Dá sa pripraviť nemliečna ryžova kaša bez mlieka?

thinna33
5. apr 2016

Mám 6 mesačného syna ktorého kojím a celý 6ty mesiac jedol iba rozne druhy zeleninky na obed, teraz začal 7my mesiac a chcem začať k zeleninke maso, no rada by som sa opýtala na kaše, ešte som mu žiadnu nedávala, či mám kúpiť ryžovo mliečnu so sušeným mliekom alebo nemliečnu, ak nechcem pridávať do nej svoje mlieko, dá sa to zarobiť aj s niečím iným? Však v konečnom dôsledku ho aj tak nakojím tak moje mlieko tak či tak dostane, len by mi to urýchlilo činnosť, neviem, preto sa pýtam. A môžem trebars so zeleninou oskúčať prvý krát na obed ak chcem vidieť reakciu? Ďakujem

janickacrazy
5. apr 2016

ked kojíš, tak by si mala kúpiť nemliečnu kašu a zarobiť ju s materským mliekom a tým nahradíš jedno kojenie, nechápem prečo tam nechceš pridávať svoje mlieko, jedine by si musela kúpiť UM, čo sa mi zdá z bytočné, ked máš svoje, čo by iné matky zato dali, keby mali dosť materského mlieka a nemuseli kupovať umelé

vilaamala
5. apr 2016

@thinna33 jasné, že nemusíš. Ja by som mu kašu s UM nedávala, keď kojíš. Nemliečna kaša sa dá zarobiť s čímkoľvek tekutým. Možeš ju zarobiť trebárs aj s vodou, alebo so zeleninovým vývarom, alebo s nejakou náhradou mlieka - mandľové, kokosové, ovsené, špaldové,... podľa toho, čo dieťatko v tom veku môže. A môžeš si pripraviť aj kašu doma z ryže, nemusíš kupovať instantnú, je to čistý biznis...

monikoni
5. apr 2016

Dobrý deň, moja malá má teraz 4 roky a mlieko nijako neobľubuje. do nemliečnych kašičiek som len prikvapkala moje mlieko, inak som to len zalievala prevarenou vodou. používali sme sortiment kašičiek z DM od Babylove. Začnite niečim bezlepkovým a potom podľa veku a chuti dieťatka. Kašičku viete prisypať aj do polievočky namiesto cestovin. Do kedy s kašičkami vydržíte je tiež podľa toho, ako si dieťatko vyberá konzistenciu a chuť papania. Dobrú chuť a spokojné bruško želám

yanni
5. apr 2016

Nasa mala copana ma 8 mesiacov a je to taky expert, vecer kasu s mliekom nechce. Potom nevie zaspat. Vyskusala som rozne, bezlepkove, lepkove, s materskym, kravskym. UM sme nikdy nemali a ani nebudeme. Stale kojim.
Cize ja jej davam vecer rozne kase (huste lyzickou, flasu nepouzivame ani sme nepouzivali) zarobene len prevarenou vodou.
Poobede ako olovrant ale napr. kasu zje mliecnu.
Inak instantne nekupujem.

thinna33
autor
5. apr 2016

dakujem toto som potrebovala vedieť, či môžem vodou alebo zeleninovým vyvarom, lebo mi prislo divne ked mám pomaly náhrádzať kojenie a pritom si stale odstriekevať.
Umelé som predsakupovať nechcela, myslela som to tak, že ak by sa ta nemliečna kaša nedala robiť s vodou, tak že by som kupila ryžovu mliečnu kde davaju umele mlieko 🙂 Dakujem! A ešte mám otázku to masko môžem začať s hovadzím či kuracím? A ovocie mám ešte počkať? lebo mi nepovedala pediatrička zatial. Dakujem vám 🙂

ichbinich
5. apr 2016

@thinna33
Ako pisu ostatne, mozes pripravit s akoukolvek tekutinou. Lebo to su vlastne instatne vlocky roznych obilnin, ak je to bez prichute.
Ale pozor, ak tam das tvoje mliecko, po par minutach to uplne ztekutie, bude to uplne riedke. Lebo materske mlieko obsahuje enzymy, ktore napomahaju traveniu a uz v miske sa to "rozleje"...

