icon

Ako motivovať 2-ročné dieťa k zlepšeniu stravovacích návykov?

16. feb 2025

Ahojte, tento náš problém sa len prehlbuje a nabaluje a ja už fakt neviem co variť. Pol roka syn je výlučne vývar, resp tomu podobné číre polievky s cestovinou bez zeleniny. Zje čistú ryžu, suché cestoviny, halušky, suchý rožok, občas lievance. Na raňajky nedával kaše, s tým je ale koniec a zje napr jogurt, niekedy puding, alebo suchú vianočku. Žiadne ovocie ani zeleninu. Všetko je v mini porciach. Stále ho dojčím, no mlieka už mám tiež málo.
Ja mam pre neho každý jeden deň navarene normálne jedlo a nie je výnimkou, ze tých jedál je viac. Už som z toho unavená, neviem, čo už variť, ako ho motivovať jesť.

abbey1
16. feb 2025

Monkey see, monkey do.
Čo preferujete vy ako rodičia, čo máte vy bežne doma a na stole, na to si dieťa privykne. Treba byť len trpezlivý, ponúkať, ísť príkladom. Dvojročné dieťa si nekúpi v obchode a v kuchyni nepripraví, čo ono preferuje. To máte v rukách vy
V kľude, bez nútenua, ponúkať všestrannú stravu.

andrea_82
16. feb 2025

@abbey1 presne. Nas 2-rocny papa najradsej to, co mam na tanieri ja.

ina2405
16. feb 2025

Prvý syn mi z toho musel iba vyrásť, nesúhlasím s tým, že je to o tom, čo vidí jesť rodičov. Lebo varila som pestro, dostatok zeleniny, mäsa, strukovín a predsa jedol dokopy pár jedál. Prejde to. Posledný syn ako jediný nebol v jedle prieberčivý, jedna výchova a jedna kuchyňa.
A tie finty starých materí, že "chytro zjedz, lebo zjem ja" 😬 funguje možno na pažravé dieťa, môj syn mi ešte posunul tanier, že tu más😁.

minenkaa
16. feb 2025

U nás dlhé roky boli najlepšie jedenie vodička so statickou Ja by som to tak ťažko neriešila ,ak je dieta zdravé a vládze tak nech je čo ma rado a ponúkať mu bez stresu nové veci

petamich
16. feb 2025

Ja sa teda s nazorom, ze vidi, co jeme my a mame ist prikladom a dieta bude nasledovat nestotoznujem 🙂 cokolvek sme uvarili a jedli skoncil pri sucha ryza, cestoviny, zemiaky, paradajkova polievka, zeleninovy vyvar a suchy rozok, vianocka, obcas jogurt a jahody. A toto sme tocili dookola. Ako prislo tak odislo 🙂 teraz ma 3.5 a je pekne a pestro, stale su ale dni, kedy da len tu ryzu

michaela789
16. feb 2025

Naše deti majú také obdobia.
Jedno fičala ovsená kaša, potom ju nenavideli. Potom zas mali radi. To isté zelenina, z papriky sa mi mladší raz doslova povracal. Teraz každý deň k raňajkám pýta papriku, na druhej strane nenávidí paradajky, ktoré ešte cez leto jedol...
Pozri, ak dieťa rastie a prosperuje, ponúkaj ale nenúť. Však nech si vyskúša čo mu chutí a nech odmietne čo nie. Vývar ak zje, paráda. Však to je tá najlepšia z polievok, mojim chlapcom tiekla tiež istý čas aj z uší hádam. Doteraz napríklad bojujeme so strukovinami. Musím ich kadejako schovávať do fašírok, mixovať v polievkach... Nejaký prívarok nehrozí, nezjedia to jednoducho. Ale verím že aj to sa zmení.
A s tým že dieťa je čo vidí jesť dospelých nesúhlasím veľmi... My s manželom jeme fakt všetko a ja tak aj varím. Každý deň polievka, každý deň druhé, každý deň zelenina, ovocie.... Niekedy deti zjedia, inokedy ofrflu... Neriešim to. Sú zdraví a nič im nechýba.

