Dvojročné dieťa je prieberčivé v jedle
Chcem sa opýtať, ked mi dvojročné dieťa odmieta jesť obed - kačacie maso, zemiaky, mrkvu a praženicu, čo mám robit? Keby som mu ponukla keksik, banám, pribináčik, tie by zjedol na kilá. Ked ho v tyzdni krmi mojamama, ked mi chodí vypomáhať a nechce jej jesť, dá mu do rukynejakú hračku a ako sa s nou hrá, tak jej sa vždy podarí ho nakrmiť. Mne nechcel jesť ani tak. Jeho obed som vyšmarila do koša, lebo už bol raz prihrievyný a neviem, či sa to smie dva razy. Skúsim mu znova spraviť praženicu na olovrant aked to nebude jesť, tak potom neviem. Včera bol viac prechladnutý ajedol aspon niečo. Dnes manžel vysával. Alebo to ho vyrušovalo? Ved aj prestal vysávať a dieťa ani potom necchelo jesť.A fakt sa staví, že kekse, chrumky, pribináčiky by zjedol aj kilo. 5ročné dieťa ked neche obedovať, može človek nechať hladovať a dať mu to na večeru, ale dvojročné? Ked necche dojesť obed a dovolim si takú drzosť, že mu nedám keks, bude sa hádzať o zem. A je necchcdm mať z neho rozmaznaného, lebo o pár rokov sa bude rozčuľovať, že má iphone iba za tisic euro a nie za 6tisíc. Alebo mu mám dívať iba nechutné výživy? Ani ja nemám chuť obedovať, tak som rozčarovaná. Som si naivne myslela, že pre dvojročné dieťasú rodočia bohovia a že až od puberty začne to, že radšej zje aj pripálenú pizzu s kamarátmi, ako hoci aj pravú sviečkovú doma. Ale keď dvojročný odmieta moje jedlo, tal ma veľmo z toho srdco bolí a aj som sa rozplakala. vonku sme neboli, ale s malým sme sa spon hrali, ja som mu na tvrdý papier prionievali tými spinkami listy na tvrdý papiera potm sme kreslili, takže nemohol sa citiť odstrečný, pol hodinu pred obedom zjedol trochu hrušky, ale to ho predsa nemohlo až tak zasytit? Ja toberiem tak, že ked mojej mame jedáva a mne nechce, tak ma á uplne u prdele afakt premyšľam, že prestanem brať tabletky proti rakovi, nech má matku,ktorú si bude vážiť, mna nenávidí. Plakala som kvôli tomu. na kiereho oného pozná 16 písmenok a dve cčislice a rozumie jednoduché príkaty nemecky, ked nechápe, že ma vždy rozľutosti, ked nechce jesť?
1) biela mačka3, 22.10.2017 13:31
vonku sme neboli, ale s malým sme sa spon hrali, ja som mu na tvrdý papier prionievali tými spinakmu listy na tvrdý papiera potm sme kreslili, takže nemohol sa citiť odstrečný, pol hodinu pred obedom zjedol trochu hrušky, ale to ho predsa neholo až tak zasytit? Ja toberiem tak, že ked mojej mame jedáva a mne nechce, tak ma á uplne u prdele afakt premyšľam, že prestanem brať tabletky proti rakovi, nech má matku,ktorú si bude vážiť, mna nenávidí. Plakala som kvôli tomu. na kiereho oného pozná 16 písmenok a dve cčislice a rozmie jednoduché príkaty nemecky, ked nechápe, že ma vždy rozľutosti, ked nechce
@anjika42 jezis,ty dobre blbnes..nechce jest,tak nechce. Nedaj. A nedaj ani blbosti typu keksy ci pribinaka..
Nemusi mu zas vsetko chutit.. Prazenica je dost tazka,skus radszj vajicko na makko ci tvrdo,natierku z toho a pod. Moje druhe je tiez vymyslave, ale kaslem na to. Zje,zje,nezje,nezje
@anjika42 ty mas vobec zaujimave temy.....relax, nevyrabaj problemy, kde nie su.
@anjika42 ja mám skoro dvojročného tiež, tiež sme mali chvíľu problém s jedením. Ja osobne žiadne sladkosti nekupujem a neponúkam mu to. Ale babky a otec ostošesť ... (netvrdím, že v živote nebude jesť sladké - len to odmietam kupovať a automaticky ponúkať)
V druhom rade, deti majú obdobia (aj môj) kedy mu viac chutí jesť, kedy menej ...
