Dávate 11-mesačným deťom čerstvú zimnú zeleninu?
Ahojte, mam 11-mesacne dieta, a chcela by som sa spytat, davate prosim svojim detickam v zime nejaku cerstvu zeleninu, ktoru by ste kupili v beznom obchode? Moja ma velmi rada uhorku, ale neviem, ci teraz mimo sezony je to vhodne, asi ta dovezena uhorka nie je uplne zdrava. A co bio zelenina? Diky moc a pekny den.
Dávala som aj dávam obyč z kauflandu.
Nie nekupovala som zeleninu v obchode, pred kazdym prikrmom som pojazdila po europe aby som zohnala cerstvu. Sa nepokakaj.
Ano davala. snazila som sa zohnat bio, ak nebolo, tak normalne. ta uhorka ci paprika je pestovana uplne rovnako v juli ci v decembri, pokial to nepestujes doma na zahrade. moje deti bezne vecer chrumu uhorku, mrkvu, karfiol. neviem si predstavit, ze teraz kazdy rok ich na pol roka odstavim od zeleniny, lebo nie je sezona.
Pre Kristove rany 🤦🏻♀️ ročné dieťa jedáva absolútne to iste, čo my. Maximálne nemá pikantné a menej posolíme. Kupujeme aj sebe chutné a zdravé, kvalitné potraviny. Nevidím dôvod, prečo by to nemohlo jesť ročné dieťa, pokial nemá vážne problémy s imunitou a pod.
Cerstva zelenina aj ked z druheho konca zemegule je stale lepsia a zdravsia ako nic.
Pokial nepestujes zeleninu doma v zahrade alebo nemas overeneho trhoveho predajcu (nejaku babku, ci dedka, co to robi doma poctivo...), tak je uplne jedno, kde tu zeleninu, ci ovocie kupujes. BIO ovocie a zelenina v supermarketoch je zial iba marketingovy tah a 90% predajcov na trhoch predava odkupene potraviny z velkoobchodov 🫣.
Treba pozerať po bio zelenine (nie, nie je to len marketingový ťah 🙄, má stanovené omnoho prísnejšie normy na obsah škodlivín). Dobrá alternatíva je mrazená zelenina, kde sa zachováva obsah živín (niekde, je dokonca vyšší ako pri úplne čerstvej zelenine). No a tam, kde ponuka bio ani mrazená zelenina nie je, je aj tá dovozová lepšia ako vôbec žiadna.
To akože nejete nič z dovozu? Ani banán, pomaranč, jablká tiež vozia 🤷
Jemine… tu máš strach ohľadom zeleniny a potom niektoré deti jedia roky len parok s pečivom lebo nič iné im nechuti 😀
@annm81 Jasne, papier znesie vela...manzel robil audit pre mnohe taketo SK firmy, ktore ponukaju "bio" ovocie, ci zeleninu. Najviac ho fascinovali "bio" Vesele paradajky. Ktore maju JEDEN sklenik, kde pestuju podla standardnych noriem pre bio potraviny...vsetko ostatne bolo pestovane tak, ako otatne nebio paradajky 🤷.
Čím iným ho chceš kŕmiť? Máš sterilizované domáce prikrmy zo zeleniny a ovocia zo svojej záhradky? Ak áno, tak v zime dovezenú zeleninu a ovocie cez pol sveta nekupuj a nedávaj.
Ak ho chceš kŕmiť kupovanými prikrmami, tak to je už lepšie kupovať a podávať to kúpené ovocie a zeleninu.
@oceanahory predpokladám, že pán manžel má za sebou také pozadie, že situáciu vedel posúdiť a následne to riešili relevantné orgány, áno?
u nas sa celkovo zje malo zeleniny v zime, cerstvej.. vela pouzivame vo vareni = mrazenu atd., tie take skladovatelne = mrkva a pod.
