Ako spestriť jedalníček ročnému dieťaťu?

alubinka
20. mar 2011

nemozem si pomoct, stale mam pocit ze dcerke podavam to iste dookola.
rano ak vstaneme skor, dostane mliecko alebo pecivo s natierkou no vacsinou spime dlhsie, takze ranajky vynechavame
o hodinku a pol ako vstaneme jej davam na desiatu ovocie, na obed zeleninku s maskom alebo zltkom, resp. cistu zeleninu, olovrant ma po troch hodinach a to smotanovy jogrut alebo activiu. o siestej vecera v podani mliecnej kase ktoru niekedy vymenim za ovocie. a okolo osmej pred spanim ma este jednu davku mliecka. v noci sa budi jedenkrat na papanie.

pride mi to ze stale ma to iste- ovocie, zelenina, jogurt, kasa... co by ste mi poradili na obmenu? a este ma niekedy trapi ci jej staci mliecna davka, ci nepotrebuje viacej.

beruska.zuzanka
20. mar 2011

V každom prípade by som nevynechávala raňajky, ale to je na Tebe... a malá papáva v podstate s nami, my moc nevyprážame, málo solíme, menej koreníme, ak varím niečo, čo ona nemôže, tak má svoju zeleninku+mäsko, ale inak mala špagety s paradajkovou omáčkou, palacinky, šúľance, tvarohové ovocné gule, rizoto, soté na zeleninke, minulý týždeň rybku so zeleninkou na pare nesolenou so zemiakmi na masle a rasci, to sme mali aj my a tak podobne... nech to má pestré 😉 kusla si už aj do buchty lekvárovej... inak priemyselné sladkosti neje, žiadne čokolády ani nič podobné... ale ako vravím, snažím sa ju privykať na našu stravu 😉
existujú aj rôzne obmeny kaší, neviem aké dávaš, Emka ľúbi pohánkovú, špaldovú, ovsennú robím ich buď do ryžového alebo klasicky kravského plnotučného mlieka, občas s kvapkou medu, s ovocím, najradšej s banánom 🙂 a podobne, ak budeš chcieť ešte pokecať, kľudne IP 😉

kaja73
20. mar 2011

Už len natierky možeš super obmienat-mrkvova,droždova,vajičkova,avokadova,lekvarova atd.Zeleniny tiež vieš pekne striedat-cvikla,cervena sosovica,dyna,fazulka,spenat,broklica,cukina -je toho spusta.Kombinujes so zemiakmi,ryžou,cestovinami,ovsenymi vločkami,kuskusom a roznymi druhmi masa. atd.Kase tiež možeš striedat-psenova,ovsena,spaldova,ryžova,kukurična,jacenna atd.Moj mlieko nemože ma na alergiu,ale stravu ma pestru.Tiež možes robit nakypy,palacinky-robim z ryžoveho mlieka,omacky.Ovocia je tiež dost-teraz v zime sice len jablka,banany,hrušky,ale su aj vyživy.Polievky tiež možes robit rozne druhy-masova,zeleninova,kremova atd.