icon

Ako riešiť problém, keď dieťa nič nezje?

17. feb 2024

Ahojte, moje dieta nechce absolutne nic zjest. Som uz zufala, po mentalnom zruteni, uz fakt neviem, co robit. Nezje ranajky, ani obed, ani veceru. Proste nic. Dokaze by cely den o jednom banane, jogurte a flaske mlieka. Ak mu nedam ani to, tak on nespravi to, ze je hladny, tak zje, co mu dam....proste ostatne hladny a potom reve, ze ho boli brucho....reve, lebo je slaby, nema energiu, ale aj tak nic nezje. A bude tak revat, ze je cely bordovy, rici jak saleny, hadze sa o zem a napriek tomu nezje, co mu nachystam. Je to psycho. Skusali sme na neho vsetko mozne, nic nepomohlo. Vsetko, co mu nachystam ide nedotknute do kosa. Samozrejme, ze je za posledne obdobie vkuse chory. Ved to ani nema mat z coho ziviny. Poradte, co robit. Ja uz nevladzem.

autor
17. feb 2024

@annm81 No neviem, mne sa zda od rana od 6-7mej do pol stvrtej poobede dost vela casu na to, aby dieta, ktore je cely den v pohybe, takze v tom s tebou nesuhlasim. Myslim si, ze take dieta potrebuje ziviny, obzvlast ak rastie tak rychlo ako moj.

autor
17. feb 2024

@nwnw Flaskou rozumej 120ml. Polievky varim stale. Pisala som aj vyssie, ze predtym mi aspon polievky zjedol, teraz ani tie.

autor
17. feb 2024

@annm81 oprava "aby dieta, ktore je cely den v pohybe nejedlo"

luccija
17. feb 2024

Malé deti vedia rodičov vydierať väčšinou len s jednou vecou a to stravou🙂nedaj mu brumika a skús normálne jedlo také čo si myslíš, že zje.a aj mlieko by som obmedzila, keď dostane mlieko, brumika jasné, že nezje mäso, ryžu atď....potom ma stiahnutý žalúdok a už nechce jesť nič.

annm81
17. feb 2024

Trocha si odporuješ, pretože vravíš, že tvoja dieťa funguje normálne, napriek tomu, že živiny nemá odkiaľ mať. Pocit hladu je veľmi subjektívna záležitosť a ja osobne som patrila k ľuďom, čo hlad príliš nepociťujú a moje deti sú rovnaké- ak majú nejakú zábavu, celý deň sú schopné, rovnako ako ja, nepomyslieť na jedlo. Ty musíš prísť na to, či tvoje dieťa s tebou len máva, lebo okolo jedla robíš drámu a ono vie, že dostane nejakú nezdravú sprostosť , ak chvíľku vydrží, alebo to má medicínsky dôvod, ktorý treba čo najskôr riešiť s pediatrom s so psychiatrom.

zuzinka888
17. feb 2024

Ono ked to odhahcim, treba dietatu verit,ze dokaze zit zo vzduchu. Lebo aj mnohe dospele zeny zo vzduchu priberaju🤣🤣( Tak to trvdia). Naozaj bud trpezliva, skus jedlo pekne servirovat, alebo ho nechaj nech pri priprave asistuje. Zameraj sa na to ci neujeda- tam bobula hrozna, tam zemial tdbe z taniera, tak kusok masa od ocka, tam nieco male.....ono sa to potom moze nazbierat. Nam pomohlo listovat kucharske knihy, ale to uz boli starsie a vyberali co varit ci pripravit. A Treba zvazit ake dieta"zdedilo chutove bunky". Aj ty nedas npr.brokolicu, manzel nezje hovadzie,svokra hrach a svokor nema rad tvaroh- moze sa stat ze dieta ti bude vsetky tieto potraviny odmietat- jednoducho ma take " bunky". Skusajte, drzim palce.

koniarova
17. feb 2024

A u druhých zje?

