icon

Ako zvládnuť dvojročného nejedáka?

8. nov 2025

Ahojte Maminy. Doma máme 2 ročného nejedáka. Výber jedál, ktoré zje mame zatiaľ veeeľmi veľmi obmedzený.

Z tých takých raňajkovať jedál zje jogurty, chlieb vo vajci,tousty (do nich sa snažím vždy skryť niečo nové ale nie vždy úspešne), banánové lievance, suché pečivo kľudne aj na kilá.

Z obedov zje kurací vývar, hubový vývar s mrvenicou (šampióny), Fazuľovú polievku (z tej vyje len krúpy a zemiaky občas nejakú fazuľku), zeleninové placky,bolonské špagety, pečné zemiaky.
Vajíčka napríklad ako praženicu odmieta. Chlieb s nátierkou či šunkou takisto, všetko zapekam ako toust.

Stále sa mu snažím ponúkať nové jedla ale to ak vôbec ochutna je veľký úspech.
Moja otázka je či ste varili stále pre nejedakov niečo nové a v rezerve ste mali navarené aj obľúbené jedlo alebo ako to u vás fungovalo? Kedy sa Vám deti konečne rozjedli? Ja som s každým obedom zúfalejšia a zúfalejšia.

minenkaa
8. nov 2025

Aké veď to krásne je a hlavne je,varili sa to čo dieta jedlo alebo teda jogurt ,polievka a kura s ryžou ,rozjedlo sa asi v pätnástich aj to len preto,že chcelo pribrať ,stále je to moje decko kosť a koža

biglovemom
8. nov 2025

Moja ma 7r a stale je vyberava takze neporadím 🤣🤣

majamat
8. nov 2025

vydrz a neries. moje dieta v tomto veku nejedlo ani tolko, teraz jedava, aj ked je vyberava. no stale jedava lepsie, ako dcera kamosky.
ona jej roky tajila, ze do reznov idu vajcia, pripadne aj inde. ked jej to nahodou povedali, zhrozila sa. a to kto vie co z varenej stravy nezje. a ma uz 14r.
moje dieta teda teraz uz jedava lepsie, no potykame sa s inym problemom. jedno obdobie izkohist. dieta, ale to bolo kratko. roky bezlepkova dieta, na co sme si zvykli, ale moznosti su predsa o nieco viac obmezdene ako u ludi bez diety.a najnovsie skusame bezmliecnu, mame podozrenie ze jej vadi BKM.
nastava situacie, ze jedla, ktore by jest chcela, mnohe nemoze a mnohe tie co moze, nechce.

mullerova46
8. nov 2025

@anonym_autor vraj netreba variť iba to čo chce dieťa ale treba mu stále ponúknuť najprv niečo čo nechce nech iba olizne a potom mu dať aby sa najedlo 🙂 dieťa by si postupne malo zvyknúť. Ale to je len teória, moje dieťa papa skoro všetko takže dúfam že to tak aj ostane

lasona
8. nov 2025

Co by som dala za takýto jedálniček. Moje dieta zje suchu ryzu, suchu cestoviny, sem tam vývar, makovnik, suchu buchtu , miestami jablko. To je všetko. A vajce, ale to musí mať náladu. Absolútne odmieta všetko mliečne a maso. V skolke mi nezje ale ze vôbec nič.

anonym_f8cc20
8. nov 2025

@anonym_autor Nikdy som pri deťoch problém s nejedením nemala. Až na malé výnimky ( klasiky ako huby, jaternice, držková...), stále sa prispôsobili tomu, čo bolo navarené. Nikdy som sa ich nepýtala, ani nepýtam, čo by si dali jesť, čo mám variť. Chvalabohu. Rokmi sa chute trošku menia, takže trpezlivosť.

autor
8. nov 2025
@mullerova46

@anonym_autor vraj netreba variť iba to čo chce dieťa ale treba mu stále ponúknuť najprv niečo čo nechce nech iba olizne a potom mu dať aby sa najedlo 🙂 dieťa by si postupne malo zvyknúť. Ale to je len teória, moje dieťa papa skoro všetko takže dúfam že to tak aj ostane

@mullerova46 presne aj to robíme že stále mu prv dame ochutnať to čo mame my ale v 90% prípadoch to skončí revom lebo nechce ani ochutnať.

autor
8. nov 2025
@anonym_f8cc20

@anonym_autor Nikdy som pri deťoch problém s nejedením nemala. Až na malé výnimky ( klasiky ako huby, jaternice, držková...), stále sa prispôsobili tomu, čo bolo navarené. Nikdy som sa ich nepýtala, ani nepýtam, čo by si dali jesť, čo mám variť. Chvalabohu. Rokmi sa chute trošku menia, takže trpezlivosť.

