icon

Ako zabrániť dieťaťu rozhadzovať jedlo?

14. okt 2024

Moje dieta papa samo a ja som uz na pokraji smrti

Ahojte, prepacte za vtipny nadpis, mozno sa aj adminom zmeni, ale !! ...mam o 3 mesiace 2 ročnu dceru...nikdy som ju nekrmila...bola kojena 17 mesiacov a to 90%..všetko jedlo skoro uplne odmietala...potom som ju zo zdravotnych dovodov musela prestat kojit z hodiny na hodinu...a tak zacala teda papkat normalne jedlá sama od seba.. bola som az prekvapena ako jej to hned vsetko slo a samej...papkala naozaj lepsie ako niektore deticky uz v skolke...nechcem sa ziadneho dietata dotknut! Kazde je ine...ale co predvadza uz asi poslsdne dva mesiace je otras...ona to jedlo rozhadzuje...steny mame špinave...normalne mi na hlave pristava jedlo..bezne...4x denne sa cela kupe...lebo sa tak zaspini...ale to mi nevadi...mne vadi to, ze jej jedlo chuti...ale ho aj rozhadzuje...po celom byte z jedalenskej stolicky...skusali sme aj bez stolicky...bezozmeny...neviem ci ju neprihlasim aj na nejaky hadzanarsky kruzok lebo to, do akej dialky to jedlo odhodi by mi snad nikto neuveril...uz aj na plafone .....hanbim sa navstevu pozvat...pred mesiacom sme vymalovali cely byt, lebo to uz bolo hrozne....uz tie steny az smrdeli...no a je to tu znova ! A neviem ci nie horsie...ja som uz aj kricala, sa priznam...na nu...stale vysvetlujeme dookola, sme dost trpezlivi rodicia...ale co je vela to je vela...kto by mi mozno nieco este poradil ? Manzel robil uz aj kartonove zatarasy okolo nej ked papka...ale tie krabice ostali ciste !! Ale vsetko naokolo aj tak zaspinila...som zufala a viem ze je to len obdobie, ale toto je uz moc :(

Strana
z2
simsalabim
14. okt 2024

Ak to robi naschval, treba jej ukazat hranice. Povedat, ze jedlo sa nehadze. Ak to urobi, krmit ju sama, ak nebude chciet, zopakovat, ze jedlo sa nehadze a ze ak to urobi, jedlo vezmes. A aj ho vezmi, ak to urobi. Ponuknut neskor. Dosledne dodrzat pri kazdom jedle. Ty si rodic, tvojou ulohou je aj vychovavat.

ina2405
14. okt 2024

Tak ako sa píše v príspevku, ukázať hranice. Ale sú aj deti, ktoré skúšajú až do zbláznenia a predsa ju nenecháš vyhladovať a nebudeš ju biť...Kým nezačne chápať, kŕmila by som ju asi v kúpeľni, aby som sa nezbláznila. Bez srandy.

7miriam77
14. okt 2024

Ja by som jej dávala na tanierik minimum jedla, keď doje,doložila by som jej ďalšie. A dokola vysvetľovať, že jedlo sa nepatrí hádzať. Možno nájsť dáke videá,kde hravou formou ukazujú ako sa má slušne papať

maminkadeticiek
14. okt 2024

Je prilis skoro skusit take,ze ked rozhadze jedlo,vezmes ihned tanier a nechas ju ohlade do dalsieho hlavneho jedla,lebonsa k jedlu spravala skaredo,ze jedlo si treba vazit?Lebo ju to bavi,sranda,skusa rodicov.Ked zazije raz co je to bolenie bruska od hlavu,skvrkanie,mozno si nabuduce rozmysli.Ja by som toto netolerovala,obdivujem ze to zvladate.

ina2405
14. okt 2024

Ja by som ju kŕmila, kým nepochopí. Je super, že papá sama, ale nedala by som jej jedlo do rúk...to by bolo za odmenu, keď ho nebude rozhadzovať.

aurora33
14. okt 2024

Ja mimo temu, ale nadpis nie je vôbec vtipný.

beata_k
14. okt 2024

A pocitila uz dosledky svojho spravania, alebo len vysvetlujes? Tym nemyslim bitky, ale vedro, handru a upratuj dieta zlate.

kikush182329
14. okt 2024

Sedela by som pri nej. Vysvetlila, ze jedlo nema hadzat, inak jej ho vezmem. Akonahle by odhodila prvy kusok, jedlo by som zobrala a dieta vybrala zo stolicky, ze koniec. Necakala by som ale s dalsim jedlom do dalsieho chodu. Ked by si ho vypytala naspat, dala by som jej ale s uplne rovnakym postupom ako prvykrat, zobrat pri prvom zahodenom kusku. Je mozne, ze ju budes usadzovat k stole dva, tri dni aj kazdych 15 minut, ale garantujem ti, ze za tie tri dni prestane.

simca06022011
14. okt 2024

raz hodi jedlo, vezmem a pocka si na dalsie. Nie nesmie sa hadzat... hotovo. AK vidim, ze prple v tom, budem ju krmit ale jedlo jej do ruky nedam... a vzdy skusila s troskou jedla, viac nedla... sadnem vedla nej a podavam jej atd. Prost eaby nemala moznost to hodit, ide sa zahnat, chytim jej ruku a nesmie.. a tak.. prejde ju to.
na steny odporucam mimochodom umyvatelne farby :DDD to umyjes normlane handrou a vodou ako nic a nebude ti nic smrdiet.

mabenn
14. okt 2024

male dieta nejake vysvetlovanie celkom nechape...treba ucit podmienym reflexom, napr vziat jedlo ked zacne rozhadzovat a povedat nie, vratit, a tak dookola...idealne toto vyriesit do skolky, lebo bude zle

margaretka_
14. okt 2024

Nase deti tiez od maleho malicka jedavali same. Samozrejme bol z toho bordel. Mladsi jedaval iba v plienke a po jedle rovno sprcha. Ale bordel nerobili naschval. Akoze vysypat naschval jedlo ci hadzat znamenalo, asi uz nie si hladny, dovidenia, jedlo beriem...

liv1
14. okt 2024

Ak hodis jedlo, nebudes papat. V momente ako jedlo vysmari, vsberies ju zi stolicky a jedlo nedas najblizsiu hodinu/dve. Das jej jest, znova to urobi, nie s krikom ale zase ju odtial vyberies a jedlo jej zoberies a nedas. Bude kricat revat, pevne nervy, ale neupusti. A stale vysvetluj. Aj keby to 5 krat urobila, okamzitr jej to jedlo vezmi a nedaj. Nenechaj sa obmakcit. Podla mna prestane

ivangeline
14. okt 2024

Môj 18m hádže, keď nie je hladný alebo mu to nechuti.

lily246
14. okt 2024

@beata_k vedro s vodou a handra ako trest pre dieťa v tomto veku? 🤣 veď to je pre neho odmena a ďalšia skvelá zábava, môže pokračovať v ešte väčšej nepleche. Som si predstavila ten súboj s mojimi ako by voda bola všade.
Autorka, všetky moje deti toto robili, celkovo všetkým hádzali, ničomu nedali pokoj, nikdy nesedeli viac ako sekundu, stále sa metali a vyliezali aj napriek bezpečnostným pruhom na stoličke, bolo to na prášky. Pri jedení pomáhalo dávať iba po jednom kúsku/súste, nedať im do ruky ani za svet, misku/tanier plný jedla s príborom pred nich už vôbec, až keď dostali rozum okolo 2,5 roka. Ja som nikdy nechápala tým fotkám detí ktoré v tom veku normálne jedia. Mojim chutí nadpriemerne ale čo popri tom dorobili, to bol horor. Veľa sme jedli vonku. Aj preto, že som s nimi musela byť veľa vonku aby nezbúrali naše bývanie. Ale celkovo mám divokejšie a veľmi tvrdohlavé deti, ktorým je šuma fuk vysvetľovanie aj pocítenie dôsledkov, aj tresty. Do všetkého proste museli dozrieť.
Držím palce.

beata_k
14. okt 2024

@lily246 Zle si to ponala. To nema byt trest. To je dosledok nevhodneho spravania. Urobis neporiadok=upraces. Nemusis jej davat vedro s vodou. Stacia kuchynske utierky a upratuj. Ide o vychovu logickych dosledkov. Dieta sa uci prevziat zodpovednost za svoje ciny/spravanie.

lily246
14. okt 2024

@beata_k akékoľvek upratovanie je pre nich skvelá zábava, aj utierky, aj vysávač, aj handra, vlhčené, metla, mop, oni to v tom veku nechápu ako trest ale ako hru.

beata_k
14. okt 2024

@lily246 By ma zaujimalo ci by ich tato hra bavila 3x do dna, 7 dni v tyzdni. Ruku na srdce. Asi nie.

lily246
14. okt 2024

@beata_k a ako ho prinútiš? Prestane ho baviť, tak to hodí na zem a ide preč. Čo mu nasilu budem držať tú handru v jeho ruke a jeho silou pridržať na tom mieste?

beata_k
14. okt 2024

@lily246 Pojde prec, otocim ho. Cielom samozrejme nie je aby 2 rocne dieta upratalo. Ved to ani nie je mozne. Ide iba o to aby pocitilo dosledky svojho spravania. Bude mu to upratovanie neprijemne? Bude. Rozmysli si rozhadzovanie jedla? Po case urcite. Za normalnych okolnosti by ho to ozaj malo prestat bavit. Normalne okolnosti myslim zdrave dieta. Potom ho len staci upozornit, ci bude jest alebo upratovat. Mozes mu dat na vyber nech sa dieta samo "slobodne' rozhodne. Verim tomu, ze na seba bude aj pysne ako dobre sa samo rozhodlo.

slavomira236
14. okt 2024

A preco nesedis pri nej ?vidim ze ide hodit chytim ruku a dost. Ak by si sedela pri nej tak by nehadzala. Hodis jedlo? Beriem tanier a vybavene..este taky nehrali aby som mala plafony od jedla. 3deti mam a veruze ziadne s jedlom nehadzalo. Meximalne led boli mladsie ako rok netrafili do ust..

ina2405
14. okt 2024

@beata_k súhlasím, ako dieťa donútiš aby upratalo? Bude s radosťou rozmazávať ten neporiadok handrou. To naozaj nie je žiadny trest pre tak malé dieťa. Môj tvrdohlavý j syn by si sadol, držal handru a nerobil by čo by mal. A fakt by ma vytočil zbytočne. Ja som mu preto nedávala možnosť rozhadzovať jedlo, keď bol taký malý, lebo by to robil. Väčšie deti môžem takto vychovávať, že tu máš handru. Ale nie 20 mesačné dieťa.

beata_k
14. okt 2024

@ina2405 Uz som pisala vyssie. Cielom nie je vyluxovana kuchynu. Tak by tam sedel 🤷

ina2405
14. okt 2024

@beata_k a ako ho donútiš sedieť? Budeš ho tam držať nasilu? Jediné, čo môže fungovať je vziať mu to jedlo a nechať ho bez jedla.

lily246
14. okt 2024

@beata_k musela si mať úplne iné deti ako ja, absolútne nič, čo píšeš, by u nich nefungovalo. Od jedu by vrieskali tak, že by som potom mohla upratovať ešte aj grcku.

ina2405
14. okt 2024

@lily246 detto

beata_k
14. okt 2024

@ina2405 Ved sama pises, ze by si tam sadol. Tak ano, sedel by tam.

lily246
14. okt 2024

@beata_k a potom by vstal a išiel 😀

beata_k
14. okt 2024

@ina2405
@lily246 Zienky, cielom nie je trest. Cielom je dieta, systematicky dotlacit do ziaduceho spravania.

beata_k
14. okt 2024

@lily246 Tak ho otoc 😃

ina2405
14. okt 2024

@beata_k ale môj by tam sedel a výsledok nula, potom by sa postavil a išiel by preč. Ak by som mu prikázala, aby tam sedel tak by ryčal až by sa zgrcal. Máš deti? Lebo akoby si mala úplne iné skúsenosti s deťmi, možno si mala deti spolupracujúce už v takom malom veku. Ja teda nie.

Strana
z2