icon

Kedy podávať 10-mesačným deťom pevné jedlo?

16. dec 2024

Ahojte,

mam 10-mesacnu dcerku ktora pekne papa, vsetko jedlo jej mixujem alebo popucim, nedavam jej zatial vacsie kusky jedla. Stale pocuvam od svokry, ze by som jej mala dat zuzlat rozok a neviem co vsetko, davat uz drobne kusky jedla aby sa naucila hryzt, ze uz je dost velka na to, mala by uz vediet pit z klasickeho pohara nie z flase. Ja mam ale strasny strach ze sa zacne dusit a nebudem jej vediet pomoct.
Minule som jej teda kupila v DM-ke take chrumky kde bolo oznacenie od pol roka, ale mala som smrt v ociach, strasne som sa bala ze sa tym zacne dusit.
Je to prosim normalne, ze 10-mesacna este neje inu ako kasovitu stravu? Akou potravinou zacat, aby som si aj ja odburala svoj strach ze sa bude dusit a aby si pomaly zvykala aj na hryzenie ?

patka06
16. dec 2024

Mne sa to normálne nezdá, že kvôli tvojmu strachu sa dieťa neučí hrýzť. Neskôr to učenie bude ťažšie.
Tie chrumky /naozaj sa dávajú od 6 mesacov/ sú super začiatok, potom úplne prestať mixovať, roztlačiť vidličkou, aby ostali kúsky. dávať mäkké ovocie na kúsky.
Pre odbúranie tvojho strachu si zopakuj, čo robiť pri dusení.

really8
17. dec 2024

Aj ja mam strach ze sa mi zacne dusit preto som hrozno a cucoriedky krajala na polku do 2r.
Mladsi 7m uz mal chrumku aj keksik. Trochu bojoval prvy raz, druhy raz potom teraz uz vie ako na to

lelelienka
17. dec 2024

V tom veku uz davno mala skusat hryzt, ved musi mat uz aj zuby nejake, tak jej vsetko nemixuj a nepuc. Normalne vacsie makke kusky jej daj, musi sa to naucit.

ivec16
17. dec 2024

svokra ma pravdu… ked sa bojis tak daj dietatu nieco do ruky ked je pri tebe aj svokra… ti pomoze keby nieco…

abbey1
17. dec 2024

Posluchni svokru. Keď sa nenaučí hrýzť a prehltat väčšie kúsky jedla, neskôr môže byť problém.

paulina291
17. dec 2024

Malý začal jesť kúsky jedla v cca 7 mesiaci. Dala som si pozor, aby to bolo poriadne mäkké, prípadne posekané na malé kúsky (napr. čučoriedky som dala na štvrtiny). Môžeš najpr pučiť jedlo, aby si zvykala inú textúru. Neskôr môžeš začať, nech sa sama kŕmi ručičkami. Dobrý je taký poriadne zrelý banan, naparená cukina, tekvica alebo avokádo. A ten strach musíš len prekonať, ja som sa tiež bála. Malý má teraz 9m a krásne papá sám kúsky jedla rukami. Neľutujem, že som ho na to začala skoro učiť, vidím ako mu to pomohlo pri jemnej motorike a apetíte.
Nedusil sa nikdy, maximálne ho napínalo, ale to k tomu proste patrí. A silny chrumku krásne rozpustia, tam by som sa ozaj dusenia nejak veľmi nebála.

martul
17. dec 2024

Tak v tomto prípade si určite zastanem svokry. V dcérinom veku už mala jesť kľudne kúskové jedlo alebo žužlať. To jej chceš dokedy dávať kaše?!
Zato že ty sa bojíš, tak tvoja dcéra sa nenaučí normálne jesť?

really8
17. dec 2024

Btw tym ze jej stale mixujes jej zarabas na problem s recou.