9 ročný syn skoro nič nezje
Prosím poraďte s kým konzultovať že moje dieťa odmieta jest. Ma iba 9 rokov a až 55 kilo ☹
Do 3 rokov všetko papal a rád. Od 3 rokov aj veci čo mal rád už zje iba občas alebo už vôbec. Už som na pokraji svojich síl. Psychicky dole. Zje iba rozmixovane polievky so zemiakom. Vyvar s mrveničkou. Cestoviny iba s kečupom alebo syrom v crievku, pečivo, pizzu, rezeň v trojobale, fasirku, langos, chlieb vo vajíčku. Všetko proste iba z múky alebo vyprážané v trojobale ☹ neviem do neho nič natlačiť. Na to ze nemá skoro žiadny výdaj energie zje toho za 3. Ale proste iba dookola chkiem maslo Sunka. Každý deň sa niekoľko krát snažím dat pred neho hocičo na ochutnanie, odhryzne si iba kúsoček o veľkosť 2mm, a hneď ho napne. Ani nemá rúcha ako to vôbec chuti. Proste nič žiadna snaha. Poraďte na koho sa obrátiť.
@lenyasa ja som mala superpriebercive dieťa, ale v takom veku už ju to pomaly prechádzalo. Myslím si ze nieje až taky extrém, priebercivost je celkom bežná aj u dospelých, poznám veľa takých "rezeň, ryža" a nič iné.
Polievky jej tiež mixujem, v nich sa hrabe väčšina detí, moja by fazuľu, šošovicu, zeleninu okrem mrkvy nezjedla, už s tým prestala ale roky hodinu vyberala varenú cibuľu z polievky a až potom zjedla. Takže väčšinu jej naozaj mixnem tycovym mixérom a mam pokoj.
Co si ale myslím ze naozaj platí na tieto decka (a viem ze v tomto som spravila chybu aj ja) je prestať to tak hrozbe riešiť a prispôsobovať sa. Dieťa sa nejak podvedome teší zvýšenej pozornosti skrz jedlo a využíva toho.
Skúste ho naozaj nekomentovat, neriešiť ci zjedol, nezjedol. Jedzte spolu pri stole, mladý nech si sám nakladá ako uzná za vhodne. Určite ho neporovnavajte s brachom, to už just nič nezje. Neponúkaj mu nič, nepresviedcaj, nevenuj tomu pozornosť. Ono to ma ako sama vidíš opačný efekt. Mladý pán to skor ochutená keď to uzná sám za vhodne ako keď na neho denno denne tlačis.
Nedovolila by som mu ale ďalšie jedlo pokiaľ by sa navareného ani nedotkol. Iba ak by aspon trochu zjedol.
Ináč už je veľký, trochu hladu ho vazne nezabije. Hlad je super pomocník v tom ako naučiť dieťa jest. Uvar nejaké jedlo, ktoré síce nemá extra obľúbené ale vieš ze by ho mohol dat do úst. Napríklad mäso na prírodnom s ryžou. Choďte s deťmi na poriadnu turistiku, sankovacku a keď prídete hladný domov vonavemu teplemu jedlu (v kombinácii s prázdnou ladnickou) neodola.
Skus taky pokus, možno zaberie. Opýtaj sa ci chce s vami jest, keď nie nerieš, nechaj ho tak. Uvidíš možno to s nim pohne keď zistí že si ho nikto nevsima
Už je veľký, skúste sa dohodnúť na jedálničku. Jeden deň večera podľa neho, ďalší zas podľa vas. Zapajaj ho do prípravy, keď na rad rezne nauč ho ako sa robia. Postupne ho popros ci ti nepomôže s niečím iným, vyberte spolu recept na nete. Uvidíš ze keď niečo sám navarí bude to chcieť ochutnať. Nam práve toto mega pomohlo od priebercivost.
Junk food. Parky, desať chlebov, balenie šunky, volské oko 3 x denne atď.... Kto by to nemal rád, že áno.
Riešenie je nekupovat. Vážne, šunka parky niesu zdravé a nepotrebujete ich ani vy. Kúp raz za týždeň malé balenie co hneď zjete a dosť.
Chlueb môžte mat ražny, celozrnný.... Pizzu upecte doma spolu raz za týždeň, hranolky nasucho pečene v trube.
