Dvojročné dieťa nechce jesť
Ahojte,
určite nie som jediná s týmto problémom. Už si neviem rady, neviem čo je správne. Dcérka má 2roky a 3 mesiace. S jedlom sme mali problémy od začiatku. Nepamätám si, že by niekedy ona prejavila záujem jesť, vždy to bolo len nejaké nútenie z mojej strany. Veľmi dlho jej trvalo, kým prešla na tuhú stravu, vlastne doteraz sú veci, ktoré nie je schopná požuvať a prehĺtnuť. Samostatne neje. Občas sa stane, že sama zje polievku, takže viem, že to dokáže, ale skôr je to kŕmenie na mne a trvá aj hodinu kým niečo zje. Jedno sústo drží v ústach aj 10 minút. Som z toho veľmi unavená. Možno by bolo dobre nechať ju tak, dať jej až keď si vypýta, ale to mám vkuse prihrievať obed? Stále niečo pripravovať? Vkuse beriem jedlo aj vonku, pretože inak by sme sa nikam nedostali. Najlepšie je pri nejakej činnosti, ale tomuto ju určite nechcem učiť. No na stoličke neobsedí, kedže jej to tak dlho trvá. Máte podobnú slúsenosť, alebo nejakú radu? Ďakujem,
@josilami celkom dobrý napad - ja som ako decko jedla Pangamin a chutilo mi...či z toho neviem, ale zjedla by som aj klince.
Skús PROBIO_FIX Baby......dostať bežne v lekárni , stojí okolo 10 eur, ale je fajný.....potom sa rozapká....6 kvapiek...
dik, este sa poradim s pediatrickou, mam taku super, akurát ona hovori ze to mam nechat tak a doverovat dietatu..
ja viem, ze chyby som urobila aj ja, ale urcite som nezacinala prikrmy s tym, ze sme pri tom malovali a pozerali telku. to bolo posledne, co som chcela. kazdy moj pokus o tuhu stravu zlyhal, jednoducho hrozne dlho nebola pripravena, ale asi som sa vtedy mala zatnut a nechat ju hladovat... lenze to ona mala stale poistku- moje mlieko, a toho bolo straaasne vela. vyhrazky, ze jej nedam kolac, alebo nieco sladke... haha, to ma ona na haku, aj teraz mi vypluje piskotu. proste nezaujem. to ze som dosla k takémuto vycerpavajucemu krmeniu je výsledkom nekonecnych hodin pokusov, proste som uz nevladala. tak ked mi zrazu mi knizke zjedla aspon daco, jednoducho som v case zufalstva po tom siahla. zena ma materskej nie je kazdy den plna sily... teraz ked mi doslo mlieko, tak hadam uz nebude mat inu moznost. musim vydrzat.. zatial sa absolutne nerozjedla, su to ale len tri dni. uspech je, ze si uz jedlo pyta, ale potom z toho zje homeopaticku davku 🙂 nekomentujem to. na sebe pracujem, aby zo mna necitila tlak, ze musi. .
@anna137 Inak to som si všimla, že deti, ktoré sú dlho kojené niektoré odmietajú normálnu tuhú stravu, no ked už nemáš mlieko, tak hádam sa to zlepší. Ono sa veľmi ľahko radí, ked to človek nezažije. Ja ked som nebola dva dni doma, moj malý nezjedol vobec nič a to mal len rok. V školke prvý rok tiež nič nejedol, učiteľky povedali, že také dieťa ešte nevideli, že je to extrém. teraz chodí druhý rok do školky a konečne začal jesť.
@anna137 ahoj, prosím ťa, ako ste na tom s papanim po dlhsom case? Mam doma podobneho chlapca a som zufala...
@sunrise007 pozeram, ze som sem prispievala pred 4 rokmi. U nas sa to doteraz moc nezlepsilo, dcera, o par dni 6 rocna, stale nechce jest. Ma len par jedal, ktore zje. Nastastie aspon v skolke zje aj polievku alebo knedlu. Doma nie. Maso nejedla este nikdy...
