icon

Ako naučiť 16-mesačné dieťatko piť vodu?

4. máj 2023

Ahojte,chcela by som radu,že ako naučiť piť vodu 16 mesačne(včera sme mali)..už dlho skúšam kadejaké fľašky, náustok..atď nič, iba to riešim striekackou od nurofenu, ináč ešte nevie ťahať..mam aj pohar 360,nič.. skúšala som čajík, dzusik riedeny, z dm, nič..už som zúfalá, poraďte ako tu to naučiť 🙄 už začína byť teplo,q zas zo striekackou za ňu utekať je tiez dosť...

Strana
z2
nafka0483
4. máj 2023

Ja asi nerozumiem... mlieko z flase vypije a vodu nie??

matkahelka
4. máj 2023

@nafka0483 ved to je uplne bezna vec. dietatu voda proste nechuti. ani nasa vodu z flase nevypije.

rivini
4. máj 2023

16 mesacne dieta vie tahat. Inak by nevedelo pit ani z flasky.

poslednepogo
4. máj 2023

No ja by som povedala, že šak úplne z tej istej fľaše ako pije UM

luciaaaaa
4. máj 2023

Akoby som citala o nasej malej. S tym rozdielom, ze ja ju nenaham so striekackou, ale s lyzickou. Pokual jej podavam vodu na lyzicke, "vypije", aj 2 deci, akonahle jej ju dam do flase a ona potiahne a zisti, ze to nie je sunar, ale voda, v stotine skundy flasu vypluje. Vyskusali sme nenormalne mnozstvo flias s dudlom, s naustkom, so slamkou, pohar, dokonca plastovu flasu sme skusali, nic. Vsetko vypluje. Tak sa trapime s lyzickou. Pokial je to doma, je to ok, ked sme vonku, ludia na mna pozeraju ako na retardovanu. Ked sa zacinam opustat, poviem si, ze treba len vydrzat, hadam jej nebudem v 18 rokoch podavat vodu na lyzicke. Nauci sa. Musime byt trpezlive.

yanni
4. máj 2023

Autorka, a co si robila doteraz? Voda sa zavadza spolu so zavadzanim prikrmov. Jasne, ze jej voda nebude chutit, ked pijes stale umele mlieko. Skus najskor zrusit mlkieko z flase. Daj jej ho do uplne normalneho pohara. Nech sa nauci normalne pit. Nrdavaj jej este viac cudnych flies, poharikov, slamiek. Normalny pohar a nech skusa.

luciaaaaa
4. máj 2023

@yanni autorka urcite ovlada, kedy sa voda zavadza. Rovnako som to ovladala a zavadzala aj ja a od polroka mi tu vodu mala vzdy a vzdy vypluvala, ak som ju podavala z flase. Nabuduce by bolo fajn odpustit si ustipacnost a odpovedat len k veci.

matkahelka
4. máj 2023

@yanni doteraz ziadnu vodu urcite nedavala, az teraz v 16 mes. sa rozhodla davat vodu 🤦‍♀️ ach... predstav si, ze existuju deti, ktore od babatka rozlisuju UM a vodu. aj moja dcera taka bola.

yanni
4. máj 2023

@luciaaaaa
@matkahelka tak ked ste take mudre, co to dieta pije? Nie MLIEKO (jedno ake) nie je pitny rezim. nMlieko sa rata kako potravina. Jasne, ze ked jej naplni brucho 200 ml mliekom, tak uz nic nechce. Ved pisala, po zobudeni 200 ml mlieka a az neskor normalne ranajky. Nech jej da namiesto mlieka vodu. Popripade hned tie tranajky a k tomu vodu/nesladeny caj. A flasu zrusit. Takmer 1.5 rocne dieta sa da naucit pit aj normalne z pohara. Pokym bude obzuvat gumu, tak nie je donutene pit normalne. To sa tiez musi naucit. A pre niekoho je to dlhy proces. Takze nacvicovat.

yanni
4. máj 2023

@nafka0483 tak deti nie su sproste. Ona ma s flasou spojene nieco "mnam". A voda nie je mnam. Cize ked tam ma vodu, tak to pit nebude. Preto sa odporuca zavadzat vodu z niecoho ineho ako z toho, z coho pije mlieko. Najlepsie je hned dat skusat pit z pohara, Najskor pridrziavat a ked uz dieta sedi za stolom, jednoducho polozit pohar pred neho a s trochou pomoci nechat pit. Popripade, ked sedi vo vani, naliat do pohara a nechat pit ako sa podari. Ked sa obleje, nevadi. Nechapem toto so striekackou a lyzickou.

matkahelka
4. máj 2023

@yanni hlavne sa upokoj. tak ako existuju deti odmietajuce prikrmy, existuju deti odmietajuce vodu. prekvapenie pre teba? mas 4 deti, vsetky boli ucebnicove vo vsetkom? tak to ti blahozelam. ja mam deti len dve, obe dievcata a s vodou sme bojovali u oboch rovnako. kedze som si pri starsej tymto vodovym mordorom presla, teraz pri mladsej ma to neprekvapilo. a skus otvorit google, resp. sa spytat pediatra, MLIEKO, UM, akakolvek stava, polievka, vsetko tekute sa rata do pitneho rezimu. ide o to, ci ma dieta dostatocny pocet mokrych plienok. ak ma, nie je dehydrovane. kazde dieta sa nauci jest a kazde dieta sa nauci pit, len to kazdemu inak dlho trva.

ibrunova
4. máj 2023

A z fľaše vodu nemôže piť?

luciaaaaa
4. máj 2023

@yanni nie kazdy moze v 16mes.zrusit mlieko. Nie kazde dieta v 16 mes. ma tuhu stravu dostatocnu na prisun potrebnej davky vapnika, ktora, ako vieme, je v tomto veku zvysena. Ci teraz poradis co, nedat dietatu jest nic ine len jogurty a syry, aby sa to "naucilo" jest? Kazda mamicka robi pre zdravie svojho dietata maximum a obcas to inak ako striekackou a v mojom pripade lyzickou nejde. My sme vyskusali mnozstvo flias, poharov, malu plastovu flasu a z nicoho sa mala vodu nenapije. Je ochotna chlipat vodu zo sprchovej hlavice, ked ju sprchujem. Vsetko skusam. Denne a stale. Verim, ze sa tu vodu pit nauci.

luciaaaaa
4. máj 2023

@ibrunova
@poslednepogo mamicky, ved citajte s porozumenim. Dieta odmieta AKUKOLVEK flasu.

ibrunova
4. máj 2023

@luciaaaaa a mlieko pije z čoho?

luciaaaaa
4. máj 2023

@ibrunova mlieko pije z flase. Aj moja mala pije mlieko z flase. Ak je vo flasi voda a ona sa napije, hned flasu zahodi. Je to aj autorkin pripad. Preto tu autorka hlada rady, do coho dat vodu a ako dieta naucit pit vodu.

autor
4. máj 2023

Ďakujem všetkým za radu. Skúšam všeličo, formou hry atď..ale keďže sa našli mamičky, ktoré sa zahrali múdre,tak potrebujem reagovať aj ja. Keďže je to moje prvé dieťa, a nikto nevie pri svojom prvom, dieťatku hneď všetko, učí sa tiež sam na svojich chybách. Viem sa postarať o svoje dieťa, tak ako všetci, len jediná vec ktorá nám zatiaľ nejde je samostatné pitie..viem veľmi dobre kedy sa zavádza voda, ale ako som písala, že z tým už bojujeme dlho..boli sme pri pediatricke, mala je úplne v poriadku,vie aj o tom že máme ešte problém z vodou, jej odpoveď znela,že jej mám to núkať atď...CHCELA SOM IBA TIP, ČO U VÁS ZABRALO, nie vaše poznámky, že prečo mi nepije, a koľko pije mlieka,každého je to iba osobná vec,a aký má denný rituál...

ďakujem mamkam, za rady, určite niečo z toho vyskúšam

nafka0483
4. máj 2023

@matkahelka
@yanni
Potom som nepochopila prispevok, myslela som ze nechce z pohara a pod.

matkahelka
4. máj 2023

@nafka0483 nechce z nicoho pit vodu. lebo nechce tu vodu.

nevenka
4. máj 2023

U nas zabrala flaska so slamkou alebo potom klasicky pohar a obycajna slamka. U 2 chlapcov, co nevedeli pouzivat flasku. Ine pohariky, naustky, nula bodov...
S babou to bolo lepsie, ta pila z cumlovej flasky.

andreatytler
5. máj 2023

@yanni Mlieko je potravina iba pre malinke deti. Od 6 mesiacov uz vacsine deti mlieko nestaci ako potravina a stava sa z neho tekutina, lebo uz natolko nezasyti. U 16 mesacneho nemoze byt ani rec o tom ze mlieko je jedlo. Je to napoj.

andreatytler
5. máj 2023

Autorka, umele mlieko urcite nerus a nemen ho za kravske.
Ak ma rada umele, kludne by som jej nukala kolko chce a dokedy chce. Je tam vela vody a vutaminov. Aj keby vodu vobec nepila a bola by iba na tom umelom mieku, bude to fajn a dehydrovana urcite nebude.
Zial velmi vela mamiciek ma s vodou problemy. Treba len skusat vselijake mozne pohare, stamprliky, hrackarske pohare, flase, naustky a slamky.
Nas syn v tom veku najviac pil pocas jedla. 2-3 susta jedla a hlt vody, 2-3 susta jedla a hlt vody.
Skus citron (niektore deti maju prekvapivo radi kysle), alebo dzus, caj, ale ak nebude chciet, ostala by som pri cistej vode. lebo j to najzdravsie.c
Pocas horuceho leta posadit do lavora a dat do ruky maly poharik.
Zavolaj k vam ine deti ktore piju z pohara.
Takato flasa mala celko dobry uspech.

yanni
5. máj 2023

@andreatytler zalezi na tom ako ho zarobi. V kazdom pripade je mlieko aj pre 16 mesacne potravina, ked ho pije v takom mnozstve. Ked dieta dostane plnohodnotne ranajky nemusi uz cucat 200 ml mlieka. Ked ma dieta od ca. roka cely den plnohodnotnu vyvazenu stravu a dobre je (co autorla nevyvratila. O jedle sa nestazuje), tak netreba dietatu este dodatocne 3x200 ml mlieka. Treba ju oklamat. Do tej flase len vodu zafarbit, aby bola lahko biela. A bude to voda. V kazdom pripade clovek od babäkovskeho veku uz vobec nepotrebuje mlieko.

autor
5. máj 2023

@yanni len ako tu vodu zafarbit aby bola biela?🙈 ona tu vodičku pije, len problém je v tom,že nevie sama ešte z flase, ako mlieko..skúšala som slamky, atď a nič nás nezaujalo

janka_266
5. máj 2023

Veď jej ju dajte do normálneho pohára, dokedy chcete aby pila z fľaše? Zrazu zistite, že má ísť do škôlky a nevie sa napiť z pohára.

andreatytler
5. máj 2023

Neexistuje aby nevedela pit z flase vodu, ak vie z flase pit mlieko. Je to absolutne ten isty postup. Ona jednoducho tu vodu z flase nechce, lebo flasa sa u nej spaja s mliekom a proste jej ta voda nechuti.
Nukaj rozne pohare, ale podla mojich skusenosti, vsetko funguje len docasne kym je to nove a neokukane. Je dobre mat flasu, lebo je to prakticke ked idete vonka, ale doma by som ostala pri nejakom malom nerozbitnom pohariku ktory si vie dobre chytiti do ruky a z ktoreho sa jej dobre pije a nukala casto, aj kazdu polhodinu.

smejka987
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
5. máj 2023

@andreatytler presne tak. poniektore tu zjavne vynechali 2roc. ZS, kedy sa uci citat s porozumenim. ved je jasne, ze dieta z flase pit vie. len jednoducho odmieta z tej flase pit vodu. u nas je to presne ako pises, avent flasa sa spaja s mliekom- z tej pije sunar. a zo slamkovej pije vodu. neexist dat do avent flase vodu, ona ju normalne ani do ruk nevezme, kedze vidi, ze je to priesvitne.

Strana
z2