Jogurty, vajíčka, blbosti z ladnicky. Niečo vyloz, ostatne do krabičky a poriadne oblep lepiacou páskou. V spajzi tak isto. Všetko sladké, sladené preč, nekupovat ciniminis a podobne kraviny. Nech si dá banán a normálne corn flakes.
Ja som to tak robila keď dcéra byvala celý deň sama doma a jedla somariny.. 3 jogurty za den, volské oka dookola a vareného ani omrvinky.
Ono časť vášho problému je jeho priebercivost ale obrovská časť je vašou výchovou. Blbo sa to počúva, blbo sa to priznáva ale je to tak. Aj u nás tomu tak bolo
Ešte ma tak napadlo, čo hovorí chalan na Čínu, curry, kebab a podobne vymysly? Nezje, nechutná ani za nič? Opäť by som skúsila celodennú turistiku a taky vyhladovany, kúpiť si kebab, činu a jesť to v aute, kde pred vôňou neutečie. Kúpiť jeden aj pre neho, nenútit, iba povedať ze ak by chcel ma aj on.
Ak ochutna a bude mu chutiť skúsiť spolu pripraviť doma. Každé jedlo ma aj svoju zdravú verziu.
@lenyasa necitala som ja vsetko, takze mozno som taketo prehliadla, len to uz je aj o vasom pristupe ako sa k tomu staviate... zazera na jedlo u nas by isiel hladny do izby a nik by sa mu neprosil. Su ludia co hladuju vo svete a ak vazeny nechce, bude tiez. Ved on uz nema 3 roky. Rozumu ma viac ako dost a treba ho zacat tak brat. Este keby to pretrvavalo viem si predstavit, ze by to aj horsie dopadlo a jednu by od otca kupil, ak nie odo mna.
Ak nieco sa ti nepaci, ze je, tak to nekup.. A myslim, ze po dni dvoch by bol taky hladny ze by aj klince zjedol. Jasne, netreba ho hned spenatom pchat (ved ako som pisala, nemusime mat vsetko jedlo radi), ale aby som sa pozerala ako prebera v tanieri polievku, tak ako na to by som asi nemala trpezlivost 🙂 je dost mozne ze protestne by som tyzden ani nevarila, ani nenakupovala a nech zuje podrazky.. by som mu povedala, ze ma uraza svojim spravanim k jedlu a ekd nepotrebuje jest nebude.
@lenyasa naozaj si nerob z toho ťažkú hlavu..treba variť čo má rád..ja som si prešla niečim podobným..no môj už má 17r..ale boli obdobie, že nechce toto ani hento..a stále len dookola jedol to isté..teraz síce nezje všetko..napr.taku kapustu do neho nedostanem vôbec, no na Vianoce predsa len z kapustnice ochutná..a je aj veľa vecí, ktoré nejedol a teraz v pohode..musí si zvyknúť, ale nenútiť..ja som rozvedená, a moj ex..jeho otec mal tendenciu vsetko do neho tlačiť a malo to opačný efekt..tiež ho hneď "nadrapovalo" ako žabu..a veľmi rada mu dodnes pripomímam ako ani za nič nechcel ochutnať "mc donald" hamburger..a to už bol asi tak 8ročný..no teraz by mal 2 málo😄😄..takže hlavu hore..treba mu troška obmedziť množstvo a zaradiť pohyb..a bude to fajn..ešte si ma toto s úsmevom spomenieš, keď bude mať 20 a zje aj teba😊..p.s.mám aj dceru a tá je uplne jeho opak..čo vidi, to zje😄
@elizabet173 tak nemusí variť ryžu, ale potom brat zje len mäso. Je to už u nás doma zvyk a mame to neprekáža. Ako hovorím, nútenie a presviedčanie nepomohlo. A dať v sobotu, alebo v nedeľu k obedu robiť ryžu bolo najmenej. Cez týždeň sa s tým nikto nehral. Obaja bratia jedli v školskej jedálni. Keď nezjedol, nezjedol, dostal až doma na olovrant. Podstatou toho bolo, že je zbytočné okolo toho robiť humbuk. Lepšie bolo sa tým nezaoberať a nechať ho z toho vyrásť.
