 🙂 skúste sa opýtať nejakého odborníka lebo ide o malé dieťatko

ivca88
18. okt 2020

@maciatkolulu nech sa páči ☺️ najviac ho odporúčali aj v lekarni

maciatkolulu
18. okt 2020

Inak ja neviem, čo sa pohorsujete moje deti v šiestich mesiacoch neso nejedli a prostredný snáď do roka vôbec neochutnalo. Ja nie som vegetarián. Ale napríklad nikdy nedávam, nejedavam jahňacie a teľacie, nejako sa mi bridi jest mláďatá. Všeobecne keď jem mäso, nemôžem myslieť na to, že to bolo zivr, lebo koniec. Ja viek, možno pokrytec ké, ale uvidím, možno dospeje k niečomu...
@sonik123456789 porad sa s Dr. Určite sa to dá...

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
ivca88
18. okt 2020

Inak aj neskôr keď sme dávali maso, tak sme dávali domáce..
Bolo mi zvieratka ľúto, ale radšej chované v dobrých podmienkach ako kdesi trápene.
To isté sa snažíme aj vajíčka pre druhu dcéru a manžela.
Ak si vegetarián z presvedčenia, tak možno pomôže toto ako taký kompromis.
Dať mäsko, ale za to kvalitné, dobre a stačí hoc aj raz týždenne. Nemusí ho mať každý deň.
Ale to je už na vás ☺️
Ja to riešim takto. Mala musí byť vegan, takže aspoň to mäso nech mava, keď nemôže mlieko a vajcia.

stanislavicenka
18. okt 2020

@sonik123456789 ty to maso vobec nechces davat? Ci iba na zaciatku. Moja dcera do 2 rokov maso nejedla, nebola z toho tragedia. Postupne jej zacalo chutit. Mam jednu znamu vegetarianku, ale detom maso varila. Ak je to o presvedceni, tak nechaj rizhodnut dieta, ked bude na to zrele. My maso jeme, Robim ho 1x za tyzden, alebo 1x za 2 tyzdne, inak, ine nekozumujeme, ci salamy, parky, a podobne

ivca88
18. okt 2020

A toto sú tie vegan

s_a
18. okt 2020

To si sa tu nemala ani pýtať lebo ta tu zožerú, aku brutalitu vykonávas 🙂) ja som síce ešte neporodila ale máme už kúpenú knihu od bukovskeho, hneď to bude anjelik.. je to kniha receptov od prikrmov do cca nejakého 3 roku.. bez masa samozrejme.. plus je skupina na FB deti vegetariani, tak radšej by som hľadala rady tam 😊
A nie, bielkoviny nie su len v sóji, veľa je v strukovinách 😉

sonik123456789
autor
18. okt 2020

@ivca88 súhlasím rozmýšľala som nad tým že pár x do mesiaca by som kupovala domáce mäso

lululucy
18. okt 2020

Ja nejem maso,nie z nejakeho presvedcenia, proste mi od mala nechuti. Dcere som samozrejme maso davala. Teraz ma 18 mesiacov a maso by jedla kazdy den. Velmi jej chuti

birika
18. okt 2020

mali sme v skolke chlapceka - vegetariana. keby ste videli tie smutne ocka, ked jemu sme na tanier dali zeleninu a ostatnym masko...po 2 mesiacoch (vyjedol detom pri stole vsetko masko z taniera) to rodicia vzdali a dovolili mu jest normalnu stravu 🙂 maly mal vtedy 3 rocky

janettdamian
18. okt 2020

Aj keď veľa rodičov považuje deti za "nesvojprávne" malé dieťa prirodzene vie čo jeho telo potrebuje. Takže ak má 6 mesiacov začni najprv s ovocno zeleninovou zložkou postupne. Ja si už nepamätám, čo sa kedy zavádza, ak bude čas na mäsové príkrmy uvidíš podľa reakcie dieťaťa. Ak mu bude mäso chutiť a bude ho tolerovať jeho telo tak mu ho daj. Ak nebude chcieť nedávaj.

