icon

7ročná dcéra "nič neľúbi"

simona99687
2. okt 2022

Chcem sa spýtať či je tu niekto s rovnakým problemom aký mam ja s dcerou.... Dcera ma 7 rokov skoro nič neľúbi jedine čo do nej viem napratat su cestoviny chleba zo šunkou alebo nutelou, kuracie nugety, palacinky atd.... Ma strašne vela energie je stale v pohybe a tym padom je aj strašne chudučka... Mali ste niekto takyto problem vyriešilo sa to vekom? Nie som typ rodiča ktorí bude dieťa držať pri stole aj cez slzy len aby zjedlo co chcem...

Strana
z2
mimikas
6. okt 2022

Ja mám také dieťa čo do 5 rokov zjedli asi 5 veci. Je jedno ako bol hladný, proste nejedol. Základ je obmedziť sladké. A dávať jedla čo má rada a k tomu v malých porciach aj niečo iné. Napr ak má rada tie nugetky správ jej domáce a k tomu jej daj kus brokolice. Staci ak odhryzne. U nás to fungovalo aj keď syn je staaaale veľmi vyberavy, nemá rád určite jedla a tie do úst ani nedá ale základ u nás je že musí aspoň ochutnať. Tým že ju budeš nútiť vyvolať u nej ešte väčší odpor. Dôležité je jesť spolu, mať na tanieri všetci to isté a dať jej zakaždým ochutnať.
Mám kamošku ktorá neje polovicu jedál čo dospelý ľudia, uhorku jedla prvý krát keď mala 30 rokov. Ovocie nezje žiadne a ani nikdy nejedla. Je to paradoxne zdravá chudá žena. Na výške na intraku jedla len biele rožky a horalku😁😁😁

kvetinka75
6. okt 2022

Napíšem ti môj pohľad. Mám skoro 50 rokov. Za tých čias nás bolo veľa takých nejedákov. Ráno som zjedla puding čo som mala nachystaný a potom až obed, niekedy ani ten nie. Desiate mi nechutili. Doma sme mávali raňajky, obedy, a večere. Komu nechutilo, zjedol aspoň trošku a nedostal nič iné. Nikto sa nad tým nejako nepozastavoval, lebo boli sme skoro všetci takí. Každý mal svoje obľúbené jedlá a neobľúbené. Keď nechceš, nechaj tak a dalšie jedlo bolo o pár hodín. Nemali sme sladkosti, čipsy, jogurty ani nič pomimo. Nie, tak ako dnes. Ak som vynechala raňajky, tak som sa najedla na obed. Hladná som nebola nikdy. Ale nikdy sa to netočilo okolo jedla. Postupne som ochutnávala iné jedlá a upravilo sa to. Teraz až na pár výnimiek zjem všetko. Dcéra mala tiež také obdobie a ani teraz nezje všetko. Už je dospelá. Ale od hladu ešte žiadne dieťa nezomrelo a nikdy sa to u nás netočilo okolo jedla. Chceš - nechceš, nechaj tak. žiadne iné náhrady jedla neboli. Ani nič pomimo, žiadne sladkosti. Nutela, nugetky, palacinky - všetko samé kalorické no bez výživovej hodnoty. Takéto jedlá by mali byť občas. My sme tiež nemávali veľa ovocia zeleniny celý rok ale jedli sme strukoviny, krúpy, obilninové kaše. Teraz sa zmenil prístup ľudí k jedlu a vznikli u detí problémy. Treba ponúknuť pestrú, vyváženú stravu a nech si vyberie, Ak nie, čaká do ďalšieho jedla. A nebudú to palacinky, nutela a nugetky.