luba41
5. apr 2016

dojčenie nemáš nahrádzať príkrmami / zakrátko by Ti pravdepodobne prsník začal odmietať/, stále aj v roku má byť MM podstatnou zložkou stravy..dojčíš stále rovnako často, len pri tom dáš aj nejaké iné jedlo..a nadojčíš zase pred jedlom, po jedle namiesto pitia..uvar kašu z hocijakých vločiek s vodou, čo máš doma a splní to účel kupovanej kaše..a do toho ovocie..mäso, ovocie, zeleninu-dávaj už hocičo..v primeranom množstve..

yanni
5. apr 2016

@thinna33 Nekupuj ryzovu kasu instantnu: Ak sa ti nechce robit doma, tak kup ale nie instantne hotove kase ale napr. ryzove vlocky rychlorozpustne, napr. v DM Alnatura, neskor ciste obilninove kase. V tych "hotovych" je casto uz aj cukor. To vobec netreba.
Mäso mozes sttrietat, zaved pekne postupne (poradie je jedno) hydina, hovädzie, nezabudni ani na ryby, losos napr.
Ovocie az ked zje kompletny obed, cize zelenina+zemiak(ryza,cestovina)+mäso(ryba).

thinna33
autor
5. apr 2016

@yanni Dakujem to som nevedela, chutnam to teraz, instantnu od nestle mam kupenu a citim že je to sladke, pišu tam, že iba prirodne cukre, ale asi to tak nie je. Dakujem za rady, pomohli 😉 🙂 Maly mi už spinká dostal dnes brokolicu so zemiakmi a mrkvou, zjedol asi 150gramov + voda 50ml a ešte sa potreboval trocha napiť mliečka, je to velký jedák, ešte mi nič nevyplul 😀

yanni
5. apr 2016

@luba41 nie je pravda. Dojcenie, ci UM, tie co nedojcia, sa ma po case postupne nahradzat kompletnou stravou. Cize zacina sa obedom, ako vieme postupne zelenina, zemia, mäso, popritom "zapit" este mliekom (kojenie ci UM z flase). Ked zje kompletne cely obed, cize to 6-7 mesacne babo 180-190 g, ma sa pomaly od mlieka upustit a "zapijat" trebars vodou. Dojcis potom rano, doobeda, poobede, vecer, v noci. Takto sa postupuje potom aj pri veceri a ranajkach. Ale to je dlhodoby, niekolkomesacny proces. Kazde dieta je ine ale u nas to bolo u vsetkych takmer rovnake.
Mala ma skoro 9 mesiacov a reguluje si to sama. 6 mesiacov som plne kojila, po zavedeni obeda postupnej uz na zapitie stacila voda, kojim este vecer pred spanim, rano ako ranajky a raz v noci, co je ale skor od smädu ako od hladu, kedze vecer ma kasu plus to MM a je dobre napukana.
A vobec mi neodmieta prsnik. Ona cez den dobre je, tak prsnik nevyhladava a to sa mojkame, kazdy den plavame, na obed spolu spavame. Ale vecer uz je po ceceni blazniva.
Ja som to takto nerozhodla, ona si to zregulovala postupne sama. Ale rano a vecer musi byt. To ti uz aj ukaze, co chce, sibalka mala.
Chalani boli podobni. ani jeden sa neodstavil sam. Vzdy tam ostalo aspon to mojkacke vecerne kojenie. 😉 No chlap sa nezaprie, musi ist po cicke 😀 😀 😀 😀

thinna33
autor
5. apr 2016

@yanni A môžem sa ťa ešte opýtať, keď sa v tom tak dobre vyznáš, neviem ešte ako správne podať čo sa lepku týka, zatial som dávala malému žužlať asi dva krát kôrku chleba tak sa mu dostalo pár omrviniek, ale ako často to mám robiť? A iba žužlať či aj dať do obedu namrvené?

luba41
5. apr 2016

@yanni dieťa má byť dojčené stále na požiadanie..dojčenie 2x za den je pre 9 mes. dieťa málo..voda je na zapitie lepšia, výživnejšia ako MM? nemožeš napísať, že si to reguluje sama, pretože tú vodu si sama nevypýtala, tú si jej ponúkla Ty...a už dojčenie nevyžaduje, v podstate ani nemože, lebo na prsník postupne zabúda, ked že jej ho "vymienaš za inú stravu..

yanni
5. apr 2016

@thinna33 som rada, ze som pomohla. Fakt, tie instantne kase su marketingovy trik. Ovocne mozes nieskor robit aj sama. ja striedam vselijake ovocie. Das trebars ryzove vlocky, ovsene, pohankove, samostatne alebo aj pomiesas, popripade mozes aj kupit ciste obilniove (napr. zase v DM uz tu niekto spominal Babylove), ale fakt len ciste obilninove, to je pen fajne pomlete obilie, rychlo sa to vo vode ci horucom mlieku rozpusti, mozes davat ciste alebo neskor aj s ovocim, banan, uvarene jablko, hruska atd. Treba skusat vsetko. Hovori sa napr. ze citrusy by sa nemali, lebo babätka maju potom cerveny zadocek alebo ze kysle nemaju rady atd. Treba skusit, inak nezistis. Nas najstarsi bol priebercivy ale copana napr. zosrotuje fakt vsetko, za pomarancom sa isla zabit a nic jej nebolo. Avokado je jej najlepsia pochutka, ci uz ciste alebo zamiesane v kasi.
Na obed mozes kludne postupne skusit aj baklazan, jednoducho uvareny vo vode, vlastne vsetku zeleninu, co sa moze varit (zial az tak vela jej nie je). Kludne mu neskor strc do ruky kusok uhorky, cervenej papriky, bude to sice len cucat, hryz zacne az ked bude mat zuby a tvrde rozzuje az ked bude mat aj horne "tesaky", ale nauci sa rozne chute a to je hlavne.
Mozes byt rada, ze ti zatial vsetko zje, bäbätka väcsinou nemaju problem, zacinaju vymyslat az neskor, ked si to odkukaju od okolia, ani nie preto, ze by nieco nemali rady.

yanni
5. apr 2016

@luba41 nezabuda. Pyta si len tolko, kolko ona chce. Ani ejdno dieta nebolo odstavene nasilim. Kazde sa odtavilo samo v ca. 1,5 rokoch. Ono po zavedeni kompletneho obeda sa ma zacat ponukat aj ine tekutina. Mame 4 deti a nikdy nebol problem. Mal ked zjedla 200 g obed, nie nepchala som do nej, pytala si sama, krasne da najavo, kedy uz nechce, tak som jej vzdy dala aj prsnik. tak si cucla a bolo. Jasne, ze po tom mnozstve prikrmu uz nevypije 200 ml mlieka. Ono je to normalny proces prejdenia na normalnu tuhu stravu. Po case tym detom MM ci UM netreba, ked sa poriadne najedia normalneho. Dlhodobe kojenie je uz len o zvyku. Okolo roku uz jedia deti vlastne vsetko, ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera. Kojenie ci UM zalezi od dietata. Ten prsik ci flasa je uz da sa povedat nepotrebna. Jasne ked vecer cche, tak dam. Ale ono to v tom veku uz nie je tak o hlade ako o zvyku a mojkani.
Presne toto mi vravela nedavno kamoska, kojila mladsieho syna do 3,5 roka a sama priznava, ze to uz nepotreboval a bol to len zvyk. Maly prisiel raz-dva razy za den, ze chce. Cucuo dva razy a bol hotovy. To uz nie je kojenie. Sama priznala, ze kedze bola doma, nevadilo jej to, ale keby chodila do prace, ziadne cucanie by uz nebolo. Lebo to bolo fakt len cucania, akasi nahrada za cumel ci tak podobne.

thinna33
autor
5. apr 2016

@yanni To ano zeleniny nie je vela na striedanie tak ju už miešam, jedine čo som mu však ešte neskúsila dať je hrášok, nejako sa ho bojím 😀 Či mám? Lebo vidím ho na zozname, že by sa už mohol dať. Zjedol zatial batat, por, špenát, cukinu, tekvicu, mrkvu, kalerab, karfiol, brokolicu, petržlen aj vňaťku. Má už 9 kilo ale nevyzerá byť tučný, len stehienka má riadne 😀

ichbinich
5. apr 2016

@thinna33
Co sa tyka toho lepku a aj inych moznych alergenov: uz sa upusta od toho, ze sa alergenom vyhyba do svateho dindy, lebo je dokazany pravy opak: ze to nepomaha.
Teraz sa praveze odporuca zaviest aj mozne alergeny este pokial je dieta dojcene. Teda ako robis, ze das zut kusok korky z chleba. Jasne, ze nie strcit sniclu do ruky, ale skusit aj ine potraviny, ktorym sa este pred par rokmi ludia vyhybali... Iste potraviny su samozrejme nadalej tabu: med (lebo nie je pasterizovany), kusky orechov (kvoli nebezpecenstvu vdychnutia), surove potraviny,...
Ale napriklad aj tie citrusy, mozes skusit. Alebo ked budu nase jahdy, tak jahody.

Inak, ze 150 gramov zjest, to syn urobil prvy krat v 11 mesiacoch a dcera nikdy. Ona babatkovkse jedlo odmietala vzdy. Ona bola na BLW - tu mas kusok do ruky a rob si s tym, co chces 😉 😀
Mas babo ako z knizky 🙂

yanni
5. apr 2016

@thinna33 presne ako @ichbinich pise, postupne mozes uz teraz zavadzat lepok. Korku zuzlat, je super, neskor lepok v podobe kasi, tiez obilninovy "polystyren, to su tie ryzove ci kukuricne chlebiky, len ich dostat aj z roznych obilnin (neviem ako na SK ale tu v SA je toho neurekom).
Hrasok kludne zaved ak kukuricu, uvar a rozmixuj. neskor, ked okolo 8 mesiaca prejdes na kusky, tak len trosku lyzickou pomackaj. Moze sa stat, ze sa kozka prilepi na podnebie, ale to nie je problem, vyberies prstom.
Co sa kojenia tyka, nedaj sa zneistit, koj ako dieta ziada. Ja vzdy poviem, kazde dieta je ine, dokonca aj surodenci. Najstarsi, keby v 1,5 roku nebol chory a nemohol sat (sam sa preto odstavil), tak by cucal hadam aj do 18tske. On bol strasne priebercivy, nechcel to nechcel ono a je to tak doteraz. Ide ma z neho slahnut. Najmladsi, pravy opak, ten zjedol co nezjedlo jeho. Kojil sa do ca. 10 mesiaca vselijako, potom, ked uz sa vedel riadne napraskat, pomaly mu nebolo treba, len si cucol, jednoducho zaludok nepovolil, nic sa mu tam uz nezmestilo. Takze pil len predne mlieko, co je vlastne velmi vodave a len od smädu.
Mala je taka zmeska, tiez zje vsetko, koji sa ako sa koji, rano po prebudeni, co je okolo 7-8 sa riadne napuka MM, potom okolo 10 ma MM ako ranajky ale cidno, ze uz je to menej a potom uz nepotrebuje nic, obed je medzi pol-12 a 12. Poobede uz ma ovocnu kasu a potom MM nechce. Ponukala som jej, cucne dva krat a otrci gamby. Jednoducho je najeden. Zato vecer ma kasu, potom kupanie a asi o hodinu si este dobre da MM. Ona velmi dobre vie, ze je vecer, ze sa musi napukat aby vydrzala. V noci sa zobudi ako kedy, dakedy vobec, dakedy okolo 2-3, tiez si dvakrat s´cucne a spi dalej: Cize to je tiez tak len od smädu. Mozno, keby sme boli teraz na SK ci doma v DE, tak by sa ani v noci nebudila. len tu je uz aj v noci horuco, smädi napr aj mna. Mam pri posteli flasu s vodou, normalne sa aj ja zobudim na smäd. Cize to babo uplne chapem, ze chce pit.

zabina27
5. apr 2016

@thinna33 ja som lepok pridavala hlavne vo forme cestovin, mozes skusit par cestovin do prikrmu a uvidis, ak nebude reakcia, tak kludne daj len cestovinu v kombinacii s nejakou zeleninou. napriklad som nedala zemiak ale kolienka s masom a zeleninou, pripadne ovsene vlocky do polievky, do prikrmu