lucik194
16. feb 2025

no asi by som stopla kojenie. lebo aj ked cucka, ocividne ma plne brucho mlieka a nic ineho nechce.

zacala by som varit s nim, nakrajas niečo, tak to vyskusa, pomiesa nieco, zase vyskusa.... vyskusaj krok za krokom.....

autor
16. feb 2025

@petamich
@ina2405
Ja dúfam, ze to prejde, lebo vidí nás jest. Má na tanieri, to co aj my, až na tu polievku, každý deň jest vývar nechcem.

je pravda, ze keď nechce, to čo máme my, rýchlo varím iné, resp ponúknem iné. Kým som ho iba dojcila do pol roka priberal krásne, v 8.mesiacoch mal cez 9 kíl. Potom sa to zabrzdilo, dokonca schudol, tak som začala intenzívnejšie ponúkať prikrmy. V roku sa to trochu zlepšilo a začal priberať, no teraz zase stojí na váhe...

autor
16. feb 2025

@lucik194 kojenie nas zachránilo toľko krát od nemocnice počas chorôb... Plus je to jediný prísun dôležitých látok pre neho o emocnej stránke ani nehovorím...

tim23
16. feb 2025

Môj má dva roky a teraz pár dní začal jesť mizerne. Včera napr ledva niečo zjedol.. Dnes ráno ani nedopil mlieko.. Neviem či je to obdobie alebo čo

viestta
16. feb 2025

Tam je cast problemu, ked nieco odmietne, tak chytro ponukas nieco ine. Nie nadarmo sa hovori, ze hlad je najlepsi kuchar. Nachces? Nemusis, ine nedostanes. Ked budes hladny prid si vypytat. A ked pride ponuknut zas to iste. Skus byt na to trosku neoblomna. Nie je to univerzalny recept, ja som este nikdy nebola taka hladna aby som zjedla tekvicovy privarok, ale pri detoch funguje nebezat hned pre nieco ine, len aby nieco zjedlo.

basulaak
16. feb 2025

U niektorych deti nijak. V skolke ma rozne jedlo, vidi to jest ine deti, nenutia ho, aj mu nakrajaju. A aj tak je cely den o hlade, pripadne chlebe a vode. Doma ma par oblubenych jedal. Tesim sa na leto ovocie je zachrana. Melony jahody 😀😅

siska53
16. feb 2025

Urcite by som obmedzila mlieko ako take... Nasa vymyslala s jedlom, kym som jej mlieko neobmedzila.. ja som ju dojcila do dvoch rokov, potom UM, ale striktne som jej vymedzila mlieko len na rano neskor.
U nas ale bolo lepsie to, ze ona chcela jest to, co my, aj ked pidi porcie, zle bolo to, ze do dvoch rokov mala strasne malo zubov a zle sa jej jedlo napriklad maso.. s 2-3 zubami to bolo tazke...
Ale tiez som zo zaciatku, ak nechcela jest, ponukla prso alebo potom teda to UM, ze sa nech ma nieco, lenze som zistila, ze to takto nejde. Sice doteraz je taky slabsi jedak, aj ked...puberta to meni a uz zje dakedy na veceru aj 2-3 rozky a podobne...

svetlonos
16. feb 2025

Tak tiez som kojila cez 2 roky starsieho, kamoska skoro 3. Obaja nejedaxi. Jej dr poradila zrušiť kojenie a rozhodol sa jej. Ja som zrušila koli ďalšiemu tehotenstvu a uz len dudlal a nie ze sa kŕmil. Tiez sa rozhodol. V mojom okolí mam kamosky, sestru všetko "dlhokojicky" - deti aj tak často chore. Sesternica nekojila, nešlo to. Dieta prve atb v 4 rokoch 😁.
Nepíšeš ako cadto kojis ale mohlo by to pomôcť veľmi obmedziť akebo zrušiť. A prosím ta neúplná sa na tu emocionálnu stránku kojenia. Budeš rovnako úžasná milujúca maminka aj bez toho adresa ta bude rovnako milovať ❤️

januska12323
16. feb 2025

Prečo by jedol čo mu dáš keď stačí počkať a dostane čo chce sám?