@simca06022011 bohužiaľ. Nie je to tak. Je schopný aj odladnúť len aby nemusel dat do úst to co ho napne už len pri pozretí sa na to. Oto presne ide už nemá 3 roky. Chápe že musí ale nespraví to absolútne za nič. Nejde to krikom. Porovnávaním. Radením. Vyhlasovaním. Tým ze ma plný stôl jedla na výber. Nejde to odmenami. Ani vyhrazkami že bude v nemocnici. Absolútne nič. Nič nič. Ja viem ze si poviete ved bude hladný. Ale o to ide on je takyto už 6 rokov. 6 rokov tvrdohlavo odmieta všetko. Chcel by. Ma aj sny. Ale aj napriek tomu aby mohol mať tie sny skutočne to nespraví. Proste nie.
@lujza123 nič. Žiadna šanca. My to ľúbime. On nie. Mäso iba ako rezeň v trojobale. Akonáhle sa priezle dajú dole že proste pri nakrájanú sa oddelila od rezna tak sa toho nedotkne. Nechápem to. Vysvetľujem mu ze je to to iste mäso. Len je inak upravené. Napríklad keď ho robím v rúre zaliate omáčkou. Rozplýva sa na jazyku ale neexistuje. Starká skúšala v cestíčku. Kde nič ani na jazyk.... Aj vidí prípravu a nič.
@lenyasa Inak presne to poznam, ze malickost pokazi dobry umysel. Ja som takto do rajcinovej polievky mixovala jednu mrvu a kusok cvikle. Dokopy to nezmenilo farbu polievke. Ibaze raz zostala z cvikly ruzovsia. Odvtedy mozno aj rok nejedla tu polievku, volala som ju k vareniu, ze pozri, cisto stavu tam davam... kontroluj ma. Aj tak mala problem uverit 🙂 A tak isto som mrkvu schovavala do stavy - odstavovala som jablka s pomarancom a jednu mrkvu do toho. Raz ta mrkva bola trochu viac citit a uz sme aj o tie stavy prisli na dlhsie, zas len podozrievala, co tam davam. Takze drzim palceky, davam tomu sancu, lebo aj ja som mam ovela sirsi jedalnicek ako ked som bola mala.
@lujza123 už dávno mu nevaríme to co mu ide po chuti. Varíme to co chceme jest my. On si z toho vyberie. Ale len to co zje. Ako si písala ryža so šťavou a mäso. Ryža áno, stáva cez sitko aby sa nám neobjavila nejaká drobná cibuľa. Ci iná časť mäso ci zelenina. Takto je to so všetkým. Segedin iba knedľa a čistá stava. Preto som za a mixovať. Lebo takto on mal knedlik. A ja čistú kapustu s mäsom.
Ono je pekne co píšeš a radis. Ale na rovinu u nášho syna nie. Keby to šlo tak to už dávno ide. Pretože všetko čo tu ktorákoľvek píše sme skúšali. Nie sú to pre nás novinky. Jedlo mu dávam na výber ale z toho co je navaréne. Keď si nevyberie vie ze nemá nič. Ale príde do 1p minút že si to teda dá. Aj naberiem. E dotkne sa iba vybraných surovín. Iné nič. Nedajbože niečo schovaj napríklad do chclwba v tu ránu neje. Po zvracia sa priamo na stole... Nemusí tlank vidieť... Velmi zlý pohľad za stolom
@31silvia12 ♥️
Aj tak všetkým veľmi pekne ďakujem za všetky pohľady a rady. Dakujem
A inak este ma napadla taka bizarnost - nasa si par razy vypytala jedlo, co videla v oblubenych filmoch 🙂 Raz to boli masove gulocky - v takom svedskom seriali vzdy ked mali piknik, tak mali v kosikoch. Tak odvtedy su u nas masove gulky oblubene. A teraz chcela jablkovy kolac - ale taky mrezovy americky apple pie, co ma velmi prekvapilo, lebo klasicke pite jablkove ani pocut. A toto ma pochvalila, ze aky dobry bol. Dala som jablcka podla receptu na take vacsie kusky. A tiez tak zacala obcas pri telke pit caj, to zas Hercule Poirot popijal cajik a ona dostala na to chut, hoci inakoedy dobrovolne caj nepije.