@erienka hmm, u nás je to už pohodička, syn má 8 rokov a zje skoro všetko, ale stále je chudý ako keby nejedol 😂
@janickacrazy tak snad aj u nas sa to raz zlomi. Boze, tolko hadok kvoli dcerinmu jedlu uz bolo v rodine - ci uz s mojou mamou alebo svokrovcami. Nechce sa mi uz pocuvat vsety tie dobre mienene rady 🙂
@erienka ďakujem za reakciu, je to trapenie s nimi, nas zacina vymyslat k tomu, je to cim dalej tym horsie... 😕
@janickacrazy no dúfam, ze z toho vyrastie, ako aj váš....citala som, ze mate podobne starosti s mladsim, ako papa teraz? Ako to dopadlo so skolkou?
@anna137 moja nema zaujem o jedlo asi tak od 1.roka, ma 5..a ma 14.5 kg.. neviem ci existuje vobec horsi jedak od nasej.. napriek tomu zdrava, vesela , energie za 10.. z coho netusim.. ten strach ze jej nieco chyba, alebo ze je hladna ma stale neprechadza..ale neviem si pomoct... len som varila a ona nejedla.. rafu ti nedam..ale aspon vodis ze nie ai v tom sama.
@sunrise007 No áno, mladší jedol ešte horšie, ale našťastie ked ho chceli zo školky vylúčiť, tak sa spamatal a nejako sa uvedomil a začal jesť, aj ked samozrejme oproti iným deťom je stále menej, ale u nás je to úspech, aj doma už zje viac jedál a vačšie množstvá. Ja si myslím, že sa to pomaly rozbehne ako aj u staršieho. Držím palce aj vám a z mamy a svokry si nič nerob, ja som si tiež kadečo vypočula, dokonca aj od učiteľky v školke, jedným uchom dnu , druhým von.
@janickacrazy to je zaujimave, aj u nas podobny pribeh: chceli dceru vylucit zo skolky, lebo tam jedla len chleba na obed, tak zo dna na den tam zacala jest aspon polievku a prilohu. Ale doma su to stale tri jedla dokola.
S mladsou dcerou je to lepsie.
@janickacrazy dakujem, velmi ma to povzbudilo, azda to zle obdobie aj my nejako prekonáme, bez toho aby ma vyviezli, v septembri nastupuje do skolky, tak mam nadej, ze sa tam rozje...
@sunrise007 ahoj. Aj ja mam taky problém s malým... 2.5roka...toez ide do škôlky v septembri a tajne dúfam ze sa tam rozje.... Ja už som mu chcela aj kúpiť pangamin a lekárničky ma od hovorili ze keď je pečivo a mlieko mam to nechať tak. Ze ono to raz príde a ze dôležité je ze nechudne. On by len suché pečivo najviac sladké šišky, dontuty a také somariny z jogurtov len Monte a mlieko pýta um 3x denne. Ja už tiež neviem co sním. Keď mu nechcem dat mlieko vyvádza ako šialený. Veľmi sa bojím co bude v škôlke. Síce ho bude mať svokra je tam učiteľka, ale aj tak sa bojím. Ešte ani nerozpráva ☹️
@veronika1603 no ja mojmu davam b komplex, probiotiká a máme aj v lekárni robený sirup na chut do jedla, ten sa mi zda, ze pomaha najviac... Musim preštudovať, co obsahuje presne pangamin. Moj zas pečivo nechce ani vidieť, iba opeceny chlieb do polievky, ale kebyze ho neposadim a nepokrmim, tak zvyčajne ani nepýta... My mame este k tomu problém s prežuvaním, takze maso nezje, aj ked si ho da do pusy. Uz mal trochu lepšie obdobie, ale teraz zase zacina štrajkovať, celkovo je teraz protivny, takze skúša vymýšľať aj s jedlom... Moj teda mlieko nechce, rano tak deco a aj poobede len tolko, večer ma ale mliečnu kasu, jogurt zje. Sama som zvedava co bude jest v skolke, lebo on kym zje tri zemiaky, všetci budu mat zjedeny cely obed...