kvetinka75
6. okt 2022

@simona99687 zbytočne sa nadrapuješ a útočíš na ľudí. Napísali ti iba svoj pohľad. Ty účtočíš, že ťa nepoznajú a pod. Vychádzajú iba z toho, čo si ty napísala. Ale pravda sa niekedy ťažko číta. Vtedy je lepšie útočiť. Keď sa nad tým zamyslíš, kto dal dcére palacinky, nutelu a nugetky? Sama si ju kúpila? Kto jej to nadalej podáva? Sama si to pripraví? Keby to nemala, bola by nútená jesť iné veci. Ale prečo by mala, keď vie, že dostane to, čo chce ona? A to je v dnešnej dobe problém. Deti dostanú čo chcú, len stačí trucovať a chvíľu vydržať. Tiež mi vaic chutia palacinky ako špenát. Ale viem, čo je pre mňa lepšie, tak si radšej spravím ten špenát a nie palacinky. Lenže dieťa takto nerozmýšla. Na to má rodičov.

beronsche
6. okt 2022

@kvetinka75 uplne s tebou suhlasim.. aj s tym, ako pri nejedakoch postupovat , aj s tym , co pises autorke.

simona99687
autor
6. okt 2022

@kvetinka75 keby útočím pisem inak je vidieť ze ma nepoznate.... Za ďalšie u nas doma nieco ako trucovanie nepozname.... Moje deti aa nikdy o zem nehadzali aby nieco dostali.... Takze dalsia vec o ktorej nic neviete a tvarite sa na zaklade 2 komemtov ze o mne nieco viete resp o mojej dcere.... Ale nevadi no kazdy si to vezme po svojom.... A posledná vec neviem naco niekto vychadza s toho co som napisala a radi mi co mam robit ja som sa pytala ci ma niekto rovnaký problém nie ze potrebujem RADU, len chapanie ludi je trosku ine no co uz...

simona99687
autor
6. okt 2022

Nech sa páči ja nikomu nehovorim ako ma vychovávať SVOJE dieta.... Niekto deti nuti niekto ich bije niekto kričí niekto robi všetko.... To sa zad nepáči mne ale nebudem preto niekoho súdiť každý nech si robi tak ako uzna za vhodne.... Ale toto je dnešná doba mamičiek ktore vedia lepšie vychovať cez internet cudzie dieta ako svoje doma.... Niekto sa pyta na podobne problemy a niekto v tom hlada ze uz ten clovek potrebuje nevyziadane rady.... 🤷🏻‍♀️ Nevadi každý sme iny ale niektori by chceli aby sme vsetky vychovavli deti tak ako sa to paci im... A najviac ma vie dojat ked ide radiť niekto kto deti ani nemá.... To je najväčší gool 👍 ale ved každý vieme ako to chodi. Pekný deň zbytočne si ho kaziť 😉

kvetinka75
6. okt 2022

@simona99687 tak keď len potrebuješ aby ťa niekto pochlácholil a pritom možno sama robíš chybu, tak musíš jasne napísať, nechcem počuť rady, názory, iba ma poľutujte. Tak sa ľutuj a škoď ďalej vlastnému dieťaťu. Veď to je jednoduchšie ako pripustiť, že možno má druhý pravdu a mala by som niečo zmeniť.

beronsche
6. okt 2022

@mimikas tvoja kamaratka bude vynimka potvrdzujuca pravidlo. 🙂 Poznam takeho mladeho cloveka, ktory ma extremne jednotvarnu stravu bez zeleniny a ovocia, zato plnu sacharidov.. Zatial je zdravy, stihly, aktivny, ale krvne testy uz vykazuju urcitu nutricnu podvyzivu.
Ono toto su tie vyzivove chyby, co nas vedia dobehnut AJ omnoho neskor.

simona99687
autor
6. okt 2022

@kvetinka75 opäť sme pri tom istom... Domyslieť si iba co chcem ze.... Ja som nenapisala ze potrebujem radit alebo lutovat!! Ja neviem tvoje chapanie je v poriadku? Ja som sa pytala ci ma niekto rovanky problém!! Uz je to jasné alebo ako to treba napisat???

