Dieťa odmieta doma varenú stravu, papá len kupované príkrmy
Ahojte babulky. Som zufala. Mam 10 mesacneho synceka. Papa vsetko a krasne ALE obedy len kupovane prikrmy. Ked mu uvarim ja, tak ani za svet a chyti normalne hysak. Je to takto od zaciatku. Zacala som varenou mrkvou, nechcel, odmietal. Lekarka mi poradila, ze ked nechce mam skusit kupit mrkvu v pohariku. A odvtedy nic ine nechce. Prosim poradte mi, ak ste mali tento problem s detickami. Prejde to? Este pre info, syncek sa narodil o 2.5 mesiaca skor, takze jeho psychomotoricky vyvoj je na urovni 7.5 mesiaca. Dakujem za kazdu radu. ☺
@evittam vsak nikde nie je napisane ze budu..ani ze moje nebudu...ja len pisem ze to mebudem riskovat a ze to imuno okno je novy vydobytok na ktory o par rokov zabudnu a vymyslia daco nove..imuno okno tu bolo ked sme my boli deti len to tak nikto mevolal😀a kazdy drujy moj znamy mojho veku je alergik...to nie je o oknach atd..ale o potravinach,smogu,strese..celkovo o kvalite zivota..
@zuzkat1 Tak to máš pravdu. Ale proste ja som nevidela dôvod prečo nedať dieťaťu niečo ochutnať. A zatiaľ nemáme žiadne problémy či už zdravotné alebo so stravou - "klop,klop".😉 To je všetko - ja som nikdy neriešila žiadne "imunologické okno" a príkrmové tabuľky. Riadila som sa vlastným rozumom.😉
@zuzkat1 neviem, na co si alergicka ty, ale nepredpokladam, ze by si mala nejaku tazku potravinovu alergiu alebo intoleranciu, aku ma mnoho sucasnych deti, ze koncia poopuchane s dychacimi problemami v nemocnici... myslim, ze si z tej istej generacie ako ja a co poznam, vacsinou su skor pelovi alergici a astmatici. A sama si to napisala, ze to nie je len o potravinach, preto mi pride smiesne tak chorobne riesit stravu, ze co dieta zje do jedneho alebo do troch rokov. Potom ide do skolky a tam je strava aka? Alebo v skolskych jedalnach a to nehovorim o tom, ked dieta dostane pristup k peniazom a ma moznost si kupit, co uzna za vhodne, cize si tu svoju "imunitu" potom pestuje dalej. Imunologicke okno zase nie je az taky novy vydobytok, kym ho neprebil mytus o tom, ze dojcene deti staci zacat prikrmovat od ukonceneho 7. mesiaca, tak to bolo, keby sa riadim tabulkami, ked som mala najstarsieho. Nastastie mam normalnu lekarku a zacali sme s prikrmami normalne. Nase matky sa aspon riadili zdravym sedliackym rozumom a osobne si nemyslim, ze by ani za tvoju alergiu mohlo to, ze si pila slepaciu polievku z flase ako trojmesacna, ako to bolo vtedy zvykom.
@zuzkat1 mozes sa postavit aj na hlavu a jest vsetko bio eko neviem co, ale kedze kvalita ziv. prostredia je aka je, co s tebou uplne suhlasim, ze dobra nie je, tak ta to este neochrani od alergii a chorob... ked by si na ulici nahodnym vyberom zobrala 10 ludi a spravila im testy na alergiu, tak ver tomu, ze 9 je pozitivnych... u kazdeho by vysiel minimalne prach, pel, roztoce... ani opusteny ostrov nepomoze 🙂
Tazko hodnotit ktory sposob stravovania je ten spravny, pretoze vela veci sa preukaze az neskor a mame tu vela novych veci, u ktorych este stale nie su dokazatelne preukazane ucinky na cloveka - wifi, radiove vlny, mikrovlnky... ale zastavam nazor vsetko, ale s mierou...