Maj po ruke stále nakrájané jabĺčko, hrozienko a podobne. Určite vyhoď (schovaj z dosahu) všetky sladkosti a blbosti. Nenaje sa? Jeho problém, neboj neumrie od hladu. Postupne začne zobkať ,,aj z toho čo mu nechutí,,
Rob rizotká aj z nedeľných vývarov, kašu, ... všetky rýchle ľahké jedlá. Mne napríklad praženicu nechce, ale uvarené vajíčko áno.
Áno aj mňa ide niekedy poraziť, keď mu nechutí to čo máme navarené, ale určite neponúkam automaticky náhradu pribináčik, alebo také niečo.
Pribináčik ponúknem na raňajky, desiatu, olovrant, keď sa mi už ozaj nič nechce, a to musí byť náhodou kúpený 🙂
A keď sa mladý pán hodí o zem?treba ho nechať tak. Môj začal tri mesiace dozadu sa riadne hádzať o zem + vytrhávať si vlasy. Nevšímam si ho (iba pri trhaní vlasov mu držím ruku a pohrozím) a musím povedať, že frekvencia hádzania o zem viditeľne ustupuje!!!!
Deti si vyžadujú veľkú pozornosť treba byť pri všetkých činnostiach okolo detí hlavne trpezlivý!
Viem o čom píšeš. Tiež nemám extra jedáka. Umenie niečo do neho dostať. Keď nechce jesť Ok. Nemusíš. Ty budeš hladný. Neriešim. Začne mrnčať........ opýtam sa ho ale ty fakt nechceš papať ? A on nie nechcem. Ok. Tak neje a po hodine až dvoch ho to prejde a potom zje..... alebo keď je niečo nové a fakt mu to nechuti tak mu ponúknem druhu variantu. Keď nepomôže.... bohužiaľ. Netreba dieťa nútiť. A keď ti pekne papal kačku tak na druhý deň asi preto nejedol lebo bol najedený z predošlého dňa. Mne maly je jeden deň ako keby 2 týždne nejedol a druhý deň stovka ako vrabcek alebo neje. Keksy ani iné napodobeniny nedávam.... iba keď zje cely obed aaa príde za mnou že by si niečo dal.... nejakú maškrtu.... a keksy keď nebudeš mat doma tak mu nedáš žiaden. A vybavené. Nech sa hodí na zem aj nech sa postaví na hlavu. Mame 3 roky
Moja mala je podľa nálady..a väčšinu čo navarím nezje..ale aspom to čo zje sa jej snažím zakomponovať nejakú surovú zeleninu a ovocie do jedálnička..tiež je priebeh iba,ale má to po mužovi takže nič jej nezazlievam..keď bude staršia upraví sa to..nám tiz ako deťom veľa vecí nechutilo a teraz ich zjem..je iná doba žiaľ..pokiaľ nie je podvyživena alebo jej nechýba nejak extrémne nejaký vitamín tak by som to neriesila
Davat si xanax kôli tomu ze sa dvojrocne dieta hodí o zem ?? Asi bude skôr chyba v tebe ako v malom , ked ako pises pri tvojej mame sa naje. Aso ny so mala vyhladaz odbornu pomoc , cely ten tvoj príspevok mi pride taký neurotický sorry ale robíš z komára somara. Co ked príde také riadne obdobie vzdoru ?A este prosim ta , co sú to tie lieky proti rakovi ?
Ak môžem 🙂 - skús sa vžiť vždy do pocitov dieťaťa a pochopiť prečo koná tak ako koná. možno mu vadí aj tvoja rozladenosť, podráždenosť, či rýchli hnev. možno aj ty sama sa nevieš niekedy ovládať napriek tomu, že ty si dospelá. a to myslím naozaj v dobrom (nemám dôvod ťa haniť). snažím sa ťa naozaj pochopiť a verím, že to nemáš ľahké.
Ale vžime sa aj do dieťaťa. Ako by sme sa mi cítili na jeho mieste, keby to a ono .... ako by sme sa cítili, keby nám niekto dával niečo čo nechceme práve (a pritom je to dobré, len práve teraz to nechceme). Ako sa cítime, keď musíme niekam ísť a sme práve unavené .... a podobne ... vždy sa zamyslieť čo by som cítila ja, keby ... . Dieťa potrebuje veeeeľa lásky a trpezlivosti, pochopenia, vysvetľovania bez hnevu a zlých emócií.
