icon

Kedy môžem dať dieťatku med?

natalka767
29. aug 2015

Ahojte Mamičky, mám 14 mesačnú dcérku a chcela by som jej dať napr. do čaju niekedy domáci med, aspoň pár kvapiek. Chcela by som Vašu radu, aké máte s medom skúsenosti? od kedy je dobré dieťaťu dať med? keďže viem že je veľmi zdravý pre deti ale aj vysoko alergénny. Ďakujem

Strana
z2
moni244
30. aug 2015

@ammellia na mna uz davno 😀

zuzanaete
30. aug 2015

Aj podla WHO a kopec zahranicnych for sa med moze davat od roka. Nam doktorka povedala, ze od 15 mesiacov a najprv vyskusat v kolaci alebo teplom caji a az potom bez tepelnej upravy. Med som mu stihla dat skorej, ako sme boli u doktorky. 🙂 Urcite uz mozes vyskusat dat a uvidis podla reakcie.
A este k burlivej diskusii, ci od vcelara alebo z obchodu. Kludne aj aj, ale z obchodu naozaj len s jasnym vyznacenim povodu. Kvalita medu sa da overit podla faldovania - ak ho budete liat do misky a potecie ako voda, tak to nie je med, ak sa bude liat tak zo strany na stranu (ako niekedy cesto), tak je to dobry med.

lusi24
30. aug 2015

med je dobre dať od 1 roka života koli alergenom

evittam
30. aug 2015

@zuzanaete Prepáč, ale každý by si mal spraviť podľa seba a svojho uváženia. Akože celé WHO a aj "kopec zahraničných fór" mi môžu vieš čo 😝 . To akože ak WHO alebo "kopec zahraničných fór" napiše, že je dobré to alebo ono, alebo zase nie je dobré to alebo ono, tak je to automaticky pravda? A ani lekár, za to, že je kým je, nie je expert a ani nemôže vedieť všetko. Hmmm, tak sa ich treba držať všetkými desiatimi. 🙂 😉
@lusi24 Áno, vtedy ak máš v rodine alergie a alergikov, ak nie tak nie je na to dôvod -samozrejme, treba skúšať opatrne všetko.

sisaka
30. aug 2015

@vroni tak to je zaujimave, ze je u vas v Rakusku problem najst pasterizovany, to je vyhoda, ze nemusis zhanat po obchodoch nepasterizovany. U nas v Kanade je vacsina medov pasterizovana, prave koli tomu botulotoxinu. Ak na flasi chyba udaj o pasterizacii tak je automaticky povazovany za pasterizovany. U nas len male mnozstvo medov nepasterizuju, zvacsa sa da najst v drahsich potravinach, ci v bio obchodoch ...

lusi24
30. aug 2015

@evittam nie vôbec to nieje o tom či ich máš a či nie.. ide o to že do roka si dety vytnáraju imunitu a ked tam do roka dáš alergen napr med to dieťa može mať s tý probléém no nemusí
zaleží od imunity dietata

lilimoni
30. aug 2015

Ja si myslim, ze bez medu, nemaju deti o nic chudobnejsi zivot.

janickacrazy
30. aug 2015

Ja som svojim deťom med ani cukor nedávala do 3 rokov, možno som trochu extrémistka, ale nechcela som, aby sa naučili na sladké. Od narodenia pijú len nesladené nápoje, najradšej vodu a to má starší syn už 15. Už vobec nechápem mamičky, ktoré dávajú 4mesačnému dieťaťu med na cumel, aby spalo, ale ved každého vec.

vroni
30. aug 2015

@sisaka, no, tu nie je ziadna "prvotna" informacia, musis sa preluskavat celym textom a kdesi v nom najdes aj udaj o (ne-)pasterizacii. Aj v klasickych supermarketoch aj v biooobchodoch, vsade som nasla len nepasterizovany, teraz uz mi to je jedno, prvy rok som mala nudzovo uvareny vlastny "med"

karkana
30. aug 2015

@janickacrazy no ja mám rada sladké, zas by mi nedalo, ja jem napr.čokoládu a dcerke by som nedala? ked ja jem aj ona chce, dám jej, prečo nie,nepreháname to, ale zas vôbec nedávať,,,to je už trochu sebecké,,,,,,,,,,,,,,ty ked si bola malá, určite Ti dávali a svojim nedopraješ?,,,,,,,

janickacrazy
30. aug 2015

@karkana Moje deti sú alergické na mlieko, takže áno, čokoládu im nedávam, lebo v nej je mlieko. Tak vždy ked boli malí, tak sme sladkosti pred nimi nejedli, aby ich to nelákalo. Nemali s tým vobec problém, v obchode chodili popri sladkostiach a nič, nepoznali, nechceli to vobec.