@guiseppinka presne aj moje deti jedia vsetko s mierou dokonca ochutnali aj chipsy..jedia aj sladke aj vsetky druhy masa aj zeleniny aj ovocia nie je nic co im neponuknem..jedine co som robila bolo ze som do roka bola opatrna..
@senta_sofia v 3 mes??? Preboha moja mama zase sialena nebola😉😉😀😀😀 no a vobec neviem co splietas skolu skolku a vlastne peniaze😀😀😀 to su 3 a ovelaviac rocne deti..ja pisem o alergenoch do roka!!! A nasa je dr je tiez normalna a zacali sme s prikrmami tak ako sa ma po ukonceni 6 slovom siesteho mesiaca... Tak ako sa pri kojeni..
@evittam ved aj moje jedia co varim a nediktovala mi recepty dr...kazdy ako chce..ja som proste dodrziavala ze par dni jeden druh a postupne pridavanie..nie je ma tom nkc nepohodlne ani pracne a tvori to minimalnu cast zivota..od roka jedia plus minus vsetko len menwj korenwne spociatku
@zuzkat1 tak pisala si aj o orechoch az po 3 roku, prelistuj si par stran dozadu a mozeme sa bavit, lebo si zahadne zmenila retoriku po tom, co ta tu par dam oznacilo, uz zrazu tolerujes, aby si kazdy krmil svoje dieta tak ako uzna za vhodne a opytaj sa mamy, kedy sa zacinalo prikrmovat a cim...
@senta_sofia tak orechy a este hriby..a mlzno zazvor..su veci ktore myslim ze nechybaju dietatu ked ich do 3 rokkv nema..lreto to beriwm tak ze jedia vsetko..ja napr.orechy neznasam...nejem ich tak na ne ani nemyalim ze im ich treba..starsia ma rada tak obcas si da ale malej este nwdavam..ale okrem par veci ktore fakt nechybaju je vsetko
Daj svoje varene do poharika a skus ho nakrmit tak. Podla mna je len kupovane omnoho slansie cize viac chuti.
@zuzkat1 krstna a mama sa nieco bavili o novych vychovnych a stravovacich trendoch a o tom ako to bolo za ich cias - decko malo zuby, predzuli maso a dali mu ho. Polievky uplne bezne... krstna prikrmovala chlapcov od 5. Mesiaca... podotykam deti sedeli poobkladane vankusmi alebo v pavuku... moja mama davala segre ako 7 mesacnej (ano 7!!!) Fliacky so sladkou kapustou a segra to vyslovene az zrala nie jedla... spraskala 2 plne taniere. A to mam doteraz pred ocami jak jej nestihala davat lyzicky... a zdracotny stav segry? Trochu tlusta, lebo ziaden pohyb ale inak ok...
@divozienka26 nie su solene... budu inak dochutene. So solou zacinaju az s tymi od roka a aj to v malych mnozstvach...
@zuzkat1 A ja niekde píšem niečo o "nepohodlnosti" a neviem čom?! A že by som svojim deťom varila príkrmy z 10 druhov potravín naraz? Nikde. Napísala som len to čo som napísala - a to svoj názor a skúsenosti tak ako aj ty....
A súhlasím s @senta_sofia - nejak si zmenila prístup v tvojich odpovediach. A sama sebe tiež trošku protirečíš - najskôr prikrmuješ podľa tabuliek, ale IO už nie je to čo uznávaš, dáš na rady dr. a tabuliek ale nie IO. 🙂
Ale ako som už napísala - je to každého vec ako sa rozhodne. Ja som urobila tak ako som považovala za správne a dobré a moje deti sú spokojné, zdravé a nič im nechýba....
