Aké kravské mlieko (z obchodu) je najlepšie pre ročné dieťa?
Dakujem za kazdu radu.
plnotučné pasterizované. a ja by som zas, naopak, nedala z automatu. suseda to kupuje a ani to neprevarí.... no neviem, raz keď chytia nejakú baktériu, tak dovi dopo
@ivanamarek ja tiež dávam plnotučné pasterizovane, keď už z automatu, tak určite prevariť 😉
Ja som začala dávať od roka a pol 3,5% rajo, alebo pilos, ale aj tak už pil len ráno, niekedy večer
@ivanamarek Dávala som 1,5% UHT (obyčajne alebo bio, podľa toho aké som kúpila).
Z 3,5% syna upchavalo, a nechcel ho ani piť.
Surové z automatu treba určite prevárať.
Pasterizovane a UHT je už ošetrené ohrevom. Ma menej vitamínov (tie sa ničia teplom), ale koniec koncov to isté sa stane pri tom automatovom keď ho prevaris. Neprevarene nedávať. Môže obsahovať kadejaké baktérie (napr. aj baktérie tuberkulózy dobytka..).
Co sa týka výberu medzi pasterizovane (zahriatie na 65-70C) a UHt (prestrek cez paru 125-135C), UHt je lepšie v tom ze neobsahuje spory - vírusové, bakteriálne, plesnove... Tie sa ničia až nad 120C ohrevu. Ja som dieťaťu nechcela dávať potravinu ktorá by mohla obsahovať spory plesní. Predsa len plesne nie sú zdraviu osožné a väčšinou sa na zdraví ukážu až po rokoch.
Nie je chybou že trvanlivé vydrží dlho. Je trvanlivé práve kvôli tomu že je bezpečné z hľadiska zdravia človeka. Nemá sa ako pokaziť ak je dobre skladované, lebo neobsahuje nič co by tam mohlo samovoľne rásť. 🙂
@ivanamarek ja tiež Rajo plnotučné. Ale od cca 2,5 roka sme prešli na nízkotučné z dôvodu že ho plnotučné zahlienovalo.
Podľa nášho synatora jednotove ( z jednoty) nechcel z Tesca ani z kaufu 😅😅 normálne v Tom cítil rozdiel
Pozrite si v kruzko cislo..podla toho spoznate ze to jednotacke,alebo pilos..priradite k rajo...tatranskej mliekarni..alebo polskemu...je v privatnej znacke len preto ze ho retazec kupil v ovela nizsej cene lebo garantoval objem odberu...inak suhlasim trvanlive garantuje bielkoviny,tuk...aj ten detj potrebuju kvoli d vitaminu
Žiadne 🙂
@panelacikova samozrejme že sa musí prevariť🙂

Moje detí pili mlieko z automatu. Čo pozorujem veľa mamičiek dáva trvanlivé ja napríklad by som to môjmu dieťaťu nedala