@anonym_f8cc20 ja verím že ho to prejde to vymýšľanie pretože už človek ani nevie čo mu ponúknuť.

autor
8. nov 2025
@lasona

Co by som dala za takýto jedálniček. Moje dieta zje suchu ryzu, suchu cestoviny, sem tam vývar, makovnik, suchu buchtu , miestami jablko. To je všetko. A vajce, ale to musí mať náladu. Absolútne odmieta všetko mliečne a maso. V skolke mi nezje ale ze vôbec nič.

@lasona tak v tomto prípade áno zje toho možno oproti iným deťom "dosť" a zas oproti iným deťom "malo"

kaca222
8. nov 2025

Ja keď robím niečo nové, vždy mám v zálohe niečo staré 😃😃 napríklad pohánku náš malý zakaždým odmietne, robím na milión spôsobov, dám ochutnať a nakoniec to skončí bielym jogurtom 😀

autor
8. nov 2025
@kaca222

Ja keď robím niečo nové, vždy mám v zálohe niečo staré 😃😃 napríklad pohánku náš malý zakaždým odmietne, robím na milión spôsobov, dám ochutnať a nakoniec to skončí bielym jogurtom 😀

@kaca222 ja už som tak demotivovana tým varením a od rana do večera riešením toho čo bude jest a či to bude jest. Niekedy sa stane že je celý deň o suchej strave 🙄

lenka2710
8. nov 2025

@anonym_autor ja mam staršiu dcéru takú, od malého mala strašne málo jedla, točilo sa dokola asi 5 varených jedál, jogurt a chlieb so šunkou, sem tam gulicky do mlieka
Ma 11 a je to len o kúsok lepšie, z polievok zemiakových vyje len zemiaky, z vývaru len rezance, ryža a kurča, perkelt, špagety a ešte par jedál co ma rada!
U mladšieho mam pocit, že každú chvíľu zje aj svetlo z chladničky 😂

anonym_038b24
8. nov 2025
@anonym_autor

@lasona tak v tomto prípade áno zje toho možno oproti iným deťom "dosť" a zas oproti iným deťom "malo"

@anonym_autor ak ťa to upokojí, v tom veku vymýšľa s jedlom väčšina detí. Snaž sa nerobiť z jedla stred vesmíru, nerozprávaj pred ním o tom, či jedlo, čo jedlo, aj ked si myslíš, že ťa nepočúva, ono to vníma. Aj to, že si nervózna z toho, že neje a že nejedením a vyberaním si jedál získava pozornosť, to môže začať využívať. Predlož pred neho päť krát denne jedlo, nekomentuj, aké je to výborné, zdravé, o jedle vôbec nerozprávaj. Sadni si oproti nemu a začni jesť a zase nerieš jeho jedenie alebo nejedenie, rozprávaj o tom, čo budete robiť, kam pôjdete a pod. Iba sa spýtaj, či si už neprosí (aj keby sa toho ani nedotkol) a jedlo odlož. V žiadnom prípade nevar jedlo náhradné. Choďte von, aspoň na hodinu, hodinu aj pol, von nikdy jedlo neber, ani piškóty, chrumky, ani ovocie, žiadne sladené nápoje, iba vodu. Potom ponúkni obed takým istým spôsobom. Vydrž aspoň týždeň, dva, neboj sa toho, že dieťa schudne, nebude prospievať, nič sa mu nestane. Držím palce

anonym_9469f4
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som prestala porovnavat s inymi detmi. Ak mu chuti zapekane, skusila by som placky. V tomto veku mali u nas doma uspech. Robila som zeleninove, pecene v rure, bez pridaneho tuku, alebo len pokvapkane olejom. A jedalnicek bol velmi stereotypny. Riadila som sa obdobim, co dieta malo rado. Malo masove obdobie, potom cviklove, plackove...jedine, co som dodrziavala, ze som nepopustila v zmysle, ze dostalo chrumky namiesto obeda. Varila som, co malo rado. Postupne presli aj na ine chute. Teraz zje prakticky vsetko, stale ma svoje obdobia. Nase nemalo dlho rado cokolvek mliecne, pediatricka odobrila, ze nedavat, ani nemaskovat. Postupne zacalo jest aj syry, maslo, jogurty.