icon

Kedy môžem dať dieťatku med?

natalka767
29. aug 2015

Ahojte Mamičky, mám 14 mesačnú dcérku a chcela by som jej dať napr. do čaju niekedy domáci med, aspoň pár kvapiek. Chcela by som Vašu radu, aké máte s medom skúsenosti? od kedy je dobré dieťaťu dať med? keďže viem že je veľmi zdravý pre deti ale aj vysoko alergénny. Ďakujem

Strana
z2
seahorse27
29. aug 2015

Uz jej mozes kludne skusit dat, moze sa od 12 mesiaca...

natalka767
autor
29. aug 2015

ok. Ďakujem 🙂 Prečo niektoré mamičky hovoria že od 3 roku potom? Aby som niečo nepokazila...

pribinak
29. aug 2015

Ja som tiez dávala od roka do čajíku aj na chlebík, nemáme žiadne pokazené zúbky. Ja nekupujem med v obchodoch, ale priamo od včelárov

ukulela
29. aug 2015

ja idem s prikrmami podla tabulky, kde pisu, ze med a mak po 2. roku. aletiez teda este neviem,ci to dodrzim 🙂 takze asi co odbornik, to iny nazor ... ak doverujes vasej pediatricke, opytaj sa jej. med je alergen - preto su viaceri s nim opatrni.

slniecko77
29. aug 2015

@natalka767 ja som citala od 1.5 roka. Nie je to kvoli alergenom, ale kvoli moznosti otravenia tak maleho dietata botulotoxinom. Moze byt v mede v malom mnozstve a male dieta si s nim nevie poradit.

ammellia
29. aug 2015

@natalka767 z medu hrozi nakaza botulizmom. Bukovsky preto napr neodporuca do 2 rokov. Myslim, ze dieta o nic nepride, ked sa da med neskor.

moni244
29. aug 2015

Ja som davala od roka, neriadim sa ani tim fanatikom Bukovskym, ani tabulkami, ale zdravym sedliackym rozumom

sisaka
30. aug 2015

Tak ako sa tu písalo, nie je to koli alergii, ale botulotoxinu . Ak kúpiš pasterizovany med problem uplne odpadá, akurát zo zdravotného hľadiska je lepší ten nepasterizovany lebo su v ňom rôzne enzýmy.

sense
30. aug 2015

My az okolo 2 rokov do caju od kaslu ale neriadila som sa ziadnymi tabulkami....a bukovsky je podla mna trosku fanatik potom co som si ho parkrat vypocula a precitala nieco od neho...ako uz bolo spomenute zdravy sedliacky rozum...

lilimoni
30. aug 2015

Segra mi vravela, ze med je pre deti nebezpecny, ze moze sposobit, poruchu nervovej sustavy. Takze ja som este nedala. Nechuti mi, tak mam po probleme 😀

vroni
30. aug 2015

Tu sa odporuca az po roku (je to aj na kazdej flasi napisane), tiez nie kvoli alergii ale kvoli botulotoxinu, od roku by si s tym uz mal zaludok vediet poradit. Pasterizovany med som sa snazila kupit, kym maly nemal rok, ale nezohnala som, prezil to aj bez medu... A Bukovsky to v hlavicke celkom v poriadku nema, takze by som nebrala vazne ani keby tvrdil, ze po pondelku nasleduje utorok...

maciatkolulu
30. aug 2015

@natalka767 aj my sme zacali tak po roku, myslim, lipovy caj s troskou lipoveho medu a citronik a mnaaaam, cical ako besny.

evittam
30. aug 2015

@moni244 Pekne napísané. Tie tabuľky by mali konečne zrušiť alebo nech si ich strčia - tí čo ich vymysleli. 😉
@natalka767 Ja dávam med v pohode - myslím, že cca od pol roka ak nie aj skôr - do čaju, do kaše,..... 😉 Obe deti sú zdravé a nič im nie je.

srdeenko19
30. aug 2015

My sme dávali kvapku na cumlik asi od 4 mesiacov, do cajika stvrtku malej lyzicky od 6 mesiacov a tu je 🙂 zdravá ako repa 🙂 med domaci, priamo od vcelara.

ukulela
30. aug 2015

@srdeenko19 a preco ste jej davali? nechcela cumel a potrebovali ste ju nan naucit? nejde o to, ze by nemala byt zdrava ... ale navyk na sladke vytvarat uz tak malemu dietatu?
... a to, ze sa orientacne pozeram do tabulky nepovazujem za zle. jasne, ze najlepsi je zdravy rozum, ale preda si mozem precitat, ktore potraviny su najvhodnejsie na zaciatok, a ktore neskor a podla toho si urobit nazor. nie som tabulkovy blazon ani fanatik, no ked uz nie kvoli alergii (hoci ju v rodine mame, sennu nadchu a alergiu na pel) tak urcite kvoli botulotoxinu by som dietatu mensiemu ako rok med nedavala. praveze med od vcelara moze byt v tomto preda nebezpecnejsi, ako med, ktory musel prejst kontrolovanym procesom vroby (podotykam slovensky, nie nejaky brazilsky a podobne, dovezeny cez pol sveta) - to je ako s domacim mliekom od kravy - to si ale prevarim/pasterizujem a mam istotu, ze uz tam nie je nic skodlive.
a tiez teda rocnemu dietatu davat sladky caj je podla mna vytvaranie nespravneho navyku.
ja som teda o tom botulotoxine napr nevedela, maly bude mat za chvilu rok a teda s medom este prave kvoli tym odporucaniam pockam.

