Ako odnaučiť dieťa jesť sladkosti?
Baby, som na nervy. Moja 2r dcera vkuse vyjedá samé hlúposti, nič normálne mi nechce zjesť. Problém je, že naše babky ju naučili na uplne hlúposti. Keď som bola s našim druhým malým v pôrodnici, 4 dni ju pchali somarinami - salámy, klobásy, cukríky, zmrzlina. V tom čase mala len rok a trištvrte. Odvtedy sú jej stravovacie návyky katastrofálne. Všetko schovávame, lenze cim je staršia, tým viac špekuluje. Hocikam si prisunie stoličku, vylezie na kuchynskú linku, stiahne obrus zo stola, len aby sa dostala ku keksíkom, cokoladkam, tyčinkam atd. Muž zamkol špajzu (nie je tam kľúč, len ten štuplík na zamykanie), ona sa sama naučila odomykať a kým som isla pre mladšieho do izby, už mala čokoládu v rukách. Ja už fakt neviem. Nič navyše nekupujem, všetko sú hlúposti, čo nosia návštevy a my to schovávame, ale ja mam pocit, že sa dostane všade. A nie, nemáme megalomanské nábytky, aby som to vyložila tri metre od zeme. Dom je zariadený minimalisticky, okrem kuchynskej linky je v každej miestnosti len jednoduché zariadenie, takže sa fakt dostane všade.
Naša má už 10 rokov a ešte stále sa opýta či si môže dať čokoľvek. Schovávanie nepomôže, treba sa dopracovať k pochopeniu (dlhé rozhovory, ale celoživotný efekt), že sladkosti si dáte po splnení určitých podmienok a v primeranom množstve.
@sisa_s toto máme schované v záhradnom domčeku v boxe, to ani nedržim vnútri.. kým teda nie je veľký mráz.. ale teda nedám tam k tomu potraviny, nakoľko sú tam presne také veci ako čistiace veci a pod
@dskjhfdlkdjhl Tiez celkom nechapem "problemy" autorky, ved v najhorsom pripade kupim krabicu so zamkou a klucom a supnem vsetko tam a kluc budem mat iba ja 🤷...Jednoducho nechapem, ako sa takejto banalnej veci neda zabranit, to by sa mi nepodarilo iba ak by som to mala vlastne na haku
Tak vyhoď všetky dovtedy hlúposti a máš po probléme. Jednoduché. Nech je malá akákoľvek šikovná do obchodu si sama nezájde.
A teda este jedna vec-ak by si aj dvojrocne dieta vzalo cokoladu, tak predpokladam, ze take male dieta je pod dozorom a nie je problem mu tu cokoladu z ruky zobrat a nedat. Len teda treba potom vydrzat a nepovolit, nie pisat, ze nic sa neda.
Chyba mi tu ocko. Inac tiez nechapem aky je problem zabiest to do kosa, do garaze atd
Už keď teda máte ten minimalistický zariadený dom a žiadne tie otrasné, obludné nábytky ako my smrteľníci, vyhoď tie sladkosti do koša.
U nás mimo Mikuláša a sviatkov nie je ani keksík.
Takze Vy doma nemate ani jednu hoc aku skrinu uz aj keby s oblecenim kde to tvoje male dieta nedociahne a mohla by si to dat hoc aj tam a vytiahnut len ked sa ozaj zje.Ano ? 😄
Fuha divne zariadenie, ja sama doma nedociahnem v vstavanych skriniach uplne hore.
Vy si niektore fakt nedokazate s hoc akou somarinou poradit co by iny za 2,5sekundy vyriesil. Ja nechapem sorry
Nedocitala som tvoj príspevok ale ako chceš od naučiť dieťa od sladkosti ak ich máš doma non stop denne na stole?? Proste ich prestať kupovať a bude vyriešené... Príde síce nejaký abstak na čas ale ten po čase prejde a bude..
Nemate skrinu ani v spalni? Ani ziaden vyssi suflik, policu, ani krabicu do ktorej by si to dala, nic? 😀 a ked vidis ze to ma v ruke tak jej to proste vezmi, aky je problem?? Predpokladam ze nie je nonstop bez dozoru…alebo to proste vsetko vyhod a vybavene.
Tak to ukry za svetre, do kúpeľne do špajzy na koniec poličky, do hrnca🙂) a pred to niečo iné.Nevyhovaraj sa na babky akokeby si bola rok v pôrodnici.Dieta rastie a viac si dovoľuje na to, že má 2 r je smela
No a ako reagujes ked porusi Tvoj zakaz? Ked ju najdes na kuchynskej linke? Ako reagujes ked strhne obrus zo stola a pod?
Mám rovnaký problém s dvojročnou, minulý týždeň som už radikálne zasiahla... odstránila som sladkosti z jej dosahu, schovala som ich do špajze na najvyššiu policu, staršiemu synovi som povedala, aby ju neprovokoval, my si dáme na "tajňáša"... malá chodí na to miesto, kde boli predtým, ale premiestnila som tam čaje a vravím "neni"...
je chvíľu smutná, pomrnčí a potom na to zabudne...
keď zje obed, dostane malú maškrtu, ktorú nenápadne vytiahnem zo špajze, aby neprišla na nové miesto....