adela232
30. aug 2015

Ja som dávala obom deťom med na cumlík od narodenia a nemaju žiadne alergie. Ked mi velmi plakali a bola som niekde alebo v noci...

ammellia
30. aug 2015

@karkana mna tiez stale tlačili sladkym a aj tak vyzeram... najviac sok neznasala, ked niekto najprv okomentoval moju vahu a potom do mna musel natlacit asi 5 kolacov....

aliza
30. aug 2015

@karkana nerozumiem tvojmu postoju 😕, to ako ked ta dieta uvidi pit pivo alebo fajcit cigaretu a bude pytat, tak mu das, aby si nebola sebecka? ty si matka, si zodpovedna za zdravie svojho dietata a za zdrave stravovacie navyky, cokolada tam isto nepatri...a preco vlastne musis tlacit sladkosti pred ocami svojho dietata? ved ked uz nemozes odolat, tak si daj cokoladu tak, aby mala nevidela a jej daj na tanier radsej jablko. ver mi, skor sa ti v zivote podakuje za to jablko, ako za to, ze si nebola 'sebecka' a dala jej z cokolady.

zuzanaete
30. aug 2015

@evittam Hej, kazdy by si mal spravit podla svojho uvazenia. Preto, ked som sa na slovenskych strankach nedopracovala k jednotnemu udaju, tak som googlila a zistovala, ako je to v zahranici. Nikde som sa nedocitala, ze by niekto odporucal med do jedneho roka. Je to z dovodu botulotoxinu. Najdu sa maminy, ktore davaju skorej a detom nic nie je. Ja to vsak u svojho dietata riskovat nebudem. Mozu sa bakterie vyskytovat v ktoromkolvek jedle, ale je rozdiel, ci ta bakteria sposobi, ze jeden den dieta prehana alebo ci mu to moze zavazne poskodit organy. Takze u mna med do jedneho roka urcite nie. Od jedneho roka podla alergii v rodine.

jajurka
30. aug 2015

@natalka767 kvoli alergenom sa neboj, ak nemate v rodine alergiu.. ak hej, tak postupne skusaj. vidim, ze dcerka ma uz rok, tak uz mozes kludne dat. riziko otravy botulotoxinom E (moze sa vyskytnut v mede) plati pre deticky do 1 roka. spokojne mozes skusat 😉

adela232
31. aug 2015

@zuzanaete Staré mami dávali med deťom od narodenia na cumeľ aby ich utíšili. Nie je všetko pravdivé čo sa tu popíše či nepopíše. Moja starká vychovala 6 detí a dávala im med a tu sú všetci zdraví a dnes má 22 vnučat a 13 pravnúčat a aj tím dávali medík a všetci sme zdravý bez alergíí.... viac verím takýmto udajom ako nejakým clankom na nete ze co ako strasne skodi .....ako som za to čo sa týka medov z obchodov ktoré sa ani medmi nazývať nedaju ale domaci kvalitný med nemoze uskodit.... samozrejeme nic neprehanat...

ukulela
31. aug 2015

@adela232 ono nejde o to, ze 1000 detom sa nic nestane. ale ked je zname, ze: "K několika bakteriím, které v znečištěném medu přežijí, patří Clostridium botulinum. Tyto bakterie produkují botulotoxin. Spory jsou u dospělých neškodné kvůli vyšší kyselosti žaludku. Protože však žaludeční šťávy kojence nejsou dostatečně kyselé, konzumace medu obsahujícího výtrusy může způsobit až botulismus.[zdroj?] Proto je doporučeno nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců.[zdroj?] Až když dítě začne přijímat tuhou stravu, začnou být žaludeční šťávy dost kyselé na prevenci růstu spór (výtrusů). Kvalitní med žádné nebezpečné bakterie neobsahuje. Kontaminace bývá ze špinavých nádob." - das ruku do ohna za to, ze vsetko mal vcelar tip-top vydezinfikovane a ciste???? 10 000 novorodencom sa z medu nestane nic a 10 001 bude mat nasledky. niekto dava detom od narodenia kravske mlieko, niekto kruti hlavou.

adela232
31. aug 2015

@ukulela Keby som sa takto mala na to pozerať tak by som asi nemala dávať deťom nič, lebo neviem kto akýmy rukami chytil potraviny ktore chcem dat dietatu a v dnesnej dobe je vsetko napchate eckami a kadecim aj potraviny urcene pre deti....

afrika
31. aug 2015

Určite by som so sladkým nezačala skôr ako v roku... načo im to dávať??? ja som dala med prvý krát okoštovať na chlebík asi pred mesiacom, nedávam mu v podstate vôbec nič sladké. dosť sladkého má v čerstvom ovocí... a rozhodne by som medom, cukrom a inými blbosťami neutišovala plačúce dieťa spôsobom - dám ti na dudlík a budeš tíško.. môj názor

Strana
z2