evittam
30. aug 2015

@ukulela Len k tomu medu - v živote by som nekúpila med v potravinách a nebodaj v super alebo hypermarkete. Ani slovenská značka ti nezaručí, že ten med nie je len hnusný cukor - a okolo včiel ani nešiel. Bohužiaľ.... 😉
A každý sa zariadi ako chce. Ja ako som už písala - a nič mojim deťom nie je a ani nie sú závislé na sladkom.

srdeenko19
30. aug 2015

Ja neriesim absolútne žiadne tabuľky, dám jej to, čo uznam za vhodné 😉 a nech si myslí a robí každý kto čo chce, nestaral sa 🙂 napísala som, len ako to máme my. okrem cajiku pije aj veľa čistej vodičky aby si bola. V klude 😀

ukulela
30. aug 2015

@evittam my med tiez berieme od kamosa vcelara. a tiez je rozdiel vcelar a vcelar ... ale malemu ho teda este davat nebudem.

evittam
30. aug 2015

@ukulela Veď ja ti to ani nekážem. Ja mám tiež svojho včelára. A inak - za rok za dva napíšu, že nie je dobre dávať tamto alebo toto, za 5 zase nájdu niečo iné a za 10 ani nehovorím. 😉 😀 A potom prídu za pár ďalších rokov na to, že to bola blbosť. 😉

ukulela
30. aug 2015

@srdeenko19 ved ja som v klude - len ma to zaujimalo. u nas detom cumle nikdy nesladili, no mojmu chlapovi svokra tiez cumel macala do medu - tak ma to zaujimalo. a moj nazor o tabulkach nebol smerovany priamo tebe, preto bol oddeleny odsekom .
preco vsetky zeny beru otazku ako utok? ved aj ja som len vyjadrila nazor tak, ako vy.

jabadaba
30. aug 2015

@natalka767 do 12 mesiaca sa med neodporuca. Potom mozes po troskach skusat. Najmenej alergenny je med agatovy. Skus najprv tento. Ostatne medy mozu obsahovat jeden z moznych alergenov, kedze su z mixu roznych kvetov. Cize agat to isti. 😉

karkana
30. aug 2015

@jabadaba ja som od malička dávala,ked u fakt som nevedela, ako má zaspinkať namočila som cumlík do medu,trochu len,,,,a bola hned tíško,,,,,,,,,,,,,,,,,,,niekto je proti, ale aj nám ked sme boli malé vždy dávali a ešte aj lekvár,,,,,,,,,,,zuby máme ukážkové,,,,ak niekto hovorí, že budú kaziť,,,,,,,,,,,,,,,,,moja malá ide mať dva roky ,tiež má pekné zúbky,,aj teraz na chlebíku dakedy papá ale pýta s lyžičkou,,aj do čaju jej dávam,nie vždy, ,,samozrejme len domaci med,,,,,,,,,,,,,,,,dakedy to bežne robili,takže ked to staré mamy robia,,,nie je natom nič zlé,,,,,,,,,,,,,,už len teraz je moda, že všetko zlé a nič sa nemôže,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

karkana
30. aug 2015

@natalka767 moja ked bola malinká,tiež som rozmýšlala, lebo som veľa čítala hlavne čo môže spôsobiť,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ale podla mňa dieťa si má od malička zvykať na všetko,,,,pomaly,čo sa samozrejeme u nás dopestuje,,,naše ovocie a pod

tetapetra
30. aug 2015

@natalka767 ja by som nedavala. Sama mam alergiu na roztusteny med v tekutinach. Prejavuje sa to tak, ze mam v bruchu dost bolestive krce. Med v teplej tekutine nieco uvolnuje. Med na pecive mozem.

katarinamarkova
30. aug 2015

med....
- od znameho vcelara - jasne kedykolvek
- z obchodu? 🙂 kde je na 99.9% medoch aj tak uvedene krajina povodu: EU a ine 🙂 dakujem neprosim
bakterie?
ano nejake nebezpecne sa obcas vyskytnu aj v mlieku, mase, vajickach......dokonca aj v ups. omylom je tu sarza detskej vyzivy, ci mlieka, co obsahuje to a to, stahuje sa z trhu....v hline, v piesku, klieste, komare, klimatizacia, klucky na wc.........
takze taketo veci uzkostlivo neriesim - med je super vec

ammellia
30. aug 2015

pozor, sokujuce priznanie. Obcas kupim med v obchode. A nie je problem najst med s uvedenym konkretnym povodom az k vcelarovi. 😉 Ano ano, od "svojho" vcelara je najlepsi, ale...

moni244
30. aug 2015

@ammellia ako mozes v dnesnej dobe kupovat v potravinach????????? To sa nerobi, len farmri, chovatelia a podobne!!! Tebe nezalezi na zdravi rodiny? 😉 😀 (keby nahodou, je to ironia)

ammellia
30. aug 2015

@moni244 socialku na mna :D

moni244
30. aug 2015

@ammellia to mne minule jedna pisala, ked som napisala, ze kupujem v obchodoch a nie od farmarov

ammellia
30. aug 2015

@moni244 tak aj na teba!

Strana
z2