Nehovor, že neexistuje miesto a spôsob, ako ich schovať, skôr ťa bolí srdce, keď jej musíš povedať "NIE"... to ale už my nevyriešime...
U nas to je toez tak ied sa vrati. Ale doma mam len ovocie. Takze nema na vyber sladke ak je, tak je v kumbale.
Tak rozmyslam, ako mate uskladnene lieky
Jednoduche, nedrz sladkosti doma. Alebo ich strc pod postel, tu hadam neotvori.
Nekujpujem a neskladujem blbosti. Pytala a hladala by prve dni, potom by si zvykla
Takže ešte raz rekapitulácia, keďže všetci ste dokonalí:
- zijeme v novostavbe, ktorá nie je ešte 100% zariadená. Nemáme žiadne roldory ani megalomanské nábytky. Sťahovali sme sa vo vysokom štádiu tehotenstva, takže sme nestavali žiadne veľké a ťažké skrine. Čiže nie, nemám poličky pod stropom.
- ja nedržim doma kvantum sladkosti. Bol Mikuláš a dostala asi 7 balíčkov, v každom bola aspoň jedna dve hlúposti. Nie, neviem to len tak vyšmariť do kosa. Bolo to v špajzi, kde máme dve dvojradové poličky (zatiaľ) a sú ľahko dostupné. Postupne do rozdávame, čo to vzal muž do prace..
- hovorím, že kým som bola v pôrodnici vyskúšala kadejaké somariny. Odkedy spoznala chuť čokolády, kindervajca a podobne, odmieta normálne jedlo. Áno, babky jej dopriali koláčiky v cukrárni, zmrzlinu, domáce koláče atď. Ja som jej to nikdy predtým nedala. Jasne, že si na to zvykla a odmieta normálne jedlo. Nikto ju nekŕmi sladkosťami od rana do večera. Ide o to, že spoznala iné chute a normálne jedlo odmieta. Kdekoľvek vidí sladké, hneď sa po tom vrhne (návštevy a pod).
- a nie, nemám skrytú kameru, aby som mohla kontrolovať niekolkokrat do týždňa starých rodičov, kým trávia čas so svojou vnučkou.. napríklad som sa až dodatočne dozvedela, že svokor jej na vianočných trhoch kúpil koláč na večeru, lebo “veď nič iné nechcela”
Tak nech si sladkosti vezme taticek do prace. Boze riesit taku banalitu na internetoch🫣
Autorka, pripomenula si mi scénu z filmu, kde deťom dala stará mama zmrzlinu a deti zrazu zistili, že to nechutí rovnako ako jogurt ako to tvrdila celý čas mama. 😂
Bola to krásna scéna o tom, že deti sa s tými chuťami raz stretnú a čím viac ich izoluješ, tým väčšia závislosť vznikne. Možno by si mohla trochu uvoľniť, aby to nebolo ako to povestné zakázané ovocie a iba regulovať, nie eliminovať.
Dalsia tema kde sa nic neda. Tak ju nechaj napchavat sa cokoladou od rana do vecera ked ti pevna ruka a konzekvencie nic nehovoria. Podakuje sa ti ked bude mat 10 rokov a obezitu
Autorka nemate ani skrinu s oblecenim? Lieky mate kde ulozene?
@autorka ja Ti len chcem napísať, že Tá chápem, lebo doma mám podobne vymýšľavu 2 ročnú dcérku.. tiež nemala žiadne klasické sladkosti asi do 2 rokov, potom sme išli na pár dni mimo domov a pri každej návšteve jej niekto niečo dal aj proti mojim námietkam (gumene medvede, kindervajco, chipsy atd atd). Od vtedy tiež začala chodiť so skrinky kde sú sladkosti, tak som ich presunula a vyliezla si na kuchynskú linku.. ako tvoj vymyselnik… 🙂 ja idem na to postupne.. gumene medvede som vymenila za relatívnej zdravšie z DMky, potom za “cukríky z čistého ovocia”.. atd atd. proste zdravšie alternatívy sladkosti a nechala som ich v tej poličke….(zrmrzlinu robím napríklad tak, že máme doma kornutky a do toho jej dám obyčajný jogurt napr s džemom..).. tým, že som jej tam nechala len tie zdravsie sladkosti, tak často krát si nič nevie vybrať a ide preč 😀😀 pripadne jej poviem, že dostane aj spapa a vtedy jej dám 1ks gumáka
@sisa_s k tej stoličke v tom veku vie minimálne náš to vie 🤦😂 ale on nevyberá sladkosti skôr ovocie vďaka Bohu

Je smutne, ze si rodic nevie poradit s dvojrocnym dietatom v tomto smere. Je jasne, ze take male dieta moze vyliezt aj na linku, aj sa dostat k roznym veciam. Len teda dufam, ze napr. aspon cistiace prostriedky si viete doma tak zabezpecit, aby ich neslo ochutnavat. Lebo to este len bude priekak.