@lenyasa ale ono to predsa nejde hneď. Toto chce veľa, veľa trpezlivosti. Ja viem o com píšem, dcéra bola extrém, tiež absolútne nič nejedla. Tam neplatí že skúsim a hneď to pôjde. Niekedy treba skúšať viac krát, niekedy aj rok.
Ale hlavne bez akéhokoľvek nútenia, nátlaku, presviedčania alebo vôbec komentovania. Ono vie jeden schovaný kúsok syra v chlebe spôsobiť že sa viac natretého chleba nechytí
Byt vami ale určite skúsim aj psychológa. Lebo keď je schopný sa povracať priamo pri stole to vyzerá na serióznu poruchu príjmu potravi a ma to podľa mňa veľmi spojené s vlastnou psychikou. Isto vám poradí ako postupovať dalej
@raddkka ja som za, nerobit okolo toho humbuk. Lebo ak dieta zisti, ze je rodicovi srdecne jedno (aj ked to tak samozrejme nie je), ci nieco zje, akebo nezje, nema proti nemu zbran, nemoze cirkusom okolo jedla putat na seba pozornost. Detom totiz velmi vyhovuje, ked je okolo jedla kulturny program, ked to rodina stale dookola riesi a dieta to samozrejme pocuva. Len vynimcne maju problem s jedlom deti z rodin, kde jedlo nie je stredom vesmiru, kde matka nechyta panicky zachvat z toho, ze dieta za cely den zjedlo tri zemiaky. A tu ryzu by som mu urcite nerobila, aj ked priprava je par minut, z principu nie.
@lenyasa este ma napadlo, ako sa stravuje, ked ste na dovolenke v hotely? Aj ked je tam vyber viacerych jedal, urcite sa mu netrafia vzdy do vyberu. Potom je hladny? Alebo idete nieco kupit? Co na rodinnych oslavach, svadbach, neboli ste? Nie vzdy su rezne.
@elizabet173 toto neviem. Na také dovolenky nechodíme. Boli iba moji rodičia na jednej. A povedali ze už nikdy viac. Zaplatili obrovské peniaze za dovolenku all inclusiv v Grécku. A on nič. 3 dni nejedol skoro absolútne nič. Po 3 dňoch si našiel maslové croisanty a nutelu a Dzus a Jablko. To bola jeho strava počas ďalších 7 dní. Potom myslím ze aj hranolky nasielasika a pečivo. To bolo všetko. Bolo to pred 2 rokmi. Rodičia od vtedy povedali ze s nim pôjdu iba keď bude jesť. A keďže neje išli bez neho. Ani to ho neprinutilo jest. Zážitok z ďalšej dovolenky ho neprinutil k pokroku.
Ked som vtedy zbadala fotky co mi Naši poslali z dovolenky. Ze vnuk konečne je a na fotkách nutela, sladké pečivo. Na obed hranolky. Bolo mi do plaču že prečo mu to dovolili... No ich prvé slová on nič nejedol 3 dni. A nebyť podľa nich kompromisu tak neje ďalej. Proste katastrofa. 🙁
@elizabet173 na oslavách pečivo, vývar. A veľa vody a džúsov.
@lenyasa tak ano, to sa da. Ale na dovolenke dva tyzdne tazko.
@lenyasa prepac, az teraz som.si vsimla prvy prispevok o dovolenke so starymi rodicmi. Nesla by som do zahranicia, ale tu na Slovensku. Nie drahy hotel, kde su svedske stoly nonstop, ale naopak, lacnejsi, vyber z troch, na veceru z dvoch jedal. Ale verim, ze do leta to este posunies.
@lenyasa ahoj,uplne ta chapem,ja toto zazivam s trojrocnym synom...nechce sa mi rozpisovat,ale behame od jesene gastro-alergo-psycholog....ak by som nezacala situaciu uz nejako riesit,tak by som asi u tych doktorov skoncila ja!aj u nas ide pravdepodobne o nejaky psychicky blok,ktory si moje dieta voci jedlu vytvorilo a netusime pricinu...naozaj nelutujem ,ze som kontaktovala psychologa,vela veci mi vysvetlil,usmernil nas,spolupracuje aj so synovymi ucitelkami v skolke...a rady typu-nechaj vyhladoviet,ved on sa raz naje...mozno v niektorych pripadadoch to plati,ale v takychto extremoch to znamena viac skody ako uzitku...