wella47
16. feb 2025

@abbey1 pekná teória.😁😄😄toto na moju nikdy neplatilo...Má 10 rokov a stále je dookola len pár jedál....neokoštuje nivé,postupne povybadzovala z jedálnička aj to,čo jedávala ako ročná....syn okoštuje,ten nemá s jedlom problém.

mata2202
16. feb 2025

Ahoj,mam podobny problém, co by som zato dala keby jedol aspon toto co si písala môj zje len polievku ,jogurt a nic viac každý den to iste uz mi tiez dochádzajú nápady a neviem co snim ako ho motivovať ,chcela by som aspon aby ten rožok spapal alebo cestoviny ale on nič ja si myslim že je to tym ze ho kojim ..😏

lucik194
16. feb 2025

v 2 rokoch kojenie je len emocionalne, o vyzivnych látkach uz sa neda moc hovorit.....

ibatanecnica
16. feb 2025

@abbey1 ja som si vzdy nalozila na tanier a odisla z miestnosti s tym ze hadam mi to nezmizne. Kym som bola prec dcera potajomky vyjedala co som mala na tanieri. Ked mala na svojom zeleninu tak sa jej malokedy dotkla.

abbey1
16. feb 2025

@wella47 Prax u mnohých. 🙂

autor
16. feb 2025

Ďakujem za to, ze ste so mnou zdieľali vaše skúsenosti, určite si z toho niečo vezmem. Prestať kojiť nemienim ale to som už písala vyššie, mám o tom dosť informácií a tie plusy tam jednoducho sú a teda o tom ani nebol môj pôvodný príspevok.
skúsim nájsť recepty ako urobiť tých pár jedál vyživnych, resp aspoň o kúsok zvýšiť ich nutričnu hodnotu. To zatiaľ vidím ako cestu. Dnes som mu urobila puding a dala doň žĺtko, maslo a lyžicu tvarohu. Zjedol polovicu, tak sa z toho teším.
možno to niekoho inšpiruje. Minule sa mi podarilo do ryže dať "karfiolová ryžu" tak aspoň dáka zelenina🙏

kitycat
17. feb 2025

Tak mu obmedz to prso na zaspavanie, ak to sj na to pouzivas, ci co potrebuje dudlat dvojrocny tak casto? 😉
Rano by som ponukla daky syr alebo jogurt a v konecnom dosledku sa tesila aj z tej ryze, mastenych zemiakov a rohliku.

ina2405
17. feb 2025

@svetlonos tiež to nie je pravidlo, najhoršie jedol syn kojený 15m a najlepšie kojený dva roky. Ten nevymýšľal s ničím.

jajur88
17. feb 2025

Doporucujem vypocut rozhovor s ergoterapeutkou Jitkou Ludvickovou. Poskytuje poradenstvo v ramci skoly papani.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/jak-naucit-dite-...

taktotedanie
17. feb 2025

Ako keby som o svojom dietatu citala
Nepomohlo ze jedlo to co ostatni ludia v rodine, nepomohlo , ze som nechala hladovat, nepomohlo a nepomahala zatial nic
Mam este jednu nadej a to skolku- bud sa dieta rozje alebo bude chodit zo skolky sive zelene od hladu 🤷🏻‍♀️

A ano u teba dojcenie moze byt pricinou ale ked odmietas prestat kojit potom tazko nieco poradit, dieta jest nebude ked ma plne brucho mlieka resp vie ze nemusi jest lebo to mlieko dostane

autor
17. feb 2025

@jajur88 ďakujem za tip ❤️

domak2
17. feb 2025

@taktotedanie ja som kojila do 3 rokov a rozdiel v jedení je 0.0 🤷‍♀️