beronsche
6. okt 2022

@simona99687 ty si vstala hore zadkom?
Co si cakala od tejto temy?
Radu nechces, tak co? Uistenie, ze je to takto ok?
Ze je v pohode, ak dieta jedava sposobom, citujem:"jedine čo do nej viem napratat su cestoviny chleba zo šunkou alebo nutelou, kuracie nugety, palacinky atd"? Ok, viem, nepises dopodrobna, co jedava. Ale kedze toto spominas v uvodnom prispevku, bude to zrejme jej referecny jedalnicek..
Uistenie, ze je to ok, ti moze dat iba niekto, kto tiez nema ziadne povedomie o zdr. vyzive.

A ja uplne chapem tvoje obavy ohladom stravovanie dcerky, aj to, ze sa kritika, hoc dobre mienena, pocuva tazko.

Ja som okolo deti doslova saskovala, riesila hento, tamto, neviem co, len aby cosi zjedli.. teraz viem, ze to bola blbost. Jedna cesta je nastavit spravne stravovacie navyky, rezim, spolocne stravovanie, pokial to ide a jest rovnake jedlo (zdrave samozrejme). Nenahradzat hlavne jedlo hlupostami, ani nezdravymi alternativami, nemaskrtit medzi hl.jedlami. A hlavne okolo toho nerobit vedu. Totiz bez publika nie je divadlo.. 🙂
Pisem svoju skusenost, mozes sa inspirovat, alebo certit, ze ti pisem nevyziadane rady, domyslam si, kritizujem tvoju vychovu, zvysujem si ego a neviem, ake sprostosti tu este vycitas...
Je to na Tebe. 🙂

simona99687
autor
6. okt 2022

@beronsche ja uz fakt neviem co mam na toto povedať lebo ai ďalšia co číta len co chce.... Nikde som nepisala ze chcem radu ale ci to ma niekto podobne ako my je to ťažké pochopiť? ...to je velky ROZDIEL uz fakt nema zmysle dalej pisat lebo ako vidím chapete to len tak ako chcete...

beronsche
6. okt 2022

@simona99687 ok, tak si Este raz precitaj, co ti pisem. Ak by si rozmyslala, co to je, tak moja vlastna skusenost. 😁
Ale uz koncim, nebudem viac reagovat. vzdy negativne naladenych a vztahovacnych ludi, co okamzite skacu do konfliktu, totiz velmi nemusim..

kvetinka75
6. okt 2022

@simona99687 nie, ty ideš čo ty chceš a zjavne ti to takto vyhovuje. Asi potrebuješ, aby ti tu kopa žien napísala áno , mám ten istý problém. ládujem si decko palacinkami, nutelou a čudujem sa, prečo mi nechce iné jesť. Tvoj život, tvoje dieťa. Ale už som zistila, že sú ľudia, ktorí si idú stále svoje a vôbec im nedochádza, čo im chcú druhý povedať, lebo štekajú a obviňujú. A viac sa k tomu vyjadrovať nebudem. Ty ani nechceš nič meniť, len sa uistiť, že možno aj kopa iných žien má také problémy a že je to OK

simona99687
autor
6. okt 2022

@kvetinka75 bože moj ty snami určite musis žiť ked tak dobre vies s cim ju ja krmim... Napíšem preboha 3 veci ktore ma prve napadli a uz stoho robi niekto denny jedalnicek potom je tiez tazko sa s niekym takym bavit..... Ani jedna ste sa neopytala co teda jedava alebo co okrem toho .... To je co? Kritizovať ide kazdemu... To je take slovenské.... Toto je krasny priklad ako ste si tu prišli iba pomudrovat keby chcete nejaku radu v prvom rade sa opytam na presnejsie jedla co konzumuje a potom si robim vacsi obraz a mudrujem... Ale to by vam najskor muselo ist o to aby ste teda niekomu radili nie len kritizovali a skatulkovali veci bez toho aby ste im vlastne rozumeli....

Strana
z2