Alergická reakcia po každom príkrme

viktoriab
15. jún 2016

Ahojte. Mam 6mesacnu dceru. Je plne kojena a druhy mesiac na prikrmoch. Ale mame problem- po takmer (90%) kazdom prikrme sa mi vyhadze- take tie male cervene vyrazky-bodky. Ma ich hlavne na hrudi a rukach, semtam na tvaricke alebo brusku. Za par dni to zmizne, teda nestihne lebo stale pride prikrm a znova. Je jedno ci prikrm papa po prvykrat alebo uz ho jedla viackrat. Stretli ste sa s tym niektora? Mozno to nazvat alergiou?

siska53
15. jún 2016

@viktoriab a prosim ta,preco si plne dojcenemu dietatu davala od 4.m.prikrmy???
Cize ona uz 2m.nie je plne dojcena,kedze jej robis prikrmy.
Okrem.toho ak ma nejaku alergicku reakciu,treba danu potravinu vylucit a vyskusat tusim najskor o mesiac.

viktoriab
autor
15. jún 2016

@siska53 pretoze mala strasnu koliku a prikrmy jej ju ooovela zmiernili. Preto. Tak nieje dojcena uplne ale ziadne UM nepapa. A co jej mam vylucit vsetko ked zo vsetkeho to ma?

siska53
15. jún 2016

@viktoriab ja by som jej stopla.prikrmy celkovo a skusila ju nejaky cas len dojcit..
Neskusala si pseno? Vraj to ma najmenej alergickych reakcii..

viktoriab
autor
15. jún 2016

@siska53 nie ale vyskusam ak pises ze je to dobre. Prikrmy jej nechcem stopnut, papa rada a takmer vsetko tak som rada ze jej chuti. No neviem ale spomeniem to Dr, aj ked uz teraz viem ze nic tym nevyresim.

uhnakova
15. jún 2016

Skus kupit hotovy prikrm, ci to nedopadne lepsie. Nejaky uplne jednoduchy, cistu mrkvu alebo mrkvu so zemiakom. Mozno jej nerobi dobre bezna zelenina z obchodu. Ak by to nahodou zabralo, mozes skusit za nejaku dlhsiu dobu zase dat domacu stravu, mozno uz nebude tak citlivo reagovat.

charity
15. jún 2016

@viktoriab S trochou cierneho humoru: jasne, krm ju dalej, ked jej chuti. Mozno ju bude bavit aj ta astma a anafylakticky sok, ku ktoremu sa takto dopacujete...

A teraz vazne: co jej varis? Varis alebo davas hotove dojcenske vyzivy? Rozmrazujes alebo davas vzdy cerstve? Potom Ti budeme vediet povedat o sku alergiu by sa mohlo jednat.

viktoriab
autor
15. jún 2016

@charity nemam v plane ublizit vlastnemu dietatu. Ja len vravim akych doktorov tu (v zahranici) mame. Ze na vsetko doslova kaslu. Praveze jej davam vyzivy, robim aj doma ale viac kupujem.

adelakk
15. jún 2016

@viktoriab tie alergicke reakcie sa mohli spustit tym, ze sa s prikrmovanim zacalo velmi skoro a organizmus este nebol na to pripraveny. Cas sa vratit neda.......skus uplne vylucit kupovane prikrmy, ktore obsahuju ine latky - konzervacne, farbiva, atd. Ak sa bude alergia stale objavovat tak zacni pouzivat iba potraviny, ktore vies odkial pochadzaju a su bez pesticidov, atd. Bratrancov syn moze jest odmala iba doma pestovanu zeleninu, ovocie, domace kozie mlieko, atd.......chodia kupovat potraviny priamo na farmy kde vedia, ze nepouzivaju ziadne chemikalie. Keby zjedol ovocie, zeleninu alebo aj maso z obchodu tak by mal hned alergicku reakciu....je velmi citlivy na pesticidy a ine umele chemicke latky, ktore sa v potravinach casto vyskytuju. A ma aj alergiu na lepok, kravske mlieko a pod. Takze skus zacat robit prikrmy z bio potravin. A pravdupovediac, moje deti su obe zdrave, ale aj tak som im vzdy robila vsetky prikrmy sama a nekupovala nic hotove v obchode. Vzdy to obsahuje nejake konzervacne latky a to by som zbytocne detom nedavala.