betulinka1
17. feb 2024

Moj bol taky. Zlepšilo sa to az v 9 rokoch. 🙈🙈🙈 nie raz letel cely tanier od nervou do kosa a ja som revala od zúfalstva na zachode. Doktor sa na tom smial, ze to nemam brat tak vazne, ze je to taky typ dietata. Jeho deti mali cely zivot pod vahu podla tabuliek. Krvne testy vzdy 100%. Ja som to robila tak, ze proste mu nepustím rozpravku, nepojdeme von a tak, ak nezje aspon 3 lyzicky z kazdeho jedla. Potom som zvyšovala na 5 atd.. aby sa aspon zaludok rozťahoval. Nastastie on ľúbil ovocie a zeleninu, Cize tak som mu dala napr. 3 lyzicky kurata a k tomu zjedol uhorku. Sladkosti nelubil ziadne, Cize jemu vazne trčali rebrá. Kazdy den to bol boj. A skusala som rozne jedla, potom som zistila, ktore mu chutia, mliečna sosovicova, zemiaková kasa, hranolky….. Snazila som sa nesolit vela ale zistila som, ze to musi byt ochutené aspon viac korením. A samozrejme klasika, jedenie aj pri hre, naháňanie po byte… proste vsetko co sa nema. 🙈🙈🙈

autor
17. feb 2024

@annm81 No ved vravim, ze zje ovocie, jogurt, vypije mlieko, ale ze odmieta ranajky, obedy, vecera, teda varene jedla, maso, cestoviny, ryzu vobec ani neda do ust, ani rybu, zeleninu vobec. Ze momentalne zije len z ovocia, jogurtu, obcas chlieb s niecim, obcas zje ovsenu kasu, obcas brumik, ked dostane. A ak by som mu ani to nedala, tak nezje nic, skusala som. On mal teraz take pluzgiere na mandliach (afty mozno? neviem). Nic ine mu nebolo a zrazu zacal velmi plakat, asi ho to zacalo boliet...toto trvalo isty cas,.tak som chapala, ze odmieta jedlo, lebo ho to boli, tak som mu davala, to co chcel. Potom do toho prisiel kasel a zahlienenie, ale na hrdlo sa uz nestazoval. Ale vtedy to asi cele zacalo, ked tak premyslam. Ani dovtedy nebol jedak, ale zjedol aspon polievky, chlieb. Teraz 99% jedal, co navarim alebo nachystam ani neochutna. Tak, ako som pisala vyssie, budem si pytat krvne testy.

autor
17. feb 2024

@luccija No ano, je to boj. Dnes mal pred spanim na obed mlieko a odvtedy nic, az teraz zjedol veceru chvalabohu. A medzitym moj mental breakdown so snahou o zjedenie obeda.

autor
17. feb 2024

@zuzinka888 To je super napad zapojit ho do pripravy 👍 Myslim, ze by ho to aj bavilo, lebo vkuse sa mota v kuchyni. Vdaka za radu, skusim zajtra ☺️

autor
17. feb 2024

@koniarova U inych uz vobec nie, lebo tam je zaujaty novymi hrackami 🙈

autor
17. feb 2024

@betulinka1 No presne u nas to tak dnes bolo 😔 Len neletel do kosa tanier, ale hracky...nepomohlo. ani ho nehlo. Mna este vcera seklo, takze ledva fungujem, tak uz ma dozral uplne. Dam mu asi urobit krvne testy a ked budu dobre, tak to asi prestanem riesit. Skusim tiez tak nejak po troske mu davat. On je velmi taky, ze vsetko chce sam. Ja ho uz davno nekrmim, ani nebeham za nim, lebo sa vie najest sam. Len teraz neviem, co sa deje. Vdaka za rady ☺️

brendaa
17. feb 2024

Titulok by som zmenila, dieťa rozkazuje, zje len ovocie a jogurt a kopec nezdravých potravin.
Poraď sa s lekarkou, podka mňa by sa rozjedol a čím skôr zmeniť stravovacie návyky môžeš mu kúpiť nový detský riad. Dohodnúť sa na pravidlách

