Aká je vhodná ryba pre malé deti?
Ahojte, s akým druhom ryby ste začali u detí? Prípadne od kedy a akou formou úpravy ... ďakujem 🙂
Ahoj, ja som začala dávať klasické rybie filé po 1. roku, pretože ryby sú vraj veľký alergén a alergia na ryby je údajne trvalá. Robila som ju klasicky na masielku s troškou rasce, máličko prisolenou. No a moja dcérka odvtedy ryby miluje na akýkoľvek spôsob, mohla by ich jesť aj každý druhý deň.
@hammy ahoj ja asi v 10mesiaci mozno v 9 som jej robila aljassku tresku na masle na panvici, z lyzickou masla, alebo olivoveho oleja z varenymi zemiakmi, alebo losossa vsetko som zmixovala a malej chutilo...sladkovodne ryby som v obchode nenasla take coby sa mne pozdavali a mala ich krasne znasala 😉
@beah @bosoriak @nikolet_89 ja osobne mám rada aj kapra, aj pstruha, len tam ma odrádzajú tie kosti, jasné že po malých kúskoch, ale aj tak ... Ten losos by mohol byť teda fain.
@hammy mala ho milovala z brokolicou, cukynou a zemiakom neviem preco :D
inak my sme jedávali aj pangasius, ale okolo toho je teraz zase haló, že či zdravý alebo nie 😝 nakoniec ako okolo všetkých potravín v poslednej dobe ...
losos, treska, pollock (neviem slovensky nazov),
velke ryby ako tuna, halibut by som az v starsom veku, kedze cim vacsie, tym viac tazkych kovov v sebe
@hammy ahoj, my sme začali po 10 mesiaci - spravila som pstruha na masielku strochou rasce a po 1 roku malý papal lososa a tresku.
... ja davam detom lososa a tresku- priprava na masle a olivovom oleji
My sme začali so pstruhom, uvarila som ho spolu so špenátom, malá to milovala...
@hammy @bosoriak @kingstonka @sisaka pozor na lososa. Ja zijem v Norsku "krajine lososov" a je velmi velky rozdiel medzi divym a chovanym lososom. Chovane lososy su chore, obsahuju obrovske mnozstvo jedov, chovane su na granulach, ktore su velmi skodlive hlavne pre dojcata. Dokona tu tento rok prislo odporucanie od lekarov pre tehotne zeny, deti a mladez nejest tohto chovneho lososa. Tu ked kupujem, mam velky problem rozoznat v obchode dive a chovne ryby. Lososa nejeme vobec (pokial by som si ho neulovila).
A na Slovensku uz duplovane neviete, aky ten losos je. Taktiez tuniak nad 1 kg nie je vhodny pre deti.
Pre male deti jednoznacne sladkovodne ryby.
@janano tak toto som veru nevedela a to platime 15-16 eciek za kg lososa v nadeji, ze deti a my jeme lososa nadupaneho omega3 mastnymi kyselinami a nie nejake rychlogranulovane rybacie mäso 😝
co som vdela,tak ze nekupovat pangasiusy, lebo sa lovia vo vietnamskom mori, ktore bolo znacne znecistene aj chemickymi zbranami z vietmamskej vojny 😝
dnes uz nikto, nic kvalitne negarantuje.... bleee
my sme tiez zacinali okolo roka s lososom, bielou treskou bez kosti - filety a podobne, velmi dobry je aj cerstvy tuniak. File velmi neodporucam, je to uz pomlete, bohvieco tam je, pre dospelaka asi ok, ale pre dieta neviem.
@janano S tym lososom suhlasim, ak je z chovu, je to krmene geneticky modificovanym krmivom a cely chov je kontrolovany liekmi. My aj napriek tomu lososa obcas mavame, ale mam uz vacsie deti.
Pri dietati do 1 roka by som zacala bielou morskou rybou, hoc aj zmrazenou(napr.treska, prazma, morsky vlk.....), dokladne ocistenou od kosti. Morskou preto, lebo ma na rozdiel od sladkovodnych ryb vyznamny obsah jodu.