@sunrise007 ten robený sirup do jedla vám predpísala lekárka?
@veronika1603 predpísal nám ho znamy lekar, nie naša pediatricka, ale nemusi byt len na predpis, dala som si ho urobit keď dosiel aj sama.
@sardinka333 suhlasim nas maly jedol vsetko od babatka prikrmy zeleninu samozrejme boli nejake caviky ked kasa nebola dohladka lebo ze nechem hrasok tomu som nepripisovala vahu ale jedaval polievky zeleninkovu krupkovu vajickovu kremove atd maso a ryzu a sote no normlanka no v 20 mesiacoch sa zlumpacil a aj ja povolila ked som chcela donho aspon nieco dostat teraz je to v stadiu ze si diktuje jogurtiky a kroasanty a blbosti a polievka je na tricku nervy mi tecu vymyslam kadejake grify no vravim si ze mu idu ocne zuby tak to bude tym ze neche kusat ze ho to boli ale to neplati pri sladkom keksiku alebo jablcko schrume ako nic ...takze je to cista manipulacia a ze si zacal vymyslat a diktovat len ako pomoct lebo aj snami jedava aj ma svoju stolicku aj knizky citame aj ho zabavam no neche potvora mala jest este by som privitala nejake grify ako na to
sardinka333 urcite mas dobry pohlad na vec, taky zdravy. presne som si myslela, ze tu niekto taky bude reagovat. ja som zistila, ze rady od matiek, ktore s jedenim deti nikdy nemali problem, su pre mna bezpredmetne.pises, ze dcera tiez vymysla, ale to je asi take normalne, kazde dieta skusa, ale celkovo jej asi chuti a ma zaujem jest (mozno sa mylim... to sa z takého krátkeho prispevku neda posudit). keby ti dieta rok odmietalo jest, tak by si aj ty robila lietadielka (aj to sa mozno mylim... ) dakujem vsetkym za reakcie, nejako dufam dobojujeme.
@anna137 dobry den a ako ste to poriesili? Mam to iste doma a neviem ako dalej
@anna137 dobry den a ako ste to poriesili? Mam to iste doma a neviem ako dalej
@vrds 😉 No, teraz ma to dieťa 12 rokov a už ho v jedení musím brzdiť. Mať tak túto skúsenosť, vôbec sa tým v tej dobe netrapim... Takže, radu dám len takú, neriešte to. Ešte žiadny človek neumrel od hladu nad plným tanierom. Dieťaťu nič nechýba, proste to teraz nepotrebuje. Akurát nesklznite namiesto normálneho jedla ku sladkostiam.
@vrds 😉 No, teraz ma to dieťa 12 rokov a už ho v jedení musím brzdiť. Mať tak túto skúsenosť, vôbec sa tým v tej dobe netrapim... Takže, radu dám len takú, neriešte to. Ešte žiadny človek neumrel od hladu nad plným tanierom. Dieťaťu nič nechýba, proste to teraz nepotrebuje. Akurát nesklznite namiesto normálneho jedla ku sladkostiam.
@anna137 prosim a ako to prebiehalo? Moj je teraz v nemocnici a prestal jest uplne. Uz aj to bolo dobre aj ked som ho krmila hodiny ale uz zase nic. Co ste urobili? Nechali hladovat?
@anna137 moj totiz aj chudne :(
@vrds Moja bola ako špilka, pri chorobe tiež ešte viac schudla a bola aj maličká. Ja som v stave úplneho vyhorenia z toho všetko nechala tak, dala som na stôl jedlo, ale nekrmila som, nenukala, trvalo to dlho, ani neviem koľko, ale fakt to prešlo.
@anna137 a kolko mala rokov? Ked ste to zacali robit?

Skúšala si probiotiká.....po nich sa dieťa rozpapká.......začne po čase papkať....