icon

Dieťa - nejedák a psychológ

30. sep 2022

Dobrý deň milé mamičky. Obraciam sa na Vás v mojom zúfalstve a hľadám dobrú radu a podporu. Dospela som k názoru,že moje dieťa potrebuje odbornú pomoc. Niečo po roku sa to pokazí a dieťa odmieta jesť niektoré potraviny. Časom sa pridávajú ďalšie a ďalšie jedla až to prišlo na 5 jedál ,ktoré je ochotné zjesť. Žiadne ovocie, mäso, mliečne ,jogurty atď atď. Hľadám mamičky ,ktoré mali takéto deti a navštevovali psychológa. Ako prebieha vyšetrenie, čo sa pýta, aká je liečba? Pomohlo to vašim deťom? Zmenilo sa to? Ďakujem

anjelicek26
30. sep 2022

Tak kedze predpokladam, ze psychologa potrebujes ty... naucit sa, ako s nou pracovat a ako sa nenechat jedlom vydierat a nerobit s jedenia temu dna.. Pomozes tym dietatu najefektivnejsie. Sestra toto iste zo starsim synom, krmila ho pri rozpravkach, chytala desy, ze jej umrie hladom, ak nedoje (mega) porciu, ktoru mu vzdy nalozila, dodnes ho doslova nuti jest, aj ked maly uz nechce... nestaram sa jej do toho, ale to dieta ma taky odpor k jedlu ze dovidenia 🙄 Jedlo totiz pre neho nikdy nzeacalo byt tym - toto chcem - ale od uplneho zaciatku - toto zjest musim.

autor
30. sep 2022

@anjelicek26 ja nerobím z jedla tému dňa ani sa nenechám vydierať,ani ju nestopem ako hus. Riešia to všetci, doma, v škôlke ju nútia okostovat a začal to byť problém. Nechce do škôlky, plače, zo sna vykrikuje, často sa budí.

anjelicek26
30. sep 2022

Opakujem, mozno si ten problem ako vznikol a preco vznikol ani neuvedomujes, na to prijdete postupne rozhovorom a analyzou situacie. Nie je cielom viest 3-4 rocne dieta k psychologovi, ktory to s nou sice preberie, ale do skolky k stolu tiez nepojde... ale ty si s nou najvacsiu cast dna, ty to vies doma ovplyvnit najviac...a to ta psycholog zamerany na tieto poruchy vie dobre naucit. Nejdes tam ako pacient - ides si tam po radu.

evkamotka
30. sep 2022

Suhlasim. To nie je urazka ale normalny fakt, odbornu pomoc dostanes ty, nie dieta Psychologicka bude riesit teba, co robis zle a aky mas (nespravny) pristup k dietatu a vysvetli ti, ako sa mas zmenit 🙂 drzim palce aby si nasla taku, ktora ti to dobre povysvetluje. Na sedenie pojdes pokial viem bez dietata.

mpg
30. sep 2022

Nie je to vždy chyba rodiča, niekedy toto majú deti s poruchou PAS, jedia len niektoré jedlá a napr. zeleninu, ovocie v žiadnom prípade, niektorí tak odmietajú napr. polievku, každý si vyberie svoje jedlá, na iné má odpor napr. preto, že sú zvláštnej konzistencie, vône a pod.

jaskolka
30. sep 2022

Ja ako dieťa som napríklad nikdy nejedla polievku,nikzo ma nedonutil a vlastne ani nenútil. Dodnes ju nejedavam, málokedy ju varím, ani muž to nechce
Tak je mi jasné, že aj deti nebudú "polievkaci".
Takisto nezjem cviklu, granadir, uhorky v akomkoľvek stave.
Nevidím dôvod pchať to do detí,neviem si predstaviť, ako v tomto pomôže psychológ, proste aj dieťa má svoje chute, a obľúbené ci neoblubene jedlá

ivanakal
30. sep 2022

Tak v prvom rade ma dieta moznoze traumu z teba, pokial vkuse do neho hucis ze ma jest a v skolke by som povedala nech to tiez nerobia, a nerob to ani ty, lebo to bude mat opacny efekt.. Moj syn ma 11 rokov a je hrozny jedak od malicka. Neokostuje nic nove a ako pises ty, ma par jedal ktore je dookola.. Vekom je to o troska lepsie, ale aj tak nic moc ale u nas plati, co mu nalozim, to musi zjest (nenakladam velke porcie). Robim jedla ktore ma rad.. raz mi dr, povedala, ze pokial ma rad aspon nejake jedla, tak mu mam davat tie... teraz novy dr, povedal, ze nevyzera choro, nema zle vysledky, nema zdravotne problemy tak nech cakam na pubertu 😀.. ked niekedy chcem aby nieco okostoval, tak este teraz huci, ze nieeee. Horcicu, kecup, tatarku, by do ust nedal nikdy. aj parok v rozku je suchy.

murielaa
23. nov 2022

Ahoj, podarilo sa ti najst nejakeho psychologa? Riesim podobny problem :/

janatko7
6. jan 2023

Ahoj, tak ako si pochodila? Bola si niekde? Máme to doma podobné, dcéra ma 9 rokov.