fairyy
17. feb 2024

u nas fungovalo, ze dieta jedlo ocami... ked to vyzeralo dokonalo a vsetko bolo zamaskovane zjedla...ked to bolo kydnute na tanieri alebo bolo viditelne jedlo co "nema rada" odsunula tanier a mohla som sa aj pokrajat...pripadne ked jej niekto nahlas povedal co v tom je to som mohla instant vyhodit jedlo...maskovala som potravinarskymi farbami velmi vela (zelenina, maso a pod) som zamixovala do privarkov alebo kasi ci polievkovych kremov tak aby prevladala potravina chutovo co jej chuti ...alebo som schovala do kolacov vela ... akoze uprimne bralo mi to sialene vela casu vymyslat recepty a miesat veci tak aby mi na to neprisla, ale uz ma 10 a zje vsetko

vakatko
17. feb 2024

Naučila si si dieťa na sladké, teraz je ťažké zbaviť dieťa závislosti na cukre.
Nasad mu aspoň probiotiká a rybí olej.

autor
17. feb 2024

@brendaa Titulok je napisany spravne a nie je pravda, ze rozkazuje a zje kopec nezdravych potravin, to si si tam domyslela ty. Dnes jeho jedlo: rano banan, pred obednym spankom mlieko a vecer o pol siemdej chlieb s maslom a domacim dzemom a banan. Tot vsjo za cely den. Tak neviem kde v tejto strave nachadzas kopu nezdravych potravin.

autor
17. feb 2024

@vakatko Na ake sladke? Rybi olej berie. On sa neladuje sladkostami. Pisala som, ze ked dostane napr. Brumika, tak mu ho dam a jasne, ze po nom skoci a zjedol by aj viac kebyze mu dam. Ja sladkosti vobec nekupujem, kedze ich nejem. Vcera sme mali palacinky, vyplul. Chlieb s maslom a medom - ani sa nedotkol, minule mu manzel dal zo svojho croissantu - vyplul.

fairyy
17. feb 2024

pises, ze banan mu chuti...ked mu spravis bananove lievance zje? (zjedol by aj vajce vdaka tomu) ... chlieb mu chuti takze ked upecies chlieb do ktoreho zapecies rozmixovane maso a zeleninu (nemozes vela inak ti to nebude drzat konzistenciu)? daj na to potom maslo nech nevidi ze ma inu farbu ...

koniarova
17. feb 2024

Cestoviny? To býva väčšinou na istou u nejedakov.

zuzanockamt
17. feb 2024

Keď tu čítam niektoré mudrovačky, až mi je zle. Nezažili nikdy dieťa - nejedáka, ale budú vypisovať hlúposti. Treba si ozaj zažiť dieťa, ktoré zje minimum, mini porciu, ktoré zje ledva dve mini lyžičky z jogurtu, nezje ani štvrťku rožka, zje na obed pár zrniek ryže, dve cestovinky a kocku mäsa, aj tú vypľuje. A potom nech radia 🤦 Fakt sa chytám za hlavu z názorov, že vydiera, manipuluje, nedaj obed, potom zje,keď bude hladné atď. No nezje, hlavne deti na spektre sú ťažký oriešok.

autor
17. feb 2024

@fairyy Bananove lievance som robila asi 2 dni dozadu a tiez ich nechcel, skoncili v kosi. Ale ten chlieb je dobry napad, skusim najst nejaky recept, to by slo. Minule som bola prekvapena, ze chlieb s guacamole zjedol, aj rybacia natierka mu chutila, to som oslavovala uspech.

vakatko
17. feb 2024

Ovocie, jogurty, chlieb s medom, džemom vo všetkom je cukor.
Cukor nie sú len lentilky a brumík.