Biely tuniak by mal byt po cca 2.roku zivota OK, vysoku hodnotu ortute mava najma cerveny tuniak, a potom velke "modre" ryby ako mecun, zralok, mahi-mahi.......tie by sme mali obmedzit aj my dospeli, ale nie uplne vylucit, kedze obsahuju omega-3 mastne kyseliny, idealne tak raz za 7-10 dni.
Este doplnim, ryba by nemala byt z chovu, ale z lovu, to plati aj pre nas dospelych
@tenerifka lenze kolko tej ryby nakupis, ked nechces mrazit? podla mna chutovo aj objemovo mrazena ryba straca a nevyrovna sa cerstvej.
@janano schvalne sa teraz budem pytat v tescu z akeho je chvu/lovu, uz vidim, ako redavacky budu pregulovat ocami... 😀
sa mi zda, ze som raz v lidlovom letaku citala o povode ich ryb z predaja, mslim, ze vsetko bol lov, lenze to bolo v case,ked predavali iba mrazenu a tu ja nekupujem. mne sa mrazeny neosvedcila, mala som aj zraloka, ten bol ako spongia, losos bol suchsi, no proste som za cerstvu.
Knizky hovoria, ze male babo by malo papat sladkovodne rybky. Vtip je v tom, ze v tych z chovu je kopec svinstva a v tych z lovu tiez, lebo teraz voda vo vacsine sk nie je dost cista. Takze radsej morske- biele. To aspon tvrdia ludia z rybarskeho zvazu 🙂
no my sme začali klasika tuniak ...ale dnes sme mali zubáča nakoľko manžel rybár
ja davam len lososa na masle a z tuniaka robim pomazanku ide sa zadrhnut od mala to miluje maly🙂
@maca_p Mas pravdu, ze mrazena ryba sa neda s cerstvou porovnat, ale zasa je tu rozdiel, o aku rybu sa jedna a ako je zmrazena. Velakrat tie ryby, co uz predavaju zmrazene, maju az 30% z obsahu tekuty konzervant, taku rybu by som vobec neodporucala. Vsetko by malo byt uvedene na obale. Najlepsia moznost je kupit cerstvu rybu a naporcovat a zamrazit doma,spotrebovat max.do mesiaca a vtedy sa tie chutove vlastnosti ako tak zachovaju.
Viem, ze nam co zijeme v oblastiach, kde je ryb hojne, sa to lahko hovori, no ale aj tak si myslim, ze lepsie mrazena ryba z lovu ako certsva z chovu ci ziadna......
Pre deti kupujem morske jazyky - lenguados - tie by zjedli aj desat na posedenie, tresku cerstvu - ta mne osobne moc nechuti ale raz za cas budis, boquerones - sardely, obcas doradas alebo lubinas -tie su ale z chovu. Potom obcas nejaky ten losos alebo mecun(emperador) alebo tuniak - tieto nie tak casto to fakt tak raz za 2-3m. Pstruhy sme skusali asi 2x ale to ma tak chaoticku kostru ze to sa neda poriadne ocistit a viacej som to uz nekupila neriskujem ze sa mi dieta zadrhne s kostou 😖 a potom pre vacsie - od 1r - sme zacali davat aj morske priserky - teraz ficia na kalamaroch a starsia ta schaluje vsetko co jej dam na tanier z priseriek
Ale uplne na zaciatku sa u nas odporucaju tie lenguados a merluza
@prasiatko30 Aj moje decka mozu lenguado, dobre sa cisti od kosti.

@hammy Ja som v prvom momente zacala rozmyslat, ci ti poradim zlatu rybku alebo bojovnicu, na chov do akvaria 😀
My sme zacinali s lososom a tuniakom, tusim v 10. mesiaci. Malo by sa vraj zacinat s tuzemskymi rybami, ale nenasla som v obchode ziadne take, co by sa mi pozdavali. Uvarila som s trochou rasce a s popucenymi zemiakmi.