charity
15. jún 2016

@viktoriab Takto sa moze prejavovat histaminova intolerancia - hlavne po tych kupovaných vyzivach, lebo to nie je čerstve a tak to obsahuje viac histaminu.

zuzanadringus
15. jún 2016

Presne tak suhlasim s
@charity okamzite stopni tie kupovane "vyzivy" a precitaj si o histaminovej intolerancii.... ja som to u svojho syna stopla tiez, no bohuzial mu ta histaminova intolerancia uz ostala... Budem to dozivotne lutovat!!!

charity
15. jún 2016

@zuzanadringus Nelutuj. Vyzivy nespustaju histaminovu intoleranciu. A dieta Ti aspon bude cely zivot jest zdravo a bez chemie... Btw nezabudnite sa otestovat aj ostatni v rodine... byva to totiz obcas dedicne.

charity
15. jún 2016

@viktoriab Inak kde mame istotu, ze je to alergia na prikrmy a nie na nieco v Tvojom materskom mlieku?

bzzzz
15. jún 2016

@zuzanadringus čítala som nejaký článok v AJ, na medicínskej stránke, vraj existuje aj dedičná forma HIT. Ak ju má Váš syn tak si nemáte čo vyčítať. Veď keby to bolo po kupovaných výživách, tak DAO sa po niekoľkých dňoch obnovuje, nie?

zuzanadringus
15. jún 2016

@charity ani ja ani manzel nemame ziadne priznaky a ani sme nikdy nemali. Jedine syncek sa zacne ked nieco take zje hned vyhadzovat (zihlavka) a skrabat sa.

charity
15. jún 2016

@zuzanadringus Nemusite mat priznaky a mozete mat HIT.

macka84
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bzzzz
15. jún 2016

@zuzanadringus Áno, ale každý dedí 1 genetickú informáciu pre enzým od mamy a 1 od otca. A keď zdedím jednu funkčnú a jednu nefunkčnú, tak to môže stačiť, ak 2 nefunkčné tak už nie (autozomálne recesívny typ dedičnosti). Teda teoreticky vy s manželom môžete mať obidvaja od svojich rodičov zdedenú 1 funkčnú a 1 nefunkčnú formu a syn mohol od vás zdediť nefunkčnú (alebo menej funkčnú) a už má problém. Ale ešte som sa nikde nedočítala ako sa to dedí (autozomálne dominantne alebo recesívne).

zuzanadringus
15. jún 2016

@bzzzz
@charity urcite pojdeme s manzelom obaja na odber. Sama som velmi zvedava, nakolko si stale vycitam, to, ze HIT ma moj syncek iba "vdaka" mne 😢

svetielocko
15. jún 2016

Suhlasim s komentarom vyssie, mozno ma alergiu na nieco v tvojej strave. Ja som kvoli malej drasticky obmedzila stravu, bez psenice, bez mliecnych vyrobkov, spociatku aj bez vajec, paradajok + samozrejme vsetky mozne alergeny + aj potraviny, co nafukuju, lebo z tych ju zas brusko trapilo a teraz postupne zaradujem. A fakt vidno, ako na niektore potraviny reaguje. Vsetky dr ma povzbudzuju, aby som co najdlhsie kojila. O mesiac zacneme s prikrmami, tak som zvedava, ako to pojde...
Drzim ti palce, je to beh na dlhu trat 🙂

ukulela
15. jún 2016

noja by som skusala od zaciatku pomaly potraviny po jednej, niekdesom citala, ze najmenej alergii jepri bananocha tiez avokade. takby som pardni davala len jeden prikrm denne a to tieto dve ovocia. potom by sotrebarsskusila samu ryzu,ak ste uz davali (jasne,pozor na zapekanie), potom zemiak, cukinu,tekvicu, pekne po jednom avzd azpopar dnoch ... a snazitsa kupit biokvalitu.
a teda skusnajst ochotnejsieholekara,co to bude riesit.