majlo1234
17. feb 2024

Nedaj mu nic sladke, ziadne blbosti. A inak daj co mu chuti. Ked ovocie, tak ovocie. Ked jogurt, nech si da. A okrem toho mu naloz kazde jedlo, co mate aj vy, malinku porciu, ked nezje, nevadi. Nestresuj sa, ked neni vychudnuty, a zdravotne je v poriadku. Moj je jedak celkom ok, ale najradsej ma blbosti. Cele dni pyta cokolady cukriky, a je v rovnakom veku ako tvoj. Takze ho kludne vydieram tym, ak nezje normalne jedlo, ktore mame, nedam mu nic sladke. Okrem toho si moze dat vswtko, co doma mame, ale blbosti mu nepovolim ziadne, pokial neje normalne. A on to dost dobre chape😅 ma 15 kg, energie ma dost, neriesim

autor
17. feb 2024

@majlo1234 Tak to aj robim, ale nepomaha. Preto mi dnes uz praskli nervy. Lebo na neho nefunguju ziadne vyhrazky. Reval jak saleny, ale nemotivovalo ho to, aby to zjedol. Praveze neviem ci je zdravotne v poriadku, dam mu urobit krvne testy. Ak bude krv ok, tak sa na to vykaslem a zmierim sa s osudom 🙂

brendaa
17. feb 2024

Hmm si vytočená, titulok máš že nezje nič... Zažila som deti, čo fakt nepotrebovali jesť... Takže tvoje dieťa niečo poje.. to, že má obľúbené nejaké potraviny... Sladkosti a brumiky ale mu chutia... Poznám deti čo im ani sladkosti nechutili... Proste nejedli...
Je vo veku kedy skúša a dáš mu toto nezje, zje čo mu chutí.. nasilu ho nedonutiš.
Mala som obe deti prieberčivé a ani sladkosti a chrumky nejedli...
Drzim palce veľa trpezlivosti.... alebo možno nejakého kamaráta, aby jedli spolu?

dankabetka
17. feb 2024

Ahoj, vahala som ci sem napisat, ale predsa len : mam syna uz bude mat 8 rokov, do 2 rokov by zjedol aj tanier...neprehanam...on zjedol vsetko a vela. Potom ho seklo, doteraz nevieme preco a je problem, odmietal vsetko a nie len zjest ale co i len ochutnat...podla " dobrych rad" a kedze som nevedela ako dalej... Som teda skusila vsetko.... Dat jest len 3x denne, nechat vyhladovat ( vydrzal 3 dni o vode...potom som pochopila,ze s nim naozaj nepohnem), jedlo nenahradzat a uz vobec nie sladkym, poprosit, pochvalit,uplatit, spolu pripravit....super reci v skolke, ze tam sa nauci ...boze ako som v to dufala a verila...az do dna kedy mi starucka pani ucitelka ( x deti vychovala) povedala, ze take zatate dieta si nepamata....vtedy som si povedala ok...mam dieta co nechce jest ...musim to prestat riesit...prechodili sme pediatricku, gastro, psychologa...dieta malo nasadenu aj histaminovu dietu...lebo bolo podozrenie, po diete vysledky ok, ale apetit sa nezmenil...prestala som riesit. Kupila vitaminove doplnky...ma 8 rokov. Aktualne asi 10 jedal co zje...aj to asi prehanam, ale dal sa na ovocie a zeleninu, pomalicky podsuvam aj dalsie jedla....velmi sporadicky nieco prida...ale uz z jedla nerobim halo. Nekomentujjem a ani neskladam odu ked ochutna nieco nove... Vyslovene ignorujem jeho jedenie...a cakam na pubertu....😉
Toto ale budem zbytocne vysvetlovat mamam jedakov....
Druhy syn je ako kombajn...zje co vidi 🤣 vychova rovnaka....sama neviem, kde je chyba, drzim palec naozaj .... uplne chapem ten pocit zufalstva...