Dieťa sa všetko učí ... od nás. Ono nás pozoruje a jedná ako vidí jednať nás. Ono vlastne chce byť ako my. Ono nevie čo je dobré a čo je zlé. My matky to musíme naše deti naučiť. Dieťa nevie ovládať svoj hnev. (žiaľ, často to nevie ani dospelý človek) ale určite to nemôžem očakávať od dieťaťa, aby ono vedelo ovládať svoje pocity. Ono má právo prejaviť čo cíti a ja ako dospelá a skúsená osoba ho môžem svojím prístupom formovať správne alebo nesprávne. Zopár pochybení urobí každá z nás. Naozaj nie je niktorá z nás dokonalá.
Len si dávaj pozor a skontroluj si ako ty pristupuješ ku potrebám dieťaťa (všetkým potrebám - fyzickým aj duševným). Pretože ty dieťa formuješ aj tým ako ty naň reaguješ, keď od teba niečo chce,
formuješ ho svojími reakciami na správanie dieťaťa,
formuješ dieťa svojimi odpoveďami na jeho otázky,
formuješ dieťa aj vtedy ak mu na niečo neodpovieš keď ono ťa o to prosí,
svojím správaním voči dieťaťu na neho vplývaš či si to uvedomuješ alebo nie.
A ja si myslím, že všetko v našom živote je nejako prepojené. Aj tá naša chuť do jedla. Skús sa zamyslieť, či tú jeho nechuť k jedlu nevyvoláva aj tvoj prístup, nálada, opakované nepochopenie, a ja neviem čo ešte (a možno sú to napokon len často varené tie isté jedlá 🙂 , či často práve tie jedlá ktoré on práve nepreferuje 🙂 aj to môže byť, že bude treba zmeniť doterajší jedálníček od základov a pridať niečo, čo tam ešte nie je a chýba ) môže to byť viacero aspektov.
V každom prípade, už to že sa o to zaujímaš, pýtaš sa a chceš to riešiť, je tým dobrým krokom ku zmene k lepšiemu. Úprimne ti želám, aby sa to vyriešilo - aby si to ty vedela vyriešiť. (možno by si priebežne mohla o tom napísať ako to ide)
Niekedy nám naše deti vadia, a pritom sú len ako my 🙂 veď sú naše 🙂. Prajem ti len to najlepšie a veľa síl.
@anjika42 mne dcera strašne zle jedla od narodenia až do puberty a pomohlo to, že nedostávala žiadne keksy, sladkosti, pribináky, termixy ... proste nič takéto, pokiaľ nezjedla normálne jedlo. Dostalo denne 3 jedlá + ovocie a jogurt, ak nezjedlo, odniesla som a nerobila z toho vedu ... najhoršie je decko s jedlom naháňa a vyvárať jedno cez druhé, prosiť sa mu, aby zjedlo (vlastná skúsenosť).
Občas som jej dala doma upečený koláč (ovocnú bublaniku alebo bábovku) a biely jogurt s ovocím, ale hlavne musela byť pravidelnosť, menšie porcie a varila som jedlá, ktoré mi zjedla, popri tom som postupne zaraďovala nové potraviny. Žiadne ťažké veci ako pečené husi či kačice, kapustu a podobne. Praženicu tak raz za týžden z 1 vajíčka na masle.
Možno tu kačicu včera jedol, bolo mu ťažko tak dnes už nechcel ... alebo nechcel 2 dni po sebe to isté.
A treba sa aj psychicky ukľudniť, netreba brať osobne, že JA som navarila a dieťa to nezjedlo.
alebo, ked nechce bed, tak nech ide spať hladný - pokiaľ odmieta kvôli únave - dnes moje zlatíčkochytilo záchva kvoli tomu,že som mu o 21:15 odmietla zapnuť duck.tv
@anjika42 aj moj teraz chyta nervy lebo mu nedovolim strkat ruky alebo cokolvek ine do zasuvky, hryzt ma a tahat za vlasy, pit pivo ked ho vidi u tatka.. zacne rev a pomaly skusa aj hadzanie sa.. a ked vidi ze nereagujem, tak ho to cuduj sa svete prejde.. na rozpravky ho neucim, staci mu radio ktore kazde rano pyta zapnut.. ani nemame ziadnu kablovku zavedenu a zijeme. Ako si naucis, tak mas, ale aby zo mna bola psychicka troska len za to ze sa mi dieta smari o zem alebo nechce jest.. no tak asi by som sa zamyslela ci nepotrebujem skor ja odbornu pomoc.

@anjika42 a k tej prazenici, no neviem ci je to vhodne jedlo pre dvojrocneho, podotykam nie som ziadna biomatka a nas maly je vsetko co jeme aj my, ale prazenica je aj na mna jedlo tazke na zaludok, ked ho napr. naposledy z nej bolelo brusko tak ti ju uz jest nebude chciet, staci trochu sledovat co mi moje dieta naznacuje a nevisiet v kuse na nete a jeho posadit pred Duck TV.
musim tu dat aj ten trafeny obrazok lebo sa mi to neodosle

Inak, nezmizli tu komenty?
@matazirafa TO JE DRZOSť, žE MU NEDáš PIVO 😀
@matazirafa miešane vajička na masle už jedol a v pohode, skor si mylsim, že dva razy ho boleleo bruško po tekvici - ale z tekvicoveho oleja mu nie je nič
zena ako ze vazne, problem, ze ti nechce zjest to, co ty nachystas - no vytacat ta to moze, ale proste to tak bude, raz lepsie, raz horsie. nevie este povedat, co varene by si dal, das mu nieco, na co nema chut, tak nechce... ani ja nemam vzdy na hocico chut. on nevie, kolko si sa s tym serkala, este to neoceni, no a co, proste trochu vyhladne a ako dalsie jedlo mu ponuknes opat normalne jedlo, nie sladkosti a podobne, sladke mu daj za odmenu, ked pekne zje obed, nauci sa, pochopi, ked ma plne brucho sladkeho, nebude jest normalne... a ked nebude pol dna jest, tiez sa mu nic nestane...
to ale nie je tvoj problem, tvoj problem si ty sama, aby toto bol dovod na lieky a taketo neuroticke vykriky? akoze fakt prestan mat traumu a tremu z materstva (vid tvoje prispevky), kolabujes pri vsetkych veku primeranych vytrtoch dietata... uprimne, s jeho pribudajucim vekom ta s takymto pristupom seriozne vazne drbne... je to dieta, clovek, nemusi mat servis, spravanie, vedomosti ako z katalogu, moze mat horsiu naladu, moze skusat hranice a nemusi vyvolat kazda tvoja akcia v sucastnosti jeho reakciu v buducnosti (to na margo toho, co vsade pises, ako co mu nedas/das a on ti bude o par rokov skakat po hlave a podobne)...
a ano, ked vrieska, sadni si, usmievaj sa na neho a cakaj, ono to prejde. ked huci moc, posli ho do inej izby s tym, ze ta uz bolia usi. ked dohuci, povedz, ze keksy nemate, lebo ich uz nevyrabaju, nepredavaju, hocico a daj mu inu hracku, nauc sa mu povedat "proste nie a hotovo" a nenervac furt
Moja ma 2,5r.. bola a v podstate aj je dobry jedak.. len posledny tyzden zacala vymyslat.. len slizovu polievku, suchu ryzu, suche cestoviny a chlebik... nenaje sa normalne, nebude piskotka ani ina hlupost... a naozaj nepovolim... ked sa zmesti piskotka, predtym sa musi zmestit aj normalne jedlo... obcas si da povedat.. uz aj zjedla vychladnutu polievku hned ako zistila ze si ideme dat kolacik bez nej.. no keby ju nezjedla, nebol by ani kolacik 🙂 a toto nie je o tom, ze by jej nieco naozaj nechutilo, to je o vymyslani.. no to uz musi vediet odhadnut kazdy rodic cim to skutocne je
@hettinka veru, sladkosti (všetky- aj sladké džúsy, ovocie...) vedia rýchlo dodať pocit sýtosti, dieťa potom nemá potrebu jesť iné 😒

@anjika42 sorry, ale mam 26 a ani ja nezjem prazenicu a kacku a niektore veci..skusila som, nechuti mi, telo mi neberie..proste nechce ide sa dalej..nedas pribinacik atd..ma 2 nie je to koniec sveta, niektore deti nejedia, ze skoro nic..z jedla netreba robit vedu abi horor, potom su jasne z toho hadzacky s ine mecheche..za mna problem nie je dieta, ale ty a tvoje starosti..ale to nemyslin v zlom, je jasne, ze clovek v tvojej situacii banalnejsie veci vnima horsie ako su v skutocnosti..daj dokopy seba..dusevne..a vyriesa sa aj taketo problemy