Ale zase ak si kupite uhorku, mala ot ma rada a rza za cas dostane? asi nie denne celu? za mna v pohode. Kupujeme teraz uhorky, kapie, papriky.. bezne... uplne sa to neda vynechat
@annm81 Nie, pan manzel robi financny audit. To ze bol sucastou auditu, este neznamena, ze bol kompetetnou osobou riesit dane "nezhody".😉
Samozrejme ak ta to zaujima, tak si staci o tejto problematike aj viacej nastudovat, odporucam napr. viacero Netflix dokumentov, kde budes mat vyjadrenia priamo od odbornikov alebo si najdes aj clanky o roznych studiach, ktore potvrdzuju, ze bio potraviny nie su skoro o nic zdravsie, ako to standardne. Ano, moze obsahovat menej pesticidov, ale aj to sa da zial obist...
Netvrdim, ze v obchodoch neexistuje poctive BIO ovocie, ci zelenina, je ich ale naozaj zalostne malo a u nas na SK, je to priam zazrak.
Biopotraviny nie sú zdravšie - Index SME https://index.sme.sk/c/6521658/biopotraviny-nie...
@oceanahory takže pán manžel to posúdiť nevede... hm, veľmi zaujímavý článok si poslala a poukazuje na to, že niekto nepochopil problém. Hovorí sa v ňom o tom, že bio neobsahuje viac živín. A? Normy, ktoré musia tieto potraviny dodržiavať, sa neodvíjajú od toho, koľko je v nich vitaminov, že? Podstata spočíva v tom, že obsahujú menej škodlivín, čo je v čase, keď sa boríme so znečistením a jeho dopadmi na zdravie (alergie, neplodnosť, vrodené vývojové chyby..) celkom podstatný bod. Inak sa v tom článku píše aj to, že v dobe jeho napísania musela min. raz ročne prebehnúť kontrola, tak predpokladám, že firma dostala pokutu a príšla o certifikát
@oceanahory a ešte dodám, že to, že tie potraviny nie sú rovnaké, si človek dokáže otestovať sám. Jednak senzoricky, napr. ovoňať taký bio banán alebo ochutnať bio jahody, alebo môže pozorovať, ako dlho vydrží v konzumovateľnom stave bio a ako dlho nebio zelenina.
Moje dieťa začalo teraz s prikrmami a úplne v pohode. Aj my také jeme. Lepšie dovezené ako žiadne.
Samozrejme, normálne kupujem v Bille a Tescu zeleninu a papá ju takmer denne čerstvú.
@annm81 Brodime sa so znecistenim a jeho dopadom na zdravie a ideme to riesit "bio" potravinami, ktore sa kvoli standardom musia balit do plastovych sackov a vzhladom na urodu pody a jej vyzivovu hodnotu na ktorej sa produkty pestuju uz v podstate straca zmysel slova "bio"... To ze obsahuje menej pesticidov je jedna vec, obsahovat ich vsak obsahuje stale a zial v ovela vacsom mnozstve, ako sa v ramci marketingu vsetko prezentuje.
Bio potravina zo supermketov je akurat tak balzam na dusu, asi tak rovnako, ako recyklovanie oblecenia fast fashion znackami H&M, ci Zara....vsetko to konci na jednej kope v Bangladesi a znecistuje podu, ci vodu.
Tak toto je aky extrem😂😂
@oceanahory takže už si sa od toho, že sú to rovnaké produkty len s inou nálepkou, ako potvrdil tvoj manžel, ktorý sa na takých farmách pohyboval, dostala k tomu, že vlastne vôbec rovnaké nie sú, ale niektoré majú menej napr. pesticídov. Neviem, akú matematiku používaš, ale v mojej znamená menej pesticídov jednoducho menej pesticídov a keď si mám vybrať, či ich sebe a rodine doprajem viac, alebo menej, volím druhú možnosť.
Vadia ti plasty? Vadia aj mne, ale nejaký veľký rozdiel medzi balením bio a nebio nebadám. Takže tvrdíš, že normy sú také, že bio musí byť v plaste? A pre ktoré konkrétne druhy to platí? Lebo napr. jablká a hrušky kupujem buď voľne bez obalu, alebo v kartóne. Paradajky v kartóne. Voľne kupujem citrusy, mango, banány, avokádo, cukinu, uhorku... jahody z miestnej farmy v drevenej prepravke..