patulka410
17. feb 2024

Nečítala som komentáre,ale moje deti nie sú veľmi jedáci. Majú veľa alergií,tak nad jedlom musíme veľmi premýšľať. Ale od malička pripravujú jedlo so mnou. Priprava začína samozrejme už nakupom. Väčšinou čo si všímam,tak je to taký štýl,že "Strčím dieťa do košíka,vopcham mu rožok do ruky,nech je ticho a nakupujem " 🤭 Začala by som mozno už tam. Pozerať tie veci v obchode, diskutovať,čo by sme mohli skúsiť. Ktorá zelenina sa mu páči. Pustit možno pesničku o zdravej strave - tuším Jaroš má také niečo a určite aj niekto iný. Môj 5ročný už teraz aj mrkvu nakrája, zemiaky ošúpu,miešajú,pečieme. Cestoviny s cuketou nezjedia- ale urobíme si cuketove tyčinky,kde nastrúhajú cuketu, povykrajujú si tvary a už papaju (a rovnako je tam maslo, cuketa,múka ako v tých cestovinach napríklad ). Takže zapájam do prípravy, všetko robíme spolu. Spoločné stolovanie. U nás zaberal aj spoločný tanier - ja som si naložila viac,všetko osobitne (hlavne nezmiesat u nás 😂 a aspoň ochutnali,keď videli jesť mňa )Ak nezjedia obed, nemajú sladkosť. Sladkosti u nás nie sú odmena (s výnimkou lizatka pri odbere krvi,lebo inak ich nemajú nikdy ), ale podmienka je vždy aspoň trochu. Sladkostou sa u nás myslí koláčik (tam sa dá tiež všeličo prepašovať - mrkvove pirozky, cuketovy perník,...)Jedlo nenutim zjesť,ale ochutnať. Pokiaľ ochutnajú lyžičku a naozaj im nechutí,tak majú dovolené aj vypľuť do koša (tiež niektoré veci nezjem a hotovo ). Alergolog mi povedal,že ešte nevidel žiadne dieťa dobrovoľne umrieť od hladu a ja s ním súhlasím ☺️ Že on keď sa pýta mamičiek,čo dajú dieťaťu keď nechce jesť,tak je vždy odpoved mlieko..že on keby vypil mlieko,tak tiež nejde jesť. Úplne rozumiem strachu,že nebude mať živiny,tak aspoň niečo ..ale z toho banánu nemá ani bielkoviny ani nič extra 😊 Samozrejme aj moje deti majú dní,kedy zjedia suchý chlebík,suché cestoviny a vzduch,ale tiež nejem každý deň rovnako😊
Ak má rád sladké,tak ja napríklad robím batátové šúľance (deťom sa páči farba a keďže batat je nasladly tak je to aj prirodzene sladšie). No a tak 😃 Držím palce

sardinka32
17. feb 2024

Kto nezažije, nepochopí. Moje staršie deti jedli normálne, toto moje posledné, bude mat čochvíla 3 roky, nejedol ktovie ako vela, ale jedol bežnú stravu ako my ostatní...jedného dna sek (mal sotva dva roky) a nevedeli sme doň dostať nič okrem mlieka. Teraz zje akurat tak polievku s tenkými rezancami, sem-tam hrianku, ovocie a zeleninu vobec, takze davam vitaminy v kvapkách a ked obeduje muž, tak niečo odje z jeho taniera. Potom uz len pije vodu...a zje dáku somarinu, najskor sme vsetko poschovávali, ale nejedol nič, tak sem-tam dáke piškoty alebo tyčinky vytiahnem a dám mu akože na večeru. Ja sa desím toho, ako nastupi do skolky, mne treba do práce sa vrátiť a bojím sa, že mi po skončení adaptačného obdobia povedia, že nie je vhodné, aby bol v škôlke. Myslela som, že chalan bude jesť ako najatý, dakedy uz ma zúfalstvo z toho prepadá, ale energie ma kopec, beha, chorý nebýva...uvidíme, ked pojde na kontrolu v troch rokoch, čo na to pediatrička.

autor
17. feb 2024

@brendaa To mas pravdu. Tiez poznam take, co absolutne nic nezjedia. Moj ano, zje nieco, ale pochopila si pointu, ze nezje nic varene, v poslednej dobe nic okrem toho, co som uz spominala. Cize ma trapi, ze je malo vyzivne jedla. Pritom varim zdravo, ak by jedol, tak by som bola velmi spokojna. A tym, ze teraz bol viackrat chory za sebou, tak som si to spojila, ze neje nic poriadne - oslabena imunita. No, snad sa to upravi.