alby2014
15. jún 2016

moj maly to mal...brutalne potravinove alergie, pocas dojcenia som jedla snad len zelenu zeleninu a maso, uplne bez mlieka, bez cukru, minimum psenice...prikrmy katastrofa, vyhodil sa este aj zo zemiaku. Cize som zavadzala pomaly mal skoro az 6,5 mesiaca. a isla som vzdy tri dni jedna zelenina, tri dni dalsia, potom spolu a tak dalej, prve tri dni, len bio kvalita, vsetko domace som robila od vyziv az po piskoty (syn sa vyhodil este aj z kukuricnej chrumky), domace kase...postupne sa to zlepsuje a to bol v stave, ze som musela na skludnenie davat kortikoidy a hrozila nam nemocnica. Ono by sa to do roka mala zlepsit, dnes uz zvlada aj zeleninu z obchodu, v lete to snad vyriesi more. Skus aspon dva tyzdne len kojit,nech sa to ukludni a zacni s prikrmamy od znova a pomalicky.

macka84
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
charity
15. jún 2016

Ak je histaminik, moze reagovat aj na mydlo, opalovacie kremy, zubnu pastu a dalsiu beznu chemiu.

anjelicek26
15. jún 2016

@charity suhlasim... problemom moze byt materske mlieko samotne a prikrm uz len ceresnicka na torte... u nas laktozova intolerancia - katastroficky scenar 8 mesiacov kolik a problemov, ked sme presli len na jedlo sme konecne mali normalne dieta. Pisem normalne, lebo to, ako trpel syn dovtedy normalne teda nebolo. Cim viac prikrmov (nahrad mlieka), tym bol kludnejsi. Odstavil sa od prsnika uplne sam. Dodnes sa mlieka a mliecneho nechyti.

viktoriab
autor
16. jún 2016

@charity
@anjelicek26 ano aj ja som si myslela ze to moze byt MM. Mozno prikrmy maju na tom maly podiel. Aj ked bola len kojena tak mala strasne koliky a tiez som nejedla uz pomaly nic a ajtak nebolo dobre. UM mi nechcela ani do ust dat.
- Ked jej robim doma cerstve, tak casto ma zapchu.

viktoriab
autor
16. jún 2016

Baby ja jej pripravujem aj doma cerstve aby ste so nemysleli ze je len na kupovanych. Ked kupujem tak bio

charity
16. jún 2016

@viktoriab Zapcha moze byt prejav HIT. Napriklad spominane avokado a banan su uplne nevhodne pri HIT. Baklazan tiez. Tebe staci, aby si zjedla obycajne pecivo s drozdim a pre histaminicku to moze byt problem. Bez eliminacie diety a opatrneho skusania na nic neprides. Fakt zrus uplne prikrmy.

Je mozne ze alergia alebo intolerancia MM sa zacala proste prejavovat silnejsie a zo zapchy a bolesti criev /tiez byva pri HIT/ to preslo na kozne prejavy.

britanova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaja73
16. jún 2016

@viktoriab daj vysetrit laktozovu intoleranciu a enzym DAO--ak je problem v laktoze porestanes kojit-zial inak to vtedy nejde- ak je problem v DAO budes musie maleho stravovavat nizkohistaminovo...moze to byt aj nieco ine-alergia,reakcie na vakciny,lieky....,ale aspon sim over tieto dve moznosti na uvod.

viktoriab
autor
16. jún 2016

Ano skusala som vysadit aj mliecne vyrobky aj pecivo. Dr to poviem, i ked uz som bola za nim neraz, na vsetko mal svoju odpoved a to co som povedala ja, som si mohla naspat so sebou vziat domov. Neriesil to vobec. Chcem ho zmenit za ineho, ale ten "iny" nema tiez dobre recenzie. No tak budem musiet hladat dalsich i ked tu je zname, ze dolezitejsie su pre nich zvierata ako ludia, zialbohu.