Smer psycholog, ale hlavne ty, aby si vedela ako na neho.
Neporovnavat s bratom! Nekarhat, nevydierat.
A mozno uplne z ineho uhla sa na to pozriet - ci sa nieco nestalo cca v tych 3 rokoch, kedy teda pravdepodobne vznikol tento blok? Ako travite svoj cas spolu? Citi vasu lasku, hrate sa, jasite a tak? Zaziva srandu? Lebo miestamj to vyznieva ako zufale volanie o pozornost, na jednej strane nic nedat do ust, na druhej strane kilo parkov a 5 chlebov (viem, su to len priklady, chapem to tak)
No, prajem vela sil, a nech tomu pridete na klb 🍀❤
@lenyasa Nejest 3 dni... to je nebezpecne. Mas to tazke☹. Podla mna to je nieco viac ako len rozmaznana vyberavost. Najhorsie na tom je, ze ty nielenze mas problem s vyberavym jedakom ale aj s prejedanim. Keby bol len vyberavy a chudy a zdravy, tak by si aj mohla rezignovat a nechat ho nech je co chce ale ty to musis riesit koli moznej obezite a moznym chorobam. Uz to mate velmi dlho a velmi ste si sami nepomohli. Urcite skus odbornikov. Mozno najlepsie by bolo ako prve vylucit diagnozy ktore maju za pricinu vyberavost a potom riesit zdravsie stravovanie.
Ale musim povedat ze podla fotiek vobec nevyzera ze by bol obezny. Vyzera velmi dobre. Fesak... Volakedy sa vravelo ze clovek ma tazke kosti ak vela vazil a nebol nejak zvlast pri tele... neviem ci je take nieco mozne...
@elizabet173 ja s nim nikde nepôjdem. Ani nechodíme. Nanajvýš chodíme po Slovensku na stanovačku. Alebo chatovacku. Ale tam si doprajeme aj reštauráciu. No on iba svoje jedlo. Na dovolenke bol iba raz. A to si moji rodičia uvedomili že to bola chyba.
@ivik111 áno. Ďakujem že niekto chápe. Je to skôr o neuzitku. Bud ho nesprávnym jedlom odradím od toho co mal aspoň kúsok rad. Alebo ho obmedzí viac. Aspoň chápeš ako mi je. A už to trvá veľmi dlho. Všetci ma prehovarali že veď nerieš ved on sa naje keď bude Hladny. A už ma 9 rokov. A mohla som to už dávno inak riešiť.
@andreatytler teraz tu nemám vôbec Fotk ako vyzerá. Ale dávno to už nie je ten krpec ☹ najviac sa to zhoršilo minulý rok. Preto som už zúfalá. A nevidím cestu v tom ze nerob nič ono to príde on príde na to...ale presne bojím sa ochorení. Obezity. Lebo nemá ďaleko od nej. Myslím osobne že už v nej aj je. Vzhľadom na vek a váhu. Ale pphnemw sa ďalej. Bude to trvať ale hádam nám pomôžu. Možno sa vyrozprávať inde. Rozprávame sa s ním. Ja sa s ním častom obimam. Nejde späť bez pusy na dobrú noc a bez uspavanky. Každý boží večer. Cez deň sa mu venujem. Ale mam pocit ze je to stále málo. Už nechodí sám za mnou ako keď bol Mal. Aši za to ze začal chodiť jeho syn. Možno aj tam bol ten bod kedy dosť. Aj keď jeho brat sa narodil keď on mal 5 rokov. Ale možno možno aj to bol nejaký vplyv... Neviem

@lenyasa skus nemixovat dva tyzdne. K polievke chlieb netreba, das pred neho polievku. Nezje, nevadi, das druhe, odignorujes jeho nechut, nezje, chlieb nedostane, ide sa na dve hodiny na sneh. Nasleduje olovrant, kludne aj ten chlieb so sunkou, ale dostane maximalne dva. Na veceru to iste, co na obed. Z chladnicky si sam brat nebude. Tvrde, ale vyskusala by som to dva, tri tyzdne. Vysvetli mu, ze to robis preto, ze ho mas velmi rada a nechces, aby mal chore srdiecko. Ukaz mu na nete, co robi nadvaha so srdcom, ako stazuje vsetky choroby. A davaj mu stale najavo, ako ho lubis.