Dokedy ste mixovali deťom jedlo?
Ahojte, dievcata dokedy ste mixovali jedlo drobcom? Moj uz ma 15m a teda obed musim stale mixovat. A to uz ma 4 stolicky. Chleba, cistu ryzu, ciste cestoviny alebo aj ciste masko zje aj nepomixovane. Ale akonahle ma napr.rizoto tak to nezje, alebo zje 3-4 lyzicky a koniec. Alebo napr.ked urobim vyvar, tak mu dam slize a zeleninu a zalejem, tak to tiez zje bez mixovania 🤦♀️
Viem, ze uz je velky. Prvorodeny urcite nejedol tak dlho mixovanu stravu. Fakt uz som zufala. Chcem aby bol najedeny a preto mu to vzdy radcej mixnem. Povedzte mi, ze nie som sama, ktorej dieta papa tak dlho mixovanu stravu
Tak uz mas dve odpovede, ktore si chcela "pocut", mozes byt vlastne uz "kludna"...
@narayan nie, chcela som normalnu diskusiu. Nie nadradene odpovede …vsetko sa da napisat slusne a nie s nadychom arogancie. A ano, chcela som skusenosti mamiciek, ktore detom mixovali jedlo dlhsie. Co je na tom zle? A namiesto toho som sa za celu stranu len docitala, aka strasna ujma sa stala, ze to riesim az teraz…
... pozri, sama citis, ze to asi nebude uplne ok, inac by si sa nepytala.... ja ti radim pomaly to zacat riesit, mixovat postupne menej, davat zuvat chlebovu korku, alebo kusok jablka, aj so supou, pod dohladom samozrejme...na spravny vyvin tvarovych svalov dieta zuvanie potrebuje... ono napriklad tvarove svalstvo aj dost ovplivnuje jemnu motoriku a naopak...ono ked je jedno slabe, byva problem aj s tym druhym atd... Vygoogli si aj orofascialnu stimulaciu, to je take "hladkanie" a zaroven aktivovanie tvarovych svalov, pre dietatko je to skor hra a urcite mu to neublizi... naozaj by som nespoliehala len nato, ze z toho vyrastie...
ja som nikdy som nemixovala, iba roztlačila vidličkou, ale ty si urob tak, ak vyhovuje teba a tvojmu dieťaťu. Do 18, mu mixovať predsa nebudeš. A keď ti zje niektoré jedlá aj nepomixované, tak by som to neriešila vôbec. Podstatné je, aby bola u vás v rodine pohoda, nie nervózna mama a nervózne hladné dieťa.
@narayan ale toto je to co nerozumiem. Chleba, aj chlebovu kvorku papa normalne. Hrozno mu len prepolim (to sa priznam, uplne vcelku gulicku sa bojim), dam na tanier a dava si to sam do ust. Z rohlika si odkusuje sam. Prazenicu s chlebo zje bez problemov, cestoviny ciste a ryzu detto. Ale akonahle je tam omacka alebo zelinina tak ani za svet. Minule som robila perkelt, dala som mu kolienka, nakrajala maso a zaliala stavou. Ani tuk. Dal si 2x do ust a hotovo. Suche kolienka si pchal po 3 do ust a normalne ich jedol. Ked som mu na veceru vsetko zmixovala, tak to normalne zjedol. Cize on zuje uplne normalne
Vobec sa kvoli tomu nestresuj. Postupne sa nauci. Ja som malemu pravidelne skusala pridat do toho mixovaneho par malych, makkych kuskov, ci sa nechyti. A po malych krokoch sa to jedenie rozbehlo. Vsak nema 3 roky. Niekomu je cudne a nezvladnute, ze "take velke, az 15 mesacne dieta" papa mixovane, mne je zas divne, ak je 2 a pol rocne dieta dojcene v noci 2 - 3krat, plus este cez den.
Ale teda, kedze dcera uz papa nemixovane (ma rok a 4 mesiace), tesim sa hlavne preto, ze nemusim behat s mixerom, bez neho je to urcite pohodlnejsie (a nie naopak, ako tu niekto spominal). Neboj, bude dobre🙂
ale to inak nemusi byt ani tym ze nevie alebo on skor mi to pride ze nechce jest,co sa mu nepaci,skus dat skor ten perkel do troch misiek a v jednom cestoviny,druhe maso a omack v 3.ze ako to zje,hrozno uz nepol,ked mu zabehne ,vykasle to ,davaj mu jablcka na mesiaciky nkrajane do ruky mevh si hryzie a take.Aj kus masa napr pecene do ruky,nech pozuje ,pocmula,neboj sa ved ti zje dobre co chce,co nechce nezje,mozno je len vyberavy a je podla toho co sa mu oaci a co nie s tym nic nenrobis,to tak bude,ze necakj ze vsetko ti zje.Ale uz by som ja nemixovala pretoze nema problem s prehltanim,skor ma oroblem s vyberom jedla.
@beata_k prosim?? Ja sa budem vyjadrovat k tomu, co ja uznam za vhodne, comu rozumiem, alebo ak mam osobnu skusenost, snazim sa poradit ... netliacham len "do vetra" ako ty...
zakladatelka ak teda bezne korky, pecivo, cestoviny zuje, mozno mu len nechuti, ked to ma dokopy v celku na taniery, mozno mu tam vadi, ze co kusok, to ina chut, preto to je bud len samostatne, alebo dokopy mixnute....