@domak2 iste, nespravíš to na jeden šup, ale ak dlhodobo kupuješ aj bio aj nebio, tak si ten rozdiel všimneš.
@annm81 Mozeme sa tu dotahovat a chytat za slovicka aj do rana, jednoznacne sa nezhodneme 😉. Som presvedcena, ze velka vacsina "bio" produktov ma skor iba danu nalepku, ako skutocnu hodnotu. V dnesnej dobe konzumu a znecistenia neverim v nieco, ako "bio" ovocie, ci zelenina zo supermarketov, kiez by som tomu aj ja naivne vedela verit. Napr. v Kauflande najdes vacsinu bio ovocia balenu v plastoch, od jablk, po hrusky, ba dokonca aj redkovky su po kuskoch v plastovych sackoch...🤷
Dufam, ze v tomto pripade volis aj oblecenie pre svoju rodinu iba od overenych eko vyrobcov, maso iba od overeneho farmara, ryby mimo chovu, pecivo iba domace, vodu filtrujete, cistiace prostriedky vyrabate vlastne bio, drogeria je asi jasna....Rozlisovat bio ci nebio ovocie, ci zeleninu je asi ta najmensia chemia pre nase zdravie, ale chapem, pokial to ludi ukludnuje a dodava im to pocit "zdravia", tak som za. Myslim, ze k tomuto uz naozaj nemam co dodat. Takze prajem pekny zvysok dna.
@oceanahory takže po tom, čo sme došli k tomu, že bio nie je len o nálepke (čo potvrdzuje aj článok, ktorý si ty sama postla ako dôkaz tvojho tvrdenia), sme sa dostali k tomu, že asi ani s tými údajným normami o obaloch to nebude tak ako tvrdíš, áno? No áno, zjavne sa nezhodneme - ja sa nepotrebujem chytať za slovíčka, mne stačia fakty. Ani sa nepotrebujem hnať do extrémov, ktoré tu staviaš, že všetko dokonale prírodné alebo nič. Ak teba upokojuje, že sa nemôžeš pustiť do stredu klziska, len stáť niekde pri mantineli (extréme), tak je to tvoja slobodná voľba. Len netuším, prečo máš potrebu tieto tvoje vymysly verejne prezentovať ako fakty (tvoj muž, rovnaké produkty, normy... ) tak teda aj ja prajem pekný zvyšok dňa.
@oceanahory balenie v plastoch ma aj pozitivny efekt, napr. ten ekonomicky, ze to ovocie/zelenina v nom viac vydrzia;) Radsej zabalene ako vyhodit to o den pokazene, pomackane a tak...
A v postrekoch je dost velky rozdiel bio / nebio... v sklenikohc, tvoj muz, ktory sa prakticky do toho nevyzna nemusel vidiet rozdiel, ani nemusel byt... lebo v skleniku mozu mat aj nebio veci bio pestovanie, tam zase nie je nutne tolko postrekovat.. co daju do zalievky netusis a on tiez nie. Ja ma zahradu a striekame za sezonu stromy aj 4x :DD aj viac, podla toho kolko prsi... vinic detto.. a bio postrekmi vsetko :D a sme bio :D tiez keby isiel niekto okolo a pozeral sa na striekajuceho cloveka, tak by si ako laik myslel.. ze fuj fuj, co striekaju :DDD
V zime kupujem bio uhorku,bio mrkvu a cherry rajciny, cviklu zo slovenska. Este zvykneme ladovy salat kupovat. Tekvice mame nase, vydrzia az do leta. Cuketu, patizon, spenat, mangold mame nase z mraznicky. Mrazeny hrasok a kukuricu kupujeme.
a v čom je tá dovezená uhorka taká nezdravá?
@annm81 bio je absolútne mrhanie zdrojmi.
Nižší výnos na väčšej ploche, kvantá nepredajnych kusov ktoré končia v odpade v lepšom prípade v dakom komposte.
@misanthropicdann výnosnosť je teda z tvojho pohľadu najdôležitejší parameter? Máme jednoducho odlišné priority.

Áno, normálne som kupovala mrkvu uhorku papriku či šalát
Ako zas nerobme zbytočne dramu