stefi_k
18. okt 2020

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/rod...
https://www.babskeveci.sk/namiesto-materskeho-m...
Ja si myslim, že ludom čim dalej tym viac chyba zdravy rozum. Bola som raz u jednej znamej bol tam z jej rodiny a tiež chlapcovi to nesmieš jest, hento nesmieš jest nakoniec uchmatol zemkakove lupienky a ked začala jeho matka protestovat spytal sa jej či ho teraz zbije hmm na zamyslenie.

tenerifka
18. okt 2020

@stefi_k vobec nerozumiem, co ma tema vegetarianstvo u deti spolocne s tymi dvomi linkmi, co si pridala. Miesas hrusky s jablkami

maciatkolulu
18. okt 2020

@ivca88 dakujem

maciatkolulu
18. okt 2020

@janettdamian triezvy nazor👋

sonik123456789
autor
18. okt 2020

Dámy ja svoje dieťa nepovažujem za nesvojprávne. Myslím si že práve naopak - keď bude väčšie samo sa rozhodne či chce papať zvieratá. 🤷🏻‍♀️ Ja osobne nie som úplná vegetariánka - stále som nevyradila z jedálnička hydinu. Poradím sa samozrejme Dr. Mne najlepší kompromis na začiatok príde domáce mäso od miestnych ktorí chovajú. Ak mu bude chutiť, raz za čas samozrejme nebudem mať nič proti. A nie moje dieťa nie je pokusný králik a ani ho netýram. Len mi príde nefer kúpiť dieťaťu potom niekedy napr psa a na obed mu spraviť kura, prasą atď. To že tie zvieratá nežijú s nami v jednom príbytku a nie sú domáci miláčikovia neznamená že ich musíme jesť. Ja som bola od malička na mäse a chudokrvná som cely život. 🤦🏻‍♀️ Takže tento argument je žiaľ veľmi slabý. Bielkoviny potrebuje každý pretože sú stavebnou jednotkou pre bunky ale myslím si že mäso nie je jediné ktoré ich obsahuje. Ďakujem za všetky cenné komentáre. A tie ostatné prijímam tiež. 🙂 Pekný deň baby

hopsadobrandejsa
18. okt 2020

Nehnevaj sa na mna, ale clovek je vsezravec a krmit male dieta len zeleninou je ako krmit maleho leva brokolicou. Tvoje rozhodnutie byt vegetariankou tu urcite kazdy respektuje, ale dieta vo vyvine si zasluzi konzumovat konzumovat vsetko od masa cez mliecne produkty az po zeleninu a ovocie.

Ked dospeje, potom bude mat samo moznost sa rozhodnut ci vegetarianom bude alebo nie. Viest male dieta od utleho veku k vegetarianstvu podla mna nie je stastne rozhodnutie.

kittykat22
18. okt 2020

@stanulienkat SOJA je nevhodna pre male deti!!! 🙏😩

kittykat22
18. okt 2020

@sonik123456789 takze ty niesi uplna vegetarianka ale dietatu nedas maso 😂 no ty si fakt blbena

hopsadobrandejsa
18. okt 2020

@sonik123456789

To vsak neplati univerzalne. U nas sa psy beru ako domaci milacikovia, v Cine ako delikatesa. Kravy ci prasata su u nas zvierata na beznu konzumaciu, v Indii su kravy posvatne a Moslimovia maju bravcove maso zakazane takze vela rozhodnuti konzumovat ci nekonzumovat urcite druhy zvierat je ovplvyvneny kulturou.

Ja tvoje vegetarianstvo respektujem, ale ty sa snazis oklamat tisicky rokov vrodeneho instinktu. Myslis, ze takeho leva zaujima chuda zebra ktora ma tiez pravo zit? Veru nie. To je kolobeh zivota proste. Eat or be eaten.

Snazit sa sameho seba presvedcit, ze nemas rad maso je ako tvrdit, ze sex nepotrebujes. To je proste instinkt. Tak ako sa clovek potrebuje dobre najest, potrebuje si aj dobre vrznut. Je to proste pud.

Strana
z2