@divozienka26 To kupované nie je vôbec nejak ochutené - a nie to slanšie. Tieto ochutené "brečky" sú bez chuti - a nedivím sa, že to deťom nechutí -teda niektorým áno....😉
@evittam ale niektore su fakt super. Mne napr. strasne chuti ta ryba, cestoviny a omacka... mnaaaaam. Niektore boli ozaj nic moc, ale niektore skvele
@guiseppinka tak mna mama a dokknca aj mamu babka dokrmovala tak ako sa robi teraz len sklr teda uz od 3,5-4 mes..lwkne zeleninove pyre potom ovocne. Obcas zmixnuta polievka.. Atd..takze asi aj vtedy kazdy podla svojho
@guiseppinka No ja som toto raz kúpila dcére - čo spomínaš - nechcela to a ani mne to nechutilo. Ale veď každému chutí niečo iné......A radšej si to spravím doma a chutnejšie.😉
@zuzkat1 Ako som ti už napísala - mne je "ukradnuté" nejaké IO a tabuľky a podobne. Len ty najskôr píšeš o tom,že v strave sa riadiš tabuľkami a radami dr. a potom vlastne z tvojho textu vyplýva, že ani nie....tak ale sama musíš vedieť - a mne je to úprimne jedno. Tiež pri staršom synovi nebolo žiadne IO a tu sme - a ako som prikrmovala jeho tak tak aj dcérku - len tú o niečo skôr lebo nebola plne dojčená. Napríklad mal syn 3 mesiace - mali sme Segedín - ten hladný pohľad si mala vidieť - tak som mu dala ochutnať - a čo-nič sa nestalo - bol plne dojčený v tom období a zjedol trochu Segedínu....😝 A áno poctivého - som smotanou a riadne kyslý - a neskutočne mu chutilo.
@guiseppinka ja som s tym robila a ver ze sol tam je
@divozienka26 Takže vlastne tuná klamú:
http://www.hipp.sk/prikrmy/sprievodca/jedlo-a-p...
Ani sa nedivím.....😉
@divozienka26 a aj keby bola. A co? Tych par zrniecok neublizi... akurat som pozera zlozenie co mam este flasky, tak v jednom je 0.11 g a v druhom 0.22 g soli. Jedno je od 10. mesiaca a druhe od roka... absolutne ziadna tragedia...
@evittam cukor je jed, sol je smrt. Normalne nechapem, ze este zijem... cukrym obycajnym cukrom, solim normalnou solou, jem roky rastlinne maslo a vsetky vysetrenia mam vzdy skvele... a nechapem ako sme my prezili nase detstvo a prikrmovanie kravskym mliekom, krupica od neviem ktoreho mesiaca... niekedy sa mi fakt rozum zastava...
@guiseppinka Ale veď mne toto písať nemusíš. 😀😉 Ja som mojim deťom dávala do príkrmov od začiatku trošku soli, bylinky, rascu a podobne - ako som už napísala. 😉 A od roka jedia to čo my - a my nejak nesolíme -nechutí nám to a komu chýba - nech si dosolí-žiadny problém.
Čo sa týka bieleho cukru - nepoužívame celá rodina - celkovo málo cukríme - a ak tak používame trstinový cukor a med.😉 Iné maslo ako klasické "pravé" nekupujem - žiadne tie "shity" v podobe Rama a spol., mlieko, smotanu tiež používame ale skôr do varenia,nakoľko syn a muž majú čiastočnú intoleranciu na laktózu tak používame rastlinné mlieka. Neboj, ja mám síce rada kvalitné a dobré potraviny ale nie som žiadna "šialená bio-matka".😉 Moje deti jedia všetko. Dokonca rožok, piškóty, čokoládu - normálne už cca od pol roka života - a to tým nemyslím, že na kilá - aby to tu zase niektorá mamička tak nepochopila. Ako som už aj napísala vyššie - syn ochutnal Segedín keď mal 3 mesiace-napríklad. Ja neviem čo sú tabuľky a príkrmy podľa dr.😉
Čiže na do mnou sa ti rozum zastavovať nemusí - aj keď sa nájdu aj také - ale myslím, že my dve k nim nepatríme.

@zuzkat1 No vidíš, ja kŕmim a dávam ochutnávať ako som už napísala - a moje deti tiež nie sú vôbec alergici😉