@stela1996 ale 24m to uz je vela na micovanie,co mas doma predcasniatko alebo nejako chore dieta ze mu musis mixovat.Na tvojim mieste by som uz pomaly isto oducala nemicovat,tak si poreve par dni od hladu,ty budes na nervy ale sa ti skor nauci jest normalne a nie ako 6mesacne dieta.Skus tu metodu do ruky,daj nakrajj n tnier a nevh si samo vzke co chce.
Keď hovoríš, že suché samotné popapá, tak mne to tak trochu pripomína mňa... Veeeľmi dlho som ako malá nezjedla nič čo sa dotklo šťavy alebo omáčky, proste sa mi to priečilo, neviem prečo 😅 z rozprávania viem, že učiteľky v škôlke sa smiali na tom ako staviam priehrady na tanieri.. Mäso som od šťavy vždy otierala, zemiaky, ryžu, knedlu, cestovinu som tiež zjedla len suchú, ktorá sa ničoho nedotkla, všetko som musela mať rozdelené.. Nemalo to nič s kúskami.. Zmenilo sa to niekedy na prvom stupni samé, asi ma to prestalo baviť alebo čo 😅
Takže to môže byť aj niečo takéto a keď už nebudeš chcieť mixovať, tak by som to na tanieri nepomiešala, ale nechala rozdelené na kôpky a nech z tade spapá čo chce a časom sa to nejak utrasie 😊
Dakujem. Skusime teda metodu “kopkovania” a dam mu na tanier 3 samostatne kopy a uvidim 😂🤷♀️
@beata_k a kde som ju urazila?? Ja som ju vobec urazit nechcela, ani len utocny "ton" som nepouzila, ak to tak vyznelo, tak mna to mrzi... jedine o co mi islo, je poradit, kedze som si tym presla a u nas to nedopadlo tak, ze sak z toho vyrastie... nikde ani nepisem, ze to musi byt aj ich pripad... skor pisem, ze to s najvacsou pravdepodobnostou bude ok, ale zas na 100% sa nato spoliehat tiez nie .... a som toho nazoru, ze ak sa matke nieco nezda, treba to riesit a nie cakat ci sa z toho vyvrbi/nevyvrbi.... a pripadne si potom hlavu trieskat...
Musíš byť skrátka neoblomna a nepovolit vo iné ti poradiť. Ako sa vraví na dobré sa zvyká rýchlo. Neboj pôjde to časom sa rozcvici o pár týždňov sa budeš nad tým smiať. Mami niektoré by si mali niekedy kusnut do jazyka však ho tak nechceš krmitdo škôlky preto si to tu nenapísala. Jaj no musíš vedieť, že všetky mami tu si dokonale vo všetkom. 💪💪💪😄Držím prsty
Mám tiež úplne presne rovnaký problém. Syn má 20 mesiacov a obed zje len mixovaný. Inak nemá problém s ničím. Rožky, ovocie alebo nejakú fajnotku. proste všetko zje, nemá problém chrúmať .ale obed nepomixovany ani nedá do huby. Ja si jednoducho myslím že v tej hlavicke malej to ma tak nastavené. Že obed je mixovaný a bodka. Dám mu ešte čas. Nech mu to dozrie samé. Veď nebudeme im hádam mixovať do 18 🙂
U nas to bolo podobne. V 15m sme fungovali tak, ze obed mixovana zelenina s masom, olovrant mixovane ovocie, vecera tuha, ale zjedol malo, musela som dokrmit mliekom. Brala som tie tuhe vecere tak, ze sa zoznamuje s tuhou stravou, co zjedol, to zjedol. U nas bol problem s napinanim, refluxom a najma s antipatiou k strasne vela potravinam, cokolvek, aj pecivo a cestoviny sme zavadzali velmi pomaly, roznymi hrami a podobne. Vsetko mozne mu bolo neprijemne bud na pohlad, na dotyk alebo v ustach. Nasa pediatricka s tymto stylom stravy nemala na 15m prehliadke vobec ziadny problem. No par tyzdnov po tej prehliadke zacal maly tie mixovane obedy odmietat. Sam od seba. Nemala som na vyber, len dat mu tuhe aj obedy. Zase, co zjedol, to zjedol, snazil sa, ale bolo to tazke, vela vypluvania, neuspesneho zutia...dokrmovala som mliekom. Ale postupne bolo mlieka treba stale menej a menej, naucil sa. Zistila som, ze zje viac, ak ma vsetko na malinke kusocky, ziadne velke kusy nicoho. A len oddelene suroviny, nie pomiesane typu rizoto, maso na zelenine, cestoviny s omackou...No po malych krokoch to slo, ale postupne z toho dokrmovania mliekom zislo, uz dlhsie vobec netreba. Prednedavnom zacal odmietat aj to mixovane ovocie a uz mame tuhe aj olovranty (stale ovocie). Ale teda stale jedava skor oddelene suroviny a kusky a vela veci mu je nesympatickych, aj ked repertoar sa pomaly rozsiruje - uz zvladne aj tu ryzu/tarhonu s nejakou zeleninkou, omeletu, v ktorej nieco je, kase s kuskami...
Ja asi len prve dva tyzdne, potom som roztlacala vidlickou. Cim dalej tym vacsie kusky som nechavala

Do 3 rokov....dnes má 4 zje všetko chvalabohu