icon

Kedy prestať prevrievať mlieko a vodu pre dieťa?

8. máj 2024

Ahojte. Chcem sa spýtať do kedy ste vašim detom prevarali normálne krabicové uht mlieko. A vodu na pitie? Keď kúpim dojčenskú tú nepreváram ale máme u rodičoch veľmi dobrú vodu podľa rozboru a budem mu nosiť už tú. Takú vodu do kedy prevárať? Do akého veku? Ja mu našu nedávam lebo je veľmi vodný kameň. Ďakujem. Malý má vyše roka

Strana
z2
pribinak
8. máj 2024

@tetapetra toto je verejne fórum, každý si môže napísať čo chce, Ty nemáš žiadne právo rozkazovať

tetapetra
8. máj 2024

@pribinak jasné,že môže,ale píš ak tomu rozumieš a nie,že sa strápňuješ🤦🏻‍♀️. Ľudia, ktorí sa tomu venujú a pracujú s tým sa len za hlavu chytajú

pribinak
8. máj 2024

@tetapetra píš si čo chceš, v živote som nevidela nijakého lekára či nutricneho odbornika alebo vyživoveho poradcu odporúčať piť niečo ako trvanlivé mlieko

Ty ho kľudne Kupuj ďalej

tetapetra
8. máj 2024

@pribinak ja mám odrobenych 20r v mliekarine,takže mňa len dojimaš svojou hlúposťou

autor
8. máj 2024

@pribinak môj napríklad povedal že môže byť uht 3,5% a takisto variť z neho kašu napr. Veď keď dám 2dcl mlieka ku jedlu tak snáď sa mi dieťa neotravi. A pri varení je potom tiež asi podľa teba dávať mlieko
Napr pri krupici. Potom nech sa robí vo vode aj krupica... Ja neviem doteraz som žila v tom že akékoľvek mlieko je zdravé piť..

pribinak
8. máj 2024
pribinak
8. máj 2024

Pozri, tvoja vec. Kúp aké chceš. Ale zváž, či čerstvé mlieko nie je lepšia voľba

viestta
8. máj 2024

@pribinak nie si odbornik, ale vyjadris sa. Vysvetlila som ti aj technologiu vyroby trvanliveho mlieka. Kde v tom procese je ten bod, ked sa z mlieka stava odpad?
Este sa ta spytam, v zivote si nezjedla kompot? Domaci kompot, ktory ma tiez trvanlivost minimalne rok. Lebo ten je tiez iba sterilizovany ako to mlieko. A ten tiez nema ziaden C vitamin, lebo je sterilizovany, ale vsetky mineraly v ovoci su zachovane.
(o konzervach radsej ani nebudem rozvijat debatu, lebo tot je to iste, potravina uchovana sterilizaciuou na dlhodobe skladovanie)

viestta
8. máj 2024

@pribinak este nam prezrad, kde sa bezny smrtelnik dostane k cerstvemu mlieku. Ked sa dostane, tiez ho musi prevarit. A sme tam, kde sme pri trvanlivom, len rozdiel je v tom, ze mlieko prevaras 15 minut na 100° a UHT mlieko je na par sekund (2 -3) zohriate na 135°

autor
8. máj 2024

@viestta to je dané že čerstvé mlieko treba variť 15 min? Ja som si myslela že sa to len chvíľu povarí a je to ok

viestta
8. máj 2024

Cerstve nepasterizovane ano, pasterizovane netreba tak dlho. Patdnove alebo sedemdnove krabicove sa prevarat nemusi, to je tiez zohrievane pred balenim ako trvanlive, ale nie na taku vysoku teplotu

autor
8. máj 2024

@viestta ďakujem 🙂

pribinak
8. máj 2024

@viestta môj posledný príspevok, fakt jediný rozdiel? Tak ale ten rozdiel spôsobí že to mlieko vydrží aj rok a neskysne, netreba ho držať v chladničke. To je tým, že tam už nie je nič živé

A nemusíš mi písať, nezaujímajú ma “výhody a benefity” trvanlivého mlieka

tetapetra
8. máj 2024

@pribinak fakt mlč. Medzi nami dievčatami kedysi bolo mlieko 3dnove,7dnove,14dnove,mám pocit,že teraz je už to 3dnove 21a viac dnove 🤣🤣

xxemma
8. máj 2024

"Ak ide o bežné mlieko, odporúčame siahnuť po tom s označením bio, naopak, neodporúča sa podávať mlieko ošetrené UHT technológiou, čiže trvanlivé. Vhodné nie je ani čerstvé mlieko z automatov, pretože až na výnimky nie je pasterizované a hrozí tak prenos listeriózy či tuberkulózy."
https://www.babyweb.sk/deti-kravske-mlieko-ano-ale

xxemma
8. máj 2024

"Trvanlivé mlieko

Trvanlivé alebo označené skratkou UHT, môžeme nájsť v obchode mimo chladničky a nevyžaduje uskladnenie v chlade. UHT je technológia zahriatia mlieka na teplotu 135 stupňov po dobu aspoň 1 sekundy, kedy dochádza k zničeniu všetkých mikroorganizmov. Ošetrenie UHT pomáha predĺžiť trvanlivosť neotvoreného mliečneho výrobku až na niekoľko mesiacov bez chladenia.

Vedeli ste aký je rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby?

Avšak využitie vysokej teploty negatívne ovplyvňuje nutričné zložky mlieka. Tento proces zničí skoro všetky prospešné enzýmy a mnoho vitamínov. Zmeny sa môžu odraziť aj na chuti, vôni a farbe mlieka."
https://gurman.zoznam.sk/cl/mlieko-aky-druh-si-...

viestta
8. máj 2024

@pribinak aj v pasterizovanom mlieku nemas nic zive. Ak by tam bolo, tak to by bol pruser. Uz pasterizacne teploty nicia zive mikroorganizmy v mlieku. A to "zive" mlieko moze obsahovat nielen prospesne laktobacily ale aj skodlive bakterie. Preto sa mlieko pasterizuje aby sa eliminovali tie skodlive. Strata tych uzitocnych je dan za to aby sme sa nenakazili listeriou (TBC uz nie je v hre, lebo chovy sa na TBC pravidelne testuju) ale aj inymi bakteriami a virusmi pritomnymi v cerstvom neosetrenom mlieku. Pri pasterizacnej teplote dochadza k zrazaniu bielkovin (bielkoviny sa zrazaju pri teplote 50°C), nicia sa termonestabilne vitaminy obsiahnute v mlieku.

Strana
z2