icon

Ako správne nastaviť jedálniček pre 21-mesačné dieťa?

kristina210
21. mar 2025

Ahojte ženy,

k Vaším skúsenostiam.
Malý má 21 mesiacov, 91 cm a 16.8 kg 🙃

Je pevnejší, tzn. aj ruky, stehná, zadok, jasné aj bruško má, ale nevyzerá doslova byť nabitý alebo obézny, proste veľký a pevný.

Zamýšľam sa, či neje priveľa a podobne.

Fungujeme, príklad vstane 5.30 :
raňajky cca 6.15 (pečivo,nátierka,šunka,syr,čerstvá zelenina,...)
desiata cca 8.30 (iba ovocie - jablko,banán,pomaranč,podľa chuti)
obed cca 10.45 (polievka + zeleninovo-mäsový príkrm)
denný spánok cca 2-2.5 hodiny
olovrant cca 15.00 (väčšinou biely jogurt)
niečo malé na zahryznutie okolo 17.00 (kúsok jablka alebo piškóta, rohlík)
večera cca 18.30 (polievka,alebo normálna večera + zelenina, či mliečna kaša. Ak mu dám len polievku, pozerá že čo ? Mama ham - pýta si ešte jesť 🤦‍♀️)

Okrem toho ho ešte kojím deň + noc, a vlastne mi vychádza, že k tomu je 6x denne. Chutí mu, nepohrdne ničím, bolo by vhodné znížiť počet jedál,alebo to kojenie ?
Ako to máte vy ?
Ďakujem

lucia13022023
21. mar 2025

Syn má 25m (2r 1m🤣) a teda papa dosť podobne ako ten tvoj, váži 12.7kg
- raňajky ma bud slané alebo sladké, aké si vyberie, tiwz pečivo, nátierka, zelenina; alebo potom lievance, muffiny, ovocie.. (všetko v zdravej verzii a domáce🙏)
- desiatu ma ovocie/zeleninu
- obed polievka a druhe.
- olovrant jogurt s ovocim
- večera polievka alebo kasa s ovocim.
Mlieko pije ráno a pred spaním.
Ja osobne by som nemenila nič.

kristina210
autor
21. mar 2025

On pekne stál na 15 kg, je aj aktívny, vonku sme 4-5 hodín denne ... pribral mi 2 kg za posledné 3 týždne, ale je pravda, že pohyb žiadny, iba v koči, lebo mal imobilizáciu kvôli ohnutej píšťale na nohe, tak možno aj preto ... a teda sa chcel aj kojiť každú chvíľu 🙂

stanulienkat
21. mar 2025

Ved kazdu chvilu nieco pojeda. Plus ked k tomu nema pohyb. Akurat mu zarabas na zle stravovacie navyky, resp. obezitu.

kristina210
autor
21. mar 2025

Je každé 2-2.5 hodiny, často ??? Píšem,že pohyb nemal posledné 3 týždne, pretože mal sádrovú dlahu - zlomenina píšťaly ... inak lieta stále

kristina210
autor
21. mar 2025

A tak pre zaujímavosť stanulienkat, ako často papajú tvoje deti ? Každé 2-3-4 hodiny ?

lucia147852
21. mar 2025

Moja ma 1,5 roka a ma raňajky (chlieb s niečím, kasu, alebo na čo je chuť), desiatku ako kedy, podľa toho či jedla viac ráno alebo menej, na obed len polievku, zvyčajne robím krémové, potom spánok, druhý chod a večeru. Medzitým nejaké ovocie, piskotu, chrumku, ale zvyčajne len zahryzne.

majlo1234
21. mar 2025

To iste, co pises, davam mojej 10mesacnej. Mozno zalezi na porcii, ak sa ti zda, ze vela je.
Ale nemyslim si,ze nieco z toho, co si napisala, je zo stravovacieho hladiska nespravne

kitycat
21. mar 2025

@kristina210 myslum, ze ked ti tak pekne je, to kojenie mozes obmedzit. Ja som odstavila 2 rocnu na vianoce a predtym uz len na spanky som davala. Miesto mlieka mu daj vodu. Ved to zase vybeha, ked teraz 3 tyzme sedel s takym apetiton

stanulienkat
21. mar 2025

@kristina210 myslim, ze kazde 2-2,5 hod je casto. Skus to potiahnut na 2,5-3 hodiny. Duplom, ked nema pohyb.

januska12323
21. mar 2025

Stačilo by zrušiť kojenie, zuby aj žalúdok si potrebujú občas oddýchnuť.

pl2y
21. mar 2025

Podľa mna jedalnicek je fajn, podľa mna aj zložením..ja by som to kojenie asi už ukoncovala..moja dcerka ma 27 mes jedáva nejak podobne ale od 15 mes už nie je kojená..a ma 13,5 kg

kristina210
autor
21. mar 2025

Ďakujem všetkým za komenty 🙃

dixitka
21. mar 2025

@kristina210 jedálniček podľa mňa fajn, inak bez tých 2 kg bol tvoj syn váhou aj výškou takmer presne ako môj 23-mes., akurát on toho zje tak o polovicu menej :D no tie 2 kilá hore za 3 týždne mi príde veľa aj na dospelého - ak sa nemohol hýbať, čakala by som, že aj chutiť mu bude menej. Je to také zvláštne, že tak rýchlo pribral. No ak nebude ďalej priberať takýmto tempom, tak sa isto nemusíš znepokojovať. Zasa to vybehá, bude sa viac ťahať do výšky 🙂