Ako riešiť problém, keď dieťa nič nezje?
Ahojte, moje dieta nechce absolutne nic zjest. Som uz zufala, po mentalnom zruteni, uz fakt neviem, co robit. Nezje ranajky, ani obed, ani veceru. Proste nic. Dokaze by cely den o jednom banane, jogurte a flaske mlieka. Ak mu nedam ani to, tak on nespravi to, ze je hladny, tak zje, co mu dam....proste ostatne hladny a potom reve, ze ho boli brucho....reve, lebo je slaby, nema energiu, ale aj tak nic nezje. A bude tak revat, ze je cely bordovy, rici jak saleny, hadze sa o zem a napriek tomu nezje, co mu nachystam. Je to psycho. Skusali sme na neho vsetko mozne, nic nepomohlo. Vsetko, co mu nachystam ide nedotknute do kosa. Samozrejme, ze je za posledne obdobie vkuse chory. Ved to ani nema mat z coho ziviny. Poradte, co robit. Ja uz nevladzem.
@patulka410 Ano je pravda, ze aj moj este pije mlieko, je to taka moja poistka, ze aspon nieco. Snazim sa to zmenit. Ale to zapojenie sa do pripravy skusim, to by mohlo fungovat. Take tie zdravsie varianty som skusala, ale nemali uspech. Ale tak poskusam este, vdaka za radu 🙂
@sardinka32 Tak presne aj u nas. Takze ta chapem. Tak snad sa ti rozje v skolke, predsa mozno to uvidi u inych, ze jedia a bude musiet jest s nimi. Snad bude dobre, musi byt 🙂
Dakujem vsetkym, ktore ste sa zapojili. Beriem aj rady, aj kritiku. Neviem ci som kazdej odpisala, davala som medzitym spat maleho, tak mozno nie. Skusim ho viac zapojit do pripravy, nejak kamuflovat zeleninu a maso a skusime tie krvne testy a potom sa uvidi. Mam uz dost po dnesku. Este raz vdaka 👍
Ak ma dieta pocit ze nemoze dostatocne o sebe rozhodovat siahne na jedlo, alebo na spanok. Toto su veci kde ma navrch a nikto na svete ho nemoze prinutit spat a jest ak sa on rozhodne ze to robit nebude. Vravis ze je tvrdohlavy a samostatny. Take deti maju obrovsku potrebu o sebe rozhodovat. Myslim ze kopiruje tvoje spravanie. Uplne by som zmenila pristup a prestala nutit jest a nechala ho viac rozhodovat, co budete robit, kedy, ako, co si oblecie, kam pojdete. V tom veku staci ak mu das na vyber z 2 moznosti ktore aj tebe vyhovuju.
Mlieko, zeleninu, ovocie by mal uplne neobmadzene. Kolko je takych deti co zjedia navareny obed ale ovocia a zeleniny sa nedotknu. Toto je podla mna horsie ako to co mas ty.
Este ma napadlo... opytala si sa ho ze preco neje?
A vyskusala si servirovat jedlo oddelene? Taketo tacky su u deti oblubene, ale nie tak ako je na obrazku ze ryza je zmiesana so zeleninou, ale daj suchu ryzu zvlast a suche maso zvlast a zeleninu zvlast a omacku zvlast.
Ma rad polotovary? Minule mi tu mamicka povedala zaujimavu vec. Kazda z nas vie ze male deti nemaju radi zmenu a vela deti ma rado polotovary, mcDonald a podobne a to je preto, lebo tie jedla chutia vzdy rovnako a to je pre nich prijemne ze v tom jedle nie je zmena. Domace varene jedlo castokrat chuti inach, niekedy viac slane, niekedy je viac smotany.
Sorry a este k tomu vyhadzovaniu jedla. Mozno vyskusaj nabrat spolocny tanier pre vas dvoch. Taketo spolocne jedenie je velmi prijemne a vela deti ho ma rado a vyhnes sa tomu vyhadzovaniu, lebo naberies len tolko kolko zjes ty a ak zje aj on a bude malo, dolozis.
Ani moj syn nechcel nic jest, on jedlo doslova nenavidel. Bol to strasny boj a ja som bola kazdy den na pokraji zrutenia. Uz len pri pomysleni, ze mu idem dat jest a zase bude so mnou bojovat, mi bolo zle. Pouzivali sme rozne taktiky, ktore aspon trochu zaberali - vela sme si listovali kucharske knihy, rozpravali sa o dobrych jedlach.. alebo som si nalozila na tanier akoze pre seba a potom som mu povedala, ze musim ist na wc a nieze mi nieco z toho mojho jedla zje... A to ho strasne bavilo, akoze mi kradnut z toho mojho taniera, ked som bola prec. Alebo som si vymyslala, ze ked zje toto jedlo, bude neviditelny.. a ked z toho jedla odjedol, tak som sa tvarila, ze ho nevidim, na tom sa tiez celkom bavil... A podobne blbosti, stale som nieco vymyslala, aby to bola skor zabava, nez trapenie pre nas obidvoch.. A straaaasne vela trpezlivosti. Ale budem uprimna, najviac zaberalo aj tak, ked som mu slubila po jedle mobil, pripadne pustila mobil pri jedle, vtedy som donho dostala cokolvek. No neda sa tak fungovat stale, tak sme to striedali vselijak. Postupne z toho vyrastol, teraz ma 7, nie je sice velky jedak, ale uz nemame tie stresy, da si vysvetlit, alebo s vieme nejako dohodnut. Neviem, ci som pomohla, len som ti chcela dat zopar tipov, co u nas fungovalo. Drzim palce, casom to bude lepsie, ver tomu.
@andreatytler Ahoj, zaujimave veci si mi napisala. S tou tvrdohlavostou to moze mat suvis naozaj. V inych veciach ako napr. obliekanie to tak aj robim, ze mu davam na vyber, lebo tam sme tiez dlho bojovali, ze sa nechcel obliekat a pomohlom. Skusim tak aj s jedlom, vdaka za napad. S tym oddelovanim jedla som to neskusala, vacsinou, mu dam normalne na tanier ako nam a povybera len kompot, zvysok necha. A pytali sme sa ho preco nechce jest a povedal, ze ho bolo brucho. Ale velmi tomu neverim, lebo pri Pribinaciku to nikdy nepovie, len akoby ked mu to vyhovuje. Polotovary vobec neje, on nechce ani hranolky, ani pizzu. Spolocne z jedneho taniera sme jedli, ale potom som to stopla, lebo potom bral aj na navsteve ludom z taniera, aj raz na takej ture sa nam stale, ze si jedna rodinka priniesla jedlo a on aloby to pre vsetkych priniesli a hned sa ponukol 🙈😃 Takze som to stopla a skor ho ucim, ze neberieme ludom z taniera, ze kazdy ma svoje. Ale skusim tiez nejak uplatnit tvoje rady 👍
@snowflakenel a mas na tuto otazku odpoved?
Mam dieta, co s jedlom vymysla odjakziva a ja na nu odpovedat neviem..
Dieta si nerobi, co chce, po hlave mi neskace, doma mame k jedlu zdravy vztah, tak preco?
@autor aj u nas na zaciatku bola snaha rodiny davat " dobre rady" , mama aj svokra ( a to mame naozaj super vztahy vsetci ), boli rady : ako navar mu viac ochutene, alebo co keby si to neochutila , mozno to mu vadi... Ked sme boli u nich a varili pre nas obed tak mali moznost vidiet- pochopili a uz neriesia. Ked ide k nim na prazdniny,alebo vikend, tak dohadujeme jeho jedalnicek dopredu, aby tam nemali cirkus pre jedlo a ten cas
si uzili a nehnevali sa na seba navzajom( lebo povedzme si uprimne: napatie to robi velke medzi nimi a to zas nechceme) .. .nezabudnem ako mama urobila krupicovu kasu,ved to deti miluju 😂 a dala mu tam granko...ze to deti miluju este viac 🤣 a on sa na to kukal ako na bombu a poprosil si suchy rozok, bez nicoho....on ani maslo nechce 😂...upiekla mu kolac.. odpoved bola : kolace on nema rad... Tolko ku snahe... Maso je samostana kapitola...mal obdobie ked nezjedol ani milimeter masa..( dnes uz mi prejde kusok peceho kurata a fasirka, naozaj kusok...ziadna, ze porcia, len kusok).Maso kde je šťava, omacka, alebo nahodou varena zelenina to mozem rovno zabudnut... To si da len ryzu( zemiaky v ziadnom stave neje), zvlada cestoviny- ciste, maximalne kecup na ne, ziadna ina omacka...ak nahodou skusim mu dat tak mi odsunie cely tanier bez okostovania...na vysvetlenie..ano skusala som jedlo do neho nejak natisnut.. a aj ho teda zjedol...par lyziciek a o minutu letel na wc a cele to vyvratil...ak by niekto mal pocit, ze som malo dosledna a nerobim maximum pre to aby jedlo ochutnal...nie nerobim malo!!! Skusili sme vsetko!
Momentalne zje 3 polievky, hraskovu mixovanu a to je moja barlicka...lebo tam uvarim hociaku zeleninu, cibulu, cesnak, mrkvu aj cicer, alebo cervenu sosovicu,batat, a aj ten zemiak, to mixnem a podavam s gulockami, ( tu primes vzdy len trosicku aby mi na to neprisiel )....sosovicovu ale bez zemiakov a nesmie tam byt mlieko, a vyvar..ale uz aj ten zacina vymyslat ,ze nechce..takze sem tam ano sem tam vobec. Aby som ho len nekritizovala ma rad ovocie- celkom rozne druhy, okrem teda bananov a kiwi, a aj zeleninu ( len surovu...uvarenu vobec ) kalerab, kapustu, sem tam mrkva, uhorka, cibulove cibiky, redkovku. Nezje pomazanky, maslo vynimocne.
K tym oddelenym jedlam na tanieri... Ano vsetko musi byt zlast, nic sa nesmie s nicim dotknut. Jedenie zo spolocneho taniera nepomohlo..a dnes uz nepraktizujeme ( je velky ) akurat jedina vec ku ktorej som sa nikdy neznizila a to je : ze som mu k jedlu nikdy nepustila tv ani tablet...ak sa jedava, tak za stolom v kuchyni a maximalne nam hra radio...ak by niekto chcel napisat, ze ci nema nejaku diagnozu... Nie nema... Psychológovia obehany... A inak je to normalny chlapec. Velke dusno som si s nim urobila ja,prave pre to jedlo a ked som s tym skoncila, aj nas vztah sa velmi upravil ..uz spolu nebojujeme...tak som sa vyzalovala riadne 🙃, mozem ist chystat obed... Dnes bude segedin... On to neje a bude mat len knedlu 😉🤣 a uz sme s tym OK aj ja a aj on. 😉
Pozri ešte je malý a uvedomil si seba, skús s nim menej bojovať upriamiť sa na to, že chce aspon niečo zjesť...
Si predstav niektoré deti nechcú ani žuvať, dokonca žiadne ovocie a ani banán🙂. Tvoj je mocný chlapček.
Vitamíny mu môžeš kúpiť voľne dostupné, pomaly zavádzaj iné jedlo, menšie porcie, nech si ďobne, polievočku 2-3 mini lyžičky, pochváľ ho... Nech nevidí váš boj, buď o krok vpred... Postiskaj ho, pochváľ ho...
Kamoškin syn jedol iba zemiakovú kašu s detskou presnidávkou, keď mal rok nič iné nechcel😅...a už ma 23 rokov "😁. Chute sa menia, dieťa dozrieva, v Mš môže nastať zlom... aj neskôr.
A keby mu to mäso pomixujes so zeleninou? Ani tak to nezje? Moj ma tiež 2,5 a keď vymýšľa tak to mixnem a co aj takému veľkému a vtedy väčšinou zje, už som mu tak natierala aj na chlieb lebo on chce taky chlebík ako ma mama s pastekou tak mal "pasteku"
Tieto tvrdohlave a samostatne deti su velmi narocne, ale nie je to len trapenie. Uvidis ake to bude potesenie, ked sa bude vediet ako prvy v skolke komplet obliect a obut. Ine mamicky ho budu davat svojim detom za vzor. Treba mat pre tu jeho samostatnost pochopenie a dat mu ovela viac volnosti a moznosti rozhodovat ako by si dala priemernemu dietatu.
Tiez si myslim ze s tym bolavym bruchom to nie je pravda. Ak s jedlom strajkuje skutocne koli tomu ze ma nenaplnenu tu potrebu o sebarozhodovani, tak on to ani nebude vediet vysvetlit.
Nas syn najlepsie je okamzite po tom ako prideme domov z vonka, kedy je cely vybehany. Ta velka fyzicka aktivita asi nabudi travenie a tiez myslim ze aj psychika je taka vyburcovana, vyhecovana ze je zhavy do toho jedla. Velakrat mam chut mu dat jest pred tym ako ideme von, ale radsej nech ide trochu hladny, lebo viem ze ked sa vratime, tak zlupne vsetko. Ak by som mu dala jest pred odchodom, zjedol by len malo a vymyslal by a potom by zase malo jedol po prichode.
Dalsia vec co sa mi osvedcila je nukat jedlo vonka. Urobit chlebicek a dat na lavicke v parku, alebo po ceste domov z parku. Proste na cerstvom vzduchu mu chuti lepsie.
Dalsia vec co funguje u nas je nechat ho jest jedlo studene ak chce. Asi od 2.5 roka co vie rozpravat, tak si zacal pytat aby som jedlo nezohrievala ked ho beriem z chladnicky. Jemu to chuti. Je dost otuzili (spava bez paplonu) a tak mu je to studene asi prijemne. Prestala som to riesit a opytam sa ho ci chce zohriat a ked nie, mam o robotu menej. Uplne vsetko vie zjest studene. Nechapem, ale neriesim. Ked je akurat navarene, tak to samozrejme servirujem teple.
Kedze mu chuti studene, kludne naberiem francuzke zemiaky do dozy, prideme do parku, otvorim a on to tam s radostou zje.
On mi velmi rad pomaha pri vareni. Mame uciacu vezu a v nej aj castokrat jeme nastojaka a ja vedla neho nastojaka pri linke.

@dankabetka Vdaka aj za tvoju skusenost, som rada, ze si sa zapojila. No mas to tiez tazke s tvojim nejedakom. Fakt asi plati, ze kazde dieta je ine. Moj je tiez celkovo velmi tvrdohlavy (ale to ja tiez 😃), takze asi podedil. Uz chapem, ze sa moja mama stale rozculovala, ze som tvrdohlava, ze so mnou nic a nikto nepohne a ja som nechapala, prisla som si normalna a teraz mam svoje a tu maas, take iste 😃 Ja som to jeho nejedenie tiez nejak extra neriesila, ale bola tu teraz casto svokra a vkuse do mna mlela, ze sa jej nepaci, ze maly nic nepoje(priniesla mu tasku sladkosti a tasku ovocia), tak som sa zacala snazit intenzivne to zmenit, az mi dnes rupli nervy.