icon

Ako odnaučiť dieťa jesť sladkosti?

9. dec 2024

Baby, som na nervy. Moja 2r dcera vkuse vyjedá samé hlúposti, nič normálne mi nechce zjesť. Problém je, že naše babky ju naučili na uplne hlúposti. Keď som bola s našim druhým malým v pôrodnici, 4 dni ju pchali somarinami - salámy, klobásy, cukríky, zmrzlina. V tom čase mala len rok a trištvrte. Odvtedy sú jej stravovacie návyky katastrofálne. Všetko schovávame, lenze cim je staršia, tým viac špekuluje. Hocikam si prisunie stoličku, vylezie na kuchynskú linku, stiahne obrus zo stola, len aby sa dostala ku keksíkom, cokoladkam, tyčinkam atd. Muž zamkol špajzu (nie je tam kľúč, len ten štuplík na zamykanie), ona sa sama naučila odomykať a kým som isla pre mladšieho do izby, už mala čokoládu v rukách. Ja už fakt neviem. Nič navyše nekupujem, všetko sú hlúposti, čo nosia návštevy a my to schovávame, ale ja mam pocit, že sa dostane všade. A nie, nemáme megalomanské nábytky, aby som to vyložila tri metre od zeme. Dom je zariadený minimalisticky, okrem kuchynskej linky je v každej miestnosti len jednoduché zariadenie, takže sa fakt dostane všade.

angeli121212
9. dec 2024

Ja mám z aliexpressu taký detský zámok aj na zásuvky aj na skrinky a zatiaľ na to neprišiel ako sa to otvára

svetlonos
9. dec 2024

Mala stiahne obrus aby dosiahla sladkosti- hmmmm. Ani by ma nehlo mat sladkosti na stole. Ok, u nás ked som bola malá sme tiez tak mali. Tam bol keks kazdy den uplne ok a ja som teda bola od malička pazrava na sladké. Ale s rozdielom, že sme jedli uplne normalne. Žiadne ze na raňajky čokoláda, na obed keks a podobne. Klasika proste, chleba som šunkou, zelenina kocúra ovocie, obed doma vzdy varený polievka, hlavne jedlo večera niekedy tepla niekedy nie. A tie sladkosti boli do plus a nie ako náhrada normalneho jedla.
A neexistuje aby dietatu za pár dní uplne zmenili návyky jedenia!
Nebudeš jesť co ti dám v dvoch rokoch? No smola kamoska, budeš hladná! Ďalšie jedlo po raňajkách je desiata - takže dostane to iste co nezjedla na tie raňajky! Na obed to co je uvarené. A žiadne medzitým keksíky a kraviny! Ani ovocie nedostane, pokial suco nebude jesť. Neboj nič, hlad ju vycvičí!
Snáď si šéf ty a nie 2 rocne dieta! Babky nechápu? No pošlem kade lahsie, ci mamu ci svokru - uz som neraz! Lebo ni, nedam Ani 4 ročnému piknik Ani ked "spapkal dosť na obed" - jasne asi 1/4 co zje bezne... Ale piknik by do neho natlačiť, ved aj ja ho predsa ľúbim 🙈 (akože ja dospela). No nie ze ľúbim zoberiem ho ako babka, aj salko, kým mi zle nie je. A to ze ja som sibnuta v tom, nebudem nukat aktivne závislosť na cukre ešte aj malemu dietatu!
Ale babke nedopina, ved aj ja som ako mala jedla vedela sladkosti aj piknik....
Ja sa ale s nou kludne pohadam o tom, matka som ja teda aj "sef"!
Ale teda nemame sladkosti kade tade. Ked kupime, vylozim v juchyni na najvyssiu policu a hotovo. Myskis ze aj ten nas statsi nerobi divadlo, ze on chceeee!? No jasne ze hej! Rozdrapit ho aj moze. Ja im dam, ale podla mojho uvazenia. Ked ledva zje normalne jedla, sladke nehrozi! Pokial je ako ma, nemam obcas problem dat. Napriklad vianočné pečivo teraz ci Mikuláša. Zjedol riadne obed? Na stole sú upečené vanilkove rožky, moze kolko chce. Vzdy vie kedy ma dosť.
Ale taky prcek nemôže predsa s tebou cvičiť. Nie som dokonalá, dám niekedy ozaj ked je toho moc, nech mam trosku kľudu. Ale to sú občasné výnimky.
Babky, pripadne muza uprac!

lucia13022023
9. dec 2024

Ďalšia co nechce nič riešiť a útočí. Prečo by sme mali byť dokonalí? Lebo nám dopne dat krabicu so sladkosťami hore do skrine? Do hocijakej skrine. Keď aj do chodby, spálni, keď už tie sladkosti silou mocou musíš mat doma. Keby moje dieťa neje normálne jedlo, ale len sladkosti, okamžite ich dávam preč. Ale ty máš odpoveď na všetko. Neverím tomu, že nemáte jedno jediné miesto v tej vašej novostavbe, kde by malé dvojročné dieťa nedosiahlo. Proste neverím. Na lieky, nože, taktiež dosiahne? Ci pre ne už vieš nájsť miesto?

1mata
9. dec 2024

Moja rada znie, nekupujte sladkosti. Ja doma nič sladké nemám, tým pádom nevyjedáme ani my ani deti. Rodine a priateľom treba poďakovať a povedať, aby kupovali zdravé sladkosti, napr.ovcné kože, alebo nenosili nič. Teraz od Mikuláša aj náš chodí ako zlo, len kde by čo sladké zjedol 🙊 a normálne jedlo je pasé

kulumulu123
9. dec 2024

Ty si riadna trúbka jedine ako od toho odnaucit dieťa je nemať to doma a už vôbec nie na stole n a očiach to ze tebe je ľúto čosi vyhodiť nuž čo potom sa nesťažuj... Co vlastne chceš počuť že máš ísť k starým rodičom a riadne im zato naložiť a viac ich nekontaktoval??? Rob ako uznáš za vhodne... V tej pôrodnici si 4 dní snáď bola bez muža mohol sa tiež postarať o dieta ale jednoduchšie bolo dat ho babkám na starosť tak bud rada ze sa ti starali o dieťa keď tatik n ato nemal bud čas alebo náladu...

angeli121212
9. dec 2024

Autorka ja ťa aj kus chápem ale možno by som na to išla skôr obmedzovaním sladkostí nie úplným utnutím.. to dieťa sa s tým raz stretne a keď vidí, že sa sladkosti spájajú aj s nejakými reakciami okolia resp. Emóciami tak sa k nim buduje špeciálny vzťah... Niekedy je možno lepšie ich brať ako každé iné jedlo a obmedzovať síce ale akoby mimo zraku dieťaťa nech si to ani neuvedomí... Neviem či máte napr. Garáž ale ak chceš sladkosti schovať tak do garáže do krabice by nešlo? Alebo normálne kúpiť skrinku na zámok a tam dať?.. a ešte skús ponúkať ako náhradu ovocie možno sa chytí napr také hrozno je teda dosť sladké náš ho miluje ešte viac ako sladkosti

really8
9. dec 2024

Chladnicku mate tiez minimalisticku? Ci aj tam vyjde? Alebo aku vyhovorku si najdes?

biglovemom
9. dec 2024

Tak to nekupuj a vybavene🤷🏼‍♀️
Ja mala detske poistky nedostala sa tam kam som nechcela

svetlonos
9. dec 2024

Autorka,
nikto sa tu nehrá na dokonalú. A mam to jednoduchšie- rodina je mimo. Nema dosah na to co mi dieta (ne)jedáva.
Ale ako píšem, pokial je tu babka ci my u nej, len sa hádame. Tvári sa ze chape - zial len akože. Keby bývame aj blízko, nerešpektuje ma, dieta tam stravi minimum nutneho času.
Kúpte skrinku na kľúčik ak nemáš inú možnosť. Stačí mala a daj všetky capiny tam. Nechaj ju hladnu ked ine nechce a ver, že zje potom aj normalny obed.

maryetta
9. dec 2024

Tiez som bola v porodnici. Na 5.den som bola najneskor doma a platili moje pravidla. I ked jasne. Stari rodicia chcu rozmaznavat. Rychlo ale pochopili ze sladkym detom skodia. A hlavne tym ze ked oni odisu ja budem mat narocnejsie dat ich do starych kolaji. Takze ak chcu pomoct nech pomahaju ako treba.

Stale nechapem tvoj problem. Ak nechces vyhodit tak proste nech vezme muz vsetko prec alebo vyhod. Nedaj jest nic ine len normalne jedlo.

dadka1997
9. dec 2024

A dcera vychovava teba alebo ty ju ? Jednoducho jej to nedaj a schovaj .. nie je mozne aby decko vyslo nastolicko a nieco si vzalo bez dovolenia, alebo sa kutralo v skrini v suflikoch.. a mala som uz 2r dieťa a nikdy si nedovolilo samo niekam vyliezt..

mabenn
9. dec 2024

ja budem uplne ze sprosta hnusna: ale prestan obvinovat babky z toho, ze za par dni urobili paseku, ked ti strazili dieta...velmi dobre si pamatam maleho ako 2rocneho a takmer som ho nespustila z oci pocas dna...takze problem bude zrejme v tom, ze maly surodenec berie pozornost a cas a starsie dieta kompenzuje...bohuzial...2rocne dieta je totalne zavisle od toho, co mu dospely da alebo neda, koniec pribehu

simca06022011
9. dec 2024

Tak proste chyt vsetky somrainy a vyhod to a vybavene, dieta si pouc patricne a bude. Moja by len raz sa driapala na linku tak by videla.. sa strepe z niekade a bude.
A popravde, moju 2r toto ani nikdy nenapadlo, az sa mi tomu nechce verit. Predpokladam, ze ani chladnicku vysoku nemate, nic nemate... A neveim co si teda s babatkom 3mesice robila, ale to nevies sa pozriet co ti stare matky robia s dietatom, a nemaju ho chovat hlupostami ?🙂))
naozaj zvlastne
Ale teda, oducis, das na tanier navarene, pripravene, to co je a zvysok nebudete mat doma a nenajde.
Ako vobec vie 2r.. kde co mate poukladane :DDD

simca06022011
9. dec 2024

a inak predpokladam, ze ak je tobyt, tak ta novostavba ma pivnicu, tak plastova krabica a supni to tam a mas po probleme.

dagas
9. dec 2024

Super,už si sa pochválila že žijete v novostavbe. Tešíme sa s tebou😉 ale tak hádam v tej celej novostavbe aj keď bez megalománskeho nabytku máš pár centimetrov na tašku zo sladkosťami. Schovám keď sa dieťa nedíva a hotovo 😉. My máme sladkosti po ruke a dcéra si nikdy bez dovolenia nezobrala. Dcéru nauč že nie znamená nie a babkám ďakuj že ti 3 mesiace pomáhali 😏

ina2405
9. dec 2024

@simca06022011 minimalistickú pivnicu 😎

autor
9. dec 2024

Prebožinku, veď som x krat napísala, že my nič navyše nekupujeme. Všetko je darované. Ona sa dostane k sladkostiam na návštevách, keď sa v lete hrala so susedkinymi staršími deťmi, v mikulášskych balíčkoch, keď je sama von s babkami a dedkami.. áno, na návšteve stiahla obrus.. v obchode jej babky kúpia, na čo si ukáže.. toto je u nás problém.. že sa vôbec k tomu dostala a odmieta a jedlo.. to je pointa.. určite jej doma neservirujeme sladkosti na tanier

angeli121212
9. dec 2024

No dobre ale doma teda tie sladkosti nemá či má či ako?

simca06022011
9. dec 2024

treba dohovorit rodicom.. a navsteva.. tam nechavas dieta len tak? ze ano moja daj si, zerkaj tu cokoladu, nevadi, ze jedlo nejes? NEDAM a nedovolim, moze sa rozliat na kolomaz a s kludom ju vrieskajucu aj domov vezmem.. ked sa naje, nech si aj sladke da, neje = nedostane.. V 99% sa vzdy pytali, ci mozu nieco dat mojmu dietatu ked som tam bola.. ked nie, povedala osm ze dakujeme, take neje.. starym rodicom rovnako vies dohovorit. BUDE dostavat, neoducis ju. Proste musis zdroj, nech je akykolvek, zrusit.

dskjhfdlkdjhl
9. dec 2024

Tak najlepsie bude, ak babky nechapu, obmedzit trochu kontakt, resp. nech je s nimi v tvojej pritomnosti a dohliadni si na nu sama, Ty si zodpovedna za to, co take male dieta konzumuje, tak sa toho drz. Ale chapem, nic sa neda, neviem, ci si cakala, ze je to bezne aj v inych rodinach, alebo nejaky zazracny prutik, ale situacia je uplne jednoducha-drzat to pevne vo svojich rukach a nespoliahat sa na babky a dalsie pribuzenstvo. Na tej navsteve strhla obrus a Ty si bola kde?

simona1306
9. dec 2024

A ona je teraz so starymi rodicmi kazdy jeden den ? Ak sa chces tych sladkosti uplne zbavit , treba ich vyhodit . Ked je doma, tak ked aj nechce normalne jedlo, nechat tak, raz hladna bude, a naje sa aj sama, a aj zje co jej das ... A ked si raz za cas da na navsteve u kamaratky, nehnevaj sa na mna, ale ked ma dieta urcene hranice, tak neexist aby stebou krutila . Ale ja mam vseobecne na tuto temu sladkosti iny nazor a to je vsetko s mierou. Nie je to nijaky jed, netreba to striktne zakazovat. Proste raz sa stym kazde dieta stretne, a je jasne ze ked odrazu spozna tu chut sladkeho, tak nic ine nebude chcet.

katulienka160
9. dec 2024

Nonstop odpovedas na to isté ale nie na to, co je riesenim tvojho problému.
Asi budem hnusná,ale teda napisem to opäť a za všetky to aj zakricim: KDE SKLADUJETE LIEKY?
Ked je problem hocikde vo vasej modernej minimalistickej novostavby bez ozrutnych megalomanskych nabytkov (ktore teda asi mame doma vsetky ostatné,lebo z tvojho opisu je to všetko nad 100cm) umiestnit krabicu so sladkym, naozaj sa pytam pre bezpečnosť vasej malej akrobatky, ze kde odkladate lieky. Lebo áno, cistiace prostriedky teda si písala že máte v zahradnom domceku ale nejako neverim ze aj lieky,ktore predsa maju nejake pokyny k uskladneniu.

Mne z toho vychadza len to,ze cakas carovnu formulku ktora ti napravi situáciu,ktoru ste nechali doma zajst tak ďaleko pocas niekoľkých mesiacov. Či pardón! Tie babky za 4 dni. Jasne.

autor
9. dec 2024

@dskjhfdlkdjhl kojila som a nestihla som za ňou bežať s dieťaťom na prse.. asi každá matka vie, že sa nedá byť dieťaťu za zadkom každú sekundu.. hlavne keď is na návšteve, navyše s ďalším dieťaťom, a v lete, keď sme boli na grilovačke.. bolo tam asi 11 deti, jedlo bolo kade tade, deti tam vyjedali všetko možné.. samozrejme že som zatrhla čo sa dalo.. ale opäť pointa je tá, že sa rýchlo naučila na sladkú chuť a ostatné odmieta.. to je celé.. tu nejde o to, že nevieme z domu odpratať sladké alebo že by sme nakupovali kvantum sladkého.. my kupujeme uplne minimum, väčšinou pri nejakej príležitosti.. môj muž sladké neznáša, ja sú dám príležitostne.. doma nás nevidí jesť nič sladké.. a môže ma hejtovat kto chce koľko chce, jednoducho po čase so starými rodičmi sa veľmi zmenila v jedení

autor
9. dec 2024

@simona1306 od augusta do konca septembra bola každý deň so starými rodičmi, teraz je s nimi v priemere 3x do týždňa a väčšinou sú spolu sami von

sisska96
9. dec 2024

Och bože . Predsa raz za čas môže si dať čokoládu.....

dididudu
9. dec 2024

Sranda že moje deti ani jedno si nikdy toto nedovolilo.. nikam liezť a robiť voloviny a keď som raz povedala nie tak bolo nie a dieťa to rešpektovalo.

mila06
9. dec 2024

necitam to tu cele ale ja automaticky vsetko co donesie navsteva davam prec, bude mame nech da v Ke Romom alebo aj vyhodim. Detom davam ovocie, zeleninu a kupujem napr.ovocne koze ved aj to je dost sladke. Ovocie susene mrazom. A na vsetkom citam zlozenie. Jendnoducho nedat a hotovo, radsej domace upiect s kokosovym cukrom.

dskjhfdlkdjhl
9. dec 2024

Autorka, nikto Ta nehejtuje. Len je divne, ze si dospela zena nevie poradit s dvojrocnou. Normalne si predstav, ze som tiez mala male deti a nemuseli byt kazdy den so starymi rodicmi a keby boli a zistila by som, ze im davaju jest somariny, tak by som to zatrhla. Jednoducho Ty si tam dospela a zodpovedna a ak si s nou nevies poradit teraz, tak neviem, co budes robit, ked bude v puberte.

mila06
9. dec 2024

este k starym rodicom ja som do deti tolko hucala ze si nevezmu od svokry nic nechcu mat predsa pokazene zuby a zbalila by som radsej svoje do desiatovnika ak by s nou sli von. Postupne sa nauci neboj len s nou o tom ropravaj ze to nie je zdrave atd.

simca06022011
9. dec 2024

mas male dieta.. 2r.. jasne ze mu mas byt za ritou... alebo otec. Alebo mas zabezpecit, ze su stari rodicia pouceni o